Fmart robotporszívó teszt

2017. május 16. 14:25 - nezdmitrendelszblog

Fmart FM R330

1489019822445729225.jpg

Gondolom nem tévedek, ha azt mondom, mindenki volt már olyan helyzetben, hogy vásárolt magának valamit, de az annyira megtetszett egy családtagnak, ismerősnek, hogy neki is kellett volna szerezni egyet.

Én is hasonlóképp jártam a korábban tesztelt ILIFE V5 porszívóval, ugyanis annyira megtetszett azoknak, akiknek megmutattam, hogy először nem csak egyet, hanem többet kellett volna beszereznem. Végül a sajátom került el máshoz és magamnak vásároltam egy újat. Úgy voltam vele, hogy bár nagyon jó kis szerkezet ez a V5 és szívesen kipróbálnám a család többi tagját is, de hosszas szemezgetés után több márkán is megakadt a szemem. Végül a webshopban az fmart FM által gyártott, többi családtagtól mentesen, egyedül árválkodott az 330. Megsajnáltam a specifikációi alapján jónak tűnő kis robotot, úgyhogy "haza jött" velem.

 

Kicsomagolás

Az Fmart FM (Fu Mate) nevű cég, (teljes nevén az Fmart (Beijing) Robot Technology Corp., LTD) 1998-ban alakult és elkötelezték magukat az egész családot kiszolgáló robotok iránt. Több, mint 1500 szabadalommal rendelkeznek, a 2010-ben megrendezett világkiállításnak is résztvevői voltak.

Már az előző robotporszívóm doboza sem volt kicsi, de ez még azon is túltett. Amikor elkezdtem kihámozni az utazás alatti védelem miatti külső csomagolást és kihúztam a robotom pakkját, először azt hittem, hogy valaki golyóstollal ráírt valamit. Gondoltam sebaj, ez úgyis csak egy doboz, mi van ha ráírtak valamit? Senkit nem érdekel. Aztán tűnt fel, hogy a "with you, together" szlogen nem egy raktári dolgozó poénja, hanem a gyártó szlogenje kínai és angol nyelven, amit úgy helyeztek el, olyan stílusban, mintha tényleg egy fekete golyóstollal írták volna rá. A doboz felső részén a számomra szintén ismeretlen karakterek mellett az "fmart" felirat látható és ami gyöngyház fényű borítást kapott, így a szivárvány színeiben játszik. A doboz anyaga egyébiránt újrahasznosított papírból készült és oldalán lelhetők fel a benne rejlő termék főbb információi. Itt láthatjuk a porszívónk méretét, súlyát, a választott színt, illetve, hogy EU-ba szánt csomagról van szó. Azaz átalakító mentes EU töltőfejjel érkezik. Az ILIFE-hoz képest pozitívum, ott be kellett szerezzek hozzá egy átalakítót (ami nem volt egy nagy összeg, kb. 300.- Ft).

A fedelet felnyitva egyből egy kis levélboríték fogadott, ami vaskos volt és nehéz. Egy többnyelvű, köztük angol használati utasítást tartalmazott és egy köszönő lapot, több féle elérhetőséggel, ha bármilyen problémánk adódna a termékkel. Nem egy nagy dolog, de az embernek ilyenkor mégis jól esik, mint amikor a boltban távozáskor hallod, hogy köszönjük a vásárlást és nem csak egy unott vállrándítást kapsz köszönésül. Tehát, miután az ázsiai dolgozók megköszönték a vásárlást tovább kutakodtam a csomagban. Kapunk, egy a porszívónk töltésére szolgáló EU-s töltő adapter, egy dokkolót, négy darab oldal kefét (a leírás szerint két darab van a csomagban), két darab, a gép aljára helyezhető moppot (szintén csak egyet ír), két hepa filteres szűrőt, tisztító kefét, porgyűjtő tartályt, a felmosáshoz szükséges víztartályt, távirányítót és a hozzá való elemeket.

A kis takarító eszközünk súlya 3.5 kg, mérete pedig 32 x 32 x 8.5 centiméter. Hangja működés köben 55dB. A fehér ház színét oldalt a szenzorok fekete sávja töri meg. Teteje ezüst színű, ahol egy kéken világító fizikai (benyomható) gomb és egy kis kör alakú szarv található, amire nem tudtam pontosan rájönni, hogy a helyiség feltérképezéhéz szükséges-e vagy a dokkolóra való rátaláláshoz a takarítás végeztével. A dokkolón ugyanis hasonló kis kitüremkedés található, ergo lehetséges. Ha megtalálják egymást és elindul a töltés, kéken kezd világítani a dokkoló LED-je, illetve a porszívó "Clean" feliratú gombja. A gép alján a szívó nyílást, a két kefét, körbe a szenzorokat találjuk, amik védik, nehogy leessen a lépcsőről. Az akkumulátor levehető fedelét, ki/be kapcsoló gombot és a kerekeket találjuk.

A múltkor már találkozhattatok egy gyors kérdőívvel, most kibővítettük azt. Szánj rá körülbelül 1 perc 20 másodpercet, ami a kiöltéshez szükséges. Ahhoz, hogy a blog a lehető legjobb úton haladjon tovább, a segítségetekre van szükség, hogy olyan témákkal tudjunk szolgálni, amiket szívesen olvastok.

 

A nagy próba

Az első bekapcsolás előtti időt szigorúan a dokkolóján töltötte, hogy teljesen felszívja magát energiával. A töltés 4-6 órát vesz igénybe, attól függően, hogy a porszívóba dugjuk-e a töltőcsatlakozót vagy a dokkolóra ráállva látjuk-e el energiával. Felhelyeztem a keféket, a moppot, behelyeztem a 350ml por és a 128ml-es vízzel feltöltött tartályat és útjára indítottam. És ez az ami ezt a porszívót kiemeli a többi társa közül, ez pedig a hátulra felszerelhető víztartály. Ami a többi társával ellentétben, egyszerre tud porszívózni és felmosni. Így gyorsabbá és hatékonyabbá válik a takarítás. A víztartály felhelyezéséhez egy kis segítség, hogy a tartály tetején van egy apró lyuk, hogy be tudjon áramolni a levegő, így amikor fejjel lefelé megtöltöttem, nem tudtam, hogy hol csepeg. Megoldás, luk befog, feltölt, lehelyezni a földre és rárakni a porszívót vagy ujj a lyukon és fejjel lefelé felhelyezni a porzsívó aljára. Ha elolvastam volna a leírást, nem lettek volna ilyen gondjaim. A tartály szuper módon, szépen lassan kezdi engedni a vizet a felmosó rész felé és itatja át azt.

Ahogy az ILIFE V5-nél, itt is ugyanazokat a gombokat kapjuk a távirányítón. Esetünkben a körkörösen induló és egyre nagyobb köröket leíró programot, a fal melletti és sarok tisztítást, illetve a "menj szabad vagy és takaríts" gombot, amikor elindul és az általa meghatározott rendszer szerint végzi a dolgát. Lehetőség van kézi irányításra is, ilyenkor a távirányítón található nyilakkal vezérelhetjük a kellő irányba. Beállíthatjuk az időzített takarítást is, így például ütemezhetjük a folyamatot arra az időszakra, amikor nem tartózkodunk otthon. Ki/be kapcsoláskor és manuális irányváltáskor egy kis harang szerű bimm-bamm hangot hallat, ami elsőre furcsának tűnt, de hamar megszokja az ember.

A gyártói adatok szerint, teljes feltöltéssel, egy 200nm-es területet képes tisztává varázsolni. A gép alján egy kis műanyag ablak alatt bújik meg a 2000mAh teljesítményű akkumulátor. Pozitívuma a gépnek, hogy sok társával ellentétben cserélhető benne az akkumulátor, így ha az elhasználódott, házilag tehetünk bele újat, nem kell szakemberhez fordulni.

A "Clean" gombot megnyomva megkezdődik a takarítás. Egyszerűen nem tudtam, nem nézni miközben takarít. Arra lettem figyelmes, hogy míg az ILIFE egy bizonyos általa választott séma alapján ment végig egy helyiségen, ami sokszor csak nagy össze-visszaságot jelentett nekem. De lehet, hogy ő tudta mit csinál. Addig az Fmart először egyenes vonalban kezd haladni, megáll a falnál, kicsit oldalra indul egyújabb sávot kezdve, aztán megint vissza egyenesen, és ezt végig, amíg be nem futja az egész szobát. Illetve ha akadállyal találkozik akkor kikerülve bolyong egy kicsit, de aztán visszaáll az eredeti menetrendre. A másik sávos tisztítása, ha az elsővel végzett, akkor átlósan megy végig a helyiségen, úgy, mint az első szakaszban, faltól falig. A fal menti és a sarok tisztítás sokkal jobb, mint az ILIFE esetében, itt ugyanis sokkal kisebb helyen képes megfordulni, amint például egy szekrény mellett halad el. Itt a szélénél lelassít is visszafordulva végig megy a szekrény oldala mentén a falig. A fal menti tisztításról még csak annyit, hogy amikor az előszobában utasítottam munkára, a cég szerint 1 cenitméter magasságú akadályon képes áthaladni. Nekem a nyitott ajtók mellett, a 1.5 cm magas küszöbön szinte átugratott és már bent is volt a nappaliban. A csukott ajtókkal az bolt a baja, hogy a küszöbünk kb. 5-7 cm hosszú, így az érzékelő már nem látják a csukott ajtót abból a távolságból, ergo megpróbálja átküzdeni magát az akadályon, aminek az a vége, hogy fennakad, leállítja magát, majd újraindulva más irányba próbál kiszabadulni, ami sikerül is neki, csak ezt hosszú távon nézve eléggé idegesítő. Így tettem valami nagyobb tárgyat az ajtók elé, hogy észrevegye, neki oda nincs bejárás. A szönyegekkel a magassági korlát miatt nincs gondja, egyedül a rongyszőnyegek azok, amik kifognak minden robotporszívón, így ezen is. Maga alá gyűri, elakad és leáll. Ő is szeret felmászni az állólámpám talpára, ahogyan az ILIFE is tette, de ő majndem maximálisan fel húzza magát rajta, aztán csak néz, hogy nem tud menni semerre sem. 

Sokszor nem is hagytam, hogy végig takarítson egy rendes folyamatot, mert már tökéletesnek tartottam azt a fázist ahol ő tartott, így elküldtem tölteni. A takarítás végeztével, vagy ha az akkumulátor 20%-ra merül, akkor automatikusan megkeresi a dokkolót és rááll tölteni magát. Egy idő után már kezdtem azt érezni, amikor már többször takarítottam vele egy azon helyiséget, mintha kezdené "megtanulni", hogy mi hol van, és egyre jobban kerüli ki az akadályokat. Most nem egy szekrénysor szélére vagy egy falra gondolok, amit a szenzorok is tudnak érzékelni, hogy valami nagyon nagy közeledik. Gondolok például a széklábakra, amiknek folyton, minden robotporszívó nekimegy, mert vékonyak ahhoz, hogy lássa ezt az akadályt. 

Szerencsére a székek, bútorok alatt is végez takarítást, ami azt jelenti, hogy a sarok takarításhoz hasonlóan nem hagyja ki a bútorok lábai közötti területet, hanem addig kering és lökdösi az érzékelőkkel és nyomásérzékelőkkel ellátott ütközőivel, míg meg nem találja azt a helyet, ahol be tud mászni közéjük. 

A legjobb dolog az Fmart FM R330-ban, amit a vetélytársak nem mindegyike tud, hogy a gép hátsó részére helyezhető fel a víztartály, amivel fel is moshatunk, Így, amíg a porszívó elöl szívja a port, a hátsó része már fel is mos. Sok termékkel ellentétben, amiket úgy hirdetnek, hogy van benne víztartály, de azt csak a por tartó tartály helyére lehet behelyezni, azaz vagy csak port szív vagy csak felmosni tud. Így ezzel a kombinált funkcióval az R330 nem csak időt, energiát is megtakarít, hiszen nem kell újból végigmennie minden egyes területen, hogy felmosson porszívózás után. Külön meg kell jegyezni az akkumulátor cserélhetőségének lehetőségét, hiszen nem kell szakemberre bízni ezt a folyamatot, hanem magunk is kicserélhetjük az akkumulátort. Ezt a példányt már megtartom magamnak, de még mindig nagyon szívesen kipróbálnék egy-két márkát/típust a lehetségesek közül. Nem mondom, hogy az R330 a legjobb porszívó, hiszen csak a pénztárcánk határozza meg azt, hogy kinek mi a jó, de a kategóriájában, a felmosás tudásával győztes termék és ez az árán is meglátszik, nettó 206.99$, ingyen postával. 

Ha megtetszett a termék, itt megtekintheted

 

Aki nem szeretne ekkora összeget rááldozni egy robotporszívó vásárlásásra, annak most szerencséje van, ugyanis a GearBest-nél még tart az akció az ILIFE termékekre, így az árbajnok győztes ILIFE V1 nettó 79.99$, az ILIFE V7 nettó 146.99$, az ILIFE X5 pedig nettó 129.99$-ért megvásárolható, ami nagyon jó ár értük.

A többi ILIFE akciót itt találod

Itt pedig a többi akciós termék között nézhetsz szét, telefon, táblagép és még sok más

Ha a családnak kell egy-két jó dolog, akkor itt nézz szét

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot 

Kattints a megosztásra, hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Ne felejtsd el megnézni az NMR blog Facebook oldalát, mert a híreket, amiket az oldalunkon hely hiányában nem  mindig tudunk megjeleníteni, illetve a legújabb és a kupon kódokkal jóval olcsóbban megvásárolható termékeket ott találod.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr7812506445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása