Alfawise BT- 200 soundbar teszt - Olcsó kiegészítő a TV mellé és zenehallgatáshoz egyaránt

2018. augusztus 23. 07:21 - nezdmitrendelszblog

_1_eredmeny12018_08_22_17-10-34.jpg

Soundbar vagy házimozi rendszer? Olcsó vagy drága? Akik szeretnek otthon filmezni és nem csak a tévén keresztül szeretnék hallani a kedvenc poénokat, sikolyokat, robbanásokat, azok valószínűleg már elgondolkodtak egy kiegészítő megoldáson. Én is. Így vettem egy olcsó hangkeltőt a televízió alá.

Egészen jól árasították az Alfawise BT-200 nevű soundbart, Így gondoltam 43$-t megér, hogy a TV hangja jobb minőségben szólaljon meg. De egy több módon is használhatom, mert a beépített akkumulátora miatt kivihetem a kertbe is és nem kell folyamatosan a hosszabbítókkal bajlódni, ha azt szeretném, hogy kint, grillezés közben is szóljon a kedvenc zeném.

 

Kicsomagolás

p1030340.JPG

A csomagolás elég egyszerűre sikeredett. Egy vékony, de annál hosszabb dobozban kapott helyet az Alfawise terméke, aminek az elején a termék képe, a hátulján pedig a főbb adatok találhatóak. A dobozban egy fóliába bújtatva, habszivacs párnákkal kitámasztva találjuk az eszközt, ami mellé egy kis tasakot csomagoltak, amiben egy angol nyelvű leírás, egy microUSB kábel (ez látja el árammal a hangszórót), egy RCA-jack kábel és egy távirányító található.
p1030344.JPG

Az 55 x 5 x 5 centiméteres dimenziókkal rendelkező hangszóró könnyűnek mondható, 630 grammot nyom. Felépítésre nem mutat sok újdonságot a többi, hasonló termékkel szemben. Az egész hangszóró műanyag borítást kapott, ami zongoralakk fekete színben tündököl. A front részt majdnem teljes egészében a fém hangszóróács foglalja el, középen találunk egy apró LED-et, ez jelzi ha az eszköz működőképes, illetve a töltésről kapunk vizuális információt. Az előlapi rács mögött 2-2 hangszóró lapul, amik 4 x 5W teljesítményre képesek. Oldalt találhatóak a bass reflex nyílások, amik szerencsére nem csak díszítő elemek, hogy általuk sokkal komolyabb eszköznek tűnjön a kis hangszóró, hanem tényleg van funkciója.

p1030688.JPG

p1030685.JPG

A tetején találhatóak a vezérlőgombok, amikből öt darabot kapunk. Jobb oldalon a be/ki kapcsoló, mellette a bemenet választó, így nyomva tartva kiválaszthatjuk az AUX bemenetet, a microSD kártyát és a Bluetooth-t is. Mellette egy lejátszás/szünet gomb és a +/- jelzéssel ellátott zeneszám léptető és hangerő gomb található. A gombok gumiborítást kaptak és sajnos elég hangosan kattannak.

p1030687.JPG

Amikor megnéztem a hangszóró hátulját, kicsit meglepődtem. Az hittem, hogy sokkal szegényesebb lesz a kínálat csatlakozó fronton, de nem kellett csalódnom. Baloldalon egy microUSB portot találunk, amin keresztül láthatjuk el árammal a hangfalat, illetve tölthetjük fel róla, hiszen beépített 2000mAh kapacitású akkumulátort is kapott. Ez jó ötlet volt a gyártó részéről, mert a TV alatt nem foglal el még egy helyet a hangfal adaptere, hiszen szinte minden televízión található már USB port, ahová a mellékelt kábelt csatlakoztathatjuk a hangfalhoz, így azt a TV látja el árammal.

p1030691.JPG

A microUSB port mellett találunk egy jack csatlakozót, mellette egy microSD kártya olvasót és egy AUX bemenetet, amelyhez egy kábelt is mellékeltek, így akár RCA csatlakozón vagy a saját RCA-jack végű kábellel is összeköthetjük.

A mellékelt távirányítón látszik, hogy nem a mérnökök hada dolgozott rajta, hogy minél különlegesebb és praktikusabb modellel álljanak elő, ez egy tipikus, olcsó távvezérlő, amit általában minden olcsóbb kínai termék mellé csomagolnak, de legalább van, így távolról is vezérelhetjük vele a zenelejátszást. Kellemesen csalódtam a kis hangszóróban, hogy az alsó rész két szélén található vékony kis talpak nem bútorlapot karcoló műanyagból, hanem gumiból vannak. Első körben összeállítottam a szettet az íróasztalomon, bedugtam a microUSB kábelt a laptopom USB csatlakozójához és bekapcsoltam a hangfalat.

 

A nagy próba

 p1030624.JPG

A bekapcsoló gombot nyomva tartva felvillan az előlapi LED, és mellé az, amire nem számítottunk, egy elsőre ijesztően hangos dallam (a lejjebb található videóban hallható), ami természetesen a kikapcsolásnál is jelzi, hogy elmegy aludni. A kínaiak úgy látszik nem tudnak elszakadni az európai ember szemében gagyinak tűnő hanghatásoktól. Az már csak külön hab a tortán, hogy a módok váltásakor is szépen elmondja egy női hang, hogy a rádió vagy épp a Bluetooth módot választottuk ki rajta. Ha részt vehettem volna a fejlesztésben, az első dolgom lett volna elvetni ezt a hangoskodó, módváltó ötletet.

p1030353.JPG

Bekapcsoláskor alapértelmezetten Bluetooth módba kapcsol, azonban, ha egy microSD kártyát helyeztünk bele, akkor bekapcsoláskor automatikusan elindítja róla a lejátszást. A hangfal BT-200 néven szerepel a megtalálható eszközök között. Egyik telefonom automatikusan csatlakozott hozzá, míg egy másiknál be kellett írjam a 0000 karakterű párosítási kódot, de amint csatlakoztak, onnantól kezdve azonnal kommunikáltak egymással a hangfal ki és bekapcsolása után is. A laptophoz is könnyen tudtam vele csatlakozni a Bluetooth kapcsolaton jeresztül, tehát elég sok eszközzel összekapcsolhatjuk. Szerencsére nem zavar bele a zenelejátszásba, ha épp hívnak minket. Az indított vagy fogadott hívás nem a hangfalon keresztül szólal meg, azt ugyanúgy a telefonunkon keresztül bonyolíthatjuk le.

bt-200.jpg

A Bluetooth-on keresztüli zenelejátszást nem csak a telefonunkkal vezérelhetjük. A zenék léptetéséhez, indításához és a hangerő szabályzásához a hangfalon található és a távirányító gombjait is használhatjuk.

 

Több forrást is választhatunk:

  • RCA mód

Itt nincs sok dolgunk, a mellékelt RCA-jack kábellel egy telefonhoz vagy bármilyen lejátszóhoz csatlakoztathatjuk és akár a TV fülhallgató kimenetére is köthetjük a hagfalat.

  • FM rádió mód

A jobb vételi lehetőség érdekében csatlakoztassunk a 3.5mm-es bemenetre egy fülhallgatót. Anélkül 2-3 rádióadót talált a sávok keresésekor, a fülhallgató csatlakoztatás utáni kereséssel pedig 16 adót számoltam össze. A kereséshez a „play” gombot kell 2 másodpercig nyomva tartani, majd az előlapi LED elkezd villogni a csatornák keresésekor. Ha ez megtörtént, akkor a villogás abba marad

  • Memóriakártya

Kipróbáltam egy nagyobb, 64GB-os microSD kártyával a lejátszót, mert ez a méret szokott lenni a szűk keresztmetszet, hogy 32GB-nál nagyobb méretű memóriakártyát már nem kezelnek. Itt szerencsére nem találkoztam ezzel a problémával. Kíváncsi voltam, hogy kifogok-e rajta azzal, ha nem csak a memóriakártya gyökérkönyvtárába, hanem egy másik mappába is bemásolok pár zeneszámot. Gond nélkül vette a kis cselemet, szépen egymás után lejátszotta a zenéket, minden gond nélkül.

Térjünk rá a fontosabb dolgokra és beszéljünk kicsit a hangról. Egy Xiaomi hangszóróm van, amit imádok, amikor megvásároltam és az azóta eltelt bő egy év alatt is azt gondolom életem legjobb vásárlása volt. Így, természetesen ő volt az összehasonlítási alap, amivel egy kicsit túllőttem a célon, mert míg az egyik termék egy soundbar, a másik egy kis hangfal és emellett a kis különbség mellett még az sem elhanyagolható szempont, hogy a Xiaomi kétszer annyiba került, mint az Alfawise terméke és ez nem csak azért lehet, mert már a kínai gyártónál is a „nevet kell megfizetni”. Nem, itt a hallható, füllel észlelhető élmények igencsak különböznek. Nem mondom, hogy a Xiaomi felér egy prémium gyártó termékével, de ilyen szempont alapján nem is volna fair egy összehasonlítás.

p1030681.JPG

Természetesen nem találunk közép és magas sugárzókat a soundbar-on, ami behatárolja a hangzást, de a négy kis hangszóró teszi a dolgát. Szerencsére nagy hangerőn sem torzít vagy recseg. Filmezni valóban jobb vele, így aki csak a TV mellé szeretne egy nagyobb, jobb hangminőséget produkáló hangfalat, annak jó választás az Alfawise BT-200. A jobb és baloldal jól különül el, hála a sztereó megoldásnak, a szűk keresztmetszet inkább zenehallgatáskor jön elő. Ilyen kis hangszórókkal lehetetlen megszólaltatani minden mély, közép és magas hangot.

Filmnézéshez megfelelő, de aki ablaküveget megrezegtető mélyeket szeretne, az más terméket válasszon. Zenéhez alapesetben nincs jó hangja. Keveselltem a magas hangokat és a mélyek is hiányoztak. A távirányítón találunk egy EQ gombot, amivel a hangszínt módosíthatjuk szűk keretek között, de ezzel sem tetszett az, amit produkálni tudott. Szerencsére a Poweramp zenelejátszóban, amit a telefonomon használok, szépen korrigálható a hangszínbeállítás. Így már felcsendülnek a magasak, előjönnek a mélyek, ha így lehetne állítani a hangszínt a távirányítóval, akkor best buy vétel lenne a kis hangfal, de a Xiaomi hangfal hangminőségével még így sem ér fel. Hangja egy nagyobb szobába is bőven elegendő, miközben próbálgattam, túl kellett kiabáljam, annyira hangos tud lenni maximális hangerőn

A Bluetooth vevő szerencsére elég erős benne. Csukott ajtó mellett, a másik szobában sem volt jelvesztés vagy szaggatás a zenelejátszásban. Nyílt terepen is hozza a körülbelüli 9 méteres távolságot. Az pedig tényleg nagyon jó, hogy nem kell semmilyen kábelt kicipelni a kertbe, hogy működésre bírjuk. Az akkumulátort 2-2.5 óra alatt tölthetjük fel. Bluetooth kapcsolat mellett, közepes hangerőn több, mint 4 órát tudtam vele zenélni. Pozitív dolog, ha túl messze megyünk a telefonunkkal a készüléktől, lecsatlakozik a Bluetooth kapcsolatról és pár perc után kikapcsol a hangfal.

A 43$-os árával nem rossz vétel az Alfawise terméke, de mindig találni jobbat is, magasabb áron, például a Xiaomi hasonló megoldását, vagy ha kimondottan zenehallgatásra szeretnél terméket választani, akkor a Xiaomi Mi Smart Network Speaker-t. Megvan a helye, ő fog szólni a TV mellett, ha épp filmet nézek és, ami külön tetszett benne, hogy ehhez elég csak a TV-ről áramot adnom neki microUSB porton keresztül. Nekem ennyi pénzt megért, a 43$-os ár szerencsére nem egy óriási összeg, így aki otthonra szeretne filmnézésre, zenelejátszásra egy kis mindenest egy kisebb Hifi helyett, azoknak jó választás lehet az Alfawise BT-200 soundbar. Az EU Express és EU Priority Line szállítással pedig áfa és vámmentesen rendelhető meg mindegyik termék.

_1_eredmeny22018_08_22_17-32-37.jpg

Az Alfawise soundbart itt vásárolhatod meg

 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy más is elolvashassa.

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr4514195717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burpi Turpi 2018.08.23. 09:10:55

Nem jobb,mint a tévém hangja.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.08.23. 09:12:07

@Burpi Turpi: Az én Samu tévémnél jobban szól. De az biztos, hogy a komolyabb beépített hangsugárzós modelleknél nem jobb.
süti beállítások módosítása