Takarítás egy gombnyomásra - Xiaomi roborock S50 robotporszívó teszt

2018. február 13. 06:29 - nezdmitrendelszblog

roborock_s50.jpg

Aki robotporszívó vásárlásra vagy nézelődésre adta a fejét, azoknak feltűnhet, hogy a Xiaomi termékei kitűnnek a kínai márkák közül. Bizony drágábban mérik őket, mint amiket a konkurenseknél láthatunk. De vajon mit tudnak? Rengeteg eszközüket próbáltuk már, telefonokat, okos órát, külső akkumulátort, fülhallgatókat, LED izzókat, lámpát. Vajon a Xiaomi akkora céggé fejlődött, hogy itt is a nevet kell megfizetnünk, mint a nagyoknál? 

A Xioami roborock S50 nem egy ligában játszik a többi kínai robotporszívóval, de ez meg is látszik az árcéduláján. Osztottam-szoroztam és végül arra a következtetésre jutottam, hogy ha belegondolok, megéri a felár azért, amit tud. Hiszen, amilyen funkciókkal ellátták, abban egyeduralkodó a többiekkel szemben. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire más lehet ez a termék, de teljesen különbözik az eddig próbált robotporszívóktól. Az okos jelző illik rá, hiszen nem úgy kell elképzelni, hogy faltól falig jár és mandinerből "pattan" le, és ész nélkül fordul egy másik irányba, hogy aztán tessék-lássék módon elvégezze, amit vártunk tőle, rengeteg csalódást okozva, hanem itt már a mesterséges intelligencia, már ha nevezhetjük így, és azok a dolgok, amikkel felvértezték, a tudásnak ára van.

 

Kicsomagolás

 

A Xiaomi robotporszívója a védjük a környezetet elvet vallva, újrahasznosított kartondobozban érkezett, amin a termék sziluettje látszódik. Méretes doboz, a könnyebb szállítás érdekében egy kis műanyag füllel is ellátták, de erre nincs szükségünk, hiszen nem a boltba mentünk el érte, hanem megrendeltük Kínából, mivel máshogy, mint EU Express szállítással

dsc06586.JPG

dsc06592.JPG

dsc06593.JPG

A dobozt kinyitva olyan elrendezéssel találkozunk, mint az ILIFE és Fmart termékeknél még soha. Legfelül egy nagy műanyag lapot találunk, amit a dokkoló elé kell helyezni, innen indul és erre áll vissza a porszívó a takarítás végeztével. Kapunk egy víztartályt, rajta egy felmosó fejet (moppot), plusz kapunk egyet tartalékba. Porgyűjtő tartály, rajta egy szűrőt és az európai szabványú töltőfejjel ellátott dokkolót, meg persze egy rakat angol nyelvű leírást. A csomagban nem találunk távirányítót, hiszen a Xiaomi úgy volt vele, hogy ha már egy egész okos ökoszisztémával rendelkezik, akkor a vezérlést és irányítást is könnyebb megoldani az okos telefonunkkal, amiben igazuk is van. De erről még ejtünk pár szót.

dsc06585.JPG

dsc06594.JPG

dsc06600.JPG

A porszívó, mint ahogyan 90%-ban az összes hasonló termék a kategóriában, kör alakú kialakítást kapott. Mérete 35 x 35 x 9.65 cm. Ahogyan a képeket is látszik, a felső rész nem teljesen sík. Az elülső részén a három fehér körkörösen megvilágított gomb található, hátul nyitható fel a porgyűjtő tartály, középen a 360 fokban forgó lézeres távolságmérő szenzor (LDS) található, ami nyomásérzékelőt is kapott, így kerülve el azt, hogy beakadjon például egy bútor alá, és amely képes felismerni/letapogatni a környezetét, ahol éppen tartózkodik és erről képet is küld a telefonunkra. Tiszta űrtechnológia! Az S50 3.5 kilogrammot nyom, külsejét nézve elöl és bal oldalán kapott egy-egy szenzornyílást. Az elején a 180 fokban ívelt, fehér ütközőszoknya, a hátoldalán a levegő kifújásához szükséges rácsos elem. Papírforma szerint 2.5 órán keresztül képes üzemelni és ezalatt egy maximum 250 négyzetméteres területet képes kitakarítani az 5200mAh kapacitású akkumulátorával.

dsc06567.JPG

Ha a hátára fordítjuk, és megnézzük, mit rejt az alja, akkor körbe, szintén szenzorokat találhatunk, amik megakadályozzák, hogy ha elfogyna a lába alól a talaj, nehogy leessen, például ha a lépcsőnk széléhez ér. Az olyan dolgok, mint a motorikusan hajtott kerekek, amivel már 20 mm magas küszöbön is átjut, vagy a töltőcsatlakozó érintkezője szinte szóra sem érdemes. Sokkal inkább érdekesebb az egyetlen pörgő kefe és az avatatlan szemnek is azonnal ismerős henger alakú vastag kefe fej a szívónyílás előtt. Ebből azt hiszem, már mindenki tudni fogja, hogy ez az egyik húzóereje (a sok közül) a szerkezetnek, hiszen ezzel nem sok porszívón találkozhatunk. Ez a forgó fej szolgál a szőnyegünk szálai közötti takarításra. Engem már ezzel megvettek.

dsc06581.JPG

Az első dolgom az volt, hogy megnézzem minden a helyén van-e a portartály környékén. Mivel volt már dolgom egy-két robotporszívóval, ezért kíváncsian nyitottam fel a hátulját, hogy mit rejthet. Amit alatta látunk, olyan, mintha valami steril kórházban lennénk. Átlátszó, 480 ml űrtartalmú tartály a pornak és egyéb szennyeződésnek, amit nem csak úgy kiemelünk, hanem van felül egy rugós benyomható kar és csak azzal távolíthatjuk el. Azt nem is mondtam, hogy ha a porgyűjtőt eltávolítjuk, akkor angolul fel is hívja rá a figyelmünket, hogy „dustpan removed”, azaz jelzi nekünk, hogy eltávolítottuk azt. Ha visszahelyezzük, ugyanúgy elmondja, hogy visszakapta a porgyűjtőjét. A tartály mellett található egy kefe, aminek a másik vége egy kis penge, ami ara szolgál, hogy a feltekeredett hajszálakat le tudjuk vágni a szőnyeg tisztító görgőről, így könnyebben eltávolítva azokat. A tartály jobb oldalán egy kék színű LED található, ami jelzi, ha a porszívó a WiFi hálózathoz csatlakozott, a másik pedig egy reset gomb. Emellett felhelyezhetjük a rá felmosó vizes tartályát, ami 140 ml víz befogadására képes és amihez két moppot is kapunk.

dsc06570.JPG

dsc06575.JPG

A legelső dolgom az volt, hogy felraktam a töltőre, illetve bedugtam a töltőt a konnektorba, bekapcsoltam a porszívót és a tetején található töltés gombot megnyomtam, amivel magától ráállt a dokkolóra. Közben a már sok Xiaomi terméknél megismert Android és iOS-re is feltelepíthető Mi Home appot indítottam el. Ez az egyetlen és legfontosabb alkalmazás a porszívó vezérléséhez.

 

 

 

Mi Home

 3_39.jpg

A porszívó ikonjára kattintva azonnal megjelenik egy kék hátterű terület, ezen a részen láthatjuk majd a feltérképezett területeket, alatta látható a megtisztított terület négyzetméterben megadva, a hátralévő akkumulátor kapacitás és a takarítás ideje. A legalsó sor a főbb parancsokat jelöli, mint indulás, dokkolás, tisztítás és a „Zoned cleanup”, amivel megadhatjuk, hogy csak a szoba egy adott területét takarítsa fel.

screenshot_20180207-093235.jpg

A Zoned cleanup opció nagy jó ötlet volt a fejlesztők részéről. Én arra használom, hogy ahol a szőnyeg a szobában van, azt a rész jelölöm ki, így egy takarítás után, nem kell újra az egész szobában kitakarítani, ha csak egy adott részt szeretnék megadni neki. Lehetőség van ezt a kijelölt szakaszt ismételni is, összesen háromszor.

4_31.jpg

A beállítások között megadhatjuk a régiónkat, kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelven szólaljon meg (angol és kínai). Először nem tulajdonítottam sok szerepet ennek a funkciónak, de hasznos, hiszen nem csak értesítést küld a telefonunkra, ha végzett a takarítással, vagy ha elakadt egy kábelrengetegben, hanem azt közli is velünk. Beállíthatjuk a „carpet” módot is, amit szintén használok, hiszen, amikor érzékeli, hogy a padló porszívózása közben felment a szőnyegre, akkor erősebbre veszi a szívóteljesítményt. Nagyon jól működik ez a rendszer, szinte 10/10, ha felmegy a szőnyegre, megemeli a teljesítményt, ha lement róla, visszaveszi normál szívóerőre.

2_42.jpg

 

Lehetőség van időzítő beállítására is, így amikor nem vagyunk otthon, elindul a megadott időpontban, majd dolga végeztével visszaáll a dokkolóra tölteni magát. Itt nem csak az indulási időt, hanem a teljesítményt is beállíthatjuk, hogy csendes, kiegyensúlyozott, Turbo vagy MAX módon takarítson. Természetesen nevet is adhatunk a kedvencünknek, okos eszköz lévén a telefonról frissíthetjük a szoftverét, de még a WiFi erősség jelzésére is képes. Azon sem kell törnünk a fejünket, hogy mikor cseréljük ki a szűrőt, a kefét vagy mikor tisztítsuk meg a szenzorokat, hiszen a szoftver ezt is méri. Persze azt nem látja, ha épp teljesen koszos, hiába jelzi, hogy a megadott időpontban takarítsuk meg. Jó hír, hogy bármelyik szűrőhöz, keféhez és minden máshoz rendelhetünk újat, akár a GearBest-ről is. És végre moshatóvá tették a szűrőt, így az egy hetes takarítás alatt összegyűjtött, szűrőn fennakadt szennyeződést nem a szemetes előtt kopogtatva kell kiimádkozni, hanem mosószeres langyos vízzel ki is moshatom és szárítás után újra használható. Költségtakarékosság szempontjából nem utolsó dolog. Természetesen lehetőség van porszívónkat manuális is irányítani, itt két opciónk van, vagy a telefon képernyőjén megjelenő gombokat vagy a virtuális joystick-ot használhatjuk.

 

1_59.jpg

 

A nagy próba

 

A porszívót a tetején lévő középső, nagyobb méretű gomb nyomva tartásával kapcsolhatjuk be, majd másodszori gombnyomásra elindul a takarítás. A telefonunkon pillanatokon belül láthatjuk a porszívó tetején lévő 360 fogban forgó lézeres szenzor által letapogatott képet, ami egyre jobban kirajzolódik, amint elindul, és nem lesznek takarásban a tárgyaktól nem látszódó helyek. Az S50 nem azt a metódust választja, mint a legtöbb porszívó, hogy véletlenszerűen elindul valamelyik irányba, majd onnan cikázik össze-vissza. Megkeresi a hozzá legközelebb álló fal részt, majd elindul mellette. Az eddigi tapasztalataim alapján, ha nagyobb helyiségben helyezzük el, akkor felosztja a teret és egyszer az egyik, aztán a másik részen kezd el dolgozni, amiben nagy segítségére van a lézeres távolságmérés és az ultrahangos szenzorok, hiszen el tudja magát helyezni a szobában és ezáltal a másodperc töredéke alatt kiszámolja, hogy melyik a legoptimálisabb út a munkája elvégezéséhez. Ez az, amit sok porszívó még nem tud. Takarítás közben, ha egy tárgyat érzékel, szék lábat, bútort, akkor lelassít előtte, majd épphogy csak megpöccinti, és már fordul is el mellette, követve a tárgy vonalát, hogy minél alaposabban kitakarítson mellette. Amin a legjobban meglepődtem, hogy úgy vettem észre, mintha képes lenne a már bejárt helyeket felismerni és egy fixen elhelyezett bútornál már nem kell újra lelassítania és hozzáérnie, hogy haladjon tovább, hanem mintha már tudná, hogy most akadály jön és kikalkulálja a következő útvonalat. Legtöbb esetben egy „Z” alakú útvonalat jár be, attól függően, mekkora az akadályoktól mentes terület.

 screenshot_20180207-093017.jpg

A 2 centiméteres magasságú küszöbökkel tényleg sikeresen megbirkózik, egy-egy kábel sem okoz neki gondot, hacsak nem egy egész családi házhoz való nagyfeszültségű kábeleken kell átverekednie magát, viszont amit a többi társához hasonlóan ő sem szeret, azok a rongyszőnyegek. Mivel ezek a típusú szőnyegek viszonylag kicsik és könnyűek, főleg ha hosszú rojtok vannak rajtuk, akkor hajlamosak feltekeredni a forgófejre, ilyenkor a porszívó leáll, hogy ne tegyen kárt sem a tárgyban, se önmagában, a bekapcsoló gomb pirosan kezd villogni és hangjelzéssel jelez, illetve a mobiltelefonunkra is küld egy értesítést, hogy „bajba” került.

dsc06576.JPG

A bekapcsoló gomb mellett találhatjuk a töltés gombot, ilyenkor visszanavigál a dokkolójához majd rááll, hogy feltöltse magát. Attól függetlenül, hogy milyen távolságra van a dokkolótól, szintén a szenzorai segítségével talál rá. Érdekes nézni, ahogy a szoba egyik végéből elindítjuk a töltő gomb megnyomásával, ilyenkor lassan körbeforog, és ha nem talál jelet, 1-2 métert arrébb megy, majd addig teszi ezt, amíg rá nem lát a dokkolóra, onnan pedig nyert ügye van. Légvonalban körülbelül 4 méterre helyeztem el „L” alakban a töltőhöz viszonyítva, de nem sok idő kellett neki, hogy „haza találjon”. Természetesen, ha akadályokkal teletűzdelt helyiségben kell megtalálnia a töltőjét, akkor az több időt vesz igénybe. A ki/be kapcsoló gomb mellett találhatunk egy „spot clean” gombot, ez arra való, hogy ha letesszük egy helyre, akkor azon a területen egy 2-3 négyzetméteres sugarú körben kezd el takarítani, ez jó megoldás azoknak, akik épp a szoba egy részét szeretnék feltakarítani vagy csak a szőnyegüket szeretnék tisztává varázsolni.

A porszívóhoz kapunk felmosó fejet is, így porszívózás után fel is tudja törölni a padlót. Szerencsére nem folyik, nem csepeg, csak egy vékony víz réteg borítja utána a padlót. Én a tartályt langyos, mosószeres vízzel szoktam feltölteni, így nekem szinte semmi dolgom sincs, ha aznap ki kell takarítani az egyik helyiséget.

Készítettünk egy rövid videót, bemutatva a porszívó működését

 

Miben jobb, mint más porszívók?

 

Ez az eddigi legjobb porszívóm, ami a hosszú szálú szőnyegemet is ki tudja takarítani, úgy, hogy nem csak fekszenek vízszintesen a szőnyegem rojtjai, hanem látszik rajtuk, hogy végig forgatta a kefét rajtuk és a rojtjai kicsit felfele állnak. A mobiltelefonnal vezérelhető funkciók, a tudása, a rengeteg szenzor és érzékelő, amivel a lehető legjobb útvonalat találja meg a takarításhoz, az hibátlan. Nem úgy működik, mint az előző példányaim, hogy egy szobában akár 40 percig is kőröztek, hanem 15 perc alatt mindenhol kitakarít (természetesen ez szoba függő), ahová fizikailag befér vagy elér. Jelzi, hogy mekkora mértékű a kefék és szűrő elhasználódása, a telefonra értesítést küld, ha jelezni akar valamit.

 

De!

 

Azt ne várjuk, hogy azokat a területeket is ki fogja takarítani, ahová fizikailag nem fér be. Szekrény mögé, ágy alá, stb... és még port sem fog törölni helyettünk. Az 500$-os ár véleményem szerint nem az a kategória, amit bárki, bármikor rászánna egy robotporszívóra. Persze az új Audi A8 is drága, mégis fogunk vele találkozni az utakon. Én azt mondom, hogy mindenki a maga pénztárcájához mérten döntse el, hogy megéri-e neki vagy sem a Xiaomi legújabb termékének beszerezése. Nem rossz a roborock S50, sőt, az nem kifejezés mennyire jó lett. Én azt tanácsolom, ha szerettél volna robotporszívót vásárolni, akkor inkább gyűjts hozzá még egy kicsit és válaszd a Xiaomi-t, hiszen fényévekkel jobb, mint a többi kínai társa. Esetleg jó alternatíva lehet az első generáció tagja, hiszen azt majdnem féláron lehet megvásárolni és abban is benne van az LDS szenzor, amivel képes feltérképezni a szobát, viszont nincs benne felmosási lehetőség.

Mióta megvan, nem sűrűn láttam a régi porszívónkat… Ha valakinek egy olyan robotporszívót kellene ajánlanom, amiben megbízhat, és nem fogja szívni a fogát, hogy mégsem tudja azt, amit várt, a roborock S50-et őszintén tudnám ajánlani. Ha pedig nem szánsz rá akkora összeget, akkor az előző generáció is jó megoldás.

Szerencsére mindkét verzió megvásárolható EU Express szállítással, így nem kell áfát/vámot fizetnünk utána. Az EU Express szállítást ajánljuk China vagy HK raktárból, ami így áfa és vám mentes. Ezt a megrendelésre kattintva a Proceed to Checkout fülnél, a Priority Line/EU Express szállításnál választhatod ki.

1513247139967575_eredmeny.jpgA roborock S50 robotporszívót itt tekintheted meg

 

 

1513944564265610_eredmeny_1.jpgA Xiaomi első generációs porszívóját itt találod

 

 

 

 

 

 Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy más is elolvashassa.

 

Ne hagyd ki a legújabb akciókat!

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6613630430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunblind 2018.02.14. 09:06:26

Köszi a tesztet!
Bocs a bénázásért, de az hol látszik a gearbesten, hogy EU warehouse? Szóval honnan derül ki, hogy nincs ÁFA?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.02.14. 09:09:39

@sunblind: Szia!
Ez például EU warehouse, tehát eu raktáras. G-W jelöli az európai raktárat, de ezek jóval drágábbak: www.gearbest.com/robot-vacuum/pp_895577.html?wid=89&lkid=13090036

Ezért inkább az EU Express szállítást ajánljuk China vagy HK raktárból, ami áfa és vám mentes. Ezt a megrendelésre kattintva a Proceed to Checkout fülnél, a Priority Line/EU Express szállításnál láthatod.

Hercules_ 2018.02.14. 11:08:42

Szia, engem csak egy dolog érdekel ezekben a kínai porszívókban. Mi van a garanciával? Szervizeléssel? vagy ha elromlik akkor kuka? Vagy próbálhatom én megszerelni?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.02.14. 11:09:28

@Hercules_: Szia!
A GearBest egy év garanciát vállal a termékekre, természetesen ehhez vissza kell küldeni hozzájuk, ha meghibásodna.

Skywatcher 2018.02.14. 12:57:41

Aztabetyár, 500$ , az már nem kutya egy ilyen kis vacakért. Ennyiért már nemcsak kiporszívóznia kéne, hanem egyéb extra szolgáltatásokat is adhatna :D
Szerintem ez már az a lélektani határ, amit nagyon kevesen lépnek át egy robotporszívónál.

Én anno 20ezer ftért vette egy lila szörnyet, Lujzának neveztük el. SZépen tette a dolgát, pár percenként módszert váltott, erre ment, arra ment, körbe ment, közben szépen szedte fel a port a lamináltról meg a kutyaszőrt. Aztán egyszercsak ráment a 2 laptop töltőkábelére és ott szenvedett negyedórát, mire leállt. A szoba ott volt félig feltakarítva, ő meg lemerült.
Másnap félretoltam a töltőkábeleket, de a gyerek az egyik székfotel alatt hagyott valami legóalkotást. Felment rá Lujza, és ott forgott pörgött negyedórát, mire leállt.
Harmadik alkalommal már kb negyedórát pakolásztunk a szobában (ennyi idő alatt felporszívóztam volna a rendes porszival), mire el mertem engedni. Pár perc múlva hallom, hogy kétségbeesetten csipog. Keresem, hát bent van a kanapé alatt, persze úgy, hogy kézzel el sem értem, beszorult a kanapé lába és a fal közé. 5 percig kotorásztam a partfissal, mire ki tudtam szedni. Na azóta Lujza valahol a spejzban enyészik, én meg 5-6 perc alatt felporszivózom a szobát a rendes géppel.
Nemtudom, hogy a fenti méregdrága gép meg tudja-e oldani ezeket a gondokat, vagy ő is csak egy bemutatóterem-tisztaságú és renddel bíró lakásban teljesít, de attól félek nem...

Jossarian 2018.02.14. 12:57:45

Vettem egyet, tenyleg kiraly!

sunblind 2018.02.14. 18:46:42

@Skywatcher: Nyilván a technológiának ötszáz dodóért is vannak korlátai. Nekem egy $200 körüli készülékem van, kb kétésfél éve. Sajnos kifogástalanul működik és az istennek nem romlik el, pedig nagyon szeretnék egy másikat. Az elején kiderültek, hogy mik a kritikus pontok, hifikábel, kanapé egy pontja, ilyesmi. Azóta hétfőn meg pénteken reggel megcsinálom a rutint, kb. hat perc alatt, ami ezeket megoldja. A robotot pedig vagy egy éve nem láttam menni, mert be van naptárazva, hogy hétfő meg péntek délelőtt szív, amíg üres a tanya. Délután hazaérve visszapakolok, meg kb kéthetente kiürítem, kipucolom a szűrőt. És negyedévente előszedem a kézi porszívót is, aminek rosszul vagyok a a hangjától.

Jack__Bauer 2018.02.14. 18:47:06

@nezdmitrendelszblog: a Priority Line/EU Express többnyire valóban VÁM és ÁFA mentes, de erre azért garanciát nem vállal a Gearbest...
Kérdés: ... "I have one more question to clarify: with Priority Line EU Express shipping I shouldn't expect any customs/VAT charges, should I?"
Válasz: "Unfortunately, we have no control over these regulations and potential import duties, and cannot predict when tax will occur. To know more about tax in your local country, you can consult with DHL or your local Customs office."

Ha nem hiszed, kérdezd meg tőlük! :)

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.02.14. 18:50:21

@Jack__Bauer: Igen, ez szokott lenni a hivatalos válasz. Gondolom nem is mondhatnak mást, mert azért mégis csak vám mentesen rendelheted meg a termékeket. Azt tudom, hogy az EU Express-sel rendelt jó pár termékünkre soha nem kellett semmit sem fizetnünk.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.02.14. 18:50:46

Jó gép ez, de az ára már túlmegy azon, amit reálisnak tartok. Nyilván az extra funkciók miatt (is) ilyen drága, de azokra nincs igazából szükség. Most komolyan: kit érdekel, hogy hogyan megy végig a szobán a gép, hogy mi a tervrajza a szobának (úgyis ismerem a szobámat), meg hogy szerinte mikor kell cserélni a kefét. A felmosó funkció nem rossz, de éppen ez az a tevékenység, amit érdemes vagy kézzel, vagy komolyabb géppel végezni. Ennél a gépnél ez inkább egy vizes portalanításnak felel meg. Mi egy aldis gépet használunk, az 50E volt, ennyit még elfogadhatónak tartottunk érte, és annyit meg is ér.

@Skywatcher: Nyilván érdemes előbb átgondolni, hogy milyen felületet akarunk robotporszívóval takaríttatni. Ha a gyerek 653 432 játékát előbb el kell pakolni, akkor gyorsabb egy normál porszívó, de ha irodában – mint nálunk – nincs sok zavaró cucc a a földön és a takarítás sok időt vesz el (csak a műterem 50 nm-es, és ott van még a tanterem és a előtér, meg több kisebb helyiség), ráadásul mindig tisztaságnak kell lennie, akkor megéri egy ilyen mászkáló lapostakarítónő.

realistamotoros2 2018.02.14. 18:50:49

Köszönöm az alapos tesztet.
Hetek óta nézegetem, a teszted alapján viszont meg is rendeltem.
Csak egy kérdés.
A müködéshez kell a Smart Home Gateway?
Köszi
János

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.02.14. 18:51:59

@realistamotoros2: Szívesen.
Nem, nem kell hozzá a Xiaomi Gateway, anélkül is működik, csak egy okostelefon kell hozzá.

balageok 2018.02.15. 07:03:22

Egy kérdés, ha olyan lakásom van amiben van mozgásérzékelős riasztórendszer, akkor gondolom elfelejthetem azt hogy beprogramozom előre mikor takarítson. Ezzel kapcsolatban van valami tapasztalat?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.02.15. 08:59:47

@balageok: Gondolom sokban függ az érzékelőtől, hogy már a föld feletti 10 centiméteres magasságban való mozgást is érzékeli-e vagy sem. Nekem nincs a lakásban, úgyhogy ezt nem tudtam kipróbálni.

Jossarian 2018.02.17. 18:50:53

@Fotósképző: engem erdekel. Van also szint meg foldszint meg ket emelet. Tudom, nem altalanos. De ha a nappaliban tvzek jo latni a telon, hogy vegzett a legfelso szinten. Hisz ha lejon a lepcson az sokba kerul:) A felmoso funkcio meg szo szerint felmoso funkcio, kiprobalva csempen, parkettan, hajopadlon. A robotot ugy kell hasznalni mint egy robotot. Addig megy mig az akksi birja. Es lenin batyanknak igaza van, ismetles a felmosas atyja:) Vegigmegy 60x ugyanazon a szaron, elobb utobb eltunteti. Kiprobalav, muxik. Persze te gyorsabban eltuntetned de epp ez a lenyeg, nem vagy ott. :) Aki ezt nem erti ne vegyen ilyet

katalinkaa10 2018.02.28. 20:17:12

Sziasztok! Most szeretnék venni Xiaomi robotporszívót,de nem tudom melyiket vegyem meg, az lenne a kérdésem ha felmosó funkciót használom és a nappaliban van szőnyeg hogyan lehet az elérni,hogy ne menjen rá?
A kettő között igazából az a nagy különbség,hogy az egyiken van felmosó funkció?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.02.28. 20:32:51

@katalinkaa10: Szia!
Igen, az újabb verzión már van a felmosáshoz víztartály és felmosó mop, az első szériáshoz nincs. Az első szériáshoz lehet venni virtuális falat, ami egy hosszú mágneses szalag. Mi a második generációsat próbáltuk, ott lehetőség van megadni a porszívó által kirajzolt képen az adott helyet, ahol takarítson. Viszont, így ha a szőnyeget szeretnéd kikerülni vele, akkor többször kell neked megrajzolni azt a részt, amit takaríttatni szeretnél vele.

katalinkaa10 2018.03.15. 11:28:41

Szia!
Tudnál segíteni,ha itt rendelem meg ezen a linken a porszívót itt fizetni kell vámot vagy v.mi + költséget?
hu.geekbuying.com/item/Xiaomi-Mi-Robot-Vacuum-Cleaner-2-International-Version-387565.html

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.03.15. 11:39:31

@katalinkaa10: Szia!
Nem nagyon használjuk a geekbuxóying-ot, de igen, a terméket kínai raktárból küldik, így vámot és 27% áfát is fizetni kell rá. Ha meg az európai raktárra mész, akkor az elsőgenerációsat dobja fel. Mindkettőnél jobban megéri a GearBest. Azért is ajánljuk inkább a GearBest raktárát.

Itt most 499$, viszont ingyenes a Priority Line/EU Express szállítás, így lehet, hogy pár dollárral drágább, mint amit te küldtél, de súlyos tízezer forintokat spórolhatsz, hogy nem kell plusz költséget kiadni a vámon.
Itt találod a mostani akciós, második generációs roborock S50 porszívót: www.gearbest.com/robot-vacuum/pp_954639.html?wid=4&lkid=13406986
A kedvezmény kód hozzá, amit a kosárba rakás után beírhatsz és akkor fog csökkeni az ára: NXMVCMHK

Az első generációs porszívó, szintén EU Express szállítással pedig 299.99$
www.gearbest.com/robot-vacuum/pp_440546.html?wid=21&lkid=13407031
kedvezmény kód: MIROBOTES

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.03.15. 11:44:15

@katalinkaa10: Hopp elírtuk, geekbuying.
Arra kell csak figyelni a gearbest-nél, hogy EU Express szállítás legyen kiválasztva a rendelésednél, ez jelenti az áfa/vám mentes szállítást.

Brickfan 2018.03.23. 14:15:41

Sziasztok!

Segítsetek egy kicsit kérlek, nagyon új terület nekem a robotporszívózás. Tapogatózom google-ban, de eddig nem jártam sikerrel, néhány kérdésem merült fel ezzel a termékkel kapcsolatban:
- ha a felmosó tartályt/kendőt rápakolom, akkor a proszívózás-felmosás műveleteket automatikusan, a porszívó által kezelve lehet intézni, azaz előbb felporszívóz, aztán felmos, azaz ha reggel otthagyom a lakásban, mire hazajövök fel van porszívózva és nedves törlést (felmosást) is csinálja, emeli a felmosókendőt amikor porszívóz, majd leereszti amikor "felmos", vagy ezeknek még nincs ennyire fejlett funkciója: ha proszívóz, akkor porszívóz, utána pedig külön ráteszem a felmosó tartályt/kendőt, és akkor intézi azt?
- fent már valaki kérdezte, de nem volt egyértelmű számomra a válasz; ha felmosó módban dolgozik, akkor a szőnyegek kikerülése csak úgy megoldható, ha konkrét zónákat defiiálok neki, amiből én kihagyom a szőnyeget (azaz igazából azt definiálom, hol mosson fel, figyelve a szőnyeg kihagyására); vagy a haladás "nehézkességéből"/valamilyen szenzora segítségével felismeri, hogy szőnyegen van, és okosan nem mos fel a szőnyegen?
- az app, amin keresztül kezelni lehet, csak z otthoni wifi hálóra csatlakozott telefonon keresztül "lokálisan" működik, vagy ha a wifi hálót bekapcsolva hagyom otthon, akkor valamilyen távoli szerverre a porszívó és a telefonos app együttes bejelentkezésével tudom csekkolni telefonon/tud státuszt küldeni a porszívó, hogy mi a helyzet? Szóval a távoli menedzselés lehetősége mennyire valós távoli megoldás, vagy sokkal inkább egy otthoni wifis távirányító, amíg a lakásban vagyok?

Nézzétek el nekem, hogy ennyire alap dolgot kérdezek, nagyon nincs tapasztalatom, de amúgy ez a termék nagyon tetszik a leírtak, és az egyéb más, angol nyelvű beszámolók/tesztek alapján...

Köszi előre is!

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.03.23. 14:27:56

@Brickfan: Szia!
A víztartályt a porszívó hátsó részére lehet felerősíteni. Nem mechanikus, így nem mozgatható, fix pozíciója van. Sajnos ennyire még nem okos, hogy maga váltogassa és emelgesse a felmosót elektromosan. A kefe és szívófej az elején található a porszívónak, hátul pedig a felmosó tartály és a mop. Tehát először felporszívóz, utána pedig felmos.
Igen, nem tudja megkülönböztetni, hogy most rajta van-e a tartály vagy sem, illetve, hogy felmehet-e a szőnyegre. Ezért az a mellék megoldás, hogy ha kijelölünk olyan területet/területeket, ahol felporszívózhat, majd felmoshat és utána a mop nélkül ráengedjük a szőnyegre.
Igen, csak úgy oldható meg a szőnyeg kikerülés, ha te magad jelölöd ki, hogy hol takarítson fel. Egy ideje már nem használom ezt a kijelölést. Felporszívóztatok vele mindenhol, majd áttörlöm a szőnyeges helyiséget. Ahol kő van lerakva, ott pedig hagyom felmosni is.
Igen, ha a porszívó készenléti üzemmódban a dokkolóján van, akkor a telefonodról a Mi Home app segítségével távolról is elindíthatod, akár a munkahelyedről is, hogy takarítson ki, nem kell hozzá otthon wifi közelben lenned. Én ma pont így használtam.

Brickfan 2018.03.27. 14:16:49

Nagyon köszönöm a választ, így világos! Szerintem megrendelem :)

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.03.27. 14:20:30

@Brickfan: Szívesen.
Ez a verzió most 456.99$ a NXMVCMHK kóddal
www.gearbest.com/robot-vacuum/pp_954639.html?wid=4&lkid=13578186
EU Express szállítással kérd és akkor áfa/vám mentes lesz.

Brickfan 2018.03.28. 07:12:42

Ahh megrendeltem volna de épp "out of stock"... nemtudom, mennyi idő múlva lesz nekik, remélem gyorsan :)

Brickfan 2018.03.28. 09:57:47

igen, most valóban volt, meg is rendeltem 115e mai árfolyamon... köszönet a segítségért!

Brickfan 2018.05.10. 12:57:55

Sziasztok!
Kb két hete használom a kütyüt, nagyon pozitívak a tapasztalataim. Összességében amit eddig tapasztalok, hogy igazából probléma nélkül teszi a dolgát, és ez a legjobb az egészben. akár akkor, ha otthon vagyok, akár indulás előtt elpakolva "neki", és később appról indítva (időzítőt még nem használom) elvégzi a dolgát és pont.

4 főbb gondom van vele (vagy tekintsük adottságnak, nem tudom)
- felmosásnál a fal mellett marad egy kb 6 cm csík, mivel a felmosó mop kendője nem ér ki a széléig, ha a fal mellett "riszálná" magát ez kikuszöbölhető lenne, igaz úgy lelassulna a fal melletti részeken, de ez szoftveresen orvosolható
- zone cleanup esetén HA a kezdeti feltérképezésnél valamiért átlósan rajzolja fel a térképet nem tudok korrektül zónát kijelölni, mert a kijelölő téglalapot nem tudom elforgatni. Ez szintén szoftveres kérdés, ha a térképet vagy a zóna téglalapot lehetne forgatni, az segítene. Arra még nem jöttem rá, mitől függ, hogy hogyan térképez: automata takarító módban vízszintesre vagy függőlegesre beforgatja a lakás "térképét"
- a harmadik, ezzel tudok a legkevésbé bármit kezdeni: van egy szőnyegem, nem túl hosszú szálú, de viszonylag magas. Ha felrakom rá a porszívót, végigmegy rajta, nem csévéli fel a forgó "seprűje" a szálakat (hosszabb szálú szőnyegen próbáltam, ott felcsavarja a seprőre a szálakat és leáll hibaüzenettel. Nem a forgó főkefére gondolok). Tehát ha ráteszem a szőnyegre, pöpecül megy, viszont nem tud rá felkapaszkodni, mert ha az elején levő ütközés érzékelő a "magas" szőnyeghez ér, megnyomódik a kapcsoló és azt hiszi, akadálynak ment, és visszafordul/elfordul. Ha valami véletlen folytán az egyik kerekével felmegy rá, pl a sarkán, akkor már gond nélkül felkapaszkodik, de sok sok próbálkozásból (akár manuálisan, "joystick módban") nem igazán jutottam előrébb Többnyire nem megy fel, és néha felmegy. Erre nem tudom, mi lehet a megoldás, alapveőten úgy közelítem meg, hogy NEM tud rá felmeni, és feltekerem takarítás előtt, majd külön rárakom a porszívót és úgy tisztítom. Lehetne valami feljáró, vagy valami darabot tenni oda, hogy megtalálja az utat, de ez a megoldás nem tetszik, nem is foglalkoztam vele :)
- a negyedik az előzőből jött: szeretném zoned cleanup móddal a szőnyeget takarítani, hogy ha rátettem, ne menjen le róla, csak nem túl egyszerű zónákat PONTOSAN definiálni neki, hogy ténlyeg kimenjen a szőnyeg széléig, de ne tovább. Szoftveresen ezt is lehetne orvosolni, pl remote módban manuálisan kijelölni a takarítandó területet neki, és akkor arról nem térne le, zónán belül maradna.

Ezek a nehézségek NEKEM, másnak biztos van más. Ezt leszámítva rendkívül elégedett vagyok, nem is gondoltam, hogy ennyire, én azért elég háklis vagyok az ilyen kütyükre. De tényleg nem tudok belekötni, teszi a dolgát korrektül, nincs vele gondom, eddigi tapasztalatok nagyon meggyőzőek. Plusz pont, hogy a kislányom imádja, élőlényként tekint rá, mivel mozog magától és beszél, tőle (is) tanul angol kifejezéseket, egyelőre a láynom kérdezi, mikor mit mond a robot, és utánozza.

Döbbenet, hogy itt tart a technika ma már, pedig nem barlangban éltem eddig sem :D

Köszi az ajánlásokat, részemről fully recommended kategória a termék. Lehet proszívóügynöknek állok, ez a kütyü eléggé ütős lett :)

Brickfan 2018.05.10. 12:59:10

Ismerőseim közül páran vennének ilyen kütyüt a tapasztalataim okán, lehet azt tudni, hogy mikor, milyen rendszer mentén akciózzák ezeket? Én épp akciós időszakban vettem, ahhoz képest most drágább. Van ebben a valami kiszámíthatóság? PL negyedévek végén akcióznak, vagy ilyesmi. Van ebben tapasztalatotok?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.05.10. 13:03:10

@Brickfan: Szia! Köszönjük a részletes tapasztalatokat, jó volt olvasni :)
A vásárlásra azt tudom most mondani, hogy él egy kupon (ki tudja meddig), amivel az EU Priority Line szállítással is 460$, így áfa/vám mentes lesz.
www.gearbest.com/robot-vacuum/pp_895577.html?wid=1433363&lkid=14078161
Így 539$, de a "GB100-$20off- " kóddal 100$-t csökken az ára. Az EU Priority Line 20$, így lesz a vége 460$, ami jó ár érte. Nem tudom, hogy mennyi lehetett, amikor te is vásároltad, de lehet, hogy így most annál is olcsóbb :)

Brickfan 2018.05.22. 17:03:44

Köszönöm szépen az infókat, ez alapján fogok akkor segíteni az ismerőseimnek. A kupon most még érvényes, hálás vagyok érte :)

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.05.22. 17:04:52

@Brickfan: Szívesen. Főleg, hogy most még EU raktárból elérhető (G-W-5) minden kód nélkül 460$-ért :)

tichy60 2018.06.15. 07:00:08

Sziasztok,
A porszívót internet elérés nélkül is lehet használni? Vagy először párosítani kell egy WIFI-hez és csak utána tudjuk a gépen található gombokkal vezérelni (elindítani, dokkolóra küldeni)?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.06.15. 07:06:46

@tichy60: Szia!
Persze, a porszívót lehet internetelérés nélkül is használni. A legelső használat előtt érdemes azért a netre csatlakoztatni, hogy a legfrissebb szoftvert letöltse, de ha ez sem fontos, akkor úgy is működik. Az internetes kapcsolat a különböző "extrák" miatt van. Jelez ha végzett, jelez, ha esetleg elakadt a gyerek hegy magasságnyi LEGO kockáiban és még egyéb sok funkció, pl szoba feltérképezés, stb...
De sokszor én is csak a porszívón található gombbal vezérlem, hiszen csak meg kell nyomni a takarítás gombot rajta, ha végzett a beépített szenzorainak köszönhetően automatikusan visszatalál a dokkolóra, ehhez sincs szüksége internetre. Úgyhogy bátran, net nélkül is takaríthatsz vele :)

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.07.30. 21:21:31

@Brickfan: Igen, ahogyan a Huami gyártja a Xiaomi órákat, a Ninebot az elektromos rollereket, úgy a robotporszívó is külső fejlesztés. Igen ugyanaz a két termék.
Erről a linkről a TomTop európai (Germany Warehouse) raktárából lehet megrendelni a robotporszívót: www.tomtop.com/p-y7920.html?aid=1984

Apásblog 2018.09.17. 08:03:16

Sziasztok! Hogyan tudom beállítani, hogy az alsó, felső szintet is porszívózza? Két têrképet tud tarolni? Vagy van olyan funkció, ami csak megy térkép nélkül és takarí/felmos?

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.09.17. 08:10:26

@Berbás Roland: Szia!
A térképet mindig porszívózás közben készíti el, mert az alapján tájékozódik. Nem nagyon lenne értelme térképet elmentenie vagy többet tárolni, mert bármi kis apró változás történik a szobában, akár csak egy papucs a szőnyegen, ami korábban nem volt ott, az már pozíció változtatásra kényszeríti, így a fix térképnek nincs értelme. Ezért jó az, hogy takarítás közben folyamatosan pásztázza a környezetét.
De épp ezért térkép nélküli funkciónak sem lenne értelme, mert pont az benne a jó, hogy nem megy neki ész nélkül mindnennek és nem koppan le a falról, mint az olcsóbb verziók. És igen, természetesen porszívózás közben feltörli a padlót.

Mire gondolsz, hogy alsó és felső szint? Emelet és fölszinti helyiség? Csak oda kell vinni, ahol takarítani akarsz és elindítani.

DSza 2018.11.06. 07:24:18

Sziasztok!

1.) Volt már érintve a kérdés, de nem volt világos. Hogyan tudod a szőnyeget NEM felmosatni? Jól értettem hogy először felporszívóztatod az egész területet, majd utána a szőnyegeket eltávolítva jöhet a porszívó+ felmosás? Gondolom ez gyakorlatban két külön nap vagy napszak... (Tök röhej, hogy a legnehezebb részét: a szőnyeg felismerését megoldották, de a legkönnyebbet, hogy a felismert szőnyegen emelje meg a felmosót vagy kerülje ki, azt meg nem...)

2.) Ott lehet-e hagyni feltöltött víztartállyal? Tehát ha pl elutazom és egy hét múlva jövök, visszatérésem előtt indítanám a porszívó+felmosást (nyilván feltekert szőnyeggel)? Úgy tudom hogy az ilyen porszívók többsége maga alá pisil, talán az iLife legújabb verziói tudják szeleppel elzárni a víztartályt. Ez ilyen téren mit tud?

3.) Engem is érdekelne a több szint, erkély stb. Azt írtad hogy legközelebb már mintha gyorsabban kezelné az akadályokat, ami arra utal hogy nem térképez teljes mértékben újra, valahogy eltárolja a már feltérképezett helyiséget. Mi van ha néha másik szintre rakom vagy a teraszra? Az nullázza az egészet, vagy képes több rajzot megjegyezni és felismerni?

Köszi.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.11.06. 07:45:28

@DSza:
Csak úgy lehet vele felmosni ha van szőnyege, hogy a legegyszerűbb módja, ha addig feltekered, legalább alatta is alaposan felporszívóz. Van egyéni belállítás a térképen, de azon nem tudod megadni centiméter pontossággal, hogy merre menjen takarítani.

Egyik robotporszívón sincs külön szelep, sem az Ilife sem a Xiaomi-n. A tartályból egy mop szívja fel a vizet és azzal töröl fel. Ezek közül egyik sem emeli fel motorikusan a mop részt. Igen, ha hosszabb távra mész, ajánlott kiüríteni a víztartályt, kb. 5 másodperc az egész vagy még annyi sem.

Nem, nem fog órákkal lassabban dolgozni. Mivel lézeres távolságmérő van benne, nem fog bután kóvályogni a szobában lefejelve a bútorokat, mint az Ilife porszívók (ha jól tudom ott ,ég egyikben sincs LDS szenzor). Mígy egy "buta" robotporszívó több, mint 30 percig takarított nálam a szobában, addig a Xiaomi kb 10 perc alatt végzett. Ez annak köszönhető, hogy nem lepattan a falról, ha akadály van előtte, mint az olcsóbb verziók, hanem "látja" az akadályt, megjegyzi, kikerüli és tudja, hogy merre ment. Ezzel szemben az olcsóbbak meg csak valami előre beprogramozott metódus alapján takarítanak. Addig a Xiaomi felsimerve a terepet, tudja, hogy merre járt és merre nem, hol kell még takarítania.

Csipi70 2018.11.25. 17:49:04

@nezdmitrendelszblog: Kaptam! Örültem! Kb 3 napig! Tényleg alapos, szuper! Indításnál nehezen indult el, nem forgott körbe feltérképezéshez. Majd, pirosan kezdett villogni a ki-be kapcsolója és ezt mondta, hogy belső rendszer hiba Gyorsan rákerestem, azt javasolják, reset gombbal töröljem (ezt többször megcsináltam) ekkor nem töröl minden telepítést, de a wi-fit elveszíti.....oké, wifire vissza, érzékeli a telefonom, indíthatom.....bekapcsol, de nem mozdul el a helyéről. Olyan, mintha a kerekével (?) lenne gond. Minden instrukciót érzékel, visszajelez, de nem mozdul el a dokkolóról. Nem forog körbe, nincs térképezés. Már nem villog pirosan a gomb, de nem mozdul, csak bekapcsol, majd leáll. Esetleg valaki hozzáértőt....szervíz? Tudnál segíteni? Ja, az első hibakód, amivel az egész indult (már nem írja): 117 belsőrendszer hiba ODO na ilyen nincs a hibajegyzékben. Még olyat is írtak, hogy egyszerre nyomjam a kapcsolót és a home gombot de ezen a gépen nincs home gomb, csak a bekapcsoló és a reset + Wi-fi kijelző. Nagyon megköszönöm, ha utána néznél.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.11.25. 18:15:34

@Csipi70: Szia!

Igen a bekapcs melletti két gomb szokott lenni, de az a wifit állítja vissza. A fedél alatti reset gombbal lehet lenullázni. Nekem egyszer a szűrő volt nagyon koszos és azért villogott pirosan. Kipucoltam. Megtisztítottam a keféket, az oldalsót levettem, megnéztem nincs-e rajta a haj feltekeredve, meg a nagy alul lévő kefén is. A szenzorokat megpcoltam, mert porosak voltak és utána ment.
Kaptad a robotporszívót? Tudom, hogy nem szép dolog, de esetleg megtudni, hol lett vásárolva. Itthonm külföld, melyik webáruház stb., ha esetleg garanciáztatni kell, akkor hozzájuk fordulni...

Csipi70 2018.11.26. 06:58:55

@nezdmitrendelszblog: Köszönöm a választ, neten rendeltük (talán Spanyolországból küldték), van garancia de azért kérdezősködöm, hátha valakinek van ilyesmi tapasztalata, lehet, hogy csak én bénázok. :) Köszönöm még egyszer.
süti beállítások módosítása