Motospeed CK104 mechanikus billentyűzet teszt – Játékra hangolva

2018. március 27. 07:36 - nezdmitrendelszblog

ck104-18.jpg

Egy igazi különlegesség járt nálunk, hogy teszteljük. A Motospeed CK104 egy mechanikus 104 gombos RGB háttérvilágítással rendelkező billentyűzet, egyenesen Kínából.

Mielőtt beleásnánk magunkat a billentyűzet rejtelmeibe tisztázzuk, hogy mit jelent a mechanikus billentyűzet fogalma. A mai billentyűzeteket két nagy csoportra bonthatjuk: az olcsóbb, egyszerűbb modellek, melyek membrános technológiát használnak, vagyis a gombok alatt egy gumiréteg húzódik, az érintkezőket ezzel zárjuk és ez is löki vissza lenyomás után a gombokat. Ennek a megoldásnak a nagy előnye, hogy rendkívül olcsó az előállítása és relatív védett a portól és fröccsenésektől.

A második csoportba tartoznak a mechanikus billentyűzetek, melyek lelkét a komplex mechanikus kapcsolók sorozata alkotja. Ezeknek több rugója is lehet, valamint a kapcsolást ténylegesen egy gomb végzi.
fsdfdfd.jpg

A mechanikus kapcsolók előnye többek közöt, hogy általánosan 50 vagy akár 80 millió leütésig garantáltan működőképesek. A mechanikus billentyűzetek érzetre is teljesen másak, mint membrános társaik. Itt pontos visszajelzést kapunk, hogy a gomb alatt lévő mikrokapcsoló hol kapcsol.

Az utóbbi típusok árai egész elképesztő szinten mozognak, akár a 30-90 ezer forintos sávból is választhatnak a fanatikusok, illetve a minőségre vágyók. Szerencsére a Motospeed ennél lényegesebb olcsóbb megoldást kínál számunkra.

 

 

Kicsomagolás

 

dsc06967.JPG

A gyártó nem játszik zsákba macskát. A téglalap alakú doboz tetején, amiben érkezik a kincs, egyből megpillantható egy kép magáról a billentyűzetről, az alján pedig kapunk némi információt, hogyan varázsolhatjuk elő az RGB LED-ek adta színes lehetőségeket. A doboz belsejében a billentyűzetet egy műanyag „zacskóban” találjuk, aminek végein egy-egy távtartó szivacsot kapunk, hogy szállítás közben ne sérüljön meg olyan könnyen a termék. A csomagolást félre dobva találunk benne még egy leírást és egy billentyű kiszedő szerszámot.

dsc06963.JPG

dsc06965.JPG

dsc06971.JPG

dsc06972.JPG

A termék mérete 43,2 x 11,8 x 3,4 cm, súlya 790 grammot nyom a mérlegen. Mindössze körülbelül 2,5cm-rel keskenyebb, magasságra pedig kb. 5 cm-rel alacsonyabb, mint a saját A4TECH(KD-162) billentyűzetem. A kábel hosszúsága miatt sem kell aggódnunk, ami 1,8 méter hosszú lett, USB 2.0-ás interfészen csatlakoztathatjuk a gépünkhöz 3ms-os válaszidő mellett. Ami csúcs ezekben a mechanikus billentyűzetben, hogy anti-ghosting támogatásúak, azaz püfölhetjük akár egyszerre az összes billentyűt akkor sem lesz semmi fennakadás.

dsc06975.JPG

dsc06977.JPG

 

A nagy próba

 

dsc06982.JPG

A klaviatúra amolyan minimalista megjelenést kapott, első ránézésre megdobogtatja a kütyümániás ember szívét. Az eszköz házának alja műanyag, a fedlap szálcsiszolt alumínium, aminek a tetején ülnek a gombok, melyekben nem a drága Cherry kapcsolók vannak, hanem ezek kínai klónjaik. Ne csüggedjünk emiatt, érzetre nincs különbség az olcsóbb és drágább között. A billentyűk mindegyike pontosan kapcsol, körülbelül 3 mm-es távot járnak be teljes lenyomásnál, érzetre kellemes, már-már felüdülés egy ilyen tasztatúrán gépelni. A sima membrános billentyűzetek után, már ha nem zavar minket a mechanikus kapcsolók csattogása. Többi mechanikus társaihoz képest nem hangos, ám ha az ember fia a membránoshoz van hozzászokva, akkor igen zavaró lehet, főleg, ha akkor szeretnénk használni, amikor már a család többi tagja rég alszik.

dsc06996.JPG

gif1.gif

Jogos lehet a kérdés, mitől GAMER billentyűzet a billentyűzet, azon felül, hogy a gombok leütésekor pontos visszajelzést kapunk és kevesebb hibával lehet gépelni. A gyártó öt játék nemhez előre beprogramozott megvilágítással kedveskedik nekünk, szimulátortól a stratégiáig kiválaszthatjuk, mely gomb kombinációk legyenek megvilágítva. Ezeken felül választhatunk hat alapszínt és kilenc különböző megvilágítási módot.

dsc06997.JPG

dsc06998.JPG

 A billentyűzeten megtalálhatóak a már jól megszokott multimédiás funkciók is, mint a hangerő szabályzás, némítás és a különböző alkalmazások gyorsindítása is.

dsc06995.JPG

gif3.gif

ezgif_com-resize.gif

 

Végszó

 

Összességében egy minőségi billentyűzetet kapunk a gyártótól, rengeteg színes funkcióval, használat közben csupán egy dolog lehet negatívum az ékezetes karakterek hiánya. Amennyiben ettől el tudunk tekinteni egy szuper billentyűzetet nyüstölhetünk gondtalanul. Mert, hogy egyhamar nem fogjuk legépelni az 50 milliós élettartamát a kapcsolóknak, amit ígérnek, az biztos. A cikk írásának pillanatában európai raktárból olcsóbban megvásárolhatjuk, mint a felkelő nap országából és mint azt tudjuk, enne a pozitív hozadéka, hogy nem kell áfát, vámot fizetnünk rá, így a termék 54$-ba kerül.

ck104-18_1.jpg

Motospeed CK104 mechanikus billentyűzet

 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla! 

 

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9613774964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.28. 09:34:49

Nem tudom az a 50millió leütés mennyi idő alatt jönne össze, nekem a legegyszerűbb tescoban kapható 1000ft-os labtech(?) billentyűzetem van, már több mint 10 éve, és annak ellenére, hogy átlagosan legalább napi 10órát használom, még mindig semmi baja, ugyan úgy működik minden billentyűje, és még a betűk sem koptak le.

Pedig sokszor ököllel is vertem már...

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.03.28. 09:36:57

@Berelhetoreklamfelulet: Igen, mondjuk erre én is gondoltam már, hogy valamilyen alkalmazással rögzítem az egy napi billentyűzet lenyomásaim számát. Aztán lehet kiderülne, hogy kisnyugdíjas lennék, mire elérném ezt a számot :D

Pic 2018.03.28. 15:16:10

Sziasztok!

A Mechanikus billentyűzetek tényleg jobbak. Aki egyszer átszokott az már sosem akar mást. teljesen más világ.

A Motospeed-et mint gyártót mi teszteltük 2012-ben. Már a logójukon is röhögtünk, mert a Roccat és a Razer logója összevariálva. :))) Kolléga aki kint volt kínában el is ment hozzájuk, mert már akkor bejelentették a mechanikus klavit. Nagy szar volt ott, mindent mutattak neki, csak olyat nem tudtak, mert jó szokás serint blöfföltek. Nem volt semmilyük. Úgy lopkodtak össze mindent a szokásos kínai módszerrel, de a gamer termékeik akkoriban még iszonyatosan gyengék voltak. Kb az a szint volt, hogy világítós volt az egér meg a bill és akkor azt mondták ez akkor GAMER. Hát nem attól lesz Gamer valami! Úgyhogy akkor tisztelettel skippeltük a Motospeed-et mint gyártót és tartósan tiltólistára raktuk őket, mint partnert.

Nem tudom ebben a Moto klaviban most milyen mechanikus kapcsoló van, le kellene ellenőrizni a gyártót, mert a kapcsoló gyártója sokat számít. Az OEM gyártók számára a Cherry és a Kailh a legjobb választás-

Ami a mechanikus billentyűzetek tartósságát illeti manapság olyan szinten felment az igény, hogy csúcsra van járatva a termelés évek óta, emiatt egyre több a gond mind a Cherryvel, mind a klónjaikkal. Sajnos a hosszú élettartam csak reklám jelen állás szerint.

Sajnos meghalnak, azaz kontakthibásak lesznek a kapcsolók. Általában egy év után jönnek elő a problémák. A kapcsoló vagy nem érzékeli a leütést vagy duplázik.

Ilyenkor egyszerűbb esetben a kontaktspray segít máskor sajnos csak a komplett kapcsoló csere.

Egyébként a tapasztalatunk az volt, hogy általában a legtöbb garanciális panaszt nem a kapcsolók okozzák, csak kb harmadát.

A nagyobbik gond a vezérlő IC-k teljes halála, mert cserélhetetlen vagy ami szintén gyakran előfordul, hogy vékony a nyák a billentyűzetben és igaz, hogy a kapcsoló bírja ha püfölöd, de a nyák alatta beszakad és akkor lehet átforrasztani a kapcsolót, hogy működjön.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.29. 09:16:14

@Pic:
Hát igen, a membránosnál ezzel nincs gond, akár ketté is hajlíthatod, a műanyag fólia ami benne van nem törik el.

Amúgy az a 50millió leütés egy db billentyűre érvényes, vagy az összesre összesen?

Mert ha mondjuk veszünk egy nagyon kocka sc2 playert, aki napi 8 árát játszik 300apm-el, úgy, hogy feltételezzük, hogy 10 gombot nyom, akkor egy gombra:
50000000/(30*8*365) 570 nap minimum élet tartam jönne ki, ami ~1,5 év.
Persze a valóságban valószínű inkább 5 gombot nyom átlagosan, azaz 1év sem jönne ki. Egy mmorpg vagy fps playernek meg a W betűje lenne szétnyomva valószínű még ennél jobban is. (Konkrétan nekem is ez a gomb az ami leginkább mozog a helyén, meg a space is fényesebb mint a többi :D)

Meridian74 2018.03.29. 17:05:18

Amúgy oké, mechanikus a billentyűzet. De mitől "gamer"?
Számomra a gamer billentyűzet itt kezdődik:
techjourney.net/ideazon-zboard-merc-gaming-keyboard-review-by-ign/

Vagy ez:
ipon.hu/webshop/product/tracer_avenger_usb_fekete/501707
süti beállítások módosítása