VKworld T3 teszt ... VK világ

2016. december 19. 08:55 - nezdmitrendelszblog

20161108_104331-3_1.jpg

Az utóbbi időben olyan sok friss gyártó jelent meg a piacon, hogy az ember meg sem lepődik egy új brand hallatán. Az internetes rendeléseim alkalmával, a külföldi webshopok termékei között nemegyszer feltűnt ez a márka. Mindig szemeztem vele, hogy szívesen megnyomkodnék egyet, de végül soha nem jött el az a pillanat, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz.  

Pár év már eltelt azóta, mióta 2009-ben megalapították a márkát. Székhelyük a világ talán leggyorsabban fejlődő ipari városa, Sencsen (Shenzhen), ahonnan többek között nem más gyártók kezdték meg pályafutásukat, mint az Elephone, Ulefone vagy például, az egyre jobban ismerté vált Vernee.

A gyártó nem a felső árszegmensre koncentrál, így nincs felsőkategóriás mobiltelefonjuk sem. Az idei évben kapható készülékeik mindegyike a középkategória alsó és felső szegmensét képviseli. Ez alól a jelen teszt alanya, a T3 sem kivétel...

A telefon mérete 14.5 x 7.15 x 0.87 cm, súlya 161 gramm. Amikor először kézbe fogtam, jóval nehezebbnek éreztem, mint az LG G4-emet. A specifikációk szerint a VKworld, 6 grammal nehezebb, mint a saját telefonom, ami nem nagy különbség, de a telefon súlyának érzetében nagyra közrejátszhat az is, hogy kompaktabb, így más a súlyelosztása és nem elhanyagolható az sem, hogy míg az LG teljesen műanyagból épül fel, addig ezen a telefonon fém részek is találhatók.

 20161108_104141-3_1.jpg 

Külső

 

A dobozt kibontva a telefon mellett egy használati utasítást, egy 1A teljesítményű töltőfejet, egy hozzátartozó USB kábelt, valamint egy ajándék kijelző védő fóliát találunk. Nagy meglepetésemre a telefon elejét védő opálos, a telefon logójával ellátott fólia alatt is rejlett egy kijelző védő, így a másik jó lesz tartaléknak, gondoltam. Öröm az ürömben, hogy a kis Kínaiak nem figyeltek eléggé a fólia felhelyezésekor a gyárban és egy kis por maradt alatta. Ezek után elgondolkodtam, hogy talán nem is ajándékot kaptam, hanem ezzel kárpótoltak a kis hibáért.

Ahogy az előbb írtam, a telefon elsőre kicsit nehéznek tűnt, és másodikra is. Pedig egyáltalán nincs vele semmi baj. Szerencsére pont az a méret és súly, hogy érzi az ember, van nála valami. Láttam már nem egy olcsó ársávba belőtt készüléket, fém hatású, műanyag kerettel, ami elsőre szépnek tűnt, amíg kézbe nem vette az ember, de ha ez megtörtént, a boldog pillanatok tova szálltak. Itt szerencsére jót tettek velünk a VKWorld mérnökei. Valóban, ebben az olcsó árszegmensben is elhozták nekünk a tenyerünkbe hűvösen belesimuló oldalsó fém borítást, melynek ölelő vonalai csak a telefon alján szakadnak meg 1-2 milliméternyit, helyet adva az antennáknak. Amiért itt lehet szeretni a telefont, a hátlap miatt már elgondolkodunk, hogy ha valamit elkezdtek jól csinálni, akkor miért kell elrontani!? A telefon levehető hátlapja egy rácsozott mintázatú, kopogós műanyag, alul egy méretes, lyukacsos hangszóró nyílás, középen rászitálva a márka logója. Sajnos, ha az ember keze elkezd izzadni, a hátlap kissé csúszóssá válik.

20161108_104303-3_1.jpg

20161108_104312-3_1.jpg

Hardver

A kijelző 5 colos, 1280 x 720 pixel felbontású IPS panellel van dolgunk, 293 ppi értékkel. A MiraVision technológiának köszönhetően széles skálán állítható a kijelző kalibrációja. Fényszivárgást nem tapasztaltam, ehhez a kijelző mérethez pont elegendő a felbontás. Viszont csak két ujjat érzékel egyszerre és nem egyszer előfordult, hogy gyorsan akartam írni valamit és így, úgy érzékelte, mintha végighúztam volna az ujjamat a kijelzőn az egyik betűtől a másikig, mintha swype-ot használtam volna. Kicsit szokni kell és akkor nem fordul elő ez a hiba. A kijelző felett a beszélgetési hangszóró, értesítési LED, közelség érzékelő, 5 MP felbontású kamera (ami fizikailag valójában csak 2 megapixeles, így interpolálva készít nagyobb méretű képeket) található. Hátrány, hogy nincs fényérzékelő, így manuálisan kell állítanunk a kijelző fényességén. A szelfi rajongóknak örömet okozhat az előlapon elhelyezett vaku. A kijelző alatt három megvilágítás nélküli érintő gomb található. Jobb oldalon, egymás alatt található a kerettel megegyezően fémből készült hangerőszabályzó és bekapcsoló gomb, melynek kellemes a nyomáspontja, nem lötyög. A telefon alján csak a mikrofon nyílása, tetején pedig egy Micro USB port és a fejhallgató csatlakozó található.

A telefon lelkét egy 28 nm-es, 64 bites MediaTek MT6735P szolgáltatja, a maga négy processzormagjával és magonkénti 1GHz-es órajelével. Emellé társul egy ARM Mali-T720 grafikus gyorsító. Mivel itt már látszik, hogy ez egy pénztárcabarát megoldás, jó látni, amire a nevesebb gyártók többsége nem hajlandó, emellé a hardver mellé 2 Gb memóriát és 16 Gb tárhelyet kapunk, amit 64 Gb-ig bővíthetünk memóriakártyával. 

Az Antutu 6-os verziója 20249 ponttal jutalmazta a hardvert. Nem egy erőgép, az biztos, de pár napig fő készüléknek használtam és ez idő alatt soha nem fagyott le, nem kezdett el szaggatni rajta semmi sem. A két gigabyte memóriának hála, nem kell várni az alkalmazások váltásakor, hogy újra betöltsön mindent, hanem szépen ott figyelnek a programok a háttérben, várva, hogy újra elővegyük őket. Ha lehetek őszinte, rosszabbra számítottam, amikor elkezdtem a telefon használatát. Egy kicsit szaggató, dadogó telefont képzeltem el, de ugyanúgy működik minden, mint a saját LG G4 készülékemen, csak egy cseppet lassabban. 

Játék terén az Angry Birds 2-t próbáltam ki, úgy körülbelül 15 perc után érezhető volt a processzor helye a telefonban. A kijelző felső része és a felső fém keret kezdett el langyosodni, jelzem, langyosodni, tehát nem kell eldobni a telefont az orbitális, magonkénti 1GHz termelte felszabadult hőtől. Ugyanakkor a telefon alja hűvös maradt. A pozitívumai közé tartozik az is, hogy ismeri a B20-as LTE-t, illetve két SIM kártya kezelésére képes, amelyet a hátlap és az akkumulátor eltávolítása után helyezhetünk be. Egy darab normál és egy darab Micro SIM-et fogad, ezen felül sok telefongyártótól eltérően, ahol vagy mindkét SIM kártyát használhatjuk vagy az egyiket és egy memóriakártyát, itt lehetőség van a két SIM és a memóriakártya egyidejű használatára. Egy Bluetooth 4.0 modul lakozik benne, wifiből pedig a 802.11b/g/n-t ismeri. A gyenge jelerősségű wifi hálózatokat más telefonnal ellentétben van, hogy nem látja, de a megtalált csatornákat stabilan tartja.

20161108_105355-3_1.jpg

A beszélgetési hangszóró kicsit halkra sikeredett, a hátlapi hangkeltő óriás méretének ellenére, inkább csak cincog. Zenehallgatás közben csilingelőek a magasak, a közepek szinte sehol, mélyeket ne is keressünk és ezen az equalizer sem tud sokat segíteni. Egy fokkal jobb a fejhallgató kimenet, ami egy hangszínbeállítást követően akár még jól is tud szólni. A beépített GPS kerek 1 perc alatt talált jelet kint a szabadban és pozicionálta be magát 6 műholddal, míg a saját telefonom 15 másodperc körüli idővel 15 műholdra lelt. Így ezen a téren gyengén remekelt.

 20161108_105301-3_1.jpg 

A hátlapi kamera fizikai szenzora 8 megapixeles, mellette egy LED-es villanó foglal helyet. Ahogy az előlapi érzékelőnél, itt is interpolációt alkalmaztak, így jön ki a sokkal jobban hangzó, szoftveresen megnövelt 13 megapixel. Választhatunk normál, sorozatkép, arcszépítő és panoráma módokból, illetve lehetőségünk van a menüből állítani az ISO érzékenységet, fehéregyensúlyt és színhatást, sokkal többre nem igazán képes. Videót maximálisan HD felbontásban rögzít. A képek hagynak némi kívánnivalót maguk után. Kicsit mintha fátyolosak lennének, a színek sincsenek teljes egészében rendben és a képek szélein észrevehető egy kis sötétedés.

img_20161108_134330.jpg

img_20161111_082751.jpg

img_20161111_103614.jpg

img_20161111_103638.jpg

img_20161111_104135.jpg

img_20161111_173339.jpg
A telefon akkumulátora kivehető, 2500mAh teljesítménnyel rendelkezik. 4G kapcsolat mellett, három csevegőprogram használatával, e-mail szinkronizálással, kevés játékkal és internetezéssel 3 óra alatti kijelzőidőt hozott, így naponta töltetünk kell.

Fedélzetén Android 5.1 fut, a választható nyelvek listája között a magyar is szerepel. A biztonsági javítócsomag dátuma 2016.03.01. Lehetőség van OTA-n frissíteni, de ennél frissebb szoftververzió jelenleg nem volt elérhető. A rendszerben szerencsére nincs semmi felesleges sallang, majdnem szűz rendszert kapunk a gyártó által ráhúzott saját felülettel.

Hibái ellenére használható kis telefon, ha egy fiatal családtagnak kellene egy készülék, akkor ez a telefon pont megfelelő lenne neki.


A termék linkje

Videó a telefonról

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9712057057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása