Vernee Thor E teszt - Kell-E?

2017. július 25. 13:58 - nezdmitrendelszblog

dsc04689.jpg

Már nagyon vártuk, hogy végre megérkezzen hozzánk a legújabb Vernee készülék, a Thor E. Még soha nem tudunk beszerezni a gyártó készülékeiből, így külön öröm volt számunkra, hogy a méltán híres Thor széria legújabb tagját tarthatjuk a kezeink között, amit a GearBest webáruházból szereztünk be.Ha egy ilyen telefont rendel az ember, akkor nem a szokásos "új telefon, majd jól kipróbáljuk mit tud" érzéssel indul neki az ember, hanem a hosszú napok alatt eltelt várakozás még több kérdést vetett fel bennünk. Oké, hogy ez egy friss Thor, de mit jelent az "E"? Talán az energiára utal a gyártó, hiszen majdnem kétszer akkora akkumulátor került bele, mint a korábbi verzióba. Vagy talán az új feature, az E-ink-hez oly hasonló szürkeárnyalatos megjelenítési és ezzel a jobb energiagazdálkodási módra akarta felhívni a figyelmünket? Lehet mindkettő és talán ezért nem lett simán Thor kettő, mert sok benne az "E" betűs jelző.

A Vernee annyira fiatal gyártó, hogy az első készülékét tavaly dobta a piacra. Ez a lépésük jelen cikkünk alanyának jövőjét alapozta meg. A Thor siker volt. Olyan telefonnal rukkolt elő a gyártó, amit előtte nem sokan próbáltak meg összerakni az alsókategóriában. Hogy mi volt a titka? A lényeg, hogy semmi. Egyszerűen csak egy olyan terméket raktak össze, ami elhozta az olcsó telefonok között a nyolc magos processzort, 3 gigabájt memóriát és friss Android verziót. A támogatottság már csak hab volt a tortán, így nagyon gyorsan sokak kedvence lett. Ezek után valószínűleg úgy gondolták, hogy ha ez a hozzáállás egyszer már bejött, akkor miért ne próbálnák meg újra. Vegyünk egy bevált hardvert, adjunk hozzá plusz dolgokat, csinosítgassuk és meglátjuk újra sikeres lesz-e...

 

Kicsomagolás

Nem tudom észrevettétek-e vagy sem, mostanában szinte minden telefon gyártó követi azt a metódust, hogy hófehér csomagolást alkalmaz a termékeinél. Egy ideje már eltűntek a nagy, színes design elemek, hogy az egész telefon képe látszódjon a csomagolás tetején. A mi kis szerzeményünk is egy ilyen pakkot tudhat a magáénak. A dobozban bújik meg maga a készülék, amire már a gyárban felhelyeztek rá egy matt kijelzővédő fóliát, egy SIM tű, fehér Micro USB kábel és egy 2A teljesítményű, akár 9V leadására is képes gyorstöltő. Fülhallgatót és tokot nem kapunk a telefonhoz.

A telefon egy 5 colos HD felbontású, azaz 1280x720 pixeles IPS panelt kapott, úgy ahogyan az az elődnél is megtalálható volt. A készülék megjelenése inkább férfiasnak mondható, bár egy telefonnál ez nem eldöntött kérdés, hogy mit használ (hat) a gyengébbik vagy az erősebbik nem. A kijelző nem kapott lekerekített oldalsó keretet, hiszen a ház oldala egészen a kijelző szélekig ér. A telefon első ránézésre egy egyszerű megjelenésű, de masszív példánynak hat. Formája kissé szögletesre sikeredett, ami nem feltétlenül baj, sokan szeretjük ezt. Az előlapon találjuk meg a fény és közelség érzékelő szenzort, a hangszórót és az 5 (valójában csak 2) megapixeles előlapi kamerát. A kijelző alatt a háttérvilágítás nélküli érintő gomb hármast, aminél a két oldalsó gomb páros felhasználói igény szerint felcserélhető.

dsc04652.jpg

A telefon hátulja már sokkal több újdonságot tartogat design fronton. A megjelenés nagyon hasonlít a Huawei P9-nél látott megoldáshoz. A hátlapi kamera rész kissé kiemelkedik a telefon síkjából, de nem kell attól tartanunk, hogy emiatt a lencse könnyebben karcolódhat, és egy lapos téglalap elemben kapott helyet a LED villanóval egyetemben, ami a telefon két oldaláig fut. Az interpolált felbontásnak köszönhetően 13 megapixeles fényképek készítésére ad lehetőséget, fizikailag csak 8 megapixeles szenzort kapott. A hátlap anyaga sokáig kérdéses volt számomra, de mivel érintésre sokkal hűvösebb és kocogtatásra a hangja is más, mint a készülék alján és tetején található műanyag antenna csíknak, ezért véleményünk szerint ez fémből készült, de szálcsiszolt megjelenésű festést kapott. A kamera alatt kapott helyet az egyik újdonság, az ujjlenyomat olvasó. Alul a gyártó logóját és a modell nevét láthatjuk, alatta a hangszóró helyezkedik el, aminek két szélén apró kis bütykök találhatóak, hogy ha a telefon letesszük az asztalra, ne fogja le az összes hangot.

A telefon bal oldalán találjuk a SIM tálcát, ami két Nano SIM-et, illetve egy darab SIM és egy memóriakártyát fogad. Mellette a másik újdonság az E-ink és ezzel együtt egy energiatakarékos mód be és kikapcsolására szolgáló gombot találunk. Jobb oldalon a hangerőszabályzó és a bekapcsoló gomb, fent egy 3.5 colos fülhallgató csatlakozó, míg alul a Micro USB portot, ami OTG képes és a mikrofont találjuk.

 

 A nagy próba

A Thor E-n a legfrissebb Android, a 7-es verziószámú Nougat fut. Bekapcsolást követően azonnal jelezte, hogy elérhető hozzá frissítés, amiből szám szerint négyet telepítettem, amiből kijelenthető, hogy a Vernee nem az a slendrián gyártó, aki hibajavítás nélkül hagyja a készülékeit, csak maradjon is így. A telepítések után az Android biztonsági verziója 2017 június 5-i kiadásra ugrott. A Vernee a saját VOS (Vernee OS) felületét alkalmazta, ami nem sokban különbözik a csupasz Android kinézettől. A VOS inkább csak a Vernee által hozzáadott extrákat tartalmazza, mint az előlapi gombok felcserélése, a szoftveres gombok megjelenítése a kijelzőn, a dupla koppos ébresztés és a kikapcsolt kijelző melletti gyors alkalmazás indításokat. De itt találjuk meg a zseb módot is, ami a véletlenszerű zsebben való feloldást hivatott kiküszöbölni, ha hozzáérnék ujjunkkal az ujjlenyomat olvasóhoz.

vernee.jpg

A telefon mérete 144 x 70.1 x 8.2 centiméter, súlya 164 gramm. Az unibody ház megfelelően van összerakva, nem találkoztunk recsegéssel-ropogással. A gombok nem lötyögnek, egyben van az egész kis készülék. Az 5 colos HD IPS kijelző betekintési szögei jónak mondhatók. De szerintem nem túl színhű a kijelző, de erre ott van a MediaTek MiraVision funkciója. A rendszer sebességével nincs semmi gond. Az újabb készülékek persze gyorsabban reagálnak és hamarabb töltik be a játékokat, alkalmazásokat, de a letisztult felület pozitív hozadéka, hogy nem kell sokat számolnia a processzornak, így fürgébb lehet. A kissé korosnak számító processzor a MediaTek MT6753, ami az előd Thor-ban is megtalálható. Ez egy 8 magos, 64 bites chipset 4x1.5GHz és 4x1.3GHz-en üzemelő magokkal. Emellé kapott egy Mali-T720 grafikus gyorsítót és 3 GB memóriát. Ezzel a belépőszintű hardver kellő sebességet nyújt a felhasználónak. 
nevtelen_5.jpg

 

Vernee Thor E

MediaTek MT6753

1280 x 720

Xiaomi Redmi Note 3 Pro

Qualcomm Snapdragon 650

1920 x 1080

Meizu M2

MediaTek T6735

1280 x 720

Antutu 37931 76659 31468
Geekbench Single/Multi Core 623/2668 1464/2798 601/1716
Epic Citadel 45.9 FPS 59.9 FPS 37.9 FPS
GFXBench T-Rex 21 FPS 33 FPS 14 FPS

 

Látható, hogy nem a leggyorsabb hardvereket kapta meg, de a mindennapokban megfelelő. Játékok terén a Plants vs Zombies és az Asphalt 8 volt a tesztalanyunk, utóbbi gond nélkül futott magas beállítások mellett is. A készüléken a használatba vételt követően lefuttattuk a Malwarebytes alkalmazását, ami semmilyen rosszindulatú programot nem talált. A tiszta Android rendszeren belül gyárilag megkapjuk a Play áruházat, a  Play zene, játékok, filmek triumvirátust. A Google Fotók és a TouchPal szintén előtelepítve érkezik. Utóbbit gyorsan le is cseréltük a Gboard-ra. A 16 GB méretű belső tárhelyből 10 GB-al gazdálkodhatunk, így valószínűleg sokan fognak a memóriakártyás bővíthetőség mellett dönteni. Megnéztük mi a helyzet a multitasking terén, így elindítottuk mindkét játékot és a Chrome böngészőt. Gond nélkül tudtunk váltani az alkalmazások között, nem töltötte újra sem a weboldalt sem a játékokat, onnan folytathattuk, ahol abbahagytuk. Ilyenkor az üresjáratban felhasználható 1800 MB helyett 800 MB szabad memóriát jelzett a készülék. 

Szerencsére adatkapcsolatok terén is frissítést kaptunk, Cat.4-es LTE-t kapott, így támogatja a 800MHz-es B20-as LTE-t, így a Vodások is nyugodtan használhatják, de "n"-es WiFi-t is kapunk, tehát támogatja a 2.4 és 5GHz-es frekvenciát is. A GPS kültéren egy kicsit lassan talál műholdat, kell neki körülbelül 20-25 másodperc mire megtalálja a biztos pozícionáláshoz szükséges műholdakat, pontossága 5-6 méter, hátránya, hogy nincs benne mágnesszenzor. Bár a zajszűrő mikrofon hiányzik, de mi is és a vonal másik végén lévő felek is jól hallottak minket. Az ujjlenyomat olvasó remekelt, nem sokszor akadt olyan, hogy ne ismerte volna fel az elmentett mintát és a reakcióideje is egész gyors.

A hátlapi kamera valós fizikai felbontása 8 megapixel, ezt szoftveresen növelték meg 13 megapixel felbontásúra. Ha azt nézzük, hogy milyen árkategóriájú készülékről beszélünk, akkor nem sok szavunk lehet az elkészült képek minőségéért. Sötétben segítségünkre lehet a LED villanó is.  A zajszűrés nem a legjobb, szerencsére csak kis mértékben találkozhatunk kromatikus aberrácóval, és lencsetorzítás. Ha nem figyelünk oda, a képek nagyon könnyen ki tudnak égni. Egész gyors az autofókusz, ez videóknál elég drasztikusan képes működni. A mozó felvételeket maximálisan FULL HD felbontásban rögzíthetjük és valami miatt a Vernee megmaradt a 3gp formátumnál, bitrátája 17 Mpbs.

Az akkumulátorra nem lehet panaszunk. A beépített 5020mAh teljesítményű telep, majdnem kétszer akkora, mint ami az elődben volt megtalálható. A bal oldalon található E-ink módba való lépés nem jelenti azt, hogy ebben egy e-book olvasókban is található kijelző lapul. Az energiatakarékos módban lekorlátozza a CPU sebességet, a képernyő fekete-fehérre vált, illetve lekapcsolja a WiFi és Bluetooth modulokat, így spórolva az energiával. A hírekkel ellentétben nem fog kibírni négy teljes napot, de két napot símán elmegy egy feltöltéssel. Kijelzői dőben kicsit több, mint 9 órát mértünk, ami több, mint amit a Redmi Note 3 Pro-m tud, az körülbelül 6 óra folyamatos nyomkodás után megadja magát nálam.

Végszóként azt tudnám mondani, hogy a Vernee Thor E egy egészen jó kis telefon lett. A költséghatékonyság miatt nem kapjuk meg minden hardverből a legfrissebb, de a teljesítménye elegendő a mindennapokban. Ami mindenféleképp pozitívum, az az ujjlenyomat olvasó, a friss rendszer, a méretes 5020mAh teljesítményű akkumulátor és az energiatakarékos mód. Ekkora méretű telepet sem sok telefonban láthatunk. Egyszóval nem mindenki fog ilyen telefon választani, de meg lesz a maga piaca, úgy ahogyan az elődnek is megvolt. Európai raktárból 129.99$, azaz mintegy 33.000 forint. És így nem kell semmilyen adót vagy áfát kifizetned utána.

A Vernee Thor E készüléket itt tekintheted meg

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Megoszthatod barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

 Ne felejtsd el megnézni az NMR blog Facebook oldalát, mert a híreket, amiket az oldalunkon hely hiányában nem  mindig tudunk megjeleníteni, illetve a legújabb és a kupon kódokkal jóval olcsóbban megvásárolható termékeket ott találod.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr4112678047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása