Xiaomi Mi Plant

2017. április 07. 08:02 - nezdmitrendelszblog

A magán kertész

1466653352354065_1.jpg

Nem egy Asimov féle utópisztikus dologgal és nem is egy robottal van dolgunk, ami karokkal, ásóval, lapáttal, öntözőberendezéssel és egyéb felszereltséggel van ellátva, csupán egy érzékelőkkel telepakolt eszközzel, amely monitorozza nekünk a levegő hőmérsékletét, a fénymennyiséget/fényerősséget, tápanyag és vízmennyiség/nedvességérzékelést. Ugye nem is hangzik olyan egyszerűen. A Pekingi székhelyi HHCC Plant Technology cég alkotta meg a Xiaomi számára ezt az eszközt.

Jelen cikk nem most készült el. Már korábban, több hete megírtam, de mivel nagyon sok helyen olvastam, hogy a termékből különböző verziók is léteznek. Ország specifikusan kínai és európai verzió, amikkel nagyon sok felhasználónak gondja volt, hogy nem működtek az eszközök egyes régiókban. Így úgy gondoltam addig nem fog kikerülni az oldalra a poszt, amíg nem lesznek elérhetőek a termékek újra az online shopokban. Teltek a napok és a hetek, aztán arra gondoltam, hogy mivel ez egy információt szolgáltató oldal és azért van, hogy a véleményemet, tapasztalataimat megosszam veletek egy-egy dologgal kapcsolatban, így úgy döntöttem, mégis megjelentetem, hátha sokan kíváncsian olvassátok, mit is tud ez a termék. Amennyiben megkezdődik a forgalmazás frissítem a cikket, hogy ha tetszett, ti is hozzá tudjatok jutni a termékhez.

Körülbelül két éve kaptam egyik barátom párjától egy kis chili paprika növényt, ami a konyhaablakban csücsül azóta is. Szegény még mindig elég kis csenevész, de olyan szép kis paprikákat hozott eddig, de egy ideje nem akar teremni. Így, gondoltam remek alkalom lesz erre ez a termék, hogy kipróbáljam, mit mond nekem, mi lehet a baj, ami ha még talán nem késő, tudok rajta javítani valahogy. Amikor az egyik ismerős virágosnál voltam vásárolni, láttam milyen szép chilijei vannak, meséltem neki az enyémről, mióta van meg, mennyit locsolom, mennyi nap éri, stb… Itt vettem észre azt, hogy amit mondtam az elég durva volt, mivel akkor locsoltam szegényt, amikor eszembe jutott. Volt olyan, hogy 3-4 naponta, volt, hogy hetente. Nem kellett sok ahhoz, hogy rájöjjek, hogy a hely, ahol tartom sem túlságosan megfelelő neki, mert igaz, hogy ablakban van, de azon az ablakon csak akkor jön be fény, amikor kel fel a nap, utána szegény növényemnek megint 24 órát kell várni, amíg egy kis energiához juthat. Én bolond, hogy erre csak ennyi idő után jöttem rá…

Bontogatás

A kis analizáló eszközöm egy kis átlátszó, visszazárható műanyag tasakban érkezett, a szokásos sallang, a buborékfólia és társai mellett. Mellékelve egy 1-2 oldalas leírás a beüzemelésről és a használatba vételről a szükséges szoftverek letöltéséhez. Persze, hogy szoftver, mit mást is gondolhatnánk? Ez is okostelefonnal kommunikál. Hogy ezen valaki meglepődik? Fura, nekem ez már nem újdonság, de tény, akinek eddig beszámoltam róla, csak pislogott, mint hal a szatyorban. Ez van, mi már hozzászoktunk ehhez a technológiai fejlődéshez és ti, akik már egy ideje olvassátok a cikkeimet, lassan már ti is edzettebbek vagytok a termelékeny kínai ipar újdonságaival kapcsolatban. Az eszköz elindításához először le kell venni az egyik oldalának burkolatát, ahol a cserélhető CR3032-es elemet találjátok, amit mellékel a gyártó. Csak egy műanyag lapot kell leválasztani az elem egyik oldaláról, hogy használatba vehessük. Az energiatakarékos Bluetooth 4.1 kapcsolatnak köszönhetően, a gyártó szerint egy évig is bírja egy elemmel. Ennyi az egész, mehet vissza a hátulja a helyére.

A termék nem egy méretes darab 12 x 2.45 x 1.25 centiméter, súlya pillekönnyű 130 gramm. Az eszköz két részből áll, egy fehér műanyag borította felső részből és egy villás alsó részből, értelemszerűen ezt kell majd nekünk a földbe dugni. A felső IP5 védettségű részben lakik az összes érzékelő, aminek a tetején egy kis opálos műanyag borítás látható, itt kapott helyet a fényérzékelő, de itt kapunk értesítést is, ugyanis az eszköz és a telefon párosítását, pulzálva egy kis fénnyel jelzi nekünk.

 A nagy próba

Korábban olvastam, hogy két féle verzió létezik a termékből, egy az európai és egy az ázsiai piacra. Valószínűsíthető, hogy ez tényleg így van, ugyanis nem tudtam összehangolni a Xiaomi Home alkalmazásával. De öröm az ürömben, hogy mi nem is ezt használnánk, hanem a HHCC Plant Technology által hozzá írt szoftvert. Itt már csak be kell állítani egy Xiaomi fiókot, egy kis ideig be kell kapcsolni neki a GPS-t, össze kell párosítani Bluetooth-on és kész. Így aki azon bosszankodik, hogy miért nem megy neki a Home alkalmazás, az ne dobja ki a kukába az eszközt, csak telepítse fel a Flower Care alkalmazást Android vagy IOS rendszerű okostelefonjára vagy táblagépére. Ha ezzel megvagyunk, beállíthatjuk, hogy milyen növény mellett szeretnénk használni. Több mint 3000 fajtát ismer és nem árt ha tudjuk a virágunk latin nevét, ugyanis így tudjuk azt beállítani. Név hiányában lehetőség van egy másik módszerre is, aminek nagyon örültem, mert nem sok helyen látok latin neveket a növényeken. Itt először is meg kell adnunk, hogy milyen alakú levéllel rendelkezik, ezután, hogy milyen mintájú/erezetű az a levél, milyen formájú, stb… Ezekből az adatokból kikeresi, hogy melyek azok a fajták, amikre a megadott adatok megfelelhetnek, és már csak ki kell választani a képekkel ellátott, általa felajánlott listából a sajátunkat. Ezután helyezzük az analizálót a földbe a növény mellé. Ha ezzel megvagyunk, akkor a következő képen már a saját növényünk nevét és a mért adatokat láthatjuk, úgy, mint fény, víz, hőmérséklet és tápanyag tartalom. Ezeket jól látható ikonokkal és mérési sávval jelzi, illetve kiírja, hogy low, good vagy high, a mért mennyiség. Nálam például kiírta, hogy kicsit túllocsoltam, így a víz már a high-ba került. Az adott elemekre kattintva részletesen kiírja a pontos adatokat, nedvességtartalmat, hogy pl. 62%-os a talaj nedvességtartalma a kis chilimnek, ha a hőmérséklet ikonra kattintok, akkor kijelzi, hogy 21 fokot mért és így tovább. Lehetőség van visszanézni az adatokat X nappal korábbra is.

1_2.jpg

Ha a növényünkre kattintunk, akkor kiírja, hogy hány napja monitorozzuk, mennyit gondozzuk (ezt százalékban méri, értelemszerűen, ha sokáig nem locsoljuk vagy jelzi, hogy plusz tápanyag kellene neki és nem teszünk a kérésének eleget, akkor ez a szám romlani kezd). A beállításoknál ellenőrizhetjük az elem kapacitását, illetve, itt van lehetőség az eszköz szoftverfrissítésére is.

2_3.jpg

Mint, ahogy azt már korábban megtudtam, szegény halálra van ítélve nálam. Ehhez képest nagyon kitartó volt, és eddig is nagyon megszerettem az én kis növényemet, de így, hogy ilyen küzdő szellem, azonnal kipróbáltam, min tudok segíteni neki. Az eszköz ki is jelezte, hogy tápanyag, víz és fény hiánya van, nem is kicsi. Azóta kapott tápanyagot, más helyre került, ahol sokkal több fényt kap és most már figyelek a locsolásra is. Ahogy látom a földjén és az alkalmazásban is az adatokat alapján, azonnal kap egy kis vizet. Most 9. napja van monitorozva és lehet, hogy nem a gondoskodás, a megváltozott körülmények miatt, de megjelent rajta 1-2 új levél kezdemény és jön rajta egy kis virág is.

 

Itt most a kis növény analizáló elérési útját kellene, hogy látsd, de amíg nem rendelhető, addig nézd meg a többi műszaki termék ajánlatát. És tudod, holnap szombat, azaz Heti szemezgető.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el Like-olni az oldalt a Facebookon, hogy erőt adjon a kis csapatunknak még több cikk írásához, amikről így első kézből értesülhetsz.

3 komment
Címkék: tech xiaomi

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1312359429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikk rivers 2017.04.08. 09:22:02

A kínai verzióhoz a Flower Care sem tud csatlakozni. Figyelmesen rendelendő, a kereskedők se tudják, megkülönböztetni a két fajta eszközt, csak itthon, telepítés után derül ki, hogy használhatatlan.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.04.08. 09:28:57

@nikk rivers: Igen, ez sajnos még mindig így van. Ezért is jegyeztem meg, hogy több verzió létezik belőle. Így ki is hagytam a linket, ahonnan be lehet szerezni. Ha majd újra elérhető lesz az európai regióba szánt verzió, akkor frissítem a cikket.

Szindbad 2017.04.08. 21:14:23

Hackelők egy kis raspberryvel a blootooth protokolt is visszafejthetik, és beilleszthetik a házi automatizálási központba: www.open-homeautomation.com/2016/08/23/reverse-engineering-the-mi-plant-sensor/

github.com/open-homeautomation/miflora
süti beállítások módosítása