Alfawise A8 NEO TV BOX teszt

2019. július 23. 08:44 - nezdmitrendelszblog

alfawise_a8_neo.jpg

Magam is használok TV okosítót, és a baráti társaságban is jó néhány helyen ott figyel a kis Androidos dobozka a televízió mellett. Aki nem szívesen cserélné le a mai napig jól működő, de nem okos lapos tévéjét, azoknak szinte egy lehetőségük maradt, hogy a kor elvárásainak megfelelően több funkcióval bővíthessék ki a TV képességeit. Ez pedig nem más, mint egy TV Box, amivel nézhető a YouTube, mehet rajta a böngészés vagy a videók lejátszása és a telefon képének tükrözésétől sem jön zavarba, hogy a nagyinak is megmutathassuk az új, balatoni nyaralós képeket!

Alfawise A8 NEO TV BOX – Kicsomagolás

Alfawise A8 TV Box

A TV okosító egy újrahasznosított papírdobozban érkezett, amely megfelelően védte a tartalmat a Kína-Magyarország útvonalon. A csomagon belül a médialejátszó mellett kapunk egy rövid leírást, távirányítót, EU szabványú adaptert és egy HDMI kábelt is.

Alfawise A8 TV Box (3 of 13)

Alfawise A8 TV Box távirányító

A távirányítóhoz nem mellékeltek elemeket, így azt magunknak kell majd beszerezni, de ez legyen a legkisebb gond. A TV Box, amolyan 12 egy tucat mintát követi. A jól megszokott lapos, négyzet alakú formát kapta, oldalon lekerekítettek. Mindenhol a szürke színvilág dominál, súlyra nagyon könnyű, mondhatni pehelykönnyű. Csatlakozó fronton jól állunk, van itt nekünk HDMI 2.0, AV kimenet, ha régebbi tévével rendelkeznénk, SPDPIF, 100M LAN, mellette pedig a tápcsatlakozó. Oldalra pedig három darab USB 2.0 port került.

A lejátszó tetején a márkajelzés, alatta pedig büszkén hirdeti, hogy itt már Android 9 rendszer fut a készüléken. Szemből nézve, csak egy kör alakú visszajelzőt kapunk, ami szerencsére nem égeti ki a szemünket éjszaka sem, de láthatjuk, hogy on vagy off állapotban van-e az eszköz. A lejátszó alján szellőzőnyílásokat és négy gumitalpat találunk, ami stabilan, csúszásmentesen tartja az asztalon a kis eszközt.

Alfawise A8 TV Box (12 of 13)

A távirányító amolyan ez is van kategória. Kapunk gyorsgombokat, amivel azonnal elindíthatjuk a böngészést, a YouTube-ot vagy a médialejátszót és kapott virtuális egeret is, így a kurzorokkal imitálhatjuk a rágcsáló mozgását.

 

Alfawise A8 NEO TV BOX – A nagy próba

A lejátszó 2GB memóriával és 16GB belső tárhellyel rendelkezik. MicroSD foglalatot nem kapunk a lejátszó oldalán, de valószínűleg ezt úgysem sokan használnák. Az Alfawise A8 NEO TV BOX meghajtásáról a RockChip RK3229 médialejátszókba szánt processzora dolgozik, amit az ARM Mali-400MP2 grafikus gyorsító egészít ki. Nem egy erőgéppel van dolgunk, a négy mag maximálisan 1.5GHz teljesítményre képes, de viszont papíron hardveresen támogatja a

- 4K2K 10-bit H.265 @ 60 fps (up to 200 Mbps)

- 4K 10-bit H.264 @ 30 fps (up to 250 Mbps)

- 4K 8-bit VP9 @ 30 fps (up to 200 Mbps) videófájlokat.

Sajnos az AnTuTu ismeretlen eszközként detektálta a lejátszót, így azt nem tudtuk lefuttatni. De a GFX Bench és a Geekbench ment rajta, így ezekkel a pontokkal hasonlítottuk össze a nálunk járt lejátszókkal.

  Beelink GT1 Ultimate Beelink GT1 Mini Alfawise A8 NEO
Processzor Amlogic S912 Amlogic S905X2 RockChip RK3229
       
Antutu  7 57180 60161 -
3D Mark Slingshot Extreme - - -
GFX Bench T-rex FPS 16 FPS 13 FPS 5.9 FPS
GFX Bench Car Chase FPS 2.5 FPS 2.7 FPS -
Geekbench 4.0 Bench Single Core/Multi Core 4508/2495 744/2262 371/985

 

A 4K felbontású tesztvideó csomagból a 4K VP9 videót gond nélkül vitte. Sajnos a 4K felbontású H.264 és H.265 videókat nem játszotta le. Ugyanakkor a FullHD felbontású H.264 videók nem okoztak neki gondot. Úgy látszik a való életben nem elég a hardver a magas felbontású videók kezelésére. De aki avi, mkv formátumú videókat szeretne vele fogyasztani HD és FullHD felbontásban, azoknak jó hír, hogy ezzel nem volt gondja az A8 NEO-nak. Jöhetett az HBO GO alkalmazás, amit rajtam kívül valószínűleg sokan használnak. Az indítás után jött az első meglepetés, miszerint az alkalmazás nem kompatibilis a lejátszóval. De fittyet hányva az értesítésre folytattam a munkát és engedélyt adtam neki, hogy azért én mégiscsak szeretném elindítani. Szerencsére a figyelmeztetés ellenére gond nélkül futott az alkalmazás, bár azért a FullHD minőséget el kell felejtenünk a HBO GO streammel kapcsolatban.

A rendszer felülete egy teljesen lecsupaszított, tipikusan médialejátszókhoz tervezett launcher. Nincs alkalmazásmenü, minden appunkat a főképernyőről indíthatjuk el. Kezdésként kapunk YouTube appot, DLNA, fájlböngésző, Play áruházat is. Médiacenter RKMCB lejátszót, ami egy KODI klón és Aptoide alkalmazást is, ami egy alternatív Play áruházként működik, tele rengeteg alkalmazással. A 2.4GHz-es WiFi-t vagy a 100M LAN-t használhatjuk a neten való szörfölésre, tartalomfogyasztásra, YouTube videók nézésére.

Alfawise A8 TV Box (1 of 3)

A rendszersebesség nem mondható valami fürgének. Látszik, hogy a hardver a belépőszintet képviseli. Az alkalmazások betöltése nem azonnal történik, mint a mai okostelefonok esetében, de jó munkához idő kell. A vezérléshez használhatjuk a mellékelt távirányítót, de aki egy kis könnyebbséget szeretne magának, az válasszon egy AirMouse-t, akár az olcsóbb fajtából is. Erre jó megoldás akár az Alfawise A9 is, ami 10$ alatt megvásárolható és a segítségével egy billentyűzetbe épített tapi egeret is kapunk. Ezzel nem csak a normál vezérlés válik könnyebbé, de a szövegek bevitele is, akár abban az esetben is, ha egy YouTube videót keresünk. A három USB 2.0 üdítő, hogy míg egy csatlakozót esetleg egy AirMouse foglal le, addig marad hely egy pendrive és egy külső merevlemez csatlakoztatására is.

Az Alfawise A8 NEO nem a legjobb médialejátszó, amivel találkoztam. Gyengécske teljesítménnyel rendelkezik. A 2GB memória nem is lenne akkora hátrány, de a RockChip processzor nem egy erőgép. De ez látszik az árcéduláján is, hiszen 8.700 forintba kerül, azaz 29.99$-ba. A Beelink GT1 Mini ezzel szemben más más árkategóriába esik, de hardveresen sokkal fejlettebb nála. Alternatív választásnak még a MECOOL KM9 lehet az ideális, ami 39.99$-ba kerül, de már Amlogic S905X2 processzort kapott, akárcsak a Beelink GT1 Mini, így a teljesítményére az olcsó TV Boxok között nem lehet panasz.

Alfawise A8 NEO 29.99$

MECOOL KM9 42.99$

Beelink GT1 Mini 60.22$

Mindegyik lejátszó áfa és vámmentesen vásárolható meg az EU Priority Line szállítással

 

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1714976160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása