Alfawise V10 Max teszt – Ez most az egyik legolcsóbb okos robotporszívó

2020. április 09. 10:45 - nezdmitrendelszblog

A Roborock s50 megjelenése után, a kis gyártók sokáig nem tudták utolérni a Xiaomi-t. Azonban az Alfawise V10 Max mindazt tudja, ami miatt korábban a szavunk is elállt a Roborock s50 láttán. Alacsonyabb áron, lézeres szenzorral, mobiltelefonos vezérléssel és felmosás funkcióval érkezett meg az új trónfosztó!

 

Alfawise V10 Max teszt – Kicsomagolás

A V10 Max egy méretes kartondobozban érkezett. Alaposan ki van tömve ütődést csillapító hungarocellel, így a Kína-Magyarország útvonal meg sem kottyant neki. A tartozékok listáját nézve kapunk egy hazai piacra tervezett adaptert, két darab mosható HEPA filteres szűrőt, por és víztartályt, két felmosó moppot, négy kefét, leírást és egy dokkolót, amire a porszívó dolga végeztével automatikusan visszaáll, hogy feltöltse az akkumulátorát.

Külsőre semmi extra, hiszen minden robotporszívó szinte egy kaptafára készül. A tetején található a lézeres radar (LDS), ami a bekapcsolást követően 360 fokban forogva kezdi el pásztázni a környezetét. Ezt a telefonos alkalmazásban meg is nézhetjük, ahogy lépésről lépésre kirajzolja nekünk a szoba vagy lakásunk képét a térképen.

Mi az az LDS szenzor? Az LDS (Laser Distance Sensor) egy a robotporszívó tetején található 360 fokban forgó lézeres távolságmérő szenzor. Nagy letapogatási sebességgel rendelkezik, így ezt egy másodperc alatt több ezerszer teszi meg. Ezáltal nyílik lehetőségünk arra is, azon kívül, hogy így a porszívó nagyon pontos helymeghatározást tesz lehetővé, hogy térben el tudja magát helyezni a helyiségben. Így képes egy térképet rajzolni maga köré a felismert tárgyakat figyelembe véve, amit akár a mobiltelefonunkon is megnézhetünk, ami nagyban segíti a gyors és alapos takarításban.

 

A tetejét kinyitva találjuk a HEPA filteres szűrővel ellátott portartályt, ami 400 milliliteres kapacitással rendelkezik. Egy dolgot hiányoltam, hogy nem használhatjuk egyszerre a por és a víztartályt. Így azokat cserélgetnünk kell, attól függetlenül, hogy porszívózni vagy felmosni szeretnénk. A kisebbik Alfawise robotporszívó, az Alfawise V9S kombinált tartályt kapott, így azzal porszívózhatunk és fel is moshatunk egyszerre. Kisebb akkumulátorral rendelkezik ugyan, de kicsit olcsóbb is, így ez is egy remek választás lehet. Alfawise V9S robotporszívó.

Elöl, oldalt és alul is szenzorokkal látták el, amivel felismeri, ha egy tárgy felé közelít. Így nem megy neki, az akadályoknak mint a "buta" társai, hanem kikerüli azokat. Ez segít abban is, hogy ha a ház felső szintjén takarítanánk, a porszívó alján lévő szenzor érzékeli, ha a lépcső szélére ér és automatikusan leáll a mozgása, hogy elkerülje a véletlen leesést.

Az alsó részen két oldalsó seprű kefe található. A szívónyílásra felhelyezhetjük a normál szívó fejet, de a legjobb megoldás, ha fent hagyjuk a gyári kefét. Ez nagyon jól jön, ha szőnyeggel is rendelkezünk, hiszen egy apró motor forgatja használat közben. Így nem csak felszívja a port, de a szőnyeg szálai közül is jobban képes eltávolítani a szennyeződést, mint a normál szívófejes társa. Körülbelül 2-3 centiméter szálhosszúságú szőnyeggel rendelkezem a Shaggy fajtából, ezzel nincs gondja a porszívónak.

 

Alfawise V10 Max teszt – A nagy próba

 

Az első használat előtt teljesen feltöltöttem az akkumulátorát, ami 4500mAh kapacitással rendelkezik. 0-ról 100%-ra 4 óra alatt tölthető fel. A bekapcsolást követően letöltöttem a telefonos alkalmazását, ami elérhető Android és iOS rendszerekre is.

 

Egy tipp a csatlakozáshoz

Az Alfawise V10 Max a 2.4GHz-es WiFi frekvenciát használja, de a telefonomon automatikusan be volt állítva az itthoni 2.4 és 5GHz-es hálózat is. Amikor meg kell adnunk, hogy melyik hálózatra csatlakozzon a porszívó, akkor ki kell választanunk a 2.4GHz-es verziót, megadni a WiFi jelszavunkat. Utána csatlakozni kell a porszívó által sugárzott hotspot-hoz. Itt ütköztem akadályba, mert a telefonom automatikusan átváltott az 5GHz-es hálózatra, ami után nem volt képes csatlakozni a porszívó a telefonomhoz.

A megoldás, hogy addig töröljük a telefonunkról az 5GHz-es hálózatot, hogy ne csatlakozzon a mobilunk automatikusan hozzá.

Ezek után azonnal felismerte a porszívó az itthoni hálózatot, felépült a kapcsolat a két eszköz között, így utána már visszaállíthattam a telefonon az 5GHz-es WiFi-t. Apró, de annál bosszantóbb hiba ez, de legalább könnyen orvosolható.

A mobil applikáción keresztül minden részletesen testre szabható. Az alap képernyőn azonnal láthatjuk a porszívó akkumulátorának kapacitását, az utolsó takarítás idejét és a megtisztított területet. Innen egy gombnyomással indíthatunk teljes takarítást, megadhatunk a térképen egy pontot vagy beállítható a zóna takarítás is, amikor a porszívó által feltérképezett képen kijelölhetünk egy területet. Ezzel az is megoldható, hogy ha egybe nyílik két szobánk, akkor csak az egyiket takarítsa ki.

A képernyőn látható alsó gombsorok közül kiválasztható az azonnali dokkolás, hogy  visszaálljon a porszívó a töltőre. A „Pa” kontrolnál 3 lépésben állítható a szívóerő. Ez különösen akkor jön jól, ha erős szívóerőre lenne szükség, ami maximálisan 2000Pa vagy ha halkan szeretnénk takarítani, kisebb szívóerővel. Ez akkor jön jól, ha épp valaki alszik a másik szobában, akkor ne keltsük fel. A „More” gombra kattintva megadhatjuk a zóna takarítást, előre definiálhatunk akár több helyiségben is zónákat és külön elmenthetjük azokat. Így mindig lehetőségünk lesz egy korábban kijelölt terület kitakarítására.

Természetesen, okos robotporszívó lévén, megadhatunk neki külön tervet is, hogy mikor indítsa el a takarítást. Például beállíthatjuk, hogy minden reggel 9:00-kor induljon el vagy akár csak bizonyos napokon. Így, míg nem vagyunk otthon, a robotporszívó addig kitakarítja a lakást. Külön négyirányú távirányítás is elérhető vele, így mint egy távirányítós autót, a virtuális joystickkal vezérelhetjük. Az Alfawise V10 Max tetején található visszajelző ledek világításának erősségét és a takarítás indítását, befejezését, stb jelző hangok erősségét is beállíthatjuk.

 

 

A takarítás a telefonos appból, de a porszívóról is elindítható. A telefonon nyomon követve, folyamatosan rajzolja ki a lézeres radar által látott képet. Az első takarítás tovább tart, mint az utána következők. Minél többször jár be egy útvonalat, annál jobban felismeri az akadályokat, így egyre gyorsabban képes végezni a lakás felporszívózásával. Szerencsére nem csak kóvályog, mint a LDS szenzor nélküli társai, hanem minél nagyobb terepet jár be és járja körbe a bútorokat, annál ügyesebben kerüli ki őket később. Ezzel nem csak időt, hanem energiát is spórolunk. Hiszen amiatt, mert tudja, hogy merre vannak akadályok, nem kezd felesleges irányokba mozogni, hanem egyszerűen kikerüli őket. Ezáltal pedig kevesebb energiát használ, hogy a legoptimálisabb útvonalon halad.

Kattints a képre a nagyításhoz

A takarítás vége előtt, amikor már megtanulta, hogy az asztal lábai hol találhatóak, már automatikusan tudta, hogy épp merre tart, így ügyesen kerülte ki az asztal, fotelek lábait. A leírásban nem találtam maximális küszöb magasságot, amin képes áthaladni. De az egyik szobánál két centiméter magas küszöbre is felkapaszkodott, ám később meg felakadt rajta. Pedig már kezdtem örülni neki, hogy ebben nem fogok hibát találni. Azért az itt meg kell jegyeznem, hogy sok porszívó még a 2 centiméteres magasságra sem képes ráfutni. Így ha ti is ilyen magas küszöbökkel vagytok ellátva otthon és biztosra akartok menni, a legjobb megoldás, ha átrakjátok az adott szobába a porszívót, ha tutira akartok menni.

A térképen jól látható, amint a zöld vonalakkal jelezve, megkerülte azokat, miután felismerte, hol találhatóak a szobában az akadályok. A gyártó 120 perces működési időt adott meg. Közepes erősségen 24 perces takarítással 88%-ra merült az akkumulátor. Ha a padlót is fel szeretnénk törölni vele, akkor a portartály helyére a mosószeres vízzel feltöltött víztartályt kell felszerelnünk, ami 450 milliliteres kapacitással rendelkezik.

A porszívó aljára pedig tegyük fel a szövet felmosót és máris indulhat a takarítás. A padlóra ragadt makacs szennyeződésekkel értelemszerűen nem képes elbánni. Azt sokszor én is a felmosófejjel sikálom fel, így ezt nem várhatjuk el egy porszívótól sem, ami csak átfut a padlón. De arra jó, hogy felfrissítse a padlókövet és a maradék port is feltörölje róla. Szerencsére a felmosó fej mosható, így bármikor kitisztíthatjuk.

A térképen jól látható az a két vízszintes vonal is, ami egy nagyobb asztal széles, tömör lába. Így még a tárgyak is kivehetőek a térképen. (Hogy jobban lehessen látni, be is jelöltem ezt egy piros kerettel.)

A robotporszívó, dolga végeztével automatikusan visszaáll a dokkolójára, hogy feltöltse magát. Vagy ha egy palotában lakunk és az akkumulátorának kapacitása nem engedi meg azt, hogy egyhuzamban kitakarítsa a lakást. Akkor a teljes lemerülés előtt visszaáll tölteni, majd újra útjára indul, és onnan folytatja a takarítást, ahol abbahagyta.

 

Alfawise V10 Max teszt – Vélemény

 

Nem lett rossz az Alfawise V10 Max. Persze nem egy Roborock S50 szintű minőség, de ezért az árért megkapjuk mindazt, amit az S50-ben is szerettünk. Hosszú üzemidőt, alsó forgó kefét, amivel a szőnyeget is tisztántarthatjuk, mobiltelefonos vezérlést, LDS radart és felmosási képességet. Bár utóbbi kicsit árnyaltabb képet fest a V10 MAx-ról, hiszen nem képes porszívózás közben felmosni. De ezt úgyis a pénztárcák és az igényeink fogja eldönteni, ki melyik példány mellett teszi le a voksát.

Szívesen kipróbálnám az Alfawise V9S modellt is, hiszen az már porszívózás közben képes áttörölni a padlót. Kevesebbe kerül, kisebb az akkumulátora és kicsit kisebb szívóerővel rendelkezik, de ez is opció lehet, ha valaki egy olcsó, de okos robotporszívót keres.

Az Alfawise V10 Max 259.99$-ba (87.800 forintba) kerül

A kedvezmény kóddal 219.99$-ra csökken az ára! 

Kupon: ALFAV10MAX

 

Az Alfawise V9S 249.99$-ba (84.200 forintba) kerül

A kosárba téve a terméket, az EU Priority Line és az EU priority Line(DPD)  szállítás áfa és vámmentes

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on

A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr3715600426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása