Finow Q7 okosóra teszt - Android a karomon

2017. október 19. 13:06 - nezdmitrendelszblog

dsc05158.JPG

A Finow az általunk inkább ismeretlennek mondható okosóra gyártók közé tartozik. Jelen teszt alanya a Finow Q7. Bár vannak nem olyan rossz felszereltséggel ellátott órái a gyártónak, a mi Q7 kódnevű darabunk még egy korábbi fecske és a megvásárlása után már le is álltak az értékesítésével, hogy átvegye a helyét a többi, erősebb hardverrel szerelt társa.

Processzor vagy memória ide vagy oda, egy Android rendszert futtató eszköznek azért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hardver hajtja meg. És bár a Q7 nem egy erős gép (óra), nem is ez volt, ami beárnyékolta az összhangot. 

Kicsit megpróbáltunk új vizekre evezni és kipróbálni valami újat. A Xiaomi Amazfit Peace-el 100%-osan megvoltunk elégedve, az óráról készült tesztet itt olvashatjátok. Ha azt az órát neveznénk etalonnak, akkor nem sok gyártó termékét lehetne melle rakni egy kiegyenlített küzdelemben. Bár a különbség nagy, hiszen a Xiaomi órájára nem tudunk csak úgy hipp-hopp feltelepíteni egy alkalmazást a Play áruházból, hiszen nem Android rendszert futtat, így alkalmazások szempontjából meg van kötve a kezünk és rá vagyunk utalva a gyártó által kapott alkalmazásokra. Most, hogy kicsit kitekintettünk a Pace-ra evezzünk is vissza a Finow vizeire.

 

Kicsomagolás

 

Egész kis kellemes élmény ért minket, amikor kibontottuk a csomagot, amiben az óra doboza lapult. Egész szép, mintha tényleg valami komoly óra lenne, egy nem kicsi, fedeles, nyitható fekete színű dobozban érkezett. A tetején egy "SMART WATCH" felirat. Kinyitva egy kis szalag tartja a doboz fedelét. Pofás, jól néz ki, mégis az anyaghasználatból lehet sejteni, hogy ez nem egy több száz dolláros árucikk. De ez nem is igazán baj, hiszen nem a csomagolásáért választunk egy terméket.

A fedél belső és az óra bölcső része szivaccsal van bélelve. Nagyon egyszerű, de karakteres, szép megjelenést biztosít ez az összhatás. Az órát tartó részt kiemelve találjuk meg az egyébként benne lévő óra szíja melletti két dobozt, az egyikben található a töltéshez és adatok másolásához szükséges adatkábel, a másikban pedig egy kijelzővédő fólia, amiből egyet már az órára is felhelyeztek a gyárban. Legalul egy részletes, tíz oldalast leírást találunk angol és kínai nyelven, ami bemutatja az óra fő funkcióit és végig megy az órán elérhető alkalmazásokon.

Az óra tömege 70 gramm, az óratok mérete, amelyben az 1.3 colos 240x240 pixel felbontású kijelző helyezkedik el 4.6 x 1.4 centiméter. Az óra szíja 26.5 centiméter, a gyártói adatok szerint bőrből, de mi inkább azt mondanánk rá, hogy valami jobb minőségű műbőrből készült. A szíjon nyolc luk található, ami épp elegendő a kisebb és nagyobb csuklóval rendelkezők számára, a csat fémből készült. Ha az órára szemből rápillantunk, akkor jobb oldalán három gombot találunk. Ez valójában csak kettő, de nem spóroltak le nekünk semmit sem és nem egy igénytelen ál gombbal van dolgunk. A felső gomb szolgál az óra ki és bekapcsolására, illetve egyfajta "ok" funkciót lát el, ha a menüben böngészünk. Az alsóval lehet egy menüvel visszább ugrani, a középső pedig tényleg nem gomb, hanem itt kapott helyet a beépített 2 megapixel felbontású kamera.

 

Láttad már milyen termékeket találtunk az Akció keresőben?

 

 

Az óra háza fémből készült, egyedül a hátlapjára került műanyag, ahol hangszóró rács, a pulzusmérő optikai szenzora, a NANO SIM kártya ajtaja és a töltőkábel mágneses csatlakozója található. 

dsc05218.JPG

Az óra kicsit bumfordinak tűnik, nem a legkecsesebb darab, de nem zavaró a viselése. Láttam már sokkal nagyobb és nehezebb mechanikus órákat is. A fém ház miatt egyáltalán nincs az embernek olyan érzése, hogy bármi baja történne az új szerzeményének. A védelmet kiegészíti a gyári fólia is, amiből egy darab már a kijelzőn foglal helyet, a tartalék pedig a dobozban. 

 

A nagy próba

 

Az eszközt bekapcsolni a már előbb említett felső gomb nyomtvatartásával lehet. Majdnem egy perc alatt be is tölti az Android rendszert, amin a gyártó saját órára szabott felülete fogad. Az első pár lépés egy az egyben olyan metódust követ, mint egy Androidos telefonnál. Beléptünk a Google fiókunkba és már használhattuk is. A készülék Android 5.1-et futtat, amihez két frissítést is kaptunk, ami egy kissé orvosolta a fórumokon is megtalálható akkumulátor merülési problémákat.

dsc05157.JPG

A menü teljes mértékben átlátható. A kezdő képernyőnk az óralap, amiből számtalan beépített és letölthető darabot választhatunk. Balra és jobbra suhintó mozdulatokkal lehet lapozni az óra főbb funkciói között. A kezdőlapon maradva fentről lefelé húzva a kijelzőn, ugyanúgy ahogyan az az okostelefonoknál is megszokott, egy értesítési sáv jön elő, ahol a fogadott üzeneteinket, frissítési információkat és egyéb értesítések jelennek meg rajta. Lentről felfelé húzva az ujjunkat a gyors beállítások menübe jutunk, ahol ki/be kapcsolhatjuk a WiFit, Bluetooth-t, hogy ne zavarjon minket semmi értesítés sem, repülő módba tehetjük az órát, illetve állíthatunk a kijelző fényerején is. Sajnos nem képes felvillantani a kijelzőt, ha felemeljük a karunkat, ez kimaradt belőle.

Van nekünk egy telefon funkció is, ahonnan az óráról hívást kezdeményezhetünk, persze csak ha van benne SIM kártya.

-Az üzenetek menü a bejövő és kimenő SMS-einket tárolja,

-A Contacts a névjegyzéket hívja elő,

-A Health menüből indíthatjuk az optikai szenzoros pulzusmérést. Egyszerre öt rekordot tud tárolni, de egy kicsit butácska, hiszen nem jelzi ki, hogy a mérések mikor, hány órakor történtek. Eredményeivel közel azonos számokat kaptunk, mint az Amazfi Pace-val,

-A Sport menünél kiválasztható a futás, gyaloglás, elliptikus tréner és kerékpározás is. Ennek a résznek külön figyelmet szerettünk volna szentelni és úgy gondoltuk, hogy összevetjük a Xiaomi Pace-val, de a négy választható edzés forma kiválasztásánál csak azt lehet beállítani, hogy milyen hosszú legyen a sportolási tevékenység és opcionálisan, hogy célként mennyi kalóriát szeretnénk elégetni, illetve hogy milyen távot szeretnénk lefutni vagy kerékpározni. Be kell állítanunk a magasságunkat, súlyunkat és ezekből az adatokból kiszámolja, hogy a megadott tevékenység alatt mennyi kalóriát égettünk el. De ezen kívül semmit nem tud, így aki sportolásra használná, annak még mindig a Pace-t javasoljuk, amiben van beépített GPS, amivel vissza tudjuk nézni, hogy merre futottunk és edzés közben képes mérni a pulzusunkat stb... A Finow Q7 ezekre nem képes.

-Van még nekünk egy kamera alkalmazás, amivel, mint a kémek, képesek vagyunk képeket vagy akár videót is készíteni. Az elkészített képek és videók felbontása mindkét esetben 640x480, bár a leírásban 2 megapixeles felbontás szerepel és talán mondanunk sem kell, hogy fix fókuszt kapunk. A videókat 16fps-el rögíti 3gp formátumban. Sok jót nem szabad tőle várni, mint mondtam kémkamerának még elmegy. 

Íme a tesztképek:

-Az Apps szekció tartalmazza az órán található alkalmazásokat, illetve itt találjuk azokat a programokat is, amiket mi telepítettünk fel az órára. Alapértelmezetten itt találjuk a hangrögzítőt, a letöltések mappát, naptárat, egy Watch Helper alkalmazást, ami a telefonon futó szoftverrel együtt képes kommunikálni, értesítéseket megjeleníteni, stb...Időjárás, ami WiFi-n keresztül frissíti magát, Zene alkalmazás, amivel a telefonon tárolt hangfájljainkat játszatjuk le az óra hangszóróján vagy Bluetooth fülhallgatón keresztül, egy Finow Appstore, Barométer, gyári böngésző, Ébresztő, Fájlkezelő, Galéria, Play áruház, Térkép és az általunk feltelepített alkalmazások. A galériából nyithatók meg a telefon tárhelyén, illetve a memóriakártyán tárolt képek és videók. Megpróbálkoztunk egy mp4 formátumú videóval, amit könnyedén lejátszott és még hangja is volt az óra hangszórója által. Arra gondoltunk, hogy viszont ez teljesen jó megoldás azoknak, akik mondjuk éjszaka is dolgoznak és van egy kis idejük este pihenni, akkor az órán akár filmezhetnek is. Amennyiben nem úgy hordjuk az órát, hogy még a karunkat is elszorítja, akkor még egész jól is lehet hallani egy nyugodt környezetben.

-Az utolsó pont a beállításoké, ahol a WiFi-t, Bluetooth-t, dátumot, fényerőt, hangot, biztonsági mentést, power saving módot, alkalmazások törlését találjuk és az óráról találhatunk információkat, illetve itt frissíthetjük a szoftverét is.

Az órában található GPS is, bár nem használhatjuk úgy, mint a Xiaomi Pace órájában, tehát sportolás közben nem működik, hogy kirajzolja egy térképen, hogy épp merre jártunk. A Play áruházból letöltött Google Maps-el elnavigál, de ilyen kis kijelző mellett ember legyen a talpán, aki normálisan tudja használni ezt a funkciót. A GPS az akkumulátorra sincs jó hatással, így rövid használat után le is merül az óra.

Felhasználói szempontból teljesen átlátható a rendszer. Az órában egy MediaTek MTK6572 kapott helyet, ami egy két magos 1.0 GHz teljesítményű processzor. 512 MB memóriát és 4 GB belső tárhelyet kapunk, ami MicroSD kártyával tovább bővíthető egészen 32 GB-ig. Lassú, mondhatnánk, hiszen ez a hardveres felhozatal nem egy erőmű és mobilos fronton az alsókategóriában is kinevetnénk. De ez nem telefon, ez egy óra. Jótékony hatással van a kis kijelzőre szabott grafikus felület, így az alacsony felbontás és a minimalista ikonok nem igényelnek nagy számítási műveletet. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy képes-e lefuttatni egy Antutu benchmarkot, így csatlakoztunk a WiFi-hez, megnyitottuk a Play áruházat és bár kicsit nehézkesen, mert a kis kijelző miatt elég nehézkes a szövegbevitel az apró virtuális billentyűzeten, de letöltöttük a szoftvert. A letöltési sebesség még nem volt annyira lassú, de a telepítés már beletelt jó pár másodpercbe, ami persze nem sok, de telefonos fronton már lassúcskának mondható. Program letöltődött, tesztet elindítottuk és láss csodát, a benchmark szerint 11940 pontot kapott.

Ezek után, nem kicsit felcsigázva égtünk a vágytól, hogy letöltjük a Mario Run-t. A játék elindítása után konstatáltuk, hogy jééé, ez szól. Fura volt egy órán futtatni egy Androidos játékot, úgy, hogy teljes értékűen játszhattunk rajta. Nem tartom valószínűnek, hogy mindennel megbirkózik, tehát egy Real Racing 3 halott ügy lenne, de nagyon jó volt látni, hogy erre is képes.

A fura az, hogy mikor kíváncsiak voltunk, milyen is ez a két magos MTK6572, ráleltünk, hogy ez egy 28nm csíkszélességgel készített Cortex A7 magot tartalmazó processzor. A leghihetetlenebb az, hogy találtunk pár telefont is, amit ez a processzor hajt meg, mint például a Discovery V8-at és a csak G4 3G-re keresztelt telefont is, ami nem keverendő össze az LG termékével.

Ami meglepett, hogy a beállítások menüben mindent tudunk állítani, mint ahogyan azt egy okostelefonnal is tennénk, Fejlesztői lehetőségek, USB hibakeresés és szinte minden más, amit a telefonunkon is A beépített 430mAh kapacitású akkumulátor egy napig képes energiával ellátni az órát, ha a Bluetooth be van kapcsolva és így fogadhatjuk az értesítéseket, ami valljuk be, nem sok. 

Végszóként, az óra nem rossz, ha olyan szemszögből nézzük, hogy Android rendszer fut rajta és ezáltal bármit meg tudunk tenni vele. A szűk keresztmetszet az akkumulátor, ami hihetetlen gyorsan lemerül. Az egy nap tartható, ha szinkronizálás mellett nem nyomogatjuk állandóan, de amint használjuk, elég drasztikusan dobálja le a töltöttségi százalékokat.

 

A Q7 már nem kapható a webáruházban, de van számos jóval nagyobb memóriával szerelt társa

 

 Ha tetszett, egy kattintással meg is oszthatod

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

Ne felejtsd el megnézni az NMR blog Facebook oldalát, mert a híreket, amiket az oldalunkon hely hiányában nem  mindig tudunk megjeleníteni, illetve a legújabb és a kupon kódokkal jóval olcsóbban megvásárolható termékeket ott találod.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr8612993578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása