Legyél Te is operatőr – Zhiyun Smooth-Q teszt

2018. június 05. 06:57 - nezdmitrendelszblog

7587202-3.jpg

Biztosan mindenki ismeri azt az érzést, amikor a barátja vagy valamelyik családtag megmutat egy mobillal felvett videót és a kép végig úgy rázkódik, mintha az illető görcsöt kapott volna, miközben földrengés volt. Ilyenkor mindenki kínosan feszeng, nekünk kellemetlen, hogy mindjárt hányózacskót kell kérni, mert már sok az agyunknak a képi „megrázkódtatás”.

Egy másik videó közhely, az egyik ismerős a gyereke első lépéseit mutatta meg nekem, amit igazából nem, vagy alig lehetett látni a járás okozta rázkódás miatt, ahogy a büszke apuka utánament a gyereknek. Persze ilyenkor illedelmességből mindenki mosolyt erőltet az arcára, de hogy a felvételen tényleg az ismerős gyereke volt-e, vagy egyáltalán a gyerek mozgott-e és nem csak kép, az már más kérdés. Na, ennek szeretne véget vetni a Zhiyun Smooth-Q, hogy ez mennyire sikerül, kiderül a továbbiakból.

kep01.jpg

kep02.jpg

 

Kicsomagolás

 

Maga a Zhiyun márka nem volt ismerős, de rákeresve kiderült, hogy a nálunk vendégeskedő 3 tengelyes mobiltelefon stabilizáló egység a teljes család egyik legkisebb és legolcsóbb tagja, mivel MILC-ekhez és DSLR-ekhez is gyártanak sokkal nagyobb (és drágább) stabilizátorokat. Tehát alapvetően úgy tűnik, van rutinja a gyártónak ezen a téren. Mikor először kinyitottam a dobozát, -aminek egyébként elég jellegzetes alakja van és volt, aki azt tippelte, hogy egy ukulelét hoztam benne-, akkor szembeötlő volt a hasonlóság a DJI piacvezető gyártó mobil stabilizátorának termékével. Szerencsére ez nem csak a külső jegyekben, hanem az összeszerelési minőségben is megvan. Kézbe véve a Zhiyun Smooth-Q-t szerintünk nincs szégyenkezni valója a gyártónak, semmi nem nyikorog, jól egyben van az egész.

kep04.jpg

A technikai-adat fetisiszták kedvéért gyorsan tudjuk le a nyers számokat: 1500mAh-s akkumulátora van, 12 óra (!) üzemidő, 440g a súlya, 75-200 grammos eszközökkel boldogul el, 360 fokban képes körbe fordulni, egyébként 320 fokos mozgási szög van a többi tengely mentén, 6” alatti telefonokkal kompatibilis méretben, töltési idő 2,5 óra. Mellékelnek egy kimondottan jól használható angol nyelvű használati utasítást is.

kep03.jpg

p1020382.jpg

p1020384.jpg

Engem két dolog fogott meg a leírásból elsőre, az egyik az igen hosszú üzemidő, mert hát a 12 óra nagyon-nagyon soknak tűnt. Jó hír, hogy a leírtak igazak és kb. tényleg erre képes a készülék. Azt is érdemes hozzá figyelembe venni, hogy a telefonunk lesz a gyenge láncszem, merthogy folyamatos videózás mellett a mobil 2-3 óra alatt teljesen le fog merülni, ill. 4K videó esetén nem csak a merülés, hanem a tárhely szűkössége is az ellenségünk lesz. Nálunk az lett a tapasztalat, hogy egy hosszú hétvégés kiruccanást, töltés nélkül röhögve kibírt. Az alkotók is gondoltak a telefon totális lemerülésére és van lehetőség a Zhiyun Smooth-Q-ból visszatölteni  az elektromos áramot a telefonba, amihez az alján található szabványos USB portba csatlakoztathatjuk a telefonunk kábelét. Ez jól jöhet, ha fél napig Steven Spielbergnek képzeljük magunkat és már az utca emberének üvöltjük, hogy AAAAACTION! Mert pár óra után rá fogunk döbbenni, hogy a telefonunk csak egy roppant forró, lemerült féltéglává degradálódott és ekkor nagyon fogunk örülni a visszatöltés lehetőségének. A másik dolog a töltés viszonylagos gyorsasága volt, ami szintén megfelel a valóságnak, tehát kb. 2,5 óra alatt teljesen fel lesz töltve. Ráadásnak nem kell adaptert vagy bármi egyebet cipelni, hiszen egy kicsi USB kábel kell csak hozzá.

p1020386.jpg

p1020389.jpg

kep051.jpg

 

A nagy próba

 p1020398.jpg

Érdemes ráfutni a gyakorlati felhasználásra, hiszen ez az, ami igazán számít, nem az hogy technikailag mennyire jók a számai. Várhatóan mindenki a táskájában fogja vinni, az eszköz egy nagyon masszív tokban van, ami miatt nagyon könnyen szállítható (még vállpánt is jár hozzá) és nem kell rá külön figyelni. Újabb jó pont a gyártónak. A tokból pár pillanat alatt ki tudjuk venni, a telefon berakása is néhány másodperc csupán, tehát elég gyorsan akcióra készek lehetünk. Azt külön jónak tartottuk, hogy a telepített app nélkül is érzékeli a rendszer hogy telefon került bele, így szinte azonnal indulhat is felvétel, és a gimbal működni fog.

p1020400.jpg

p1020413.jpg

Mikor először rakjuk bele a telefont, akkor egyszer ki kell egyensúlyozni a rendszert, utána ezt többször nem kell megismételni. Ha van időnk, akkor érdemes párosítani a rendszert a saját app-jával, ami egy sor extra funkciót eredményez. Így nyílik lehetőségünk témakövetésre, automata 360-fokos panoráma készítésre, vagy akár time-lapse üzemmódra, amit szintén mi paraméterezhetünk. Lehetőség nyílik az alkalmazásban egyéb kézi paraméterezésre, pl. fehéregyensúly, expo korrekció stb.

kep06.jpg

Az app jól átlátható, aki életében egyszer-kétszer fotózott-videózott már a teljes automata módon kívül bárhogy, annak néhány perc alatt megszokható minden. Az alkalmazásból tudjuk állítani a videó/kép felbontását és tudjuk indítani a felvételt is, amiről egy elég határozott hangjelzés tájékoztat minket és a környezetünket is. Ezért ha pl. állatokat vagy egy esküvőn diszkréten videóznánk, akkor a hangot mindenképpen vegyük le, mert 50m-es körzetben mindenki oda fog nézni. Az alkalmazás természetesen megtalálható Android és iOS rendszerekre is. Mi az Androidos verziót használtuk és párszor belefutottunk abba, hogy kilépett a program magától, utána pedig gond nélkül visszaléptünk. Hogy ez miért lehet? Egyelőre nem jöttünk rá. A fura az volt, hogy ezt egy ismerős DJI Osmo-ja is hasonlóképp csinálta, nem egy Androidos telefonnal. Lehet, hogy valami interferencia bezavart.

kep07.jpg

A henger alakú nyélen vannak a fizikai gombok, amikkel nagyon jól lehet irányítani a felvételeket. Van visszajelző led az akkuról és a felvételről is státuszt kapunk. A lényeg azonban középen foglal helyet, ez pedig a joystick. Ezzel tudjuk finoman vagy gyorsan forgatni a mobiltelefont a tartórendszerrel, de tudjuk előre-hátra dönteni, sőt még függőlegesen is tudjuk forgatni.. Ha már ilyen rendszert vett valaki, akkor várhatóan a finom megoldásokat keresi és erre a Zhiyun Smooth-Q lehetőséget is ad. Nagyon precízen és finoman lehet forgatni a telefont fel le, és oldalra. Ezzel olyan képi hatásokat érhetünk el, amire várhatóan korábban nem is gondoltunk. Képes a rendszer fejjel lefelé is működni, ezért a földközeli felvételekről sem kell lemondanunk. Ha „csak” simán tarjuk a komplett szettet, akkor gyakorlatilag olyan minőségű felvételt kapunk, mintha egy stabil állványon lett volna a telefon. Aki erre legyint, az a hazai gyártású Hacktion című méltán alacsony nézettségű sorozaton nőtt fel, akik azt mondták, hogy „stílus” a folyamatos kamera remegés. De higgyük el, hogy nem az. A mai világban, amikor tényleg meglepő minőségű, akár 4K-s kameraként is funkcionálnak a mobilok egészen jó színvonalú videókat lehet összehozni egy családi kiruccanásról is. Akik selfie-mániások azok is megtalálják a számításukat, mert ennyire stabilan szerintem még életükben nem vették fel saját magukat. Olyan mintha egy saját stáb lenne a fél kezünk.

A gimbal alján található menet segítségével akár még egy állványra is felhelyezhetjük, ha épp más helyzetben szeretnénk használni. De a legjobb dolog a szoftverben, hogy ha "szelfi" módban használjuk, azaz az előlapi kamerával szeretnénk videót készíteni, akkor lehetőségünk van arckövetésre is, illetve nem csak arcot, hanem szinte bármilyen tárgyat kijelölhetünk a kijelzőn. Így lehetünk saját magunk operatőrei is, hiszen bármerre mozgunk, a gimbal követi a mozgásunkat, tehát ha oldalra lépük, a kamera velünk forog és követi a mozgásunkat. 

p1020403.jpg

p1020406.jpg

Több élethelyzetben is kipróbáltuk a rendszert, mindenhol egész jól vizsgázott, persze igényel némi megszokást. Sétálás, biciklizés, gördeszkázás közben is egész jó stabilitást kaptunk, itt-ott látható kis hullámzás, ahogy próbálja csökkenteni a remegést, de ez szinte minden "olcsóbb" gimbal velejárója. Autóból kifelé kamerázva, pl. akár előre az ablakon keresztül is készíthetünk felvételeket, így a táj, amin áthaladunk eddig nem elérhető minőségben lesz meg. Próbáltunk a felhasználási módokból minél többet belezsúfolni a rövid bemutató videóba.

Összefoglalva egy nagyon jó minőségű eszközt kapunk kiemelkedő üzemidővel. Az irányítása megoldható pusztán a fizikai gombokkal is az app nélkül néhány másodperces bekapcsolási idővel. Az app-al minden modern funkció (360 okos panoráma, time-lapse, stb.) elérhető, ami mostanság trendi.

Az interneten elég sok videó található róla, van, ahol épp vizes kupakkal fogatják be a tartó konzolba az akciókamerájukat a gimbalba. Először én is néztem, hogy igen, sajnos nincs más megoldás, pedig írják is, hogy kompatibilis a GoPro 3/4/5 akciókamerákkal Aztán a kezdeti ismerkedések után jöttem rá, hogy a telefont/akciókamerát tartó részt, ha egy kissé kicsavarjuk a tartócsavart, akkor 90 fokkal elfordíthatjuk azt, így voilà, meg is oldódott a probléma, hogy ne állítva, hanem vízszintesen fogathassuk fel az akciókameráinkat.

p1020515.jpg

Itt viszont figyelni kell arra is, hogy a gimbal 70-200 gramm közötti eszközökkel kompatibilis. Az akciókamerám súlya nem érte el ezt az értéket, bár fizikailag nem láttam, hogy mozgás közben rosszul működne. De előfordulhat az is, hogy olyan könnyű egy akciókamera, hogy szinte nem találja az eszköz vele, hogy mi az a pozíció, ami helyes lenne a számára. Kipróbáltam azt, hogy beraktam a kamerát tokkal együtt és így már körülbelül 140 gramm volt a súlya, úgyhogy ha valakinek csak ez lenne a probléma az eszközével, akkor könnyen orvosolni lehet a hibát.

A videóink minősége ugrásszerű változáson megy át az eszköz által, mert egy eddig nem túl elterjedt megoldást használhatunk. Nekünk nagyon tetszett az a szabadság, amit ez a rendszer nyújt, érdemes ötleteket meríteni nagy alkotóktól, mert a Zhiyun Smooth-Q-val egy nagy lépést tehetünk a profibb videózás felé. Az ára pedig szerintünk egészen jó, hiszen  a cikk írás pillanatában európai raktárból 99.99$-ba kerül, ami kevesebb, mint 27.000 Ft körül mozog a napi árfolyam függvényében, a DJI hasonló tudású terméke 50.000 Ft körül van. Ez természetesen azt is jelenti, hogy ha megrendeljük, a termékre nem kell áfát/vámot fizetnünk.

 

20170327155122_16187_eredmeny.jpg

A Zhiyun Smooth-Q gimbalt itt találod

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy más is elolvashassa.

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr3314014570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása