Kíváncsi vagy otthon milyen kemény a víz? Én már kipróbáltam. Xiaomi TDS Pen teszt

2018. június 07. 06:58 - nezdmitrendelszblog

xiaomi_digitalis_tds_pen_vizminoseg_teszter_129697.jpg

Következő tesztünk alanyának mért eredményei nem érnek fel laboratóriumi vizsgálatokkal és különböző, több lépcsős analízisekkel. Ez csupán egy egyszerű termék, amin megakadt a szemem, mert ki ne lenne kíváncsi arra, hogy az a csapvíz víz, amiben fürdik, mossa a ruháját, főz, sőt iszik, az mégis milyen tisztaságú? Mivel a Xiaomi TDS (Total Dissolved Solids) Pen a vízben található ásványi anyagok, fémek, vízben oldott sók mérésére találták ki, így a saját magam megnyugtatására beszereztem a Xiaomi víz analizáló tollat.

A Xiaomi mérőeszköze természetesen nem ad pontos adatokat a víz minőségéről, nem állapíthatjuk meg vele, hogy mennyi baktérium van benne, így ne is gondolja arra, hogy például a fúrt kút vizéből meg lehet vele állapítani, hogy mennyire iható, mert ez a termék nem erre való.

201508260924363879_eredmeny.jpg

Ha a példánál maradunk és esetleg egy kút vizét a saját elemzése szerint ihatónak értékeli az nem jelenti azt, hogy az a víz nincs tele olyan baktériumokkal, amiktől könnyen megbetegedhetünk. A TDS toll csak a vízben található ásványi anyagokat, sókat illetve a különféle fémek mértékét képes kijelezni és ebből generálva egy számot kimutatni, hogy mennyire iható a számunkra, illetve ebből megtudhatjuk milyen keménységű a víz. Viszont ezekből az eredményekből generált számokból már el tudjuk dönteni, hogy amilyen vizet otthon használunk az jó-e nekünk vagy sem.

A termék leírása szerint az iható víz mért egységének 300 ppm alatt kell lennie. Azonnal kíváncsi lettem, hogy nálam milyen számot fog kijelezni a kis műszer.

 

Kicsomagolás

 

Gondolom sokan emlékeznek arra, amikor anno a mosópor mellé sokszor lehetett ajándékba kapni egy lakmuszpapírt. Én is hasonlóra voltam kíváncsi, hiszen biztosan sokan gondolkodtatok el rajta, hogy amit megiszunk, vagy éppenséggel mosásra használunk, mennyire károsíthatja a mosógépünket vagy mennyire tesz jót vagy rosszat nekünk.

p1020432.jpg

A Xiaomi TDS Pen egy lapos, téglalap alakú dobozban érkezett meg hozzám. A világoskék és a fehér szín kombinációja tarkítja a csomagolást, aminek oldalán és hátsó részén megannyi kínai írásjellel tagolt információ és gyorstalpaló leírás található. Magát a tollat egy kihúzható tálcában találjuk, amolyan Xiaomi szerűen egyszerűre, de esztétikusra sikeredett tálalásban. Sok mindennel nem kell bajlódnunk, hiszen az eszköz mellé csak egy kis papír társul. A toll hófehér színű és úgy néz ki, mintha egy allergiában szenvedő felpuffadt, dundi hőmérő lenne, aminek mérete 15 x 1.6 x 1.6 centiméter, súlya pedig 27.4 gramm.

p1020435.jpg

p1020439.jpg

A toll tetején található Mi logóval ellátott kupak alatt láthatjuk a két darab AG13 típusú elemet, amit szerencsére mellékelnek a tollhoz. A nyak rész felső részén egy apró kijelző, alatta pedig a be és kikapcsolásra szolgáló gombot találjuk. A szár végére egy nagyobb, tejüveg átlátszóságú műanyag sapka került, ami védi a vízbe merülő toll hegyét.

p1020449.jpg

p1020460.jpg

p1020453.jpg

p1020455.jpg

Semmi pluszt, semmi extrát, de még telefonos alkalmazást sem kapunk, ha épp erre vágytál volna. Ezt a terméket faék egyszerűségűre tervezték, hogy véghez vigye a feladatát.

 

A nagy próba

 p1020451.jpg

Szerencsére sok mindent nem kellett tennem ahhoz, hogy működésre bírjam. Csak megnyomjuk az TDS feliratú gombot és fel is villan a 0 ppm érték a kijelzőn. A TDS azt mutatja meg, hogy mennyi oldott szilárd anyag található a folyadékban. Ezáltal utalhatunk a víz keménységére. A ppm egy egységnyi anyag egy milliomod részét jelenti. Azaz 1 liter vízben hány milligramm szilárd anyag található. A Xiaomi TDS Pen leírása szerint a toll 0-999 érték között képes jelezni a mért értéket, illetve, ha ezt meghaladja, akkor a ppm érték felett egy x10 szorzatú szám fog állni, a mért mennyiség értéke képpen.

201508260924368597_eredmeny.jpg

A leírás alapján a 300-as értékig alacsony a vízben található „szennyeződés”. Viszont afelett már érdemes beszerezni egy házi víztisztító rendszert vagy palackozott vizet fogyasztani, legalábbis a kütyü mérése alapján. A Xiaomi erre is gondolt és megalkotta saját víztisztító berendezését, így hosszú távon kifizetődőbb egy rendszert telepíteni a konyhai csapra, ha már unjuk, hogy palackozott vízért kell ugrálnunk a boltba. Az eszköz leírása szerint az 1000 feletti értékű víz már nem ajánlott fogyasztásra, hát ettől még jobban kíváncsi lettem.

Kitöltöttem egy pohár csapvizet, lehúztam a kupakot, behelyeztem a pohárba a mérő műszert. A mért eredményt azonnal láthatjuk a kijelzőn. A mért érték 257 ppm volt. Nagyon kíváncsi voltam, és gondolom te is, hogy a boltban kapható nevesebb gyártó ásványvize milyen pontszámokat kap, így azt is megmértem a tollal. Most 292 ppm értéket kaptam. Ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy a palackozott víz rosszabb minőségű, mint a csapból kifolyó víz, hiszen a palackozott vízben megannyi ásványi anyag található, de ezáltal keményebb is a víz..

p1020517.jpg

p1020522.jpg

Gondoltam egyet és kíváncsi voltam, hogy mi történik akkor, hogy ha fogom ezeket a vizeket és felforralom a vízforralóban. Direkt nem mostam el előtte a vízforralót, hogy ne egy steril mérést kapjak, hiszen nem gondolom, hogy egy háztartásban mindenki kitisztítja víz melegítés után. A csapvizes mérés most a 257-es értékről 160-ra csökkent. A palackozott víz 292-es értéke pedig 179 ppm-re.

ppm érték Vízkeménység
0-40 nagyon lágy
40-80 lágy
80-180 közepesen kemény
180-300 kemény
300 felett nagyon kemény

 

Ugyanakkor, ha már a kezemben van egy ilyen toll, kíváncsi voltam arra is, hogy a házunk mellett lévő vízgyűjtő hordóba esett eső milyen értéket mutat. Ha kíváncsi az ember, sok mindenre képes. Úgy gondoltam, hogy nem szabadna nagy értéket mutatnia, sőt épp ellenkezőleg. A mért érték 28 ppm lett. Nem meglepő, hiszen az esővízben nincs sok ásványi anyag. Amit a cikk bevezetőjében is elmondtam, az itt teljesen igaz. A Xiaomi TDS toll nem a víz tisztaságát méri, és nem is innék a vízgyűjtőnkből.

Természetesen nem csak az ivóvizet lehet vele mérni, hiszen nagyon sokan használnak TDS mérőt azok, akiknek akváriumuk van. Így, ha már van egy ilyen eszközünk, akkor miért ne használnák több mindenre. Segítségével megállapítható, hogy a mosógéphez szükségünk van-e vízlágyítóra, hiszen lehet, hogy eddig feleslegesen használtunk vízkő elleni szereket, ha a csapvíznek, úgymond nincs semmi baja.

201508260924365930_eredmeny.jpg

Az érdekes az egészben az, hogy egy olcsó, nem nagy tudású kis kütyüről van szó, de akárkinek beszéltem róla, mindenki elkérte, hogy hazavigye és megnézhesse, hogy náluk mennyire kemény a víz. Így szerencsére akadtak önkéntes tesztelők is, akik ha valahol ivóvizet láttak, már bele is lógatták a tollat.

A Xiaomi TDS Pen 7$-ba kerül, így tényleg nem egy nagy összeg, ha kíváncsiak vagyunk a vizünk minőségére és az akváriummal rendelkezők is biztosan nagy hasznát veszik majd, hogy megtudják kedvenc haluk milyen vízben is úszkál.

xiaomi_digitalis_tds_pen_vizminoseg_teszter_129697_1.jpg

A Xiaomi TDS Pen-t itt találod

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy más is elolvashassa.

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr4914027128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashy7 2018.06.07. 07:18:51

a lakmuszpapír a savas-lúgos skálán tesztel, nem keménységet mond. a sok ásványi anyag önmagában nem ugyanaz, mint a mosógépet terrorizáló "keménység". az ásványi anyagok mennyisége nem automatikusan arányos a károssággal. sok mindenre nem jó ez a toll: az érték, amit mér, önmagában semmit nem mond arról, hogy az a víz mire használható: ivásra, mosásra, fürdésre, akváriumba vagy semmire...
süti beállítások módosítása