HOMTOM S99 teszt - Nem merül le a nap végére

2018. szeptember 19. 06:13 - nezdmitrendelszblog

homtom s99

Egy újabb HOMTOM mérnökök által megtervezett készüléket szereztünk be. A HOMTOM S99 modellt sikerült megkaparintani, aminek házába egy elég nagy, szám szerint 6200 mAh-s akkumulátort préseltek bele. Ám a nagy telep nincs ingyen, általában ezek a méretes akkumulátorral szerelt modellek igen ormótlanok, na de lássuk, mit kínál a HOMTOM S99.

Kicsomagolás

homtom s99

Egy elég egyszerű fehér papír kartondobozkában érkezett meg a telefon, olyanban, amit eddig még nem láttunk. A doboz külső részén egy kék színű papírgyűrű található, rajta a felirat „HOMTOM”. Megfordítva a csomagolást ezen a külső gyűrűn találjuk meg a készülék modell számát és a főbb specifikációkat. Felpattintva az ékszeres dobozt egy fekete színű szivacs tárul a vásárló elé, ebben lapul a mobil, így kellő biztonságot adva a szállítás közben keletkező esetleges sérülések ellen. Alatta található egy kezelési útmutató, melyen csodálkoztam egy sort, alapból az első oldal angol nyelvű, pedig már a megszokott módon kerestem a kis házikó szimbólumokat. Találunk még a dobozban egy 5V 2A teljesítményű EU csatlakozós töltő fejet, egy szilikon tokot, képernyő védő fóliát (egyet már a telefonon találunk), microUSB töltő és OTG kábelt és végül, de nem utolsó sorban egy SIM tűt. Nem túl szegényes, nem is nagyratörő, amolyan pont elég kategória.

Mikor kezembe fogtam az S99-et, kétes érzések fogtak el. A készülék maga vaskos, de széltében mégis keskenyebb, mint amire először gondoltam. Hátul kissé olcsó műanyag érzést kelt a hátlap, ám jópofa, hogy a kamera résznél próbálták feldobni egy kis szálcsiszolt mintával. Kár, hogy nem vitték végig ezt a vonalat a telefon egész hátulján. Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, nem recseg, nem ropog, az illesztések jók, viszont a hátlap középső része egy kissé kopog. Először azt hittem, hogy a hátsó borítás eltávolítható, hiszen olyan hangja volt, mint még az „unibody” kor előtti, cserélhető akkumulátorral rendelkező készülékeknek. Ez persze nincs így, csak nem töltötték ki teljesen a felhasználható teret.

homtom s99homtom s99

A hátsó rész nagyobb felülete méhsejt szerű mintázatot kapott. Sajnos nem elég arra, hogy biztos tapadást nyújtson, így gyorsan rákerült a teszt időszak alatt a csomagban megtalálható szilikon tok, valószínűleg sejtették a gyártónál, hogy jó célt fog szolgálni. A telefon külső dimenziója 14,95 x 7 x 1,28 centiméter súlya pedig 210 gramm. Mérete alapján nagyon kellemes fogású, ha eltekintünk a csúszós hátlaptól, de ez gyorsan orvosolható egy tokkal. 18:9-es kijelző arányú 5,5 hüvelykes 1440x720 pixel felbontású IPS kijelzőt kapott, a kategóriában megfelelő, jó betekintési szögekkel rendelkezik és napfényben is jól látható. A kijelző sarkai lekerekítettek, a 18:9-es képaránnyal pedig megpróbálták a lehető legnagyobb kijelző/előlap arányt megalkotni, ami nem sikerült teljes egészében, de ilyenkor mindig eszembe jut a „low budget” jelző és ekkor hamar el is hessegetem ezeket a gondolatokat.

homtom s99

A készülékház tetején kapott helyet a kis 3.5 milliméteres jack, tehát nincs szükség átalakítóra, ha zenét szeretnénk hallgatni. Alul a microUSB csatlakozó található, mellette pedig egy kis furat, ami mögött a mikrofon bújt meg. Jobb oldalt találjuk a képernyőzár és a hangerő szabályozó gombokat, melyek a szokásostól lejjebb, nagyjából az oldalsó rész felső harmadára kerültek. Ez egyfelől remek ötlet, mert az egykezes használatot nagyon megkönnyíti, másfelől, ha landscape módban használjuk, például videó nézés közben, egy kissé furcsa volt, hogy nem érem el, csak nyújtózkodva a mutató ujjammal. Megszokható, nem nagydolog. Szerencsére pontosak, nem lötyögnek, határozottan kattannak, ahogyan annak lennie kell. A ház bal oldalán, a felső részen tudjuk kipattintani a mellékelt tűvel a dupla SIM fogadására alkalmas tálcát.

homtom s99

Elől a kijelző felett piros, fehér és zöld színben képes jelezni az értesítő LED, mellette fedezhetjük fel az előlapi kamerát és a beszédhangszórót, az előbbi 13 megapixeles szenzort kapott. Ha megfordítjuk az eszközt, felül középen helyezkedik el a két kamera szenzor, szám szerint 21+2 megapixellel. Mellettük leljük meg a kéttónusú LED vakut és ezen egység alatt, pedig az ujjlenyomat olvasót, ami rendben és gyorsan teszi a dolgát, kifejezetten kézre áll, akarom mondani ujjra álló pozícióban van. A hátlap legalsó részén kapott helyet a telefon másodlagos hangszórója.

homtom s99

 

A nagy próba

Bekapcsolást követően, nagyjából fél percnyi HOMTOM logó nézése után csodálhatjuk meg a márkajelzés introját. Ezután kezdődhet a telefon beállítása és a szokásos Androidos beállítási felület. Android 8.0 található az eszközön májusi frissítéssel, a teszt időszak alatt nem jött rá újabb update. Gyakorlatilag egy csupasz Android rendszerrel találjuk magunkat szemben, nincsen semmiféle fölösleges kínai sallang, ami külön öröm.

Egy MediaTek MT6750T processzor izzad belül nyolc darab Coretex-A53 maggal felszerelve, melyek 4 x 1,5GHz + 4 x 1,0Ghz elosztásban dolgoznak, karöltve a Mali-T860MP2-es GPU-val. Ez a 28nm-en készült páros nem éppen arról híres, hogy bivalyerős teljesítménnyel rendelkezik. A költséghatékonyságot szem előtt tartva azonban igenis élhető a mobil, ha nincs nagy elvárásunk vele szemben. A mindennapos használat közben elegendő a teljesítmény és némi kompromisszumos játék is belefér. A menüben barangolva elég a teljesítménye, alkalmazásokat megnyitva és böngészgetve néha meg-meg döcög a technika, tehát nem szabad egy felsőkategóriás készülékkel összehasonlítani. A processzor hozza az elvártakat, bár a Xiaomi Redmi 5-ben található Snapdragon 430 megelőzi, az AnTuTu-ban 53478 pontot kaptunk.

homtom s99 antutu

  HOMTOM S99 LEAGOO KIICA MIX VERNEE M6 Xiaomi Redmi 5
Processzor MediaTek MT6750T MediaTek MT6750T MediaTek MT6750 Snapdragon 430
Kijelző felbontása 1440 x 720 1920 x 1080 1440 x 720 1440 x 720
         
Antutu 7.0.4 53478 54968 51759 69170
GFX Bench T-rex FPS 19 FPS 17 FPS 22 FPS 32 FPS
GFX Bench Car Chase FPS 4.1 FPS 2.7 FPS 4.3 FPS 6.8 FPS
Geekbench 4.0 Bench Single/Multi Core

 

660/2581

 

614/2612

 

613/2510

 

758/3331

 

A tárhelyet illetően 64 GB áll rendelkezésre, tisztán viszont 55 GB-ot használhatunk fel, ez így is bőven több, mint elég a legtöbb felhasználónak. Viszont ha ez kevésnek bizonyulna, lehetőségünk van bővíteni a SIM tálcának köszönhetően egészen 256Gb-ig. Ha már tárhely, ha túl sok mindent kell betöltenie a galériába, akkor bizony kicsit várnunk kell. Memóriából 4 GB-tal gazdálkodhatunk, ami kifejezetten jól jön sok ablakos böngészésnél, vagy számos alkalmazás megnyitásánál, erre nem lehet panaszunk.

Nem is olyan rég a keleti régiókból érkező mobilok nagy hátránya volt, hogy nem támogatták a B20-as hálózatot, szerencsére itt nem ez a helyzet, így gond nélkül választhatjuk a készüléket. Stablian és gyorsan fogunk tudni szörfölni a 4G világában. WiFi-ből 802.11 a/b/g/n szabványt ismeri, azaz kezeli az 5GHz-es hálózatokat is. A jelerősség jó, stabilan tartja és remekül működik, csak úgy, mint a Bluetooth 4.0 kapcsolat. A beszélgetési hang minősége megfelelő, tisztán érthető és hallható a vonal végén mindkét fél. NFC-t ne keressük, mert az kimaradt az opciók listájából. A GPS navigációs képességei a Waze alkalmazással mindig mutatja a pontos utat, így erre sem lehet okunk panaszra. A jelet pár másodperc alatt megtalálja és 2-3 méteres pontossággal pozícionálja be magát és a GLONASS műholdakra is rálát.

Az Android Oreo alap rendszere mellett, mint már említettem fölösleges sallang nincs, egy ToolBag elnevezésű szerszámos táska van, ami plusz, valamint egy System manager program áll rendelkezésre. A ToolBag-ben találunk iránytűt, decibelmérőt, nagyítót, magasságmérőt stb. Van, ami jól működik, van ami viszont nevetséges kategória, lehetett volna még ezeken mit alakítani.

A telefon nyelvezetét természetesen magyarra is állíthatjuk, ám vannak bizonyos funkciók, melyeknél angol szöveggel kell megbirkóznunk. Például az ujjlenyomat beállításainál elfogyott a fordító ereje. Ilyet már láttunk más keleti régióból érkező mobiloknál is, mint például a Vernee készülékeinél. A mai trendnek megfelelő FaceID feloldási mód is bekerült a repertoárba. Kétes érzelmek megint, a működését illetően. Vannak esetek, mikor rögtön feloldja a rendszert, van mikor érthetetlen a feloldása, és van, amikor pár másodpercig szemezni kell a kamerával, néha már zavarba ejtően sok ideig. Na de örüljünk neki, lehet ezzel is hencegni, hogy ezt is tudja. Én inkább az ujjlenyomat résszel használtam, amelynek 10/9-es feloldási aránya igen jónak mondható a kategóriában. Apropó ujjlenyomat, jópofa funkciókkal bővítették a keleti régióból érkező mérnökök a listát, amit nem is értek, akár még más gyártó is átvehetné az ötletet. Ilyen például, amikor a szenzort röviden megérintve visszaléphetünk egyet a menüben, vagy beérkező hívást fogadhatunk vele, és mivel jó helyen van az érzékelő, nagyon jó ötlet volt beletenni, mi sem egyszerűbb, egy érintés és már beszélhetünk is. Van még itt nekünk dupla koppintással történő lezárás, ha a „home” gombra nyomunk és némítás a telefon lefordításával.

 

Akku, üzemidő, kamera

homtom s99 NMR

A mobil hátoldalán található 21 megapixeles szenzor szép számnak tűnik. F/2.0 rekeszértékű és egy másodlagos 2 megapixeles modullal lett megtámogatva, míg az előlapon egy 13 megapixeles felbontású kamerával lőhetjük a szelfiket. A LED villanó átlagosnak mondható, arra éppen jó lesz, hogy lámpaként használjuk, amikor keressük a kulcslyukat az ajtón, egyébként komolyabban harcra fogni éjszakai képeknél nem lehet. Nyilván nem ezzel a kamerával fogjuk megnyerni álmaink fotós pályázatát, de azért nappal jó fényviszonyok mellett értékelhető fényképeket készíthetünk vele. A vonalélesség, színek, dinamikatartomány és részletesség megfelelő, a fehérek pedig itt is hajlamosak kiégni.

Videókat FullHD felbontásban 30 fps-el tud felvenni. A fájlokat 3gp formátumban rögzíti, FullHD esetén 15mbps bitrátával és szerencsére ennél a felbontásnál is elérhető az EIS, azaz az elektronikus képstabilizálás. A kamera szoftvere kellően egyszerű, amire egy átlagos felhasználó használhatja arra bőségesen elegendő. A fókusz nem a leggyorsabb, cserébe pontos, a HDR mivel nem egy csúcs mobil, kicsit várnunk kell, mire elkészíti a nagy dinamikatartományú képeket, de legalább van. Van még itt ezen kívül pár népbutító szuper opció is, ami inkább amolyan díszként nevezhető, mint tényleges értékelhető funkció, ilyen például a FaceBeauty, Pro mód, de van még itt nekünk Blur, mono, és panoráma mód is.

Az akkumulátor 6200mAh kapacitású Lithium-Polymer. Átlagos használat mellett 3 nap nyúzást bír, de ez nagyban függ a felhasználási módtól. Hogy valami kézzel foghatót is írjak, nagyjából 9 óra kijelző idő az, amit reálisan el lehet vele érni. Viszont, ha lemerült a telep 15%-ról maximumra 3 óra 40 perc kellett, mire telepumpálta a 6200mAh kapacitású akkumulátort az 5V 2A teljesítményű töltő. Elkelt volna egy gyorsabb töltési technológia.

 

Végszó

A HOMTOM S99-es legnagyobb kecsegtető vonzereje a 6200 mAh-s akkumulátor, valamint relatív olcsó vételára. Viszont, sajnos elkeserítő, hogy ekkora teleppel sem sokkal több üzemidőt, mint mondjuk egy Xiaomi Redmi Note 5-ös. És, ha már Redmi Note 5, akkor igencsak elgondolkozik az ember, hogy inkább a konkurens márkából nézelődik. A kijelző és érintésérzékelés szuper, az anyag és összeszerelési minősége pont olyan, amilyenre számítottunk. Nem túl minőségi, de a célnak megfelel.

homtom s99 NMR

A hardver sajnos egy kicsit gyenge, viszont arra bőségesen elegendő, hogy ha az ember alap dolgokat csinál vele, telefonál, némi szociális app használat, csevegés, kisebb játékok és ha interneten kell utána nézni egy-két dolognak, akkor sem kell várni a telefonra. A mobil mellett szól még a nagy belső tároló és a 4 GB rendszer memória. A kamera napközben még csak-csak, de éjszaka egyáltalán nem muzsikál jól, persze ez is viszonyítás kérdése, tíz évvel ezelőtt még ennek is örültünk volna, na de most már 2018-at írunk, megnőttek az igények is.

A saját véleményem az, ha ilyen árkategóriában kellene nézelődjek, érdemes megfontolni a Xiaomi Redmi Note 5 mobiltelefont. Bár tény, hogy a hirtelen nagy sikereket aratott gyártó készüléke drágább, mint a HOMTOM S99, ám ha valakit megfog a kisebb, kézreálló forma és megelégszik az S99-es adta lehetőségekkel, akkor sincs semmi gond. A tesztidőszak alatt a telefon rendben tette a dolgát. Így nem is rossz választás a cikk írás pillanatában megvásárolható 158$-os árért. Ha megtetszett ez a modell, akkor a terméket a kosárba rakva, kiválaszthatjuk az EU Express vagy EU Priority Line szállítást, amivel áfa és vámmentesen rendelhetjük meg a készüléket.

A HOMTOM S99 mobiltelefon itt vásárolható meg

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot!
Megoszthatod az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1014248051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása