A kis gép és a nagy tárhely esete - Beelink Gemini T34 mini PC teszt

2020. január 15. 10:31 - nezdmitrendelszblog

beelink-gemini-t34-header.jpg

Befér a monitor mögé, keveset fogyaszt és olcsó! Körülbelül ennyi lenne jellemezni egy Windows 10 operációs rendszert futtató mini számítógépet. A Beelink Gemini T34 mini PC pont egy ilyen darab, megspékelve 8GB memóriával és egy 512GB-os SSD-vel, hogy gyors legyen és a személyes dolgaink is elférjenek rajta.

A most beharangozott SSD árak emelkedésének ellenére a Beelink Gemini T34 még az 512GB-os flash alapú tároló ellenére is igazán olcsónak mondható. Persze, ha egy asztali számítógéppel kellene összehasonlítani, jó pár generációnyit vissza kellene ugranunk az időben. De akinek az internetezésen, tartalomfogyasztáson kívül egy kis szövegszerkesztői munkára alkalmas gépre van szüksége, akkor a T34 is egy választható opció lehet az egybegépek közül.

 

Beelink Gemini T34 mini PC – Kicsomagolás

 

Amolyan Beelink-es dobozban kapjuk meg a kis számítógépet. A doboz kellően masszív, hogy még véletlenül se sérüljön meg a beltartalom, a csomagolás hátulján a főbb specifikációkat találjuk, amire jó ránézni, hogy mi bizony a 8GB/512GB-os modellt kaptuk kézhez. A szivaccsal bélelt fedelet leemelve egyből a teljesen fém házzal rendelkező kis gépet találjuk. Alatt egy rövid leírás és a kiegészítők bújtak meg. Kapunk egy VESA keretet és a szükséges csavarokat, amivel a TV vagy monitor mögé rögzíthetjük a számítógépet. Mellékeltek még egy 1 méter és egy 30 centiméter hosszúságú HDMI kábelt és a hazai piacra tervezett adaptert. Ebből már gyorsan látni is lehet, hogy mivel az adapter teljesítménye 12V/1.5A, így a gép fogyasztása 18W-ban maximalizálódik. Nem vitás, nagyon keveset fogyaszt az alumínium házba rejtett hardver.

Külsejét tekintve nagyon masszív a 11.9 x 11.9 x 1.79 centiméter méretű ház. Elöl csak egy apró kék színű LED világít működés közben. Kis mérete ellenére szép számmal találunk csatlakozókat. Kétoldalt négy USB3.0 portot kapunk, mellette egy SD kártya olvasó kapott helyet. Hátulra helyezték el a kombinált fülhallgató/mikrofon párost az 1000mbps sebességű LAN csatlakozót és a két HDMI kimenetet. A bekapcsológombot is hátulra rejtették el, még véletlenül sem véthetjük el a gumírozott piros borítás miatt. Az alacsony fogyasztású Intel processzor passzív hűtést kapott, azaz nem ventilátor, hanem csak egy hűtőborda tartja kordában a gép hőtermelését. Ehhez pedig oldalt és a gép alján is szellőző rostélyokat helyeztek el. Ez még mind semmi, hiszen ellátták Bluetooth kapcsolattal és nem csak a 2.4, hanem az 5GHz-es WiFi-t is kezeli.

 

Beelink Gemini T34 mini PC – A nagy próba

 

A hardvert tekintve egy alacsony fogyasztású Intel Apollo J3455 processzort kapunk, ami alapjáraton 1.5GHz-en, de maximálisan 2.3GHz-re képes és 2MB cache-el látták el. A négy magos CPU maximális fogyasztása 12W. A grafikus kártya szerepét a processzorba integrált Intel HD Graphics 500 tölti be. A 8GB DDR3 memória már elegendő lesz minden otthoni feladathoz, amúgy sem ez lenne a szűk keresztmetszet a kis gében. Tárhelyből egy 512GB méretű SSD meghajtót kapunk, hogy ne csak a fontosabb fájljainkat tárolhassuk, de akár mini letöltő gépként is használhassuk a Beelink Gemini T34-et. Egy előretelepített Windows 10 Pro rendszert kapuk. Nincs szükségünk licenc kulcsra, hiszen előre regisztráltan érkezik hozzánk a gép.

Az első bekapcsolást követően az angol nyelvű felülettel találkozunk. Amint csatlakozunk az internethez, a Windows Update szolgáltatáson keresztül letölthetjük a magyar nyelvi csomagot. Így ezek után már egy magyar nyelvvel megáldott operációs rendszer fut majd a gépünkön. Az első beállításokat követően 446GB szabad területünk maradt.

Beelink Gemini T34 mini PC és az előtelepített Windows 10 Pro

Az Intel Apollo J3455 processzor nem egy mai darab. Az alacsony fogyasztású CPU vetélytársát ne a mostani generációs darabok között keressük. Vissza kell mennünk az időbe és a Core 2 Duo körüli szinten találjuk meg a régi, asztali megfelelőjét. Természetesen azért a fogyasztása akár negyed annyival kevesebb lehet, mint egy akkori processzornak, de ő már az újabb technológiákat tartalmazza, így hardveres gyorsítás tekintetében modernebb egységet kapunk. Fejlettebb vezérlők, gyorsabb memória, USB3.0 csatlakozás. Ahhoz, hogy ezt valahogyan mérni is lehessen, összehasonlítottam egy idehaza használt Intel Core 2 Duo E8400-as processzorral szerelt asztali gép teljesítményével. Ez a CPU jóval gyorsabb, hiszen 3GHz-re képes, 4GB DDR2 memóriával látták el. Bár SSD meghajtó került bele, de még nem SATA3 csatolófelülettel rendelkezik, így már ezért is gyorsabb írás/olvasás terén a Beelink Gemini T34 mini PC.

Lefuttattam a Cinebench R15 és Geekbench 5 alkalmazásokat is, hogy képet kaphassak a processzor és a grafikus gyorsító sebességéről és össze tudjam hasonlítani a korábban mért eredményeket a kis géppel. Az OpenGL tesztben látszik, hogy fejlettebb az Intel HD 500, mint az E8400-as GPU-ja, itt a kis gép győzött. Azonban a CPU benchmarkban alul maradt, ami várható volt. Az eredményekből jól látható, hogy ha csak CPU limites alkalmazást futtatunk, akkor a régi, asztali E8400-as 1.5x gyorsabb, mint az Intel J34550. Az asztali gépben is egy SSD meghajtó található, ahogyan a Beelink mini PC-ben is, így ezeket is lemértem. A régi gép csak SATA2 komptatibilis, így ez visszafogja a tempót. A CrystalDiskMark mérése alapján a mini PC SSD meghajtója majdnem 2x gyorsabb volt az asztali gépben található meghajtónál.

 
Beelink Gemini T34
Asztali gép 
Processzor Intel J3455 Core 2 Duo E8400
  SSD SSD
     
Cinebench R15 OpenGL/CPU 9.3/108 7.57/163
Geekbench 5 Single/Multi-Core Score 298/75 451/817
     
Meghajtó írás/olvasás MB/s 503.91/469.17 264.35/243.16

 

A mindennapi életből leszűrhető teszt következett. Böngészés, videó nézés. Csupa olyan dolog, amit nap, mint nap végzünk. A Beelink Gemini T34 a YouTube 4K videókat is lejátszotta, bár az elindításukkor lassabb volt, mint egy mai modern PC. A régi asztali gépet viszont megfektette ez a felbontás. 8 böngészőablakot megnyitva és folyamatosan váltogatva őket, hogy a memória és szépen teljen, bár érezhető volt, hogy az alacsony fogyasztású processzornak megterhelő a feladat, de szépen tette a dolgát, egyáltalán nem mondtam volna csigalassúságúnak a tempóját. Azt a szintet hozta, mint a jó pár éves asztali gép. A cpubenchmark.net adatai alapján is látszik, hogy azért megpróbálja felvenni a kesztyűt a kis J3455, azért ez nem mindig sikerül neki.

A passzív hűtés és a teljesen fém ház miatt az egész gép borítása képes felmelegedni, aminek hatására az egész ház 40 fok körülir hőmérsésletre kúszik fel. Kis mérete miatt nem bővíthető külön merevlemezzel, így ha egy kis mindenes letöltő és médialejátszó gépnek szánjuk, akkor az egyik USB 3.0 porthoz csatlakoztathatunk egy külső merevlemezt.

 

Beelink Gemini T34 mini PC – Vélemény

 

Filmnézésre, netezésre, kisebb irodai munkára megfelelő. Amolyan "nagyszülős" gép lett a Beelink Gemini T34. Amivel minden fontosabb dolgot meg lehet csinálni, de ne ezzel akarjunk játszani vagy videót vágni. Letöltő gépnek nem utolsó, hiszen a fogyasztása nagyon csekély. A belső 512GB-os SSD kellően gyors, akár NAS-t is csinálhatunk belőle, egy vagy több külső merevlemezt csatlakoztatva, hogy több TB adathoz is hozzáférjünk. Tudni kell a helyén kezelni a kicsikét, de aki épp ezen feladatok egyikére keres egy hasonló mini számítógépet, akkor ezzel nem lőhetnek mellé. A 8GB memóriával és 512GB-os SSD meghajtóval szerelt példányért a 179$-t (~54500 forintot) kérnek. Így ez éri meg a legjobban, hiszen a 128GB-os tárhellyel szerelt változat szintén 179$-ba kerül!

A Beelink Gemini T34 mini PC-t itt találod meg

A Gearbest webáruházban, a virtuális bevásárlókosárba téve a gépet, az EU priority Line(DPD) szállítást választva plusz költségek nélkül, áfa és vámmentesen rendelhetjük meg  

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6815410398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása