E25 Bluetooth egér teszt

2017. január 09. 12:13 - nezdmitrendelszblog

Avagy, mit is tud egy kínai egér

Biztosan mindenki elgondolkozott már azon, hogy a számítógép perifériákat, egér, billentyű, ki hogyan, miként, milyet használ. Valakinek elég egy pár száz forintos egér, valakinek több ezer, netalán tízezer forintos példány elégíti ki minden igényét. Van, aki grafikai munkára, tervezéshez, játékhoz vagy csak a mindennapokra használja, akinek elég egy olcsóbb példány is...

Mivel soha nem voltam nagy egér csere-berélő, ezért nekem sokáig megfeleltek az olcsóbb kategória tagjai közül kiszemelt egyedek is. Aki még emlékszik arra a korszakra, volt COM portra csatlakoztatható golyós egerem, amit sokszor szét kellett szednem, hogy kitakarítsam a golyó körüli görgőket. Volt infrás vevővel ellátott példányom, aminél figyelni kellett, hogy pontosan a vevő felé legyen az egér eleje, különben meg sem moccant a kurzor. Aztán visszatértem a sima egyszerű vezetékes optikai egerekhez, de nem hagyott nyugodni a kíváncsiság, és amikor megláttam a Microsoft Arc egerét tudtam, hogy nekem az kell. Közel 6 évig szolgált és azt leszámítva, hogy a görgő része kezdi megadni magát, hű társam volt e hosszú idő alatt. De mivel megszoktam, hogy vezeték nélküli példányt használok ezért szintén hasonló példányok után kezdtem kutakodni. Fontos szempont volt, hogy mivel laptopot használok, az egér vevője ne foglaljon el egy USB portot a laptopomon, mint az Arc-nál is volt, hanem, ha már van Bluetooth a gépemben, ezért világos volt, hogy ez lesz a fő szempont.

Kézen fekvő volt az is, hogy a legegyszerűbb dolog elmenni egy műszaki áruházba vagy, hogy még könnyebb legyen, rendelek egyet valamelyik webshopból, de ha már rendelek, akkor az legyen külföldről, így megtudjuk, mit adnak „olcsóért”.

Első szempont tehát a Bluetooth kapcsolat. Ebből két féle verzió létezik, egy, ami az eszközünkhöz tud kapcsolódni, számítógép, táblagép vagy telefonunkhoz vezeték nélkül, illetve a másik, amihez külön USB-s vevő tartozik, így azt csak azzal lehet működésre bírni. A második szempont, hogy ki is nézzen valahogy, bár ez relatív, hiszen kinek a pap, kinek a paplan. A harmadik az ár. Hiába gondoljuk azt, hogy Kínából vásárolva minden olcsóbb, azért ott is vannak minőségi termékek, amiknek meg kell fizetni az árát.

A kiszemeltem így, a név alapján semmit mondó E25 nevű példány lett.

20170107_135032-2.jpg

Főbb paraméterek:

- mérete 11.00 x 7.10 x 3.50 cm, súlya 90 gramm (elem nélkül),

- 6 gombos kivitel,

- Bluetooth 3.0 kapcsolat,

- állítható 800 / 1200 / 1600dpi optikai felbontás,

- működési távolság 10 méter,

- 2 darab AAA elem a működéshez (nem tartozék).

Egy kis fehér dobozban érkezett, amin semmi szöveg vagy kép nem volt látható, benne csak maga az egér és egy leírás lapult. Úgy látszik a belpiac használóinak tervezték, ugyanis most jöttem rá, hogy nagy kezem van. Csak pár nap után tűnt fel, hogy ha az egér nagyobb lenne, vagy ha a kezem lenne kisebb, akkor pont kihasználnám az egér ergonómiai kialakítású adottságait. De igazából így sincs vele semmi baj, ha nem kezdek el ezen agyalni, fel sem tűnt volna. Maga az eszköz fekete színben kapható, küllemre hozza egy modern egér megjelenését. Az alja, a középső részétől egyre szélesedik a hátsó része felé, amely a kényelmesebb fogásért hivatott, a hüvelykujj és a kisujj megtámasztásáért felel. Ezek a részek méhsejt szerűen rácsozottak. Végüknél egy vékony sávban, átlátszó műanyagot láthatunk, így ha mozgatjuk az egeret, akkor itt is felvillan az optika piros színe, de nem erősen, nem zavaróan. A hüvelykujjnak kialakított résznél találhatunk két gombot, amivel a böngészőnkben az előző/következő oldalakat vezérelhetjük vele.

20170107_134929-2.jpg

Felül egy puhább, bársonyos műanyag, de szerencsére nem az a ragacsos gumis, gagyi hatású borítással találkozunk, egyszóval jó a tapintása. Fent középen egy Bluetooth logó, egy dpi névvel ellátott gomb, az egér görgője és a bal/jobb egér gomb található.

20170107_134706-3.jpg

Alul négy kis tappancs felel a könnyebb csúszásért, itt található a ki/be kapcsoló gomb, illetve itt található az optika és az elem tartó rekesz, ami egy kicsit lötyögésre hajlamos, ha az ember felemeli és megrázza, de ilyet ki csinál? Az egérnek az asztalon a helye.

20170107_134731-2.jpg

Gombjai kicsivel hangosabbra sikeredtek, mint az Arc egeremé volt, de szerencsére egyik sem lötyög, mindegyik stabilan jár, az oldalsókat is beleszámítva. A görgő se nem túl puha, se nem túl kemény, véleményem szerint pont a megfelelő kategória. A dpi gombot megnyomva lehet váltani a felbontás között, ehhez nem kapunk semmilyen visszajelzést, csak a változást érezzük. Hogy mi az a dpi, engedd meg, hogy ezt egy ne én magyarázzam el, hanem látogasd meg ezt az oldalt. Nekem középső beállításon, azaz 1200 dpi-n használom. A laptopomhoz való csatlakozás könnyen ment, nem kapunk hozzá semmilyen külső szoftvert, csak be kellett kapcsolnom az egeret, nyomva tartani a bal/jobb/középső gombot és már fel is ismerte a gép. A táblagépemhez és a telefonomhoz hasonló könnyedséggel csatlakozott. A Windows betöltését követően 1-2  másodpercet várni kell, mire csatlakozik, de ez nem az egér hibája, hanem a Bluetooth működéséből fakad. De aztán nincs az az isten, hogy elveszítse a kapcsolatot, olyannyira hogy a másik szobából is tudtam irányítani a laptopot. Pozitív dolog, hogy a gép leállításakor alvó módba teszi magát, így energiát spórol.

eger_kep.jpgscreenshot_2017-01-07-17-00-14.png

Egy szó, mint száz, véleményem szerint megéri a 2.000 forint alatti árát. Remélem sokáig ki fog szolgálni. Akinek épp egy egérre van szüksége, annak mindenképpen csak ajánlani tudom.

A termék linkje

Itt találhatod a többi egeret

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr8912107019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zdanee 2017.01.09. 23:17:42

Nem sokkal többért van ennek egy beépített akkus verziója is, én azt vettem meg anno. Az apró csúszófelület sajnos hamar leesik, pillanatragasztóval érdemes rögzíteni, mielőtt elhagyod. A másik, hogy a görgő gumibetétjén rajta maradt egy kis sorja, és kényelmetlen volt vele görgetni, de egy kis vágás egy sniccerrel megoldotta.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.01.10. 09:16:05

@zdanee: Nekem szerencsére nem sorjás a görgő. A tappancsokat majd szemmel tartom, de így ahogy piszkálgattam őket, eddig minden rendben van velük. Én is gondolkodtam egy akksis verzión, hogy ne kelljen mindig elemet cserélni benne. De most valami olcsó egeret akartam, az elemeket meg töltöm benne.

Dr.Démonmac1 2017.01.10. 11:50:50

Sokat számít, hogy mire használod?:)
ha grafikai tevékenységre, vagy akciójátékra, akkor: épeszű ember nem vesz ilyen vackot:)

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.01.10. 17:31:29

@Dr.Démonmac1: Na jó-jó, én nem fps-ezek rajta, a kis laptopomnak meg nem való a játék. Majd ha beszerzek egy erős gépet, ahhoz majd jöhet egy komoly egér. Ki tudja, talán megint Kínából :)
süti beállítások módosítása