Goclever Chronos Eco 2 teszt

2016. december 19. 08:55 - nezdmitrendelszblog

chronos-eco-2_79f708eedf973cec374fe71b9901b56b6e9f790f.jpg

Emlékszel milyen még volt gyermekként, amikor minden porcikád szinte zsongott, amikor az áruházban sétálva megláttál egy játékot a polcon és azt érezted, hogy neked mindenféleképpen kézbe kell fognod, hogy érezd, milyen lenne, ha a tiéd lenne? Na, ehhez hasonló érzéseim egyáltalán nem voltak az Chronos Eco 2 kapcsán.

Az óra egy dizájnos átlátszó dobozban érkezett, amelyen keresztül már láthatjuk is a bölcsőjében pihenő választottunkat. A doboz tetejét leemelve és a szivacs párnából kiemelve, egy egészen vastag leírással találkozunk, amely tartalmazza a magyar nyelvet is. Kapunk még egy, az óra hátuljára felpattintható töltőt, viszont adaptert és kábelt nem mellékel hozzá a gyártó. Szabványos Micro USB porton keresztül tölthető. Az okostelefonunkra telepíthető szoftvert, a dobozon található QR kód beolvasása után tölthetjük le Android és IOS készülékünkre.

20161208_124318.jpg

Ami elsőre megtetszett, hogy amikor kéz befogtam az órát, a szíja, ami nem tudom pontosan milyen műanyag-gumi keverék szerelem gyereke lehet, de ahogy végigsimítottam az ujjam a szíjba mélyesztett pontszerűen rácsozott felületen, se nem az a zavaróan csúszós puha, sem nem az a kopogó merev anyag érzésem nem volt. A csat rész csak emeli a szíj utáni minőségi érzetet, ugyanis, kérem szépen, itt még egy lapáttal rádobtak a vizuális ingerekre érzékeny felhasználók azon kicsiny csoportjára, akik elismerően bólintanak eme megoldás láttán. A csat résznél ugyanis magával ragad a pillangózáras fém egyszerűsége és megjelenése, amin csak egy márka feliratot láthatunk. Tényleg szép.

20161208_123721-2.jpg

20161208_123903.jpg

20161208_123814-2.jpg

A másik elsőre tetsző dolog a kijelző volt. Az óra lekapcsolt állapotában az „always on” funkcióval találkozunk, ami nekem először olyasminek tűnt, mintha e-ink kijelzőt néznék, halványan a pontos időt és a dátumot láthatjuk az órán, ez a funkció a gyártó elmondása szerint szinte semennyire sem befolyásolja az óra energiafelhasználását. 

20161208_123752-2.jpg

Az óra kijelzője 1.6 colos, melynek felbontása 240 x 240 pixel. LCD panel, este vakító tud lenni, szerencsénkre több lépcsőben állítható a fényereje. Nappal, ebben a decemberi napsütéses időben is jól látható maximum fényerő mellett. Az óra tokja 35 mm széles, 63 mm magas és 9 mm vastagságú. A szíj átmérője 17 cm - 21 cm között állítható, az óra súlya 56 gramm.

20161208_124002-2.jpg

Mivel okosóra, ezért elmaradhatatlan kommunikáció szempontjából a Bluetooth 4.0 LE kapcsolat, amivel, az ezzel kompatibilis Android 4.3 illetve IOS 8.0 feletti verziószámú okostelefonokhoz csatlakoztatható.

A készülék előlapján a kijelző fölött egy gombot találunk, amely lezárni és feloldani, ki és bekapcsolni hivatott az órát, illetve ha a menüben vagyunk, akkor visszaléphetünk vele a kezdő képernyőre. A kijelző alatt a hangszórót takaró pontozott rácsszerű borítást láthatjuk. Oldalt a töltő felhelyezéséhez szükséges mélyedéseket és a mikrofon nyílását láthatjuk. Hátul, na, itt jönnek az igazán érdekes dolgok. A négy érintkezős töltő csatlakozó, alatta pedig az optikai pulzusmérő.

Amikor megkaptam tesztelésre az órát épp utaztam haza a buszon. Most jön a kíváncsi gyerek effektus! Már ott elkezdtem nyomkodni az órát, összepárosítani a telefonommal szinkronizálni a névjegyzéket. A mellékelt szoftverrel nagyon gyorsan összekapcsolódott, nincsenek akadások, késések a telefon és az óra között. Miután összekapcsoltam a telefonommal, felajánlotta, hogy szeretném-e kihangosítóként használni? Mivel fülhallgatón keresztül hallgattam zenét, ezért nemet mondtam a kérdésre, mert nem tudtam, mit is fog ez takarni pontosan, majd ha otthon leszek, kipróbálok mindent. Épp egy bejövő hívásom volt, kihúztam a fülhallgatómat a telefonból, ezt a telefonom úgy érzékelte, hogy már csak egy eszköz maradt, az óra, ami társa lehet egy beszélgetésben, (mivel eddig is csatlakoztatva volt bluetooth-on,) így elhárult előle az akadály, hogy párom azon kezdjen el beszélni hozzám, de olyan hangerővel, hogy szegényt gyorsan ki is nyomtam. Majd visszahívtam miután leválasztottam az órát és elfelejtettem a meghökkenő emberek sanda pillantást. A funkció egyébként tökéletesen használható, csak akkor lepődik meg az ember, hogy milyen jól működik, amikor kipróbálja. A lakásban sétálva az arcomhoz emelve a kezemet, mint Michael Knight, a hívott felek szép tisztán hallottak. Ha csak lógattam a kezemet a testem mellett, az állítólag olyan volt, mintha egy csarnokból beszéltem volna. Nem hiába, nem a számhoz tartottam beszéd közben és azért ez mégis csak egy óra, amin hívást bonyolíthatunk.

Funkciók

Telefonkönyv: Miután az óra csatlakozott az okostelefonoddal, szinkronizálható a névjegyzék listája az órára, így a hívást már az órádról is indíthatod.

Tárcsázó: Azt hiszem, sok mindent nem kell mondanom erről a funkcióról, normál tárcsázó felület, ahonnan a telefonszám beírása után hívást lehet indítani.

Híváslista: Itt érheted el a híváslistát (fogadott, tárcsázott és elmulasztott).

Üzenetek: Itt találod a fogadott SMS üzeneteket

Bluetooth csatlakozás: Itt a találod a kompatibilis telefonmodellek listáját, amelyek automatikusan csatlakozhatnak az okos órával.

Beállítások: Az óra alapvető beállításai, bluetooth, óra beállítások. Hangok, ami közül választható öt féle értesítési és csengő hang, illetve beállítható a hívásokhoz való rezgés, némítás üzemmód. Itt szabhatjuk testre a képernyő fényerejét a kijelzőn elhelyezett ikonok számát és, hogy mennyi idő után kapcsoljon le a kijelző, beállíthatjuk a nyelvet és itt van lehetőség visszaállítani a készülék alapértelmezett beállításait.

Értesítések: Itt találod az okostelefonról az okosórára küldött utolsó értesítéseket. Például üzenetek, alkalmazás értesítések.

Okostelefon keresése: Ez a funkció lehetővé tesz egy hangos hangjelzés lejátszását a telefonon, ami megkönnyíti annak megtalálását (csak akkor működik, ha az óra és az okostelefon csatlakoztatva van egymással a bluetooth segítségével).

Riasztások: Itt tudod beállítani az óra ébresztési funkcióját

Naptár: Lehetőség van napi és havi nézetre is

Audio lejátszó: Zene vezeték nélküli lejátszása közvetlenül az okostelefonról. Az órával indíthatod/állíthatod meg a lejátszás, számot válthatsz.

Telefon kaMerájának távirányítása: Az óra lehetővé teszi a telefonod kamerájának távirányítását. Ez a funkció bluetooth csatlakozást igényel az okosóra és a mobil alkalmazás között. Ilyekor az óra kijelzőjén is látható a telefon kamerájának képe, amit az óra kijelzőjén megjelenő exponáló gombbal rögzíteni lehet. A menüből külön kiválasztható, hogy Android vagy Iphone telefonhoz akarunk-e csatlakozni.

Pulzusmérő: A percenkénti szívverés számát méri (akár lépésszámlálás közben is). A leírás szerint az eredmény csak megtekintésre alkalmas, illetve a lehető legpontosabb mérés érdekében a legjobb leülni és nem beszélni a mérés alatt.


Lépésszámláló: Ami külön tetszett, hogy ki/be kapcsolható ez a funkció, így ha nincs rá szükségünk kikapcsolhatjuk, így kevésbé merül az akkumulátor. A lépéseket, az elégetett kalóriát és a megtett távolságot méri a beépített gyorsulásmérő alkalmazásával. A lehető legpontosabb mérés érdekében meg kell adni a súlyt és magasságot, amiből körülbelüli összegre kiszámolja a kívánt adatokat.

Alvásmonitor: A lépésszámlálóhoz hasonlóan, itt is nekünk kell ki/be kapcsolni a funkciót, ami nekem fura volt a Xiaomi Mi Band-em után, hiszen az automatikusan aktiválta, ha úgy érzékelte, hogy nem mozgok. Ki tudja melyiket a jobb, az ha magától érzékeli es esetleg nem akkor kapcsol be az alvás figyelés, amikor kellene vagy manuálisan kell bekapcsolni, ahányszor csak kíváncsi vagyok az alvás ciklusomra. Az alvás minőségét és hosszát méri.

Időzítő: Egy visszaszámlálóval kiegészített riasztást lehet beállítani.

20161208_124011-2.jpg

A pulzusmérés funkciót sajnos nem tudtam összehasonlítani egy rendes vérnyomás/pulzusmérővel, mert ilyen sajnos nincs a birtokomban, de nagyon kíváncsi lettem volna a két eszköz által mért eredményre. De, hogy nem csak marketing duma, az biztos. Megmértem nyugalmi helyzetben és pár perc futás után is a pulzusomat és valóban, helyesnek tűnő adatokat mutatott. Véleményem szerint ezek az eszközök nem képesek orvosilag elfogadható pontossággal mérésére, de ugyanakkor látni lehet, hogy egy körülbelüli értékre megfelelő. A mérés hossza egy percet vesz igénybe. A mérésnél egy EKG vonalat jeleníti meg, és alatta kiírja bpm-be (percenkénti szívverés) a pulzust, amit két másodperces időközönként frissít. A kapott adatot az óra tárolja, így vissza lehet nézni később is.

20161208_124100.jpg

Az értesítések megjelenítése és az üzenetek fogadása nagyon jól működik, először azt hittem, hogy csak a fogadott hívásokat és SMS-eket fogja jelezni, de kellemesen csalódtam. Minden egyes alkalmazásértesítést is megjelenít, bármilyen program is legyen fent a telefonunkon. Ha akarjuk, akár egy játék értesítését is kijelzi, de ugyanúgy szuperül működött a Messenger, Viber, Whatsapp csevegőkkel is. Bármikor jött valami üzenetem a telefonra, az óra azonnal jelezte és segítségképp, hogy tudjuk, éppen milyen alkalmazáson keresztül jött az értesítés ki is jelzi az alkalmazás ikonját.  A „Remote notifier” menüpontban visszanézetőek a korábban érkezett üzenetek.

 

Akkumulátorának kapacitása 320mAh, amely a gyártói adatok szerint 5-7 nap működésre elegendő, készenlétben pedig 10-14 napig bírja egy feltöltéssel. Én a számítógép USB 3.0-s portján keresztül töltöttem, amit a gyártó által megadott 1 óra alatt valóban teljesen feltöltött. 


5 komment
Címkék: tech teszt goclever

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr7012048085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.12.20. 07:07:23

Sms muhaha. Senki nem használ SMS-t. Akerdes, hogy kijelzi-e ha üzenetem.erkezett a Weixin-re. Wechat-re?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2016.12.20. 07:36:01

@Chaoyang: Ha üzenetküldő alkalmazást használsz a telefonodon mint a Viber, Whatsapp, stb... vagy a te esetedben a Wechat is például, akkor persze, jelzi, ha üzeneted érkezett.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.12.20. 18:21:12

@nezdmitrendelszblog: kösz x régóta akartam már egy ilyet. De túl bumfordik voltak ezidáig

choinori916 2017.05.03. 20:29:36

Szia! Válaszolni is tudsz az üzenetekre vele?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.05.03. 21:18:31

@choinori916: Szia! Válaszolni sajnos nem. Csak a fogadott üzeneteket lehet elolvasni.
süti beállítások módosítása