Beelink GT1 MINI teszt - A csípős méhecske újra támad

2019. május 24. 20:54 - nezdmitrendelszblog

beelink_gt1_mini_1.jpgAkik már használtak Beelink médialejátszót, azok valószínűleg újra megmaradnak a gyártó termékénél. Hogy miért van ez? Mert a Beelink ugyan az olcsóbb Androidos médialejátszókat gyártók közé sorolható (ám azért nekik is van meglepően drága modelljük), de aki egy ilyen termék vásárlására adja a fejét, az szeretne egy stabil rendszert és korrekt hardvert használni.

Már lassan két éve nyúzom a Beelink GT1 Ultimate lejátszómat, és le a kalappal a kis gép előtt. A GT1 Ultimate modellt nagyon jól összerakták, de persze felejtsük el az olyan jól csengő nevet hardveres részről, mint például a Qualcomm Snapdragon. A médialejátszók háza táján javarész az Amlogic és RockChip az úr. A GT1 Ultimate hiába korosodó, de még jelenleg is találni más gyártó termékei között frissebb modellt, ami tudásban jóval alatta van az említett médialejátszómnak.

 

A Beelink GT1 MINI a kicsinyítéssel ellentétben nem lett gyengébb a GT1 Ultimate modellnél. A vásárolt modell 4GB memóriával rendelkezik, 64GB tárhelyet kapott, Amlogic X905X2 processzor dolgozik benne és Android 8.1 rendszer hegesztették rá.

Beelink GT1 MINI – Kicsomagolás

Beelink GT1 mini (1 of 9)

A Beelinktől megszokott módot a termék dobozára is odafigyeltek. Újfent az esztétikus elrendezésnek lehetünk szemtanúja a piros-fekete színű dobozban. Még arra is odafigyeltek, hogy a fedél belső részére egy szivacs réteget is felhelyezzenek, ami így még biztonságosabbá teszi a szállítást. Minden millimétert kihasználva ül a kis lejátszó a doboz alsó részén. Mellette a távirányító doboza, és a lejátszóhoz stílusosan passzolva, a szintén kisméretű 5V/2A teljesítményre képes adapter. Utóbbi EU szabványú, tehát nem kell hozzá beszereznünk semmilyen átalakítót sem. A csomagban kapunk még egy HDMI kábelt is, így valóban mindennel elvagyunk látva az induláshoz.

Nem hiába aggatták rá a MINI nevet, valóban kicsi lett. Az átlagos méretű GT1 Ultimate lejátszóhoz képest is kisebb, ami szintén nem egy óriási darab, de még mellette is eltörpül a Beelink GT1 Mini. Méretét tekintve 7.1 x 7.1 x 1.7 centiméteres. A súlyáról talán már nem is érdemes beszélni egy ilyen kis lejátszónál, maximum csak azért, nehogy egy óvatlan pillanatban a vezetékénél fogva lerántásuk a 125 grammos kis fekete gépet.

Beelink GT1 Ultimate vs Beelink GT1 mini méretbeli különbségek

A külső megjelenítést megemlítve jó hír, hogy immár matt felső borítást kapott a GT1 Mini. A lejátszó alja piros színben tündököl és kapott két gumitalpat, amik elöl és hátul, a lejátszó teljes szélességéig futnak. Úgy látszik a mérnököknél is fontos szempont volt a könnyű méret általi véletlen balesetek kivédése, így a talpakon található átlátszó fóliát lehúzva máris a puha talpakat helyezhetjük le a TV mellé, így gátolva meg, hogy véletlenül elmozduljon a kis dobozka. A házon nem találunk oldalsó szellőzőnyílásokat, ahogyan ventilátort sem. Passzív hűtéssel rendelkezik, így a lejátszó aljára került a kis lukakkal tagolt szellőzőnyílás.

Szemből nézve, bekapcsolt állapotban egy fehér színű LED világít, ahogyan a GT1 Ultimate lejátszón is. Hátulra került az 5V/2A teljesítményű adapter bemenete, HDMI, gigabites LAN és AV kimenet. Jobboldalon 1x USB2.0, 1x USB3.0 és egy MicroSD kártyaolvasó található. Baloldalra nem került semmi sem. A csatlakozókat nézve A GT1 Ultimate lejátszóhoz képest ugyan az egyik USB portunk már USB3.0 sebességű, de hátulról lekerült az optikai, SPDIF kimenet.

A mellékelt távirányító nekem az előző verziónál jobba tetszett. Itt a távvezérlőhöz egy USB dokkolót hiszen, hiszen itt nem infra, hanem vezeték mentes technológiát használhatunk a vezérléshez. Ennek előnye, hogy nem feltétlenül kell ráirányítanunk a lejátszóra a vezérlőt, hogy vegye annak jelét. Viszont a hátránya, hogy így a két USB portból az egyiket máris lefoglalja a távvezérlő. Azonban, ha rendelkezünk egy USB elosztóval, akkor nincs ilyen probléma, de a Beelink ezt megoldhatta volna akár egy beépített vevőegységgel is.

Az új vezérlő ergonomikusabb lett, mint az elődje és már megtaláljuk rajta a Google hangasszisztens gyorsgombját is, ami ugyan csak Angol nyelven érhető el, de a távirányítóba épített mikrofonnak köszönhetően gyorsan elindíthatunk egy keresést az interneten, ha nem szeretnénk a virtuális gombsoron pötyögni. A hangvezérlés sajnos nem érhető el egyik lejátszó alkalmazásban sem, így szinte felesleges is, hogy csak a Google asszisztenssel való keresésnél működik. Valószínűleg nem egy Beelink távirányítóval van dolgunk, hanem egy univerzális, USB dokkolós modellt mellékelnek az Androidos lejátszóhoz.

 

Beelink GT1 MINI – A nagy próba

Az első bekapcsolást követően lépjünk be a Google fiókunkba, állítsuk be a lokalizációt, hogy a pontos időt jeleníthesse meg a lejátszó a gyártó által átszabott kezelőfelületen és izzítsuk be a WiFi kapcsolatot. Nem sok újítás történt a szoftveres megjelenést illetően a közel 2 év alatt, a GT1 Ultimate és GT1 Mini között. A kezdőoldalról elérjük a fontosabb alkalmazásainkat, beléphetünk az alkalmazásmenübe. Ha a navigáláshoz egeret használunk, akkor jó hír, hogy egy lentről felfelé húzó mozdulattal előhozható az Androidnál megszokott vissza, Home, és alkalmazás váltó virtuális gombsor is. Mióta használom a lejátszót, már 4 frissítést kapott a rendszert, így most az Android a 8.1 verzión áll, a biztonsági csomag dátuma 2018. június 5., utoljára pedig 2019.01.16-án jött ki hozzá update.

A 64GB-os belső tárhelyből 52GB-ot használhatunk fel szabadon. Számomra ez a méret több, mint elég. A korábbi GT1 Ultimate lejátszóm csak 32GB-os, de még soha sem tudtam megtölteni adattal, hiszen én csak online és offline elérhető videók nézésére használom.

A gyári alkalmazások között kapunk két féle fájlkezelőt (aminek túl sok értelme nincs is, főleg úgy, hogy) csak a BeeFiles Explorer használható érdemben valós fájlkezelésre. Kapunk egy zenelejátszó alkalmazást, egy AppInstallert, amivel apk fájlokat telepíthetünk fel, egy AppMarket alkalmazást, ahol tényleg csak néhány Androidos alkalmazás található meg, ezt tekinthetjük a gyártó alkalmazásboltjának is. Sok értelme ugyan nincs, mert körülbelül 11 alkalmazást találunk meg benne, amik a Play áruházban is megtalálhatóak. A VLC és KODI feltelepíthető a Play áruházból, így egyből ezzel kezdtem a próbálgatást az AnTuTu és egyéb benchmarkok mellett. A rendszersebességgel nincs baj, droidos médialejátszó szemmel nézve. Nem egy csúcs mobiltelefon sebességét kapjuk, de nem őszülünk meg, ha egy nagyobb alklamazást szeretnénk megnyitni. A nagyobb alkalmazások betöltésekor érezhető, hogy nem UFS, hanem eMMC tárhelyet kapunk, de nem hinném, hogy valaki is stopperrel ülne le mérni és indítana el minden egyes alkalmazást, amikor valamit is használni szeretne.

  Beelink GT1 Mini Beelink GT1 Ultimate Xiaomi Mi A2 Lite Cubot P20
Processzor Amlogic S905X2 Amlogic S912 Snapdragon 625 MediaTek MT6750T
         
Antutu 7 60161 57180 78280 56121
GFX Bench T-rex FPS 13 FPS 16 FPS 21 FPS 16 FPS
GFX Bench Car Chase FPS 2.7 FPS 2.5 FPS 3.4 FPS 2.4 FPS
Geekbench 4.0 Bench Single/Multi Core 744/2262 450/2495 796/4262 671/2739

 

A Beelink GT1 Miniben az Amlogic S905X2 processzor teljesít szolgálatot. A négy magos Cortex A53 magokkal operáló CPU maximálisan 2.0GHz-re képes. A grafikai feladatokért az ARM Mali-G31MP2 felel. A processzor már hardveresen képes gyorsítani a

  • AVS2-P2, VP9 and 10bit H265/H264 video decode, up to 4K 60fps
  • H.264/AVC up to 4K 30fps
  • H.264 MVC, MPEG-4 ASP up to 1080p 60fps
  • Supports HDR10, HLG HDR and Dolby Vision processing fájlok lejátszását.

Az SD, HD, FULL HD felbontású divx, mkv videók egyáltalán nem okoznak neki gondot. Sőt, még a H.265-hevc tömörítésű 3840x2160p 120fps *.ts kiterjesztésű és a VP9 3840x2160p felbontású 25fps *.webm kiterjesztésű videó fájlt is gond nélkül vitte. A VP8 kódolás már kifog rajta, hiszen hardveresen ezt nem támogatja, így a processzort 100%-on járatva próbálkozott meg vele, bár azért a lejátszás nem volt folyamatos. Érdekes, hogy a YouTube alkalmazás nem ajánlotta fel a 1080p-nél magasabb felbontást, pedig a hardver valószínűleg simán elvinné ezeket a videókat is.

Játékok terén a PUBG Mobile minimum beállítások mellett volt játszható folyamatos képfrissítés, de semmi gond nem volt az Asphalt 9 játékkal sem. Piros pont, hogy az HBO Go alkalmazása gond nélkül ment a kis lejátszón, nem volt fagyás, alkalmazás összeomlás. Úgyhogy akinek fontos, hogy olyan lejátszót találjon, amivel működik a HBO digitális videótékája, azoknak jó választás a Beelink GT1 Mini.

A nálunk járt Beelink GT1 Mini 4GB rendszermemóriát kapott 64GB tárhellyel, de elérhető olcsóbb verzió is 2GB/32GB-os kiszerelésben és 4GB/32GB-os kiszerelésben is. Így akár 10-20$-t is spórolhatunk, ha valakinek nincs szüksége 64GB-os tárhelyre vagy esetleg beéri a kevesebb, 2GB memóriával szerelt verzióval is.

Ha esetleg épp médialejátszó vásárlás előtt állunk, találunk ennél jóval olcsóbb ajánlatot is, de azokban a lejátszókban valószínűleg nem ez a processzor dolgozik. Így a nálunk járt több Androidos médialejátszó után is azt kell mondjam, hogy én maradok a Beelink termékeknél. Jobb-e a Mini, mint az Ultimate? Valamiben igen, valamiben nem. Az biztos, hogy az Ultimate mellett szól az optikai SPDIF kimenet, de a Mini frissebb Android rendszerrel rendelkezik és választható a 4GB memória kapacitású modell is, ami az Ultimate esetében 3GB RAM-ban maximalizálódik. Akinek fontos az SPDIF akkor az Ultimate a befutó, aki a frissebb rendszert szeretné, akkor oda a Mini ajánlott. Szerencsére bármelyik modellt is választjuk az EU Priority Line szállítással áfa és vámmentesen rendelhetjük meg az Androidos lejátszót!

Beelink GT1 Mini 4/64GB

Beelink GT1 Mini 4/32GB

Beelink GT1 Mini 2/32GB médialejátszót itt találod meg

A Beelink GT1 Ultimate médialejátszót itt találod meg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr2114857354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása