Xiaomi Mi 5X teszt - Felsőkategóriás tulajdonságok a középkategóriában

2017. szeptember 20. 07:54 - nezdmitrendelszblog

A dupla hátlapi kamera, ami jó

xiaomi-mi-5x-1-511690fc0c4e55b3a_0_0_0_0_93-4_1155-419.jpg

A Mi 5X-re úgy tekintek, mint ami betöltötte az űrt a Xiaomi palettáján. Olyan rés ez, amit a Xiaomi maga alakított ki, hogy bepozícionáljon oda egy készüléket, amit egy új trendet meglovagolva elkészített. Mi ez az új út, ami felé nyitott? Egyre másra jelennek meg a dupla hátlapi optikával rendelkező mobiltelefonok. Apple, OnePlus, hogy csak a nagyobbak közül említsünk párat. Ez az az új piaci rés, amit a Xiaomi úgy döntött nem fog kihagyni a középkategóriában sem. A nemrég megjelent felsőkategóriás készüléke mellé megalkotta a jóval kisebb árcédulával rendelkező és a nagyon sokak által kedvelt Redmi Note szériára hajazó Xiaomi Mi 5X-et. És milyen jól tette.

Nem igazán hittünk a szemünknek, mikor kezünk közé kaparinthattuk a Xiaomi legújabb középkategóriás versenyzőjét, a Xiaomi Mi 5X-et. Úgy látszik, van az a kor, amikor az ember elkezd visszafele fejlődni és úgy várja a DPD-s futárt (mert, hát ez is EU Express-el jött, bizonyám), mint kisgyerek a karácsonyt. Szinte soha sem tudunk kicsomagolós videót készíteni, mert azonnal rárontunk a dobozra, hogy meglessük az új szerzeményt, így hát gyorsan kipakoltuk a kis fehér dobozt...

 

Kicsomagolás

A jó öreg téglalap alakú fehér doboz. Ha ilyen gyorsan halad a gyártó az új készülékei megjelentetésével, akkor lassan egy hófehér babaházat fel lehetne építeni a gyártótól nálunk lévő dobozokból. A fehér karton oldalán egy ezüstös 5X feliratot, a tetején egy "Mi" logót és egy 4GB/64GB feliratot láthatunk, ami sejteti velünk, hogy nem kis tárhelyeket pakoltak bele az új középkategóriás készülékükbe Xiaomi-ék. A doboz hátulján a készülék főbb paramétereit láthatjuk. A kis fehér pakk alja lassan, komótosan csúszik ki a tető vákuumos szorításából. A beltartalom egyszerűre sikeredett. A felső részen maga a telefon pihen és ekkor tűnik fel az embernek, hogy a telefon nem sokkal keskenyebb, mint maga a doboz, annyira ki van centizve ez a csomagolás a készülék oldalainál. A Mi 5X alatt egy nagy fehér dobozt találunk, aminek oldalán bújik meg a SIM tű és ebben pihen egy rövid leírás, USB Type-C kábel és egy USA szabványú 2A-es töltőfej.

A telefont kézbe fogva az embernek olyan érzése támad, hogy mindjárt hangosan kimondja: hűha! A 15.54 x 7.58 x 0.73 centiméteres méretekkel nem versenyezhet a kisméretű telefonok között, de a lekerekített oldalak és élek hihetetlen vékonnyá teszik a 165 grammos teljesen fém házú készüléket. Az általunk használt Xiaomi Redmi Note 3 Pro-hoz viszonyítva is vékonyabb lett. Mi egy fekete változathoz jutottunk hozzá és azon tanakodtunk, hogy ha Darth Vader-nek valaha is mobiltelefonja lenne, a Mi 5X jól illene hozzá. Egyáltalán nem tűnik középkategóriás terméknek. 

A méretes 5.5 colos FULL HD felbontású LTPS IPS kijelző terpeszkedik az előlapon, ahol a szokásos háttérvilágítással ellátott Xiaomi-tól jól ismert érintőgomb hármast találjuk. Felül az 5 megapixeles előlapi kamerát, értesítési LED-et, fény és közelség érzékelőt és a hangszórót találjuk. A készülék felső élének közepén egy mikrofont és egy TV-nk távirányítására is használható infra portot találunk. Bal oldalon SIM tálcát, az ellenkező oldalon pedig a hangerőszabályzó és bekapcsoló gomb párost találjuk, ami jól össz van rakva, nem mozog, nem lötyög. Alul a modern USB Type-C portot, tőle balra egy mikrofont és a Xiaomi meghagyta a lehetőséget nekünk a 3.5 mm-es Jack csatlakozó használatára is. Az USB porttól jobbra a hangszóró rács furatát láthatjuk. A hátlap gyönyörű, sima és letisztult egyszerre. A felül függőleges vonalban elhelyezkedő kéttónusú LED villanó mellé társul a telefon síkjából kitüremkedő dupla optikás kamera, alatta pedig a kör alakú ujjlenyomat olvasó található.

 

A nagy próba

Az első bekapcsoláskor angol nyelvű felület fogadott. Kerekedett is a szemünk, hiszen nem olvastuk el a rendelésnél alaposan a leírást, miszerint a Mi 5X-re egyelőre hivatalosan még csak a kínai és angol nyelvű Android 7.1.2-re épülő MIUI 8-as szoftver elérhető. Pontosan a MIUI 8.5.14.0, július 5-i biztonsági csomaggal. Aki ki szeretné próbálni a frissebb 9-es MIUI-t, annak csak le kell töltenie 7.9.14-es verziójú Developer ROM-ot, felmásolni a telefonjára és a szoftverfrissítés menüből betallózni a készüléken. A MIUI fórumát böngészve, nemrég kapták meg a korábbi készülékek a Global MIUI 9-es ROM-ot, ami már tartalmazza a magyar nyelvet is, így nemsokára frissíthető lesz a Mi 5X-is. Mi már nagyon várjuk, de addig is belevetettük magunkat a tesztelésbe, hiszen nem nagy kunszt egy angol nyelvű telefonnal elboldogulni. 

Mivel nem Global szoftverrel kaptuk a telefont, ezért tele volt kínai nyelvű alkalmazásokkal, amiktől se perc alatt megváltunk. Ezek a Xiaomi által feltelepített extrák, mint különféle alkalmazásboltok és vásárlást segítő alkalmazások, utazási segédlet szállásfoglaláshoz, stb. Ezektől mind-mind megszabadultunk egy egyszerű törlésnek köszönhetően. Egyedül a Mi Appstore, Mi Video és Games alkalmazások maradtak, hiszen azok a telefon gyári appjai. Viszont a legelején kíváncsiak voltunk, hogy mi van, ha ráengedünk egy malware keresőt a még szűz telefonra, de semmi veszélyes szoftvert nem talált, így belaktuk a készüléket.

 

Már csak 1 nap van hátra, hogy te legyél a szerencsés és a tiéd legyen a legújabb Vernee M5 59.99$-ért

vernee-m5-p.jpg

 

A kijelzőre egyetlen jelzőt lehetne használni: szép. Az IPS panel megfelelő betekintési szögekkel rendelkezik. Nálunk a referencia készüléknek használt Note 3 Pro kijelzőjéhez képest sokkal jobbak a színek, élettel telik. Napsütésben jól látható a kijelző, ennek ellenére a minimum fényerő is megfelelően alacsony az éjszakai használathoz, így nem fogja kiégetni a szemünket. A MIUI rendszernek köszönhetően pedig van éjszakai, szem kímélő mód is.

dsc05003.jpg

A szoftver a jól ismert ikonokkal operál, minden flottul működik, sehol egy akadás, döccenés. Egy felsőkategóriás telefonhoz képest csak az tűnik fel, hogy kicsit lassabban indítja el a játékokat, de a mindennapi használatban nem veszünk észre visszalépést. Újításként megjelent egy gyors menüsáv, amit úgy tudunk előhozni, ha a kezdőoldalon balra lapozunk. Ez a Smart assistant nevű oldal az Apple Spotlight funkciójára hasonlító, alkalmazásjavító ötletekkel, testre szabható widgetekkel lát el minket, illetve innen érhetjük el a gyors keresés funkciót is. Ez a végleges MIUI 9-ben több funkcióval fog bővülni. A régóta használt Xiaomi Redmi Note 3 Pro-hoz mérten egy hangyányival fürgébb a rendszer. A számolásért egy Qualcomm Snapdragon 625 a felelős, ami egy nyolc magos, 64 bites Cortex-A53 magokból álló maximálisan 2.0GHz-en működő CPU, Adreno 506 grafikus gyorsítóval. Ez a processzor dolgozik többek között a Xiaomi Redmi 4 Pro, Asus ZenFone 3 és a BlackBerry KEYone-ban is.

 

Xiaomi Mi 5X

Elephone P8

Xiaomi Redmi Note 3 Pro

Vernee Thor E

Snapdragon 625

1920 x 1080

MediaTek Helio P25

1920 x 1080

Snapdragon 650

1920 x 1080 

MediaTek T6735

1280 x 720

Antutu

63332 

65641

76659

31468

Geekbench Single/Multi Core

886/4329 

810/3516

1464/2798

601/1716

Epic Citadel

High Quality

59.9 FPS 

46.3 FPS

59.9 FPS

37 FPS

GFXBench T-Rex

18 FPS 

23 FPS

33FPS

14 FPS

 

Az Antutu alkalmazásával hozza a középmezőnytől elvárható pontszámokat, 63.332 pontjával nem kell szégyenkeznie. Látható, hogy az egyszálú folyamatokban lemarad ugyan a korosabb Snapdragon 650 mellett, de a több szálon futó folyamatoknál gyorsabb nála. Ugyanez a sebesség csökkenés tapasztalható a T-Rex teszten, ahol a Note 3 Pro-tól eltérően 18 FPS-t produkált. Elindítottunk pár játékot is, hogy megnézzük mit is jelent ez a való életben. A RealRacing 3-at kipróbálva döccenés mentesen futott és nem tapasztaltunk semmilyen akadást a Modern Combat 5: eSports FPS játékával sem.

Mire elég 4 GB memória? Szinte mindenre. A rendszer alapjáraton elég méretes részt foglal le magának, alapállapotban 2 GB szabad RAM mennyiséggel gazdálkodhatunk, de nem kell aggódni, azért ezt a mennyiséget sem könnyű betelíteni. A telefon tárhelyének mérete 64 GB, létezik kisebb verzió is belőle 32 GB-os példánnyal. A telefon első bekapcsolásakor 52 GB szabad tárterülettel gazdálkodhatunk, illetve ha ez nem lenne elég, akkor az egyik SIM kártya helyére egy maximum 128 GB-os MicroSD-t tehetünk be.

dsc04981.jpg

A készülék támogatja a Bluetooth 4.2, NFC sajnos kimaradt, a 2.4 és 5 GHz-es WiFi frekvenciákat is kezeli, vételi minősége megfelelő. GSM fronton egyeseknek hiányozhat a B20-as LTE hiánya, amennyiben vidéken laknak és a Vodafone hálózatát használják. Egyébként minden másra ott van a 3G kapcsolat, ami ha egy átlag felhasználót nézünk, aki nem feltétlenül a mobiljával tölt le az internetről több gigabájt méretű fájlokat, akkor azoknak, mint ahogyan nekem is, a 3G is elegendő lesz. Ezt persze mindenki maga döntse el, hogy mi a szükséges számára. A telefon két NANO SIM kártyát tud kezelni, vagy egy NANO SIM és egy MicroSD  kártyát tehetünk a készülék SIM tálcájára. A GPS példás, hála a Qualcomm chipnek másodpercek alatt 5-6 méteres pontossággal pozícionálja be magát, amihez a Beidou, Glonass és Galileo műholdakat is képes használni.

 xiaomi-mi-5x-main.jpg

A Xiaomi Redmi Pro volt anno a gyártó első dual hátlapi kamerával szerelt modellje, majd később a csúcsmodell a Mi 6 is megkapta a horizontálisan elhelyezkedő dupla optikákat. A Mi 5X-nek is ez a húzóereje, hiszen míg az előlapon egy 5 megapixeles kamera kapott helyet, addig a hátlapon két 12 megapixeles optikát találunk, az egyik normál, a másik telefoto lencsével. Így a kamera kétszeres optikai zoom-ra képes. Készítettünk egy teszt képet a normál és a kétszeres optikai zoomra képes telefoto lencsével is:

A kamerával készített képek minőségével nincs nagy baj, a manuális fókusz sokat segít. Ha nem figyelünk oda, a világos részek hajlamosak kiégni, de ez szinte minden fényképezőgépnél igaz. A dinamikatartomány jó, a vonalélesség rendben van, kromatikus aberrációval nem sűrűn találkoztunk. A képeken lévő "Shoot on Mi 5X" feliratot természetesen kikapcsolhatjuk.

A dupla kamera pozitív tulajdonsága, hogy bokeh effektel ellátott képeket lehet vele készíteni, azaz a kép közepén lévő téma éles, míg a körülötte levő részek pedig elhalványulnak. Ebben persze nagy szerepe van a szoftveres utófeldolgozásnak. De szerencsére itt nem olyan hanyag dologgal van dolgunk, mint egyik-másik feltörekvő kínai gyártó készülékében (tisztelet a kivételnek), ahol hiába van dupla kamera, ha az egyik lencsét letakarnánk, akkor is ugyanolyan bokeh effektel ellátott képet készítene. Sokszor úgy, hogy két egyenes sávban a téma mellett elhomályosítja a képet és kész. Azt nem mondjuk, hogy tökéletes, ahogyan dolgozik, de az elkészített képek nem néznek ki rosszul.

Egyetlen hátránya azért van a kamerának, kihagyták belőle az optikai képstabilizátort. A kéttónusú LED-es villanó teszi a dolgát, de azért nem szabad tőle stúdio világítást remélni. Választhatunk manuális módot is, beállíthatjuk a fehéregyensúlyt, fókuszt, expozíciós időt, ISO-t és választhatunk a normál vagy a tele lencse között is. Videót maximálisan 4K felbontásban tud rögzíteni, bitráta 40mbps. Készíthetünk vele time lapse és slow motion videókat is, bár itt visszaveszi a felbontást 720p-re.

nevtelen2_3.jpg

A hátlapon lévő kör alakú ujjlenyomat olvasó valóban a másodperc tört része alatt képes feloldani a kijelzőt. Pontos és gyorsan működik, körülbelül 10-ből 9-szer elsőre feloldotta a telefont és lehet, hogy annál az egynél is mi voltunk a szűk keresztmetszet és nem szereti, ha fürdés után vizes kézzel tapicskoljuk a szenzort.

dsc04993.jpg

A MIUI rendszerben benne vannak a szokásos extrák, mint a Security menüpont, ami egyaránt képes kiszűrni a káros alkalmazásokat, de le is törli a felesleges fájlokat is, ha azt szeretnénk, így tartva karban a rendszert. A telefonban van FM rádió is, ha a fülhallgatót csatlakoztatjuk, ami antennaként funkcionál. Jó dolog a Mi Remote távirányító alkalmazás, ami kiválóan működik, csak, hogy néhány dolgot említsünk az extrák közül.

A telefon hangszórója hozza a szokásos Xiaomi minőséget. Brutális hangerőre képes és kiérezni benne a mélyebb hangokat is, nem csilingel és nem torzít. Ebben nagy szerepe van a DHS Audio Calibration Algorithm-nak is, ami kiváló minőséget produkál.

A beépített akkumulátora 3000mAh kapacitású, ami kicsit visszafejlődés az eddig megszokott telep kapacitások terén, hiszen pont ezért is szerettük a gyártót, mert mindig az átlagnál méretesebb akkumulátorokkal látta el a készülékeit. Nem benchmark alkalmazásokkal és folyamatos videó lejátszással próbáltuk ki, hiszen azok nem hozzák a valós adatokat. Behelyeztük a SIM kártyánkat, importáltunk mindent a Mi felhőjéből, ami körülbelül úgy működik, mint iPhone-on az iCloud, így azonnal megkaptuk a Note 3 Pro-n tárolt SMS-eket, jegyzeteinket, képeinket, csengőhang és kezdőképernyő beállításainkat, és a használt alkalmazásokat egyaránt. Ezért kap egy hatalmas piros pontot a Xiaomi. Így három csevegő program mellett, normál napi használattal 5-6 óra körüli kijelző időt ment, azaz ha nem is 2, de 1.5 napos használat hozható vele, ami nem rossz egy ilyen méretű teleptől. Kíváncsian várjuk, hogy mit fog hozni az új MIUI 9 mind optimalizálásban, mind szoftveres funkciók terén.

Várjuk, hogy a Xiaomi végre kiadja a Global ROM-ot a Mi 5x-re. Gondolkozunk rajta, hogy akkor írunk egy gyors beszámolót a szoftver újdonságairól. Ha megtetszett a Mi 5X és nem zavar, hogy egy darabig angolul kell használnod, akkor bátran próbáld ki, nem fogod megbánni. A megjelenése után kiadta a gyártó a Google-lel karöltve a Mi A1-et, ami egy az egyben ugyanaz, mint az 5X, annyi különbséggel, hogy Global verzió, tartalmazza a magyar nyelvet, támogatja a B20-as frekvenciát és azon tiszta Android rendszer fut.

Mindegyik készülék rendelhető EU Express szállítással is, így sokat spórolhatsz, hiszen nem kell vámot fizetned

A 32 GB tárterülettel szerelt Mi 5X-et itt

A 64 GB tárterülettel szereltet, pedig itt tudod megtekinteni

Ha kíváncsi vagy az A1-re, ami már magyar nyelvvel és B20 támogatással rendelkezik, itt találod

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

Ne felejtsd el megnézni az NMR blog Facebook oldalát, mert a híreket, amiket az oldalunkon hely hiányában nem  mindig tudunk megjeleníteni, illetve a legújabb és a kupon kódokkal jóval olcsóbban megvásárolható termékeket ott találod.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr7112828924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skipy 2017.09.20. 18:21:42

3g hálózata vidéken pont hogy vodafonnak van.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.09.20. 18:54:24

@skipy: Igen, pont ezt is írtuk, hogy 3G szinte bárhol elérhető.

Pierr Kardán 2017.09.21. 09:24:06

"A kamerával készített képek minőségével nincs nagy baj, a manuális fókusz sokat segít."

Manuálisan kell a fókuszt pontosítgatni? Na, akkor eléggé használhatatlan a kamerája :-(

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.09.21. 10:22:55

@Pierr Kardán: Nem, nem kell pontosítgatni. Az automata is jól teszi a dolgát. Mivel készíthetünk vele bokeh effektel ellátott képeket ott fontos a manuális fókusz, hogy a kívánt téma legyen a kép középpontjában, illetve a téma egy adott része.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.21. 11:06:51

Az NFC hiánya egyre fájóbb pont.

rnz 2017.09.21. 13:35:45

Tudom, egy kicsit kötözködés, de a teljesítményt továbbra sem amperben mérjük. Ez az (általam egyébként kedvelt!) oldal bőven van annyira szakmai, hogy figyeljetek az ilyen apróságokra is.
A Xiaomi egyébként meg elképesztő sebességgel fejlődik és dobja ki az újabb és újabb modelljeit. Az egyik legjobb választás volt, amikor egy redmi note 4-et megvettem melós telefonnak. Nagyon nem mindegy, hogy 2 napot is nagyon-nagyon kényelmesen kibír aktív használat mellett töltés nélkül. Egyszerűen soha nem tudtam még lemeríteni egy nap alatt, akármit is csináltam.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.09.21. 16:52:34

@rnz: Szia! Nem erről egyáltalán nincs szó, hiszen pont ezért mondjuk, ahol tudjuk, hogy tőletek is tanulunk, így köszönjük az észrevételt itt is.
süti beállítások módosítása