Vernee X teszt - 6200mAh a mindennapokban

2018. március 20. 06:37 - nezdmitrendelszblog

1513756430462860_eredmeny.jpg

Sokat ígér a Vernee legújabb készüléke, és szó, ami szó, impozánsan hangzik a 18:9-es kijelző, 6200mAh kapacitású akkumulátor, a 6 GB memória és 128 GB tárhely. Mindez a gyártótól megszokott pénztárcabarát árazással. Így nem tudtunk neki ellenállni és beszereztünk magunknak egy példányt.

p1000520.JPG

A köztudatba két évvel ezelőtt berobbant gyártó nagyon ígéretesnek tűnt olcsó készülékével, a Vernee Thor-ral. Majd jöttek folyamatosan a következő szériák első fecskéi, mint az Apollo, a Mars, majd volt egy kis kitekintés a vékony kijelző keretes telefonok között is, mint a Vernee MIX 2 vagy az alsó kategóriába sorolt Vernee M5. Van, aki szereti őket és van, aki nem annyira. És az is biztos, hogy mindig megpróbálnak valamit újítani, de egy dolog közös a termékeikben, hogy mindegyik alacsony árat képvisel. Nem volt ez másképp a Vernee MIX 2 esetében sem, ahol lehet, hogy túlságosan sokat vártunk tőlük, de nem hozták azt a minőséget, amit beígértek. De volt olyan készülékük is, amiben viszont kellemesen csalódtunk. Ilyen a Vernee M5, ami az alsó kategóriát célozta meg, de ehhez képest egy „egész jó processzorral” és a kategóriájában nem mindig látott, 4 gigabájt memóriával és nagyon jó árazással érkezett. Külön piros pontot érdemelt, hogy a szoftveres rész is jól sikerült és egy nagyon kellemes minőségű, tudású és nem utolsósorban remek árú készüléket tudtak összedobni, ami remek alternatívája lehet az egyre népszerűbb Xiaomi-nak. Szerencsére, ahogy a hírekben is hallani lehetett és mi is írtunk róla, a Vernee úgy gondolta, hogy az eddigi szériáit kibővíti az M5 utáni taggal, ami a Vernee M6 lett.

A hosszú bevezető után térjünk vissza a legújabb telefonjukra, ami 18:9-es képarányt, 6200mAh kapacitású akkumulátort és arcfelismerést ígér. De mindez semmi, hiszen a 6 GB memória mellett még 128 GB tárhely is belefért! Kicsit később bukkantunk rá, de van 4 GB memóriával és 64 GB tárhellyel szerelt verziója is, ami jóval olcsóbb, mint a nagyobb testvér és a ma kezdődött akcióban csak 169$-ba kerül.

 

Kicsomagolás

 

dsc07056.JPG

A Vernee a szokásos négyzet alakú, bordázott textúrájú dobozban küldi az „X”-et. A műanyag tálcán a telefont találjuk egy kis műanyagzacskóba húzva. A doboz belsejében helyet kapott egy gyorstöltésre képes EU szabványú töltőfej, egy USB Type-C kábel, Type-C jack átalakító, de itt még nincs vége a listának, hiszen kapunk még egy tartalék kijelzővédő fóliát (egy már a telefonra felhelyezve érkezett) és egy szilikon tokot. A tok nem a legcsúcsabb darab, kicsit bumfordi lesz tőle az amúgy sem karcsú telefon, de legalább addig is védi valami a készüléket, amíg be nem szerezzük a nekünk tetsző darabot.

dsc07057.JPG

dsc07062.JPG

dsc07063.JPG

A telefon méretes kis teremtés lett. 15.9 x 7.6 centiméter, vastagsága 9.8 milliméter, nem hiába, hiszen 6200mAh kapacitású akkumulátort kapott, egy ekkora telepnek pedig kell a hely. Kicsit én is megrettentem, hogy túlságosan bumszli lesz, de mellé raktam a másik "X"-et, a MAZE Alpha X-et és nem akkora a különbség, mint gondoltam.

Vernee X vs. MAZE Alpha X

p1000486.JPG

dsc07084.JPG

dsc07100.JPG

Az előlapon feltűnhet, hogy az eddig megszokottakhoz képest több pöttyel találkozhatunk a kijelző felett. Ez így is van, hiszen nem csak dupla előlapi kamerát kapott a telefon, de még egy előlapi vakut is ráeszkábáltak. Az alatta elterülő üvegfelület alatt találjuk a méretes, 6 colos, 2160 x 1080 pixel megjelenítésére alkalmas lekerekített sarkú 18:9-es arányú IPS kijelzőt. Előlapi gomb nincs a készüléken, ezen a méreten már nem hiszem, hogy sok embert zavarnak a kijelzőn megjelenő virtuális gombsáv. A készüléket kézbe fogva érezhető a mérete, főleg, ha a mellékelt szilikon tokot is felhelyezzük rá.

dsc07098.JPG

dsc07089.JPG

Az összeszerelési minőség rendben van, nincsenek hézagok, illesztési gondok, szerencsére erősebb nyomásra és kisebb tekergetésre sem tudtam belőle semmilyen oda nem illő hangot kicsikarni. A telefon baloldalán csak a SIM tálcát találjuk, az ellenkező oldalon pedig a nem lötyögő, jó nyomáspontú hangerőszabályzót és a be/ki kapcsoló gombot.

dsc07071.JPG

dsc07075.JPG

dsc07076.JPG

Alul öt furat jutott a mikrofonnak és a hangszórónak is, köztük pedig az USB Type-C port kapott helyet. A telefon felső éle üresen maradt. Igen, nincs jack csatlakozó, nem hiába kaptuk azt az átalakítót a telefonhoz. Hátul a dupla LED villanó párost, a dupla kamerát és a közvetlen alatta elhelyezkedő ujjlenyomat olvasó szenzor kapott helyet, ami egy kicsit magasra került. Az antennacsíkok szolidan futnak végig az alsó és felső éleken. Aki nem tudná mi ez, még design elemnek nézné.

dsc07072.JPG

 

 

A nagy próba

 

dsc07108.JPG

A telefonon Android 7.1.1 fut, a biztonsági frissítés dátuma tavaly novemberi. A Vernee nem szokott sokat vacakolni a kezelőfelülettel. Ők ezt VOS-nak (Vernee OS), mi alap Android kinézetnek hívjuk. A rendszer szerencsére nem kapott semmilyen káros külső alkalmazást vagy reklámokat dobáló programot. A menüben böngészve csak a Dura Speed nevű optimalizáló alkalmazás a „motion” azaz gesztusvezérlés beállításai, virtuális gombok beállításai, arcfelismerés kaptak helyet és a kijelző színét kalibráló MiraVision. A telefonon természetesen választhatjuk a magyar nyelvet is, egyedül az előbb említett gesztusvezérlés és arcfeloldás, gyártói plusz szolgáltatások nem kaptak fordítást.

1_65.jpg

Így, hogy nem pakolták tele semmilyen felesleges helyet foglaló külső alkalmazással a telefont, a felhasználható tárhely mérete is jókora. Körülbelül 104 GB-ot használhatunk fel, ami aztán már tényleg az a kategória, hogy az ember azt mondja rá, hűha.

 

P20, P25 helyett az új P23!

 

A Vernee X-ben a MediaTek Helio P20 fejlettebb verziója, a P23 kapott helyet a telefonban. Ami viszonylag új megoldás a MediaTek részéről és teljesítményben a P20 és P25 között van. Viszont a felmenőkhöz képest nem Mali T880 grafikus gyorsitót kapott, hanem Mali-G71 MP2-t. A Helio P23 is nyolc magos processzor és maximálisan 2GHz-en üzemel a Vernee X-ben. Le is futtattuk a szokásos kis benchmarjainkat, ahol az Antutu 67851 pontot ért el. Itt találkoztunk az első nem várt akadállyal, amit nem tudtunk hová tenni. Sem a 3D Mark Slingshot Extreme, sem a Geekbench 4.0 Bench Single Core/Multi Core tesztje nem volt hajlandó lefutni különböző hibával, de ezen kívül semmi szoftveres probléma nem volt a telefonnal.

2_47.jpg

Természetesen kipróbáltuk játék fronton is, így többek között azzal a World War Heroes c. játékkal is, amit az előző tesztben is megnéztünk az OUKITEL és az Elephone telefonjával. Ahhoz hogy te is el tudd végezni ugyanezt a tesztet, hogy összehasonlítsd a telefonodat a Vernee X-el, itt találod az általunk használt beállításokat:

Screen resolution:

1x1.00

Vertical synchronization:

OFF

FPS meter:

ON

Graphics quality:

HIGH

Post Processing:

ULTRA

 Particle Effects:

ULTRA

Textrures Quality:

HIGH

Anisotrpoic Filter Quality:

HIGH

Weapon Quality:

ULTRA

Shadow Quality:

ULTRA

 

A játékmódok közül kiválasztottuk a Custom Games-t, majd onnan egy Finland Team Deathmatch játékot indítottunk. Azért esett erre a pályára a választásunk, mert a nagy havas táj miatt eléggé megizzasztja a telefonokat. A legmagasabb FPS érték 30 volt, de megesett, hogy a játékosokkal teli terepen ez a szám leesett 16FPS-re, de átlagban hozta azt a szintet, amit a P25-tel szerelt telefonok. A Real Racing 3-ban, az autókkal teletömött rajtrácsnál várakozva a verseny indításakor volt, hogy belassult egy tizedmásodpercre, de utána gond nélkül futott a játék. Egy kicsit éassabb ez az IGP, mint a Mali T880, de mi jól eljátszottunk vele.
screenshot_20180302-173805.pngA mindennapi használat tapasztalatai alapján azt tudnám a rendszer sebességéről mondani, hogy megfontolt. Igen, mert nem lassú vagy darabos a rendszer, csak itt-ott észre lehet venni, hogy ha elindítunk egy alkalmazást, akkor az nem azonnal nyílik meg és kezdi el futtatni a telefon, hanem eltelik pár tizedmásodperc, mire az érintéstől a tényleges látható műveletig történik valami, bár ez csak a nagyobb programoknál fordult elő. Jó, szerintem pár tizedmásodperce mindenkinek van és tudjuk, hogy ebben a telefonban azért nem egy Snapdragon 835 dolgozik.

 

WiFi, 4G (B20), GPS

 

p1000530-2.JPG

SIM-ek alapján itt is kombó elrendezést kapunk, azaz két NANO SIM kártyát helyezhetünk rá a telefon tálcárjára, de ha fogytán vagyunk a tárhelynek, akkor az egyik szolgáltatói kártya helyére microSD kártyát is helyezhetünk. A 4G vadászok is megnyugodhatnak, hiszen a telefont felvértezték B20 támogatással is, így még vidéken sem  kell kilométerek bolyongani, ha gyors internetet akarunk, mint a régebbi kínai telefonoknál. Hívás közben egy gombnyomással elindíthatjuk a beszélgetés rögzítését is. A Vernee nem helyezett el másodlagos mikrofont a beszélgetésekhez, de sem rossznak, sem kiemelkedőnek nem mondható a hangunk a vonal túlsó végén lévő személy számára. Nem csak a 2.4, de az 5GHz-es WiFi hálózatokat is ismeri a Vernee X. Szerencsére nincs gondja a vezeték nélküli hálózat érzékenységével sem, de amin a legjobban meglepődtem, hogy házon belül 4 méteres pontossággal képes volt pozícionálni a GLONASS műholdakat is ismerő GPS, ami azért nem rossz. Kicsit kerekedett a szemem, bár láttam már ilyet, de ezt mégsem sok készülék tudja. Kültéren pillanatok alatt megtalálja a helyét és 2 méteres pontossággal be is tájolta, hogy hol tartózkodom. Nem hiába, ez a pozitív hozadéka, ha egy telefon fémnek tűnő, bár műanyag házat kap. Az NFC kimaradt a telefonból, de a Bluetooth-ból 4.0-t kapott.

screenshot_20180313-180532.png

A dupla előlapi kamerától és a szelfi vakutól zsúfolt előlapon helyet kapott egy értesítési LED is, amit sajnos nem tudunk külön alkalmazásonként beállítani, de használatával nem maradunk le semmilyen jelzésről sem. 

A töltőcsatlakozó melletti hangszóró teljesítményétől nem fogjuk eldobni az agyunkat. Nem cincognak a magasak, de basszust sem várhatunk a kis hangszórótól, cserébe átlagosan szól, de a maximális hangerő az lehetne egy kicsit magasabb. Ha csendben szeretnénk zenét hallgatni, akkor arra ott van az USB Type-C port és a mellékelt átalakító, így bármelyik szabványos 3.5mm-es jack-kel szerelt fülhallgatónkat használhatjuk. Ki is próbáltam a fülhallgatómmal és semmi kivetnivalót nem találtam a hangjában, sőt, most egy KZ fülest is kipróbáltam vele és persze a fülhallgatón rengeteg múlik, de csak pislogtam, hogy milyen jól szól. Így nyugodtan telepakolhatjuk zenével és filmekkel ezt az óriási tárhelyet és indulhat az egér mozi.

p1000304.JPG

 

Azonosítsunk!

 

1512812805336550_eredmeny_1.jpg

Nagyon nagyot akart mondani a Vernee az arcfelismeréses biztonsági azonosítással. És tudom, nem szabad így hozzáállni a dolgokhoz, de ettől a funkciótól nem igazán vártam sokat. Meg voltam győződve róla, hogy a feature benne van a telefonban, de ez amolyan beleraktuk és elmondhatjuk, hogy ez is benne van. Tény, „benne van”, de körülbelül úgy ismeri fel az arcomat a szoftver, mint egy rossz falubéli, akire ha ráköszönsz, tudja, hogy valahonnan ismerős ez a figura, de fogalma sincs honnan. Körülbelül ilyen a Vernee arcfelismerő szolgáltatása is. Kamerával is meg lehet ezt oldani (OnePlus 5T), nem kell egyéb szenzor hozzá, így nagyon várom, hogy a gyártó helyrerakja ezt a funkciót. De én még mindig inkább az ujjlenyomat olvasós azonosítást preferálom, mint, hogy az arcom elé emelgessem a telefont napközben. Este meg, kapcsoljak lámpát, hogy beengedjen a telefon? Tehát ha működne, akkor is maradnék az ujjas azonosításnál.

4_33.jpg

A hátlapra került ujjlenyomat olvasót egy kicsit lejjebb is pozícionálhatták volna. Az eddig megszokott hátlapi biztonsági szenzoroktól megszokott helyzetétől eltérően, egy körülbelül fél centiméterrel feljebb került a Vernee megoldása, így a saját telefonom után kicsit szokatlan volt a használata. Folyamatosan az olvasó szenzor alját próbáltam tapicskolni. A négyzet alakú olvasó 10/8-as hatékonysággal működik. Feloldási sebességben az átlagot képviseli, nem azonnal nyitja a telefont, de nem is kell meggondolni, hogy most akkor elkezdek számolni, mennyi időbe is fog telni, mire beenged a rendszerbe, úgy körülbelül fél másodperces késleltetéssel működik.
dsc07102.JPG

Kamera

 

dsc07095.JPGA hátlapon lévő 16+5 megapixeles páros a Vernee szintet hozza. Azaz nem ebben fog remekelni a telefon. A képek minősége az elmegy kategóriába sorolható, korántsem tökéletesek, de a tőle elvárt szintet hozza. A telefon a dupla hátlapi szenzornak köszönhetően kétszeres nagyításra képes, de véleményem szerint ez nem optikai zoom, mint a nevesebb gyártóknál, hanem csak szoftveres. A fotóknál választhatunk az arcszépítő, blur, fekete-fehér, panoráma módokból, de lehetőség van a PRO mód használatára is, így magunk állíthatjuk be az ISO-t és az expozíciót is.
3_41.jpg

Sokkal-sokkal rosszabb minőségre számítottam kamerák terén. Ha nyílt terepen fényképezünk, mint ahogyan most én is, egy kis kirándulásra is magammal vittem a telefont és ott lőttem vele pár képet, nem olyan rossz. Ebben a fakó időben nem jön elő a kamera hibája, hiszen ebben a szürke időben nem sok színnel találkozik az ember. Ha egy kicsit "élménydúsabb" képet készít az ember, ahol több szín és formával találkozik, ott már észrevehetően csökken a kamera teljesítménye. A 16 megapixeles képekbe kicsit belenagyítva olajfestmény szerűek lesznek és a világos színek is hajlamosak kiégni. A fókusznak kell egy kis idő a kijelzőre való koppintástól, mire beélesíti a képet. Egyáltalán nem minőségi a Vernee X kamerája, de az átlagot hozza és ez a legtöbb embernek bőven elég.

Videós fronton kicsit le van maradva a társaktól, hiszen 3gp formátumot használhatunk és nincs benne képstabilizálás. A rögzíthető legnagyobb felbontás FULL HD 17mbps-el és itt is választhatunk GPS pozíció megadást a felvételekhez.

img_20180318_132930.JPG

img_20180318_134754.JPG

img_20180318_142215.JPG

img_20180319_122649.JPG

img_20180319_122622.JPG

Viszont az előlapon elhelyezkedő 13+5 megapixeles kamerák melletti LED villanó valószínűleg, hogy sokaknak tetszeni fog, így egy esti buli közben is vaku fénnyel megvilágított szelfiket lehet készíteni.

 

Akkumulátor

 

Ha azt mondom, hogy az akkumulátor teljes feltöltéséhez három órára van szükség, akkor sok embernek kikerekedik a szeme. Viszont ez a 3 óra egy 6200mAh kapacitású akkumulátor feltöltéséhez kell, így már könnyen kiszámolható, hogy ha a mai általánosan használt telefonok telepeit és gyorstöltési idejét nézzük, akkor hatványozottan ki is jön ez a szám, amit a Vernee X-nél kapunk. A maximálisan 9V 1.5A leadásra képes gyorstöltővel így két napot vígan, de akár három napot is kihúzhatunk vele, amíg újra töltőre kellene tenni a telefont.

p1000527.JPG

A maga nemében nem nagyon lehet a Vernee X-et mihez hasonlítani. Van itt nekünk 18:9-es képarány, mint az UMIDIGI S2 Pro-ban vagy a OnePlus 5T-ben, de emellett van egy óriási akkumulátor is, ami nem sok készülék privilégiuma és mindemellett nem csak 6 GB memóriát, de 128 GB tárhelyet is kapunk, ami azért valljuk be, nem fog betelni egyhamar. Azt kell mondjam, hogy az X egy átlagos telefon lett, de megállja a helyét a gyártó többi készüléke között, hiszen sok mindenben különbözik tőlük. Ezt a wow faktort le is vonták az árcédulából, így a teszt írásának pillanatában a 6 GB/128 GB-os verzió európai raktárból 269.99$-ba kerül, ami  körülbelül 65.000 forint. Az európai raktár előnye, hogy nem kell rá plusz áfát, vámot fizetnünk. A 4/64-es verzióért pedig 169$-t kérnek, ami igencsak baráti áron van, ha hozzávesszük, hogy megtartották a 6200mAh kapacitású akkumulátort. Ezt a verziót EU Express szállítással tudjunk megrendelni Kínából, és az EU Express-nek köszönhetően, itt sem kell áfát/vámot fizetnünk, így ez körülbelül 41.000 forintért a miénk lehet. Ezt a lehetőséget meggondolva pedig nem fogunk rosszul járni...

1516315086771502127_1_eredmeny.jpg

Vernee X 4GB/64GB EU Express szállítással 169.99$

 

Vernee X 6GB/128GB európai raktárból áfa és vám mentesen 269.99$

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla! 

  

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr10013748186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s t p 2018.03.21. 12:34:48

a kicsi változatnál az USD 169,9 nekem nem igazán jön ki HUF 41.000,- re, hanem legalább 43.000-ra;
ha az EU Expresshez szükséges Priority Line shipping USD 5,7 -t is hozzáadom (az ingyenes Registered AirMail mód nem ad fel EU Expresst), akkor már inkább 45 eFT-nál járunk. USD 269,9 esetén hasonló.
Rosszul látok valamit?

Egyébként így is jó ajánlatok 169,9 és a 269,9 -ért is.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.03.21. 12:40:24

@s t p: Szia!
De, teljesen jól látod. Az áfa/vám mentes EU Express szállítással + 5.7$ a posta. De mivel vannak, akik nem Magyarországról rendelnek, így nekik más összeg jöhet ki. Ha meg a hazai szállítást írjuk, akkor ők azt látják, hogy más költséget dob fel.
A nagyobbiknál azért nincs EU Express, hiszen ott már európai raktárból küldik a terméket.
De valóban, jó ajánlat mindkét készülék.

Radvanyi 2018.05.09. 06:49:16

Szi a. Érdeklődnék, hogy melyik oldalon lehet EU Express szállítással rendelni? Köszönöm

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.05.09. 06:53:58

@Radvanyi: Szia! Melyik verzió érdekelne a 4/64GB vagy a 6/128GB?
Ha a kisebbik verzió, akkor ha a termék linkjére kattintasz, akkor a Buy Now gombbal a virtuális bevásároló kosaradba rakhatod a terméket, a szállítási információk megadásánál pedig a Priority Line szállításnál láthatod az EU Express-t.
Ha a nagyobbik verziót szeretnéd, akkor ha erre a linkre kattintasz: www.gearbest.com/cell-phones/pp_1396518.html?wid=1640583&lkid=13446453
Ezt EU raktárból küldik, így mindegy melyik szállítási típust választod, mert az áfa/vám mentes lesz.

Radvanyi 2018.05.10. 07:14:29

Köszönöm a gyors választ. Igazából először a nagyobbat néztem ki, az emagon bukkantam rá, akciósan 106.000 ft-ért :D Utána rákerestem google-n, hogy mik a tapasztalatok. Eddig egyszer rendeltem kintről telefont, igaz az Aliexpressről volt, de nagy csalódás lett, nem hozta a várt és leírt teljesítményt, az egy 5,5"-os 200$ körüli Discovery volt, és itthon hiába vittük szervízbe, jött a válasz, hogy sz@r gagyi kínai... Gearbest oldalon hogy működik a rendelés? Mármint itt is van lehetőség reklamációra, vagy mondjuk, ha nem kapnám meg a rendelt terméket, akkor "biztosítva" van a pénzem? Hogyha nem ilyen nagy összeggel lenne drágább az emagon, akkor a garancia miatt inkább onnan rendelném, de azért 40.000ft kicsit sok... Abból már majdnem veszek még egyet :D

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.05.10. 07:22:25

@Radvanyi: Van lehetőség külön biztosításra az "Insurance" részt kell bejelölni, ha jól emlékszem egész olcsó, 5-7$ körüli ára van. Igen, ha úgy adódik, van lehetőség reklamációra is. Szerencsére, amit korábban küldtem neked linket www.gearbest.com/cell-phones/pp_1396518.html?wid=1640583&lkid=13446453
pár munkanapos szállítást ígérnek és a DHL viszi, ami már sokkal jobb, mintha a Magyar Posta szállítaná :D
süti beállítások módosítása