HawKeye Firefly 8 akciókamera teszt - Nagyon meglepődtünk

2018. április 17. 07:21 - nezdmitrendelszblog

eaef59aa-af34-4e91-8b3f-869e8775aad0.jpg

A napokban kaptuk kézhez a Firefly 8 akciókamerát. Manapság egyre több hasonló kamera lát napvilágot. A legfőbb közös vonásuk, hogy mind egy közös ősre vezethető vissza, mindannyian tudjuk, hogy a menj professzionálisan (GoPro) márkára gondolok. A közös eredeti őshöz képest viszont egy előnye van a legtöbb trónkövetelőnek, az pedig a hátsó kijelző, ami nagy segítség ahhoz, hogy pontosan tudjuk mi is kerül a képre. Nézzük mit is kapunk a kezünkbe.

A doboz büszkén hirdeti belső tartalmát, egyrészt a készülék nevét és pontos típusát, másrészt pedig a doboz oldalán a gyártó szerinti legfontosabb adatokat: WIFI valós idejű visszajátszás, távirányítási lehetőség (távirányító nincs mellékelve az alapcsomagban), stabilizálás, saját mikrofon, 2 inches kijelző, 20m-ig vízálló.

k01_eredmeny.jpgk02_eredmeny.jpg

Ezek után egy lelkes húzó mozdulattal napvilágra kerül egy sima fehér, de elég kemény doboz, ami jól megvédi belső tartalmát.
k03_eredmeny.jpg
k04_eredmeny.jpg

A kamera alatt van a használati utasítás és az extra rögzítési lehetőségek, illetve az adatmásolásra és töltésre szolgáló USB kábel.
k05_eredmeny.jpg

A használati utasítás angol nyelvű, és ha minden igaz kínai. A lényeg tulajdonképpen benne van és sikeresen elnavigál minket az IOS vagy Android app-hoz. Kapunk csatlakozó lehetőséget biciklihez, autóhoz, hajózáshoz és merüléshez, ill. kamera állványhoz. További kiegészítőket lehet még rendelni hozzá, ilyen az extra akkumulátor is. Ez egy jó dolog, hiszen az akkumulátor cserélhető, így a működési idő jelentősen kitolható. A mellékelt használati utasítás több helyen is említi csupa nagybetűvel a SONY CMOS szenzort, ami egyrészt kíváncsivá tett, másrészt gyanakvóvá is, hiszen a „Ne szórakozz Zohannal” c. film óta tudjuk, hogy belül minden Sony. Szóval a puszta értékeket fussuk végig, hiszen biztosan vannak technológiai fetisiszták, akiket csak ez érdekel: 12 MP-s SONY (csupa nagybetűvel) szenzor, 640x480-as hátsó kijelző, ami 2 inch-es, maximum 64 GB-os class 10-es kártya foglalat, HD kimenet, maximum 2160p felbontás 24 fps mellett H264-es tömörítés, PAL/NTSC rendszer, 70g, 1200 mAh-s akkumulátor, 80 perces működési idő, 3 óra töltési idő, video, fotó és time-lapse módok, képstabilizálás.
k06_eredmeny.jpg

Kézbe véve az első gondolatom az volt, hogy jól össze van rakva, így biztosra vehető, hogy vízálló. A külső ház masszív, nem recseg, ropog sehol. A kiképzése és a gombok elhelyezése követi a hagyományokat, a nyomáspontjuk elég mély, de határozott, így nincs kétség afelől, hogy megnyomtuk e vagy sem. A gép oldalán található egy mini USB és mini hdmi csatlakozó, az USB-n keresztül lehet tölteni a kamerát.
k09_eredmeny.jpg
k10_eredmeny.jpg

Bekapcsoláskor udvariasan figyelmeztet a gép ha nem tettünk bele memóriakártyát.

k11_eredmeny.jpg

Ha ezt az akadályt sikeresen vettük, akkor látjuk, hogy épp milyen beállításokat fogunk használni, ill. mennyi a visszamaradó idő. A felső gombot megnyomva már kezdődhet is a rögzítés. Ha a menüben akarunk beállításokat eszközölni, akkor a két oldalsó gombot is használatba kell vennünk. A menü kezelése megszokást igényel, de azért használható, szerencsére alapból angolul van minden, így nem okoz gondot benne az első ismerkedés sem. Mindent lehet állítani amit megszoktunk, a felbontást, az fps-t, fotózni vagy videózni szeretnénk. De tegye mindenki a szívére a kezét és gondolja át, igazából egyszer beállítjuk a számunkra megfelelő felbontást és utána többet nem nyúlunk hozzá. Nincs is igazán miért. Az irányítása kesztyűben is gond nélkül megoldható, a gombok elég nagyok ehhez is.
k07_eredmeny.jpg
k08_eredmeny.jpg

A lényeg viszont azután kezdődik, hogy bekapcsoltuk a kamerát. Gyorsan életre kel, alig néhány másodperc alatt hadra fogható az eszköz. Rögtön meg is kezdődik a felvétel, ha ezt szeretnénk. Kültéren is egész jól látható a hátsó kijelző képe, ami fontos, mert várhatóan ez lesz a felhasználási területe. A felvételek rendben elkezdődtek, megálltak, amikor megnyomtuk a gombot, semmilyen akadás, vagy egyéb hiba nem látszott. Tehát bátran ki lehet jelenteni, hogy a működése rendben volt. A 80 perc működési idő biztosan összejön, nekünk 40 perc után sem volt még félig merülve az akksi. Visszanézve a felvételeket látszik, hogy a kis kamera valós felbontása az 1080p lehet, a 2160p valamilyen felskálázott értékként jön létre, mert több részletet ránézésre nem tapasztaltunk. Lehet, hogy matematikailag alátámasztható valahogyan, de látványra nincs köztük különbség. Mivel pont leesett a hó, ezért egy dimbes-dombos területre mentünk egy rövid túrára. A túra közben normál séta mellett készítettünk felvételeket, ill. statikus helyzetben is. Fontos, hogy tényleg normál séta mellett készítettük a felvételeket, nem pedig a tapasztalt kommandósok guggoló-sétáló professzionális operatőr mozgásával. Látszik is a stabilizátor ellenére is a rázkódás, ahogy lépünk, viszont a statikusabb, lassabb képi megoldásoknál egészen stabil lett a kép. A cikk végén található videó második felében található egy rövid kicsit színezett „minta” a videó minőségéből. Mindent összevetve a képminőség megfelelő, nyersen is jó, minimális utómunkával véleményünk szerint házi használatra tökéletes eredményt lehet kapni. A kezdő videó mágusoknak jó hír, hogy a kamera 60 fps-re is képes, így egy kis ügyeskedéssel gond nélkül 2-2,5 szeres lassítást lehet elérni jó képminőség mellett. A profi mágusoknak ez sokkal nagyobb fokú lassításokra is elég lehet. Meg akartunk örökíteni pár snowboardost, vagy motoros szánkós duplaszaltót, de sajnos egyetlen nyugdíjas túrázón kívül nem találkoztunk senkivel, ő viszont már eleve elég lassan mozgott így a lassításnak már nem sok értelme lett volna. Visszatérve a minőségre, a kép elég kontrasztos és Full-HD-ban jó minőséget nyújt, TV-n visszanézve egész jól nézett ki. Érdemes megnézni egy nyers fájlt is, melyet innen lehet letölteni, mert sajnos a YouTube ront a minőségen.

Nyers videó fájl

 

Igazából elég nehéz kihívás elé állítottuk a kis kamerát, mert nagyon részletgazdag volt a helyszín ahol felvettünk vele pár snittet. Persze a hó önmagában is el tudja „rontani” a felvételeket, mert a kamera automatikák kompenzálásként leveszik a fényerőt és sötétek lesznek tőle a felvételek. Itt ezt nem tapasztaltuk, ami jó hír. Így akik síelést vagy egyéb téli sportot akarnak felvenni, nem lesz vele problémájuk. Ahogy várhatóan senki másnak sem. A teljesség kedvéért azt érdemes megjegyezni, hogy kromatikus aberrációval azért itt-ott találkozni lehetett a videó felvételen is, de ott igazából nem volt szembeötlő. Az állóképeknél a méretük miatt viszont már ki lehet szúrni, ha az ember tudja, hogy mit keres. A jelenség a fák ágainál figyelhető meg, ahol lilás szellemkép látszik a kép szélei felé. A lenti képen a teljes kép mellett bejelöltük egy részleten, hogy nektek már ne kelljen keresni.
kam03_eredmeny.jpg
montazs_eredmeny.jpg

Érdemes is átevezni az állóképek világára az előbbi gondolatmenet farvizén. Az állóképek élessége kimondottan jónak mondható, amint azt az alábbi képek is bizonyítják.
kam01_eredmeny.jpg

Persze nem a teljes felbontásban, de ha 5-6 M-es képekké konvertáljuk őket, akkor monitoron / TV-n egész szép eredményt kaphatunk, sőt meg merem kockáztatni, hogy az elvetemültebbek akár A4-es nyomatot is készíthetnek belőle, már ha erre vágynak persze. Az állóképek színei is nagyjából rendben vannak.
kam02_eredmeny.jpg

Sokat töprengtem, hogy le merjem-e írni, nehogy utcai lázongásokat idézzek elő, de a fényképező üzemmódja egy kicsivel jobb minőséget ad, mint arányban a videó funkció eredménye. Tehát a videó funkció jó, de az állókép egy fokkal még jobb.

Persze aki az igazi minőséget keresi, az állványra is teheti a kis gépet és akkor a videó és a kép is kompromisszummentes lesz. Arról nem is beszélve, hogy a rokonság is hálás lesz, ha nem folyamatosan rázkódó filmet kell nézni, szóval tessék bátran használni valamilyen kicsi állványt, vagy támasztékot.

Ha állványra helyeztük a kis gépet, akkor nem kell szerencsétlenkednünk az irányítás okozta gombnyomogatás miatt folyamatos pozicionálással. A rendszerhez van egy egészen jól működő és áttekinthető app. Egy kicsit talán túl sok is a paraméterezhetőség, hiszen szerintem sokan nem tudják, hogy hogyan is kéne beállítani egy gépet az automatika helyett.
menumontazs01_eredmeny.jpg

De ezzel nincs gond, alapból automata és alul kapunk egy elsütő gombot, ami jól észrevehető. Az app egész könnyen megtalálta WIFIN keresztül a kamerát és a párosítás után máris van élőképünk, ami minimális késéssel gyakorlatilag real-time képet mutat. A beállítások hatásait is azonnal láthatjuk, feltéve, hogy elég bátrak vagyunk magunkhoz ragadni az irányítást. Itt is lehetőség van a nézőpont látási szögét befolyásolni, amit rögtön látunk is.
menumontazs02_eredmeny.jpgVan a főoldalon kívül egy elég tekintélyes beállítási menü is ahol szinte mindent paraméterezhetünk amint a képeken is láthatjátok.
menumontazs03_eredmeny.jpg

Úgy érzem, hogy az app lehetővé teszi a teljes értékű távirányítást és beállításokat méghozzá magas színvonalon. Amit beállítunk utána is megjegyzi a kamera, tehát ha bontjuk a kapcsolatot, akkor is maradnak azok az értékek, amiket beállítottunk.

Gyorsan kicsomagoltuk és elmentünk vele egy kicsit videózni:

Összegzésként egy nagyon jó szerelési minőségű és könnyen kezelhető kamerát ismertünk meg a Firefly 8 személyében. Az általános képminősége szerintünk jó, természetesen egy Gopro Hero 6 –os képe érezhetően jobb 4K-ban, viszont 4x annyiba kerül, mint a tesztalanyunk és Full-HD-ban nincs akkora minőségbeli szakadék. Az ilyen extrém sportokhoz (is) fejlesztett kütyük kapcsán mindig elgondolkodom, hogy a fél karomat odaadtam volna érte gyerekkoromban, amikor a hordozható kamera egy 4-5kg-os monstrumot jelentett, amire úgy kellett vigyázni, mint egy hímestojásra. Ezzel a kis kamerával mindent fölvehetünk, ami szerintünk érdekes. Ha végeztünk simán zsebre vágjuk, és máris mehetünk újabb kihívást keresni. Nem mellesleg pénzünk is marad egy extra kalandra. A teszt írása alatt a GearBest már az újabb verziót forgalmazza, a 8S-t, ami már képes bluetooth vezérlővel működni és még külső mikrofont is csatlakoztathatunk hozzá, így akár egy kezdő vlogger kamerájaként is funkcionálhat. Szerencsénkre európai raktárból rendelhető meg, így nem lesz gondunk az áfára és a vámra sem. A Firefly 8S 134.27$-ba kerül. De akár szétnézhetünk nem csak a gyártó kínálatában, hiszen rengeteg akciókamerát találhatunk a kicsiktől a nagyokig.

A HawKeye Firefly 8S 4K kamerát itt nézheted meg, európai raktárból

 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla! 

 

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 Ez a kép jelképezi az általad beszúrt forrás kódot. A kép csupán a kód helyét jelzi, a kód által megjelenített elem méreteit és elrendezését nem, erre használd az előnézet gombot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6213839700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása