6 GB memória egy telefonban? - Igen, kipróbáltuk az Elephone P8 készülékét

2017. augusztus 11. 07:17 - nezdmitrendelszblog

Elephone P8 teszt

1495160383192005.jpg

Épphogy kész lettünk a Vernee Thor E tesztjével, de már meg is kaparintottuk az Elephone P8 mobilját. Nem, nem a P8 Mini-t, hanem a nagyobb és erősebb P8-at. Mi az, hogy kaparintottuk? Két kézzel kellett megmarkolni, mert majdnem elejtettük. Nem, nem hagytak apró olajfoltokat a kis ázsiai kezecskék a készülék felületén, de a Thor E-hez szokott kezünk nem barátkozott meg azonnal a P8 méreteivel. Azt tudtátok, hogy volt már egy ilyen nevű készüléke a gyártónak? Én csak akkor döbbentem rá, amikor kíváncsiságból rákerestem, hogy 3 éve már volt egy P8 Pro nevű készülék. Tehát elképzelhető, hogy az Elephone úgy gondolt a jövőre ezzel a mobillal, mint George Lucas anno a Star Wars részekkel. A készülék a gyártó mobiltelefonjainak egyik felsőkategóriás darabját testesíti meg és, bár létezik gyorsabb processzorral szerelt mobiltelefonjuk is, mint az S7, de mindenféleképpen egy újdonságot szerettünk volna bemutatni nektek.

Kicsomagolás

A doboz... Hát mit is mondjak... Olyan Elephone-os. A szokásos fehér karton doboz, rajta a márkalogóval, a pakk hátulján pedig a specifikációk. Ennyi, semmi csicsa. A fedelet felemelve, amit az általa keltett vákuum komótos lassúsággal enged el, pillantjuk meg egy kis tálcán elhelyezve az éj fekete készüléket. Alatta minden egyes kiegészítőt dobozba csomagoltak. Nem vicc, van nekünk egy nagy lapos doboz, ebben van a SIM tű, leírás és egy buborékos műanyaggal kibélelt átlátszó tok, nehogy összenyomódjon útközben. Alatta egy kisebb dobozban a fehér színű Micro USB kábel, a legkisebben pedig szintén a fehér színű 2A teljesítményű EU szabványú töltőfej lapul. A gyártónál megsztuk már, hogy fóliát is ad a telefonjai mellé, most egy kijelzővédő üveget kaptunk, ezt már előre felhelyezték nekünk a készülékre.

Kézbe fogva nagyon masszív készülék hatását kelti. És nem csak kelti, az is. Ebben nagyban közrejátszik a fém ház és a remek összeszerelési minőség. Aki tudja, hogy körülbelül mekkora méretű egy Global Xiaomi Redmi Note 3 Pro, annál hosszban és vastagságban egy leheletnyivel vékonyabb. A többieknek egy kis segítség 15.39 x 7.55 x 0.95 centiméter. Mindezt úgy hozza, hogy nehezebb annál. Ez a súly többlet a teljesen fém házból adódik, a pontos tömege 186 gramm. 

Szemből nézve először az átlaghoz képest nagy előlapi optika nyílásán tűnődtem el, nem hiába, hiszen a szelfi kamera 16 megapixeles. Mellette található a hangszóró, fény és közelségérzékelő, a ránézésre fel sem tűno LED-es villanó a szelfik készítéséhez és a sokak által elengedhetetlen visszajelző LED. Az előlap nagy részét természetesen a kijelző foglalja el, ami egy 5.5 colos FULL HD, azaz 1920 x 1080 pixel megjelenítésére képes IPS panel, lekerekített 2.5D oldalélekkel. A kijelző gyönyörű, a színek élénkek, a képek élettel telik. Nem sűrűn látni ilyen szép panelt. A saját Xiaomi Note 3 Pro telefonomhoz képest ég és föld a különbség az Elephone javára. Kültéren, nappali fényviszonyok mellett tökéletesen látható a kijelzőn megjelenő tartalom sokkal fényesebb a panel, mint az említett Xiaomi-n. Éjszaka ez hátrányt is tud okozni, mivel a legalacsonyabb fényerőn is világosabb a kijelző egy esti olvasáshoz. A kijelző alatt találjuk az egyetlen fizikai gombot, ami egyben érintés érzékeny és ebbe építették bele az ujjlenyomat olvasót is. Mellette kár is keresni a megszokott vissza vagy menü gombot, itt minden funkciót egy eszköz lát el. Egyetlen hátránya van, amire jobban figyelhettek volna a tervezők mégpedig, hogy nem lágy úton jár, hanem hangosan kattan lenyomáskor. A telefon alján jobb és bal oldalon a hangszórót és mikrofont rejtő lukak, közöttük pedig a régi jó ismerős Micro USB port található.

A készülék bal oldalán látjuk az Iphone és OnePlus modellekből ismerős némítás fizikai kapcsolóját, ami hajlamos a lötyögésre, mellette a külön határolt hangerő szabályzó található. Jobb oldalon a SIM tálca és a ki/be kapcsoló gomb foglal helyet. A készülék hátulja egyszerű, de pont ezért szép. Nagyon eltalálták a matt fém borítást. Alul és felül láthatjuk az antenna csíkokat. Felül a hátlapból kissé kidudorodó 21 megapixeles kamerát, alatta pedig a kéttónusú LED villanót.

 

 

Olvastad már a legújabb Heti szemezgetőt? Hogy senki se maradjon a hétvégén termékbemutató nélkül ezért sok területről válogattunk, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Motorosok, háziasszonyok, kütyü imádók a Heti szemezgető most nektek szól!

 

 

 A nagy próba

A telefon az első bekapcsoláskor és Google fiókunk aktiválása után egyből jelentette, hogy friss szoftverre lelt, így engedélyt kapott, hogy magáévá tegye azt. Így jelenleg az Android 7.0 Nougat fut rajta, 2017 május 5-i biztonsági frissítéssel. A felület stock droid, az Elephone féle extrákkal megspékelve, amik nem adnak hozzá szerencsére számtalan felesleges alkalmazást, csak egy Elephone féle böngészőt, ami helyett mi inkább a Google Chrome-ot használjuk. Illetve egy Service alkalmazást, amin keresztül beléphetünk a gyártó fórumára, észrevételeket tehetünk és feltehetjük az esetleges kérdéseinket a telefonról. A rendszer gyors, nagyon gyors. A menüben ugrálva és az ablakok között váltva minden a másodperc töredéke alatt történik. Nem hiába, nem egy ősrégi hardver lapul a gépezetben, hanem egy MediaTek MT6757CD Helio P25 processzor. A maga nyolc magja ARM Cortex-A53 architektúrára épül. 64 bites, maximális órajele 2.5 GHz. A grafikus feladatokat egy ARM Mali-T880 végzi. Ami meglepett és csak tátottam a számat, amikor még az interneten böngézve először megláttam a készüléket, hogy 6 GB memóriával szerelték fel. Itt álljunk meg egy szóra, 6, tehát 6 gigabájt egy telefonban. Az imádott Iphone 4s telefonom 512 MB-al gazdálkodott. Kicsit fegyorsultak az események az utóbbi pár év alatt. Méretben ez már a OnePlus 5 kategóriája. Belső tárhelyből 64 GB-ot kapunk, ebből az első bekapcsolást követően 54GB-al tudunk gazdálkodni, a többit a rendszer foglalja el. Természetesen, ha keveselnénk ezt a méretet MicroSD kártyával bővíthetjük tárhelyünket, egészen 128 GB-ig.

nevtelen_11.jpg

antutu3.jpg

A Helio P25 szépen végzi a dolgát, az Antutu-val mérve 65641 pontot értünk el. A Note 3 Snapdragon 650-es processzorától egy kicsit lemaradt, de a Snapdragon 625, ami egy szintén nyolc magos megoldás, ami a frissen megjelent Xiaomi Mi 5X-ben is található, körülbelül vele azonos teljesítményben. A játékok minden gond és probléma nélkül szépen futottak rajta. A bechmark méréseket az alábbi táblázatban láthatjátok:

Elephone P8

MediaTek Helio P25

1920 x 1080

Xiaomi Redmi Note 3 Pro

Qualcomm Snapdragon 650

1920 x 1080

Vernee Thor E

MediaTek T6735

1280 x 720

Antutu

65641

76659

31468

Geekbench Single/Multi Core

810/3516

1464/2798

601/1716

Epic Citadel

46.3 FPS

59.9 FPS

37 FPS

GFXBench T-Rex

23 FPS

33FPS

14 FPS

 

Hogy mi mindenre elég 6 GB memória? A készüléket bekapcsolva 4.5 GB szabad RAM maradt. Egyszerre megnyitottuk és elkezdtünk játszani a Chrome böngésző mellett az Asphalt 8 és Real Racing 3 játékokkal. A szabad memória így is 3.6 GB volt. A futó alkalmazások között a váltás gyors, nem töltötte újra sem a böngésző lapjait, sem a játékokat.  Egyszóval a 6 GB memória mindenre elegendő. Nem hiába szerelik a legújabb Samsung Galaxy S8 vagy éppen az LG G6 mobiltelefont is 4 GB memóriával, hiszen az a méret is elegendő minden multitasking folyamathoz. A jövőre gondolva sokan lehetnek azon az állásponton, hogy nem baj ez a 6 GB, hiszen időtállóság szempontjából kifizetődőbb. És ebben igazuk van, talán ez vezérelte az Elephone tervezőit is, amikor összeültek és kipattant a fejükből, hogy tegyenek bele annyi RAM-ot, ami biztosan elég lesz még legalább két évig vagy jóval tovább.

screenshot_20170723-124243.png

Aki szeret néha főzés közben zenét hallgatni a telefonján, annak nem lesz panasza a P8-ba szerelt hangszóróra. Nem recseg, nem torzít, van benne dinamika és például a Vernee Thor E-hez képest, itt-ott jóval több mély hangot és elvétve egy-két basszust is fel lehet fedezni, persze nem szabad elmenni amellett, hogy ez azért mégis csak egy mobiltelefon és nem egy HiFi, tehát sokat nem szabad várni tőle. 

Személy szerint azért kedvelem a kínai gyártókat, mert nem egy piacra készítik a telefonjaikat, hanem annyi régiót szeretnének vele lefedni, amennyit csak tudnak. A Xiaominál fedezhető fel ennek a vonalnak a hiánya, nagyon szeretem a termékeiket, de a telefonjaiknál nem az európai régió az elsődleges szempont. Így találhatunk náluk "International és Global" verziókat. Utóbbi takarja a hazánkban is használt B20-as LTE szabvány meglétét. Itt ilyen nincs. A P8-ban ez alapból benne van, így a Vodafone-osok sem fognak bosszankodni a 4G hiánya miatt. Ha már itt tartunk, meg kell említeni, hogy a telefon két NANO SIM kártyát képes kezelni, illetve ha memóriakártyát használunk, akkor az egyik SIM slot lesz szabad. A hangminőséggel nem volt gond és, bár nem található bene plusz zajszűrő mikrofon, a vonal túlsó végén nem panaszkodtak, hogy nem hallanak rendesen minket. WiFi-je támogatja az a/b/g/n szabványokat, az 5GHz-es frekvencián majdnem hozta a szolgáltató 100mbps-os sebességét. A Bluetooth 4.1 és GPS ugyancsak a repertoár részét képezi. A helyzetmeghatározás szempillantás alatt történik. Másodpercek alatt jelet talált és stabilan tartotta 3-5 méteres pontossággal. Nagyon pontos és nagyon gyorsan reagál, a pozícionálásban segít, hogy iránytűvel is felszerelték.

screenshot_20170723-122614.png

Az ujjlenyomat olvasó remekül működik, nagyon pontos és villámgyorsan feloldja a készüléket. Nagyon gyengén rezeg egyet a telefon, nem is rezgésnek nevezném, hanem inkább rezdülésnek ha rátesszük az ujjunkat és már fel is oldja a készüléket. Ha pedig nem a adatbázisába elmentet ujjunkkal próbálkozunk akkor két gyors rezgéssel jelzi felénk, hogy na-na, valami nem stimmel. Beépített akkumulátora 3600mAh teljesítményű. A gyári 2A-es adapterével 10%-ról a maximum töltöttséget 1 óra 20 perc alatt éri el. Teljes feltöltéssel YouTube nézés, internetezés és egy kevés játékkal 5 - 5.5 órát bírt ki a telefon.

 

Kamera

dsc04708.jpg

Az előlapi kamera 16 megapixeles felbontású. Az elkészült fotókon látszik, hogy nem egy gagyi darab és társul mellé egy előlapi villanó is a szelfi bajnokok örömére. A hátlapi kamera 21 megapixel felbontású képeket tud maximálisan készíteni 4:3 képarány mellett. Ha szeretnénk, hogy a kijelző teljes egészét lefedje a kép, hogy az otthoni 16:9 képarányú TV-n is teljes méretben élvezhessük az elkészített fotóinkat akkor 16 megapixeles felbontással kell "csak" beérjük. Ha nem vigyázunk, a képek hajlamosak kiégni. A vonalélesség tűréshatáron belül van és kromatikus aberrációval is találkozhatunk. Szerencsére gyárilag lehetőség van RAW formátumba menteni a képeinket. Van panoráma mód, dupla kép készítés, ilyenkor egy bélyegképben ráilleszti az előlapi kamera képét az elkészült fényképre. Lehetőség van az expozíció, fehéregyensúly, ISO manuális beállítására is az előre beállított vagy automatikus jelenetválasztás lehetőségei között. Láttunk ennél sokkal, de sokkal rosszabb képeket készítő mobilt is, bőven jól használható, de egy kis odafigyelés elkelne neki a gyártó részéről. Videót maximálisan 4K felbontásban képes rögzíteni. A felvett anyag bitráta 20mbps. A magas felbontás pozitív hozadéka, hogy a felvett anyag minőségére nyogodtan mondhatnánk, hogy szép, de az alacsony bitráta negatívan befolyásolja a felvett képet, hiszen előfordulnak itt-ott pixeles részek. Az elektromos képstabilizátor teszi a dolgát, így nem kell attól félnünk, hogy minden videónk remegni fog, de azért ez nem egy OIS. A fókuszálás nagyon erősen bevillantja a képet, ezen is csiszolhattak volna egy kicsit, hogy ne ilyen drasztikus legyen az áttünés, ha témát váltunk.

Összességében mi a véleményünk a telefonról? A kielző szuper, tehettek volna ilyet Xiaomiék is a Note 3 Pro-ba. A telefon gyors, a Helio P25-nek köszönhetően. A 6GB memóriával nem csak dicsekedni lehet, de ez a mennyiség egy jó ideig biztosan elég lesz jó pár alkalmazás egyidőben való futtatásához. Adatkapcsolatokból tud mindent, nem csak az 5GHz-es WiFi-t, de a B20-as LTE-t is. A kamerára kicsi rágyúrhattak volna a srácok, de bízunk benne, hogy a frissítésekkel csiszolnak még rajta. Az anyaghasználat példás, nagyon jó a matt fém borítás. Egyszóval, tökéletes telefon nem létezik, de ha azt nézzük, hogy a P8 nettó 58000 forintba kerül, akkor nem számít rossz vételnek. Nekünk tetszett.

És, Neked tetszik?

A telefont itt vásárolhatod meg

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Megoszthatod barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

Ne felejtsd el megnézni az NMR blog Facebook oldalát, mert a híreket, amiket az oldalunkon hely hiányában nem  mindig tudunk megjeleníteni, illetve a legújabb és a kupon kódokkal jóval olcsóbban megvásárolható termékeket ott találod.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr4012690407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.08.12. 11:32:20

Ez az Android hibája. Tákolt oprendszer és neki kell a som memória.
Ha már PC-s hasonlat, akkor ugye átlagban a 2GB is elég, a 4 már bizonyos alkalmazásokhoz fontos, az adatainkat meg háttértéroló tartjuk.
A Win8.1-es MS Lumia is elvan 1 GB memóriával. Míg egy alap androidos szarség hárommal is köpköd.
Pazarló oprendszer, mert az idióta appok elférnének a memóriakártyán is.
Egy általam látott működésre is alkalmas androidos mobil erőforrása olyan, mintha egy legerősebb i7-es proci mellé tennék 64 GB memórisát, sok SSD-tárat, százezres videovezérlőt, mert passziánszozni akarok...
Tudjuk, melyik halmaz a mobilbuzi halmaz!
Ők filozófiát, életstílus vásárolnak és nem technikát. Tehát nem probléma a pazarlás, mert kifizetik, csak hogy blogokban egymás farkát méregethessék.
Persze, tudom, az androidos mobil előnye a millió elérhető app...

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.12. 11:51:19

Az Androidnak nem kell ennyi, gyakorlatilag nem használja ki senki, kivéve aki játékokat futtat.

bundzsel 2017.09.22. 20:57:32

Vettem egyet, kíváncsiságból. Eddig Lumia 640 XL-t használtam, már kb. 3 éve. Az Elephone nem jobb, nem gyorsabb. Ha telepítek rá néhány app-ot, hál' istennek, millió van belőle, reggel leveszem a töltőről, délutánra lemerül, anélkül, hogy telefonáltam volna, vagy bármire használtam volna...
Persze, van néhány alkalmazás, ami a windows phonre nem elérhető, ez igaz, ráadásul ha kijön egy frissítés a WP-ra, akkor nem fér el a telón, szinte mindent le kell törölni.
ez a tutyimutyi Microsoft, ha kiadna egy 3GB.os, 16GB-os telót, soha nem cserélném le androidosra!
süti beállítások módosítása