Xiaomi Air Purifier 2 légtisztító teszt - Így lesz tiszta és pormentes a lakás levegője

2018. április 28. 21:11 - nezdmitrendelszblog

201511261631339498_eredmeny.jpg

Végre valahára sikerült beszereznünk egy darabot a Xiaomi Air Purifier-ből. Igen, már egy jó ideje kezd elegem lenni a porból. És most ne arra gondolj, hogy nem takarítok itthon. A levegőben, ha takarít az ember, ha nem, száll a por. A kérdés csak az, hogy mennyire.

Természetesen a termék fő funkciója nem az, hogy ha bekapcsolod, akkor a lakás legutolsó sarkából is kiszippantja a régóta ott nyávogó pormacskákat, hanem a fő profilja a levegő tisztán tartása. Amit nagyon-nagyon hatékonyan old meg. Mivel szerencsére az utóbbi időben eléggé leeset a termék az ára, ezért mi is beszereztünk egyet, ami a megrendelést követően hamarosan meg is érkezett.

 

Kicsomagolás

 

p1010107.JPG

A körülbelül 60 cm magas újrahasznosított kartondoboz, amit az EU Express szállítással rendeltem, megnyugtatott arról, hogy nem párom szépségápolási termékei érkeztek meg, hiszen a csomagon feltűnt a Xiaomi felirat, így örömmel vittem be a házba a nagy, de a méretéhez képest könnyű dobozt.

p1010108.JPG

p1010110.JPG

A csomag oldalról nyílt, így lefektettem a földre és szép lassan felvágtam a ragasztócsíkokat, hogy az utolsó kínai import levegő is kiszökjön a csomag belsejéből. Felnyitva, egy oldalt hungarocell tartóelemekkel körbeölelt és egy textilzsákba csomagolt Air Purifier tárult elém. Ügyelve az apróságokra is, a leírást és egyéb papírokat tartalmazó pakkot egy apró ragasztópöttyel a szövet anyagára ragasztották, hogy még véletlenül se kerülje el a figyelmünket. 

p1010112.JPG

p1010136.JPG

Kiemeltem a dobozból és gyorsan megszabadítottam a védő ruhájától. A légtisztító 24 x 24 x 52 centiméteres méretekkel rendelkezik, tehát nem egy nagy jószág. A téglalap formájú műanyag test oldalai íveltek és a burkolat felétől, mind a négy oldalán egyre nagyobb mintázatú lukakat találunk rajta, ami nem csak a design miatt van így, hanem innen szívja a levegőt a szűrő felé. Jól össze van rakva, nem recseg-ropog.

p1010119.JPG

p1010143.JPG

p1010142.JPG

A tetején az eddigi fehér burkolat halvány szürkére vált, ahol egy óriási szellőzőnyílás található, benne pedig két méretes ventilátor helyezkedik el egymás alatt. A tetején a be/ki kapcsoló gombot találjuk, mellette egy WiFi kapcsolat jelzőt. Ha szembe fordítjuk, akkor a választható módok visszajelző LED-jeit láthatjuk, szemből nézve pedig legalul, a működést jelző LED található, ami több színben képes jelezni és attól függően változtatja a színeit, milyen tisztaságú levegőt érzékel a szenzorai által.

p1010121.JPG

p1010122.JPG

Hátul egy óriási ajtót találunk, ide helyezték nekünk a mellékelt európai csatlakozójú, 1.8 méter hosszúságú tápkábelt és szintén az ajtó mögött bújik meg a cserélhető szűrőbetét. A weboldalon, ahonnan megrendeltem CN, azaz kínai típusú csatlakozót írnak hozzá, így már felkészülten vártam egy átalakítóval a kezemben. Meglepetésemre európai szabványú vezetéket mellékeltek hozzá, ami nagyon kellemes meglepetés volt.

p1010123.JPG

p1010125.JPG

p1010126.JPG

p1010127.JPG

Szűrőből több fajtát is választhatunk, nekünk a kék verzió jutott. Ezek színenként eltérnek egymástól. A kék színű három rétegű, EPA, aktív szénszűrővel rendelkezik. A megvásárolható zöld szűrő a különféle szagok megkötésére is képes, a full extrás lila színű pedig antibakteriális réteggel is rendelkezik.

filter2_eredmeny.jpg

20160622172641_73956_eredmeny.jpg

1491030388710882_eredmeny.jpg

A szűrő ajtaja felett helyezték el az érzékelő szenzorokat, amik megállapítják a szálló por mennyiségéből, hogy mekkora a helyiség szennyezettsége. Felette egy gombot találunk, amit ha hosszan nyomva tartunk, akkor lenullázza a szűrő elhasználódásának üzemidejét, ha újat helyezünk be, illetve ezzel állíthatjuk a megjelenített világító LED-ek fényerejét.

p1010120_1.JPG

p1010124.JPG

 

A nagy próba

 

p1010141.JPG

Mivel nem kellett vele semmit csinálnunk, csak bedugni a konnektorba, ezért gyorsan be is kapcsoltuk és mivel az eszköz WiFi képes, ezért el is indítottuk a telefonunkon a Mi Home alkalmazást, ami a többi Xiaomi termékünket is kezeli. A WiFi hálózatunk jelszava megadása után már működött is a kapcsolat és új eszközként üdvözülhettük az eddigiek mellett.

201511261632531246_eredmeny.jpg

A telefonos alkalmazást megnyitva egy PM2.5 jelzőt látunk. Nem vagyok nagy szakértője a témának, így gyorsan rá is kerestem mit is jelent pontosan ez a PM2.5-ös érték. Az gondolom senkinek sem lesz újdonság, ha azt mondom, hogy a mikrométer, a milliméter ezred része. A 100 mikron méretű részecskéket, azaz az egy tized milliméter nagyságú apró szennyeződések már könnyedén szállnak a levegőben, így be tudjuk lélegezni őket, de ezek még túl nagyon ahhoz, hogy komolyabb gondot okozzanak. Megtapadnak az orrüregben, a nyálkahártyákon, és ha kifújjuk az orrunkat, akkor főként ezeket az apró oda nem illő szennyeződéseket távolítjuk el. A baj akkor kezdődik, ha nem 100 mikronos szemcsékről beszélünk, hanem 10 vagy 2.5 mikron méretű részecskékről. A 4 mikron alatti méretűek már bejutnak a tüdőnkbe is, a 2.5 mikron méretűek viszont nem csak, hogy bejutnak, de nehezen is ürülnek ki onnan. Szerintem senki nem szeretne, apró, oda nem illő szemcsékkel a tüdejében éldegélni. Megmondom őszintén, eléggé meglepődtem, amikor ezt olvastam és ezek után már egész más szemmel néztem erre a kis légtisztítóra. Miután a hirtelen jött rettegésen túltettem magamat, bekapcsoltam a szerkentyűt, hogy ha már ennyire károsak anyagok is lehetnek a levegőben, akkor ideje lesz őket likvidálni a lakásból.

1_73.jpg

A telefonos alkalmazás a már említett PM jelzővel tudatja velünk, hogy mekkora mértékű az apró részecskék szerinti szennyeződés, alatta pedig jelzi a szűrő elhasználódását. A kis szerkezetünk méri a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát is, illetve jelzi, hogy mennyire megfelelő bent a levegő, a hőmérséklet, de megjelenti a helyzetünket (bár ezt nem igazán értettem, hogy miért van benne) és láthatjuk a használati szokásainkhoz mérten, hogy mennyi időre elegendő az adott szűrő, azaz mikor kell újat vásárolnunk. De emellett jelzi az eltelt működési időt és a megtisztított levegőmennyiséget is m3-ben megadva.

Az alkalmazás alsó ikonsorán a főbb funkciógombokat találjuk, így egy pillanat alatt utasítást adhatunk neki. Az első a be és kikapcsoló gomb. Mivel a Purifier a WiFi hálózatunkat használja, ezért ha ki van kapcsolva, a telefon jelet küld neki és újra használatra kész. A legjobb megoldás viszont az benne, hogy mivel a Mi Home alkalmazás a telefonunkon van, nem kell otthon lennünk ahhoz, hogy vezérelhessük. Így mobilnetről, a munkahelyemről is be tudom indítani az eszközt, ami egy szuper dolog, ha például tudom, hogy vendégekkel térek haza, így egy kicsit meg tudom forgatni a lakás levegőjét, kicsit megtisztítva azt. Szenzációs!

2_55.jpg

A menü sorban találunk még egy AUTO gombot, ami értelemszerűen a mért szennyezettségtől függően változtatja a tisztítás és ezzel együtt a ventilátor sebességét. A „Sleep” mód, szó szerint hangtalan. Én nagyon rosszul alszom és minden apró zajra felébredek, de az alvó módban semmi hangja sincs az eszköznek, olyan halkan üzemel. A „Favorite” gombbal egy nekünk tetszőlegesen beállított módot adhatunk meg. A könnyebbség a dologban, hogy megadhatjuk az adott helyiség területét négyzetméterben és már csak ki kell választani az ennek megfelelő beállítást a csúszkával, amit 1-4-től 34-37m2-ig állíthatunk. Érdekes funkció, de a mért adatokat egy kattintással meg is oszthatjuk.

ezgif_com-video-to-gif_2.gif

És a legjobb, hogy nem csak a készülék gombjával, hanem bárhonnan, a telefonunkról is elindíthatjuk

3_46.jpg

A beállítások menüpontban lehetőségünk van megnyitni egy gyorstalpaló felhasználói kézikönyvet, ami remek dolog, hogy mindig kéznél van a telefonunkban. Beállíthatunk időzítést is, így egy megadott időpontban fog be és kikapcsolni a légtisztító, bár ez nekem csak UTC+1 időben indult el, tehát egy órával korábbra kellett állítanom az időzítőt, mint ahogyan el szerettem volna indítani. Ezt még jó lenne kijavítani a szoftverben. Beállíthatjuk, hogy küldjön értesítést, ha valami baj történik az üzemelés közben. Itt arra tudok gondolni, ha egy gyerek például ceruzával próbálja megállítani a ventilátor lapátjait. Beállíthatjuk, hogy az értesítési LED-ek erősen, gyengén vagy egyáltalán ne világítsanak. De ezt a gép hátulján lévő gombbal is szabályozhatjuk. Megadhatjuk a helyzetünket, beállíthatunk szülői felügyeletet, hogy csak a mi telefonunkkal lehessen bekapcsolni, semmilyen másik eszközzel és bekapcsolhatjuk a legerősebb „TURBO” módot is a kedvencek listában, így nem csak a normál maximális légtisztítási teljesítményt, azaz a 330 m3/h, hanem 380 m3/h erősséget is beállíthatunk.

1468805550924213_eredmeny.jpg

201511261632542397_eredmeny.jpg

Ezen kívül kereshetünk hozzá újabb firmware-t, átnevezhetjük az eszközt a könnyebb azonosítás érdekében, hálózati információt nézhetünk, stb…

Beállítottam a szoba méretének megfelelő értékre és elkezdtem nézni a gép által mért adatokat. 44 PM2.5 értékről indultunk, majd ahogy elkezdte felkavarni a levegőt egy kis ideig ez a szám feljebb ment, majd körülbelül egy órával később 10-es értékre csökkent. Ha a szenzornak lehet hinni, akkor sikerült a helyiség levegőjét tisztábbá varázsolni, hiszen a 60 perces működés után 10-es értékre esett vissza a szenzor által mért érték. Ezt pár nappal később elvégeztem úgy is, hogy egy elemlámpát bekapcsolva helyeztem el az íróasztalom és figyeltem, mennyire száll a por, amikor bekapcsolva az Air Purifier-t megforgatta a levegőt. Az eszköz jelzése szerinti érték csökkenésekor valóban jóval kevesebb por volt a levegőben, és valóban, a lámpa fényénél is jóval kevesebb szemmel látható porszem repkedett, tehát tényleg használ.

201511261632004920_eredmeny.jpg

A gyártó egy szűrőt 3-6 hónapos használatra ajánl, persze ez függ a saját használati szokásainktól is. Ezért jó az, hogy a működési időtartamot mérve, az alkalmazás képes kikalkulálni azt, hogy mikor lesz szükség új szűrő beszerzésére. Sőt, van olyan szűrő is hozzá, amely képes megkötni a szagok egy részét is, így az egy kisebb lakásban nagyon jó szolgálatot tehet.

 xiaomi_air_purifier_2s_oled_filter1-700x700_eredmeny.jpg

A Xiaomi hozta azt a minőséget és precizitást, amit elvárhatunk tőle. Azt hiszem a 129.99$-os ár nem sok érte azoknak, akik tisztább levegőt szeretnének a lakásukban. A GearBest elérhetővé tette európai raktárból is a terméket, változatlan áron. Így nem csak Kínából, EU Express szállítással rendelhetjük meg, hanem EU raktárból is (az Expedited Shipping szállítással elég gyorsan szállítják), szintén áfa és vám mentesen. (Ha esetleg No Shipping Method adatot ír ki, akkor az oldal tetején válasszátok ki a Hungary-t, majd frissítsétek az oldalt)

1501875259356985472_eredmeny_2.jpg

A Xiaomi Air Purifier légtisztítót európai raktárból itt találod

 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla! 

 

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9613857910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása