Nem tudtam kihagyni. Megvettem életem első „gagyi” okoskarkötőjét!

2018. október 10. 06:33 - nezdmitrendelszblog

p1040586.JPG

Már a legelején egy kérdéssel kell kezdenem. Ki ismeri az M2 márkát? Nem baj, ha most nem ugrik be elsőre semmi, hiszen én sem hallottam róla. De annyira olcsón kínálták az okoskarkötőjüket, ami szinte hihetetlen számba ment. Így, úgy voltam vele, hogy vagy egy nagy átverés áldozata leszek, esetleg csalódom a dologban és elbukom ezt a pénzt vagy épp ellenkezőleg és kellemesen csalódom majd. Pulzusmérő szenzort, érintésérzékeny gombot, az okoskarkötőktől megszokott összes funkciót ígérték, köztük a lépésszámlálást, értesítések kijelzését, és még OLED kijelzőt is. És ezt mindössze 5,99$-ért! Kihagyhatatlan ajánlat, ugye?

 

M2 okoskarkötő - Kicsomagolás

 

p1040337.JPG

Furcsa módon az 5,99$-os ár azóta megemelkedett, így most 8,73$-t, azaz 2400 forintot kérnek az M2 okoskarkötőért. A címben is említett gagyira számítottam. Ennek megfelelően a csomag körülbelül hozta is ezt a szintet. Biztos ismeri mindenki azt az érzést, amikor a piacon veszel egy csomag sebtapaszt, 100 forintért 20 darab van a csomagban. Vagy mondok jobbat, az 5-10 évvel ezelőtt kapható tekerős, dinamós lámpákat. Körülbelül ilyen minőségű csomagolást kell elképzelni. A funkcióját ellátja, és minden fontos infó szerepel rajta, ez tény, de a dobozon belüli puha műanyag tálca, ami csörög-zörög, az már tényleg a nagyon olcsó kategóriát jellemzi. Viszont bármennyire is nagyon „low cost” a csomagolás, mindent megtalálunk a pakkban, amire csak szükségünk lehet. Kapunk egy részletes leírást angol és kínai nyelven, amit telepakoltak egy csomó infóval. Jön mellé egy szíj, maga a „mag” és mellé még egy USB végű töltő csatlakozót is, amolyan Xiaomi stílusban.

p1040341.JPG

p1040342.JPG

A szíj nem az a nagyon rossz minőségű, fényes, tapadós fajta, hanem kinézetében közel azonos a Xiaomi megoldásához, és anyagában is meglepő a hasonlóság. Még a fém csat is nagyon hasonlóra sikeredett a Mi Band karkötőkön látottakhoz.

Xiaomi Mi Band 3 & M2 okoskarkötő

p1040581.JPG

p1040583.JPG

p1040602.JPG

Valóban nagyon Xiaomisra vették a figurát, aki nem ismeri a Mi Band szériát, azok talán még össze is keverhetik a két okoskarkötőt. A kis kapszula kicsi, 4 x 1 x 1,5 centiméteres, a karkötő 18 grammot nyom. Kisebb, mint a Mi Band 3, ennek megfelelően kisebb megjelenítőt is kapott, ami egy 0,42 colos OLED panel, bár a pontos felbontásról nincs semmilyen adat. A kijelző alatt egy ujjlenyomat minta jelöli, hogy itt bizony érintésvezérelt gombot kapunk. Nem bonyolították túl a menüt, a gomb megérintésével villan fel a kijelző és így válthatunk a menüpontok között. Megnézhetjük a megtett lépésinket, a megtett kilométert, az elégetett kalóriát, a pulzust. Van egy kikapcsoló gomb ikonja, amivel ugyan nem kapcsolhatjuk ki teljesen, de egyet lágyan rezzen és eltűnik minden a kijelzőről. Ezután hiába nyomkodjuk az érintőgombot, nem történik semmi. Ebből az érintőgomb hosszas nyomva tartásával kapcsolhatjuk vissza újra az okoskarkötőt. Az utolsó menüpont az adatkapcsolat rész, ez a frissítéssel jelent meg először, ha ide lépünk, akkor kijelzi, hogy összevan-e párosítva egy Bluetooth eszközzel vagy sem. Ötletes, hogy egy ilyen apró funkciót is tettek a karkötőbe.

p1040586_1.JPG

Sőt még szenzorral is ellátták, így ha magunk felé fordítjuk a karunkat, felvillan a kijelző. A mag hátsó részére került az optikai pulzusmérő szenzor, amivel nem csak a pulzus, hanem még véroxigén szint mérést is indíthatunk (elvileg). Alulra a két érintkezőből álló töltőcsatlakozó került, amit a kis bölcsőjébe helyezve csatlakoztathatunk egy USB porthoz, hogy ellássa a 70mAh kapacitású akkumulátort energiával.

p1040591.JPG

p1040599.JPG

A karkötőhöz a gyártó a FunDo alkalmazást ajánlja, ami letölthető iOS és Android rendszerű eszközökre is. Az alkalmazás a karkötővel Bluetooth 4.0 kapcsolaton keresztül kommunikál. Nem szükséges a programon belül saját fiókot létrehoznunk, viszont ahhoz, hogy az eszköz megtalálja a karkötőt, nem csak a Bluetooth-t, hanem telefonunk GPS-ét is be kell kapcsolni. Az én karkötőmet AB312Q néven ismerte fel, majd rákerestem, hogy esetleg volt-e annyira jó fej a gyártó, hogy hiába adtak ki egy ennyire olcsó karkötőt, mégis van-e hozzá valamiféle újabb szoftververzió. Nem kicsit lepődtem meg, hogy igen, biza elérhető volt a V2.0.2, ami körülbelül 1-2 percen belül már a karkötőn volt. Itt frissítettek az M2 menüjén is és bekerült egy külön kapcsolatot jelző menüpont is. Nem kicsit maradt tátva a szám, hogy oké, hogy egy 6$-os kütyüt összeraktak és működik, de még utólag is adnak ki hozzá szoftverfrissítést, ez már tényleg a hihetetlen kategória. Bár valószínűleg nem jön majd havonta friss update, de ez mindenféleképp becsülendő a gyártó részéről.

 

M2 okoskarkötő – Nagy próba

A FunDo alkalmazás megjeleníti, hogy aludtunk. Kijelzi a megtett lépéseket, de olyan funkciókat is használhatunk, mint az ébresztés megadása vagy az alkalmazások értesítéseinek küldése a karkötőre. Így, ha hívásunk érkezik, üzenetet kapunk, akkor a kis karkötő megjeleníti ezeket.

1_89.jpg

z alvásmonitorozástól egyenesen megrettentem. 7 óra ágyban töltött idő alatt 2 óra 43 percet mért, amennyit szerinte alvással töltöttem. De a furcsa az volt az egészben, hogy az ébredés, azaz az ágyból kiugrás idejét jól lőtte be. De azt, hogy az alvás mellett fennmaradó plusz időszakkal mi lett, arra nem adott választ. 

Megjeleníti, hogy hány lépést tettünk meg és, hogy ez hány kilométernek felel meg. Ezen kívül a körülbelüli elégetett kalóriát is kijelzi. A karkötő lépésszámláló része elég szépen képes „tévedni”, a Xiaomi órámmal összehasonlítva két kilométeren belül is 100-200 lépés differencia volt a két óra között.

2_69.jpg

Természetesen van itt nekünk minden, ami szem-szájnak ingere. Pulzusmérés és véroxigén szint mérés. Na, itt azért már nagyon lehet gyanakodni, hogy mit kapunk a pénzünkért. Az órával sikerült megmérnem az asztalom pulzusát is. Csak leraktam az asztalomra az órát és kijelezte, hogy 76 a pulzusa. Azért ez már egy kicsit ijesztő. A valós életben vett méréseket sem venném támpontnak ezek után semmihez, ez amolyan „benne van” funkció, de nincs semmi haszna, azon kívül, hogy jól hangzik. Viszont amit nagyon jól végez a kis karkötő, az az értesítések megjelenítése.  Üzenetek szövegét nem jeleníti meg, és ha hívnak minket, a hívó fél neve sem látható a kijelzőn, csak egy telefonkagyló jelenik meg és mellé elkezd rezegni az M2. A WhatsApp, Messenger alkalmazások ikonját ki is jelzi, a Vibernél már nem megy el idáig, ott csak az írja ki, hogy „app”, azaz egy alkalmazás értesítést küld, a többit úgyis a telefonunkról intéznénk. Ennek megfelelően az ébresztési funkció is jól működik, bár én keveselltem azt a három rezgést, amit ébresztésként produkál. Én a fejlesztők helyében legalább öt jelzésre állítottam volna be vagy akár sokkal hosszabb időre, hogy esetleg az érintőgomb megnyomásával kikapcsolható legyen.

A gumi karkötő zártságának köszönhetően IP67-es védettséggel is rendelkezik, így akkor sem esik baja, ha vízbe ejtjük. Jól vette a fürdés próbát is, meg sem kottyant neki egy alapos tisztálkodás. A 70mAh kapacitású akkumulátor feltöltése az USB porton keresztül körülbelül 1 órát vesz igénybe. Ezzel a kapacitással 300 óra készenléti időre elegendő energia szuszakolható bele.

p1040348.JPG

Végeredményben milyen lett az M2 okosóra? Ha teljesen elfelejtjük a pulzusmérést, akkor használható. Azért nem szabad megbíznunk a lépésszámlálásában sem, mert nagyon tud csalni, illetve nem mérni, így nem pontos az általa jelzett adat. Amire használható, az az értesítések kijelzése és, hogy le tudjuk olvasni a pontos időt. Bár ez így elég kevésnek tűnik egy okosórától. Így aki valóban egy megbízható mindennel ellátott karkötőt szeretne, az inkább az angol nyelvű Xiaomi Mi Band 3 mellett döntsön, és nem fogja kellemetlen meglepetés érni.

A 8,73$-os, azaz a 2400 forintos M2 okoskarkötőt itt találod

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr3914292475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabopal · http://szabopal.com/ 2018.10.10. 21:38:52

Ez egy fos :D
Wish-ről rendeltem egy MiBand2-t, ilyet küldtek helyette.
Azonnal pénzvisszatérítést kértem, 2 napalatt meg is érkezett.
A töltője és a pánt használható volt, de maga az eszköz egy kalap kaki.
süti beállítások módosítása