Leagoo KIICA MIX teszt - A sokak által legjobban várt mobil. Nem hiába.

2017. december 06. 08:18 - nezdmitrendelszblog

1502430509197494_eredmeny_1.jpg

A legolcsóbb vékony kijelzőkeretes mobiltelefon. Ezzel az egyszerű, rövid, de mégis velős mondattal lehetne jellemezni a Leagoo Kiica MIX-et.

Nem csak a Vernee rajongóknál lett nagy szenzáció a Vernee rajongóknál a MIX 2. Majd nem sokkal később egy olyan szereplő orozta el a rivaldafényt a Vernee elől, mint a Leagoo. Tette ezt mindezt úgy, hogy nem kelt versenyre a Xiaomi-val, sem a Vernee MIX 2 készülékével. Nem kapott 2K-s kijelzőt, óriási, sokszor már feleslegesen nagy memóriát és brutális processzort. Nem. Egyszerűen csak egy költséghatékony kiforrott hardvert, vékony oldalsó kijelző éleket és alacsony árcédulát. Ez a három tulajdonság elég volt ahhoz, hogy aki eddig nem ismerte a gyártót, az felfigyeljen rá. Egy ilyen lehetőséget és egy ilyen készüléket nem hagyhatunk ki (gondoltuk), és mi is rendeltünk egyet.

 

 Kicsomagolás

dsc05385.JPG

Nagyon furcsa volt az a látvány, amit a külső, matricákkal teleragasztott DPD-s doboz tartogatott nekünk. Régen láttunk már ilyen telis-tele grafikával ellátott telefon dobozt. Mostanában az esetek túlnyomó részében általában csak egy egyszerű fehér dobozba csomagolják a gyártók a készülékeiket, ezért olyan volt a Leagoo doboza, mintha visszamentünk volna pár évet a csomagolási dizájnban. A csomagolás sötét tónusa a tetején világosodik ki, ahol a telefon képe nem az a matt papír, mint a csomagolás többi részén, hanem egy kissé fényesebb felületű. A képen természetesen a vékony kijelző keretek dominálnak, amik a fotón egy kicsit csalóka, sokkal keskenyebbnek tűnnek, mint a való életben. Ezt már megszokhattuk, a hamburger is máshogy néz ki, amit kikérsz egy gyorsétteremben, mint a plakáton. Tudod, hogy ez az, de kicsit mégis más... A doboz elülső felén találkozhatunk a hardveres specifikációkkal és a két IMEI számmal, hiszen a KIICA MIX is Dual SIM-es. Viszonylag gyorsan csusszan ki a tető vákuum szorításából a doboz belseje. Felül egy fehér színű "LEAGOO Stylish Phone" feliratú tasakban a telefon néz velünk farkasszemet. Az alatta található doboz rejti a kiegészítőket, amiknek nagyon örülhetünk, hiszen annyi mindent kapunk a telefonhoz, hogy nekünk már szinte semmit sem kell beszereznünk hozzá.

dsc05414.JPGdsc05418.JPG

dsc05419.JPG

 

Láttad már, hogy milyen akciókat gyűjtöttünk össze mára?

 

A legméretesebb kiegészítő az átlátszó szilikon tok, így aki félti az új szerzeményét, azonnal fel is helyezheti rá. Kapunk egy vaskos papír tasakot, amiben a több nyelvű leírást találjuk, a magyar nyelv kimaradt belőle. Kapunk egy SIM tűt, egy 5V 2A teljesítményű európai szabványú töltőt, egy USB Type-C végű kábelt és egy USB Type-C csatlakozójú fülhallgatót. Azért ez már valami.

dsc05413.JPG

dsc05417.JPG

Nagy, de mégis kicsi

A telefon nem csak elsőre, hanem másodikra is kicsinek tűnik. A Xiaomi Mi 5X készülékünkhöz képest 1 centiméterrel alacsonyabb, mégpedig úgy, hogy a Mi 5X és a Lagoo KIICA MIX is 5.5 colos kijelzőt kapott. Emiatt nekünk már elsőre megtetszett. Úgy alkottak meg egy 5.5 colos telefont, hogy "kicsi" lett. Persze nem találták fel a spanyolviaszt. Ez a vékony oldalsó kijelzőkeretek pozitív hozadéka.

 

A nagy próba

 dsc05536.JPG

Egyeduralkodóként a gyártót dicsérő 5.5 colos FULL HD felbontású panel tölti ki a frontrész felületét. A dicséret azért jár, mert egy Gorilla Glass 4-gyel ellátott 2.5D-s lekerekítésű 1920 x 1080 pixeles IPS LCD kijelzőt tettek bele egy ilyen alacsony árú készülékbe. A biztonságot sem bízták a véletlenre, így már a gyárban felhelyeztek a készülékre egy kijelzővédő fóliát.

dsc05546.JPG

dsc05429_1.JPG

A telefon mérete 14.17 x 7.58 x 0.79 cm, súlya akár könnyűnek is mondható, hiszen 158 grammot nyom a mérlegen. A ház unibody kialakítású, azaz nem férünk hozzá a belső komponensekhez, így az akkumulátort sem tudjuk cserélni házilag, de ehhez már hozzászoktunk. Az egész előlapot a Corning üvege uralja, egyedül csak a home gombba épített ujjlenyomat olvasó miatt törik meg a sima felület. A hátlap a költséghatékonyság szellemében fogant, így az műanyagból készült. Itt találjuk a 13+2 megapixeles dupla optikás kamerát és a LED villanót. A hátlap kemény felületű és szerencsére nem kong az ürességtől, ha megkocogtatjuk. Ha nagyon erőlködünk, akkor hajlamos a recsegésre, de ehhez az kell, hogy kicsit megpróbáljuk megtekergetni, de ilyet normál felhasználó úgy sem tesz. És mi is csak ezért, és csak egyszer, hogy megnézzük mennyire lett precíz az összeszerelés.

dsc05543.JPG

dsc05537.JPG

Ezt a megoldást még egyik gyártónál sem láttuk, de a beszélgetési hangszóró nem a kijelző felett, hanem a telefon felső élén kapott helyet. A kijelző felett nem találunk fény és közelségérzékelőt és visszajelző LED-et sem. És nem azért, mert ezek az telefon bal oldalának alsó részére kerültek, ahol a 13 megapixeles előlapi kamera is található, hanem egyszerűen ezek nincsenek. Furcsa? Elsőre nekünk is az volt. A telefon alján az USB Type-C csatlakozót találjuk, mellette a mikrofon és a hangszóró kapott helyet. A készülék bal oldalán a SIM tálca, a jobb oldalon pedig a hangerőszabályzó és a bordázott felületű ki/be kapcsoló gomb található.

dsc05538.JPG

dsc05539.JPG

dsc05540.JPG

dsc05542.JPG

Ha ránézünk az árcédulára, akkor tudhatjuk, hogy valószínűleg nem egy felsőkategóriás csúcsprocesszor fog a telefonban dolgozni. A Leagoo a MediaTek MT6750T-re bízta a számítási feladatokat. ez a processzor található meg többek között az ugyancsak vékony kjelzőkeretes UMIDIGI Crystal és VKworld S8 készülékekben is. Az MT6750T egy nyolc magos, 4 darab 1.5 GHz-es ARM-A53 Cortex és 4x 1.0 GHz-es ARM-A53 Cortex maggal rendelkezik. A grafikus gyorsító szerepét a ARM Mali-T860 MP2 látja el. A szokásos benchmark tesztjeinket lefuttatva, az Antutu 43609 ponttal jutalmazta.

 

LEAGOO KIICA MIX

Xiaomi Note 5A

Xiaomi Mi 5X

Vernee Thor E

MediaTek MT6750T

1920 X 1080

Snapdragon 425

1280 x 720

Snapdragon 625

1920 x 1080

MediaTek T6735

1280 x 720

Antutu

43609

34669

63332 

31468

Geekbench Single/Multi Core

607/2540

680/1874

886/4329 

601/1716

Epic Citadel

High Quality

Ultra High Quality

 

56.3 FPS

39.7 FPS

 

59.8 FPS

34.8 FPS

 

59.9 FPS 

49.9 FPS

 

37 FPS

GFXBench T-Rex

17 FPS

14 FPS

18 FPS 

14 FPS

 

A táblázatból jól látható, hogy a kis MIX legyőzi a Vernee Thor E MTK6735 és a Xiaomi Note 5A-ban található Snapdragon 425-ös processzort is. Egy szóval a hardver elég erős a napi feladatokhoz, de a szoftveres részen van még mit csiszolni. A készüléken az Android 7.0 Nougat fut, aminél előfordult, hogy egy alkalmazás bezárása után, hogy visszatérjünk a fő képernyőre, a megszokottnál lassabban töltötte azt be. Az általunk próbált Real Racing 3 és Modern Combat 5 játékokat is kellő mennyiségű FPS-sel futtatta, így egyáltalán nem éreztük lassúnak a kis gépet. 
1_52.jpg

A telefonon Android 7.0 fut, a biztonsági frissítés dátuma október 5-i. A Leagoo úgy döntött, hogy sok kínai gyártóval ellentétben ők a Freeme OS felületet húzzák rá az alap Android rendszerre. Nem találunk App drawer-t, azaz, nincsen menüből előhívható alkalmazáslista, hanem minden a fő képernyőn kapott helyet, mint a Xiaomi, Vernee telefonoknál, de akik nem annyira barátkoztak eddig az Android felülettel, azoknak el kell mondanom, hogy az iOS is ezt a jellegű alkalmazáslista nélküli felületet alkalmazza. A Freeme egy kicsit színesebb ikonokkal operál, mint a gyári Droid felület, szerencsére nem vesztünk el benne az először kicsit szokatlan külső ellenére sem. Akinek nem tetszene az alap Freeme OS felület, az választhat a többi téma közül is. Mi feltettük a Google Launcher alkalmazását, hogy a megszokott nézetet kapjuk.

2_35.jpg

Szerencse, hogy nem szórták tele rengeteg kéretlen alkalmazással. A gyártótól csak egy InfoHub és egy AppStore alkalmazást kapunk, a jó nagy adag pakk Google alkalmazásokon kívül, mint a Chrome, Térkép, Play áruház, stb... A külön kapott két program közül az AppStore-ban azt vettük észre, hogy sokkal hamarabb jelez, ha frissíthető egy alkalmazás új szoftververzióra, mint a Play áruház. Az InfoHub pedig egy híreket összesítő program, ami magyar nyelvű felülettel rendelkezik, viszont a hazai portálokról nem gyűjt adatokat, így csak külföldi hírekkel találkozhatunk. A 32GB belső tárhelyből 26 GB-ot használhatunk fel.

Fura volt azzal a tudattal telefonálni, hogy a készülékben nincs közelségérzékelő, így amikor a fülünkhöz emelve egy hívást bonyolítunk le, akkor nem kapcsol le a kijelző. Azaz de. Egy ügyes megoldással úgy oldották meg ezt a funkciót, hogy amikor a telefont a fülünkhöz érintjük, akkor a kijelző ezt érzékelve lekapcsol. Bár sajnos ezt nem mindig sikerült produkálni, ilyenkor a bekapcsoló gomb egyszeri lenyomásával lezártuk a kijelzőt, majd a hívás befejeztével feloldottuk.

dsc05544_1.JPG

A készülék egyik nagy pozitív pontja az ujjlenyomat olvasó. Nagyon tetszett a kidolgozása, ahogy a kijelzőt védő Gorilla Glass borítás gyenge íve lehajlik az olvasó szenzor köré. A feloldás minden esetben szuperül ment és itt vettük észre, hogy mennyire jó az a rezgőmotor, amit a Leagoo belerakott a telefonba. Olyan lágyan jelez vissza, ha megtörtént az ujj felismerés, hogy sok telefongyártó is vehetne ebből a motorból. Az ujj ráhelyezése és a kezdőkép felvillanása között majdnem egy másodperc is eltelik, ez lassabb, mint ami megszoktunk, de viszont pontos.

A készülékben két NANO SIM kártya helyezhető, illetve ha a MicroSD-s bővíthetőség mellett döntünk, akkor fel kell áldoznunk a plusz tárhely oldalán az egyik SIM slotot. Nagyon kíváncsiak voltunk ugyanakkor, hogy hogyan is teljesít ez a fura hangszóróhely, ami a készülék felső szélén helyezkedik el. Ha beszélgetés közben letakartuk, fura módon nem vettük észre, hogy halkabb lenne a másik fél a vonal túlsó felén. Viszont maximális hangerőn sokszor kevés lehet, ha egy nagy háttérzajjal rendelkező helyen telefonálunk. A készülék természetesen támogatja a magyarországi B20-as, 800MHz-es LTE-t is. Az NFC sajnos kimaradt belőle, WiFi-ből a b/g/n típusokat ismeri és Bluetooth 4.0-t kapott. A GPS-nek kell másodperc mire megtalálja a pozícionáláshoz szükséges műholdakat, de ha ez meg van, onnantól minden flottul megy.

A telefon fülhallgatója olyan, mint azok a darabok, amiket általában mellékelni szoktak a mobilokhoz, kivéve, ha persze nem egy prémium telefont választottál. Ott kicsit más füleseket mellékelnek. Nincs olyan katasztrofális hangja el lehet vele lenni, de aki a minőségibb verziókhoz szokott, annak be kell szereznie hozzá egy USB Type-C átalakítót, hogy használhassa a 3.5-es fülhallgatóját. Igen, a Leagoo is felült erre a vonatra, pedig meghagyhatták volna nekünk a jack kimenetet.

Kamera

dsc05376.JPG

dsc05541.JPG

A hátlapra egy 13 és egy 2 magpixeles monokróm optika került, hogy ezzel segítse a bokeh effekttel ellátott képek készítését. Ahogy azt vártuk a második lencse nem igazán sem segít be a középpontban lévő tárgyak kiemelésében és a távolabbi tárgyak elmosásában. Letakarva a másodlagos optikát, figyelmeztetést sem kapunk, hogy "hahó itt valami nem stimmel, nem fogok tudni bokeh effektes képet készíteni". De nem, a másodlagos optika nem csak dísz, tényleg működik, de aki ezt a portré hatást választja, annak a munkáját csak a szoftveres utófeldolgozás fogja segíteni. A két megapixeles kamera csak arra jó, hogy fekete-fehérben készítsük vele a képeinket, viszont itt is választhatunk portré módot. Az elsődleges optika 4:3 képarányban készít 13 megapixeles képeket, a 16:9-es képarány felbontása 10 megapixel. A másodlagos optika felbontása pedig maximum 2 megapixel lehet. Az éjszakai fotózást a dupla LED villanó segíti, ami inkább csak arra elegendő, hogy ha belenézünk, pár másodpercig csak foltokat lássunk, de éjszakai fotózásnál 2-3 méterre redukálódik le az a távolság, amit képes bevilágítani, bár ez szinte minden telefonnál így van.

kamera1.jpg

kamera2.jpg

A fotókk elkészítéséhez jó pár extra akad, itt van nekünk elsőként a panoráma mód, HDR, éjszakai, szépség, SLR a bokeh effekthez. Van beállított, ahol segít nekünk, hogy milyen pózt vegyünk fel a fotó elkészítéséhez, hogy szuperül sikerüljön a rólunk készített kép. Van gyermek mód is, amin jót nevettem, hiszen ha elindítjuk ezt a módot, akkor kirak nekünk pár előre beállított hangsémát, amit lejátszhatunk, hogy ha gyerkőcünket fotózzuk, akkor egy baba nevetésen, kacsa hápogáson vagy épp kutya ugatáson elmosolyodjon, így készítve róla tökéletes képet. A legutolsó mód a vízjel, ahol szövegekkel ellátott képeket készíthetünk. 

img_20171129_125828.jpg

img_20171129_125834.jpg

Ebben a ködfátyolos szürke időben nem lehet túlságosan szép képeket készíteni. De a MIX esetében ez nem csak az időjáráson múlik. A képek kissé elmosódottak, bár ha nem nagyítunk bele a képekbe, akkor a készülék ár/érték arányt nézve elfogadhatóak. Videót maximálisan FULL HD felbontásban képes rögzíteni, a képstabilizátor kimaradt belőle, az elkészült alkotás elfogadhatónak mondható az előbb említett ár/érték arány tükrében.

img_20171129_125906.jpg

img_20171129_125929.jpg

A telefon unibody házába épített akkumulátor kapacitása 3000mAh. A mellékelt 2A-es töltővel szerencsére viszonylag gyorsan feltölthetjük, 1 óra 15 perc körüli töltési időket mértünk. Egy, maximum másfél napos használatra elegendő ez a kapacitás, de utána nagyon vágyik egy töltőre. 

A telefon jó munkásemberként működött a teszt alatt. Kis mérete miatt nagyon jó kézbe fogni, de ezt csak akkor tudja értékelni az ember, amikor saját maga tapasztalja meg, hogy milyen érzés. Hihetetlen, hogy egy 5.5 colos FULL HD kijelzőt tudtak belepakolni ezen az áron. Eddig ezt szinte senki sem lépte meg. A böngészési élmény is rendben van, ugyanúgy, mint a napi használat bármely része. Remek telefon lett a Leagoo KIICA MIX. És főleg remek áron, hiszen nincs nagyon 3GB memóriával, 32GB tárhellyel és pláne nem vékony kijelző keretes 5.5 colos FULL HD kijelzővel szerelt mobil a piacon, amiért ennyit kérnének. A KIICA MIX jelenleg 109$-ba kerül, ami a társaihoz képest, nagyon jó vételnek számít. Egyelőre sajnos a rengeteg karácsonyi rendelés miatt a GearBest EU Express szállítása szünetel. Így, ha mindenképp vám/áfa mentesen szeretnéd megrendelni a készüléket, akkor egy kicsit várnod kell. Amint elérhető lesz az EU Express szállítás, beszámolunk róla a Facebook oldalunkon. Kövess minket, hogy értesülj az új hírekről.

 

A Leagoo KIICA MIX készüléket itt tekintheted meg

 

Mondd el másnak is, ha tetszett a  cikk. Egy kattintással megoszthatod.

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9113393501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisscsapat 2018.02.11. 15:10:24

Nekem ugyanilyen van tetszik meg minden csak amikor megnyomom hosszan a bekapcsolo gombet akkor kiírja húzzam lefele a kikapcsolashoz és lehúzom de nem kapcsol ki

Miért ?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.02.11. 15:11:30

@kisscsapat: Szia!
Próbáld meg, hogy nem kikapcsolod, hanem újraindítod és utána megnézni, hogy lekapcsol-e. Lehet, hogy csak a szoftver szórakozik egy kicsit.
süti beállítások módosítása