Megéri vetni rá egy pillantást! Cubot P20 teszt

2018. október 24. 18:49 - nezdmitrendelszblog

cubot p20

Nagyon érdekes modell lett a Cubot P20, ami a maga nemében nem rossz készülék, hiszen minden megvan benne, hogy egy olcsón elérhető, de minden újdonsággal ellátott mobiltelefont kapjunk a pénzünkért.

A Cubot P20 az első notch-al megáldott mobiltelefon, ami a kezünk ügyébe került. Mióta felbukkantak az első ilyen szenzorsziget mellé benyúló kijelzők, azóta nem tudom eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem ez az új megoldás. Mondhatni a két tábor, azaz a nocss ellenzők és kedvelők közé rekedtem, mert szerintem se nem annyira borzasztó megoldás, hogy utálnám, de nem is nyújt akkora élményt, hogy imádnám. Ennek fényében kíváncsian vágtam neki a tesztnek, hogy milyen élményekkel gazdagodom a telefon használata közben.

Nem csak az első szenzorszigetes telefon, hanem az első Cubot is, ami megfordult a kezeim között. Pedig már réges-régen kiszerettem volna próbálni egy-egy modelljüket, mert mindig elérhető áron adják a belépőszintű és középkategóriás modellekkel tarkított palettájukról érkező modelleket.

 

Cubot P20 Kicsomagolás

 

Cubot P20A doboz gusztusosra sikeredett, ezért már a kezdeti első benyomásokra is kap egy kis piros pontot a gyártó. Egy szépen összerakott, masszív fekete doboz kapunk, rajta a telefon aranyozott körvonalával. A doboz hátulján ugyancsak az arany színnel írt főbb tulajdonságokat találjuk. Amire ha ránézünk, szerintem mindenkit elfog egy jóleső érzés az adatokat látva. 4GB memória, 64GB tárhely, 6.18 colos 2246 x 1080 pixeles kijelző, 4000mAh kapacitású telep és az Android 8.0 Oreo rendszer. Ugye, hogy ezek az adatok akár egy neves mobilgyártó felső-közép kategóriás készülékénél is megállná a helyüket?

A beltartalom a fehér nylonba csomagolt mobiltelefonnal folytatódik, majd az oldalra kihajtható papírtálcával és a doboz alján található kiegészítőkkel ér véget. Két kisebb dobozban, külön-külön találjuk az európai szabványú töltő adaptert és a microUSB kábelt. Mindkettő fehér színben pompázik. A töltő 5V 2A teljesítményre képes, a kábel pedig, hasonlóan az első OnePlus modellekhez kapott vezetékekhez, lapos kivitelt kapott. A nagyobb méretű dobozban találjuk a SIM tűt, szerencsére kapunk egy szilikon tokot, és rengeteg olvasnivalót, köszönőkártyát, tanúsítványt, és egy kis igényes, angol nyelvű leírást is.

Cubot P20 doboz

A Cubot P20-at kézbe fogva egyből OnePlus érzésem támadt. Méretre majdnem azonos a OnePlus 5T telefonommal. A mérlegen 167 grammot nyom, tehát a viszonylag nagy mérete ellenére sem fogja húzni a zsebünket. Külső dimenziója 15.60 x 7.52 x 0.85 centiméter. A méretes 6.18 colos, FHD+, azaz 2246 x 1080 pixeles IPS kijelzőre már előre felhelyeztek nekünk egy fóliát. A kijelző nem ér a telefon aljáig, ám a felső rész által körbe ölelt kis területen kapott helyet a közelség, a fényérzékelő, a beszélgetési hangszóró, a 13 megapixeles kamera és az értesítő LED is. Utóbbi elhelyezése különösen tetszett, hiszen nem a hangszóró egyik oldalára került, hanem felette, pont a telefon felső részének mértani közepén kapott helyet.

Cubot p20A telefon baloldalára került a SIM tálca, amire két nano SIM vagy egy nano SIM és egy microSD kártya kerülhet 128GB-os méretig. Baloldalra a hangerőszabályzó és a be/ki kapcsoló került. Szerencsére pontosan illeszkednek, nem lötyögnek, határozott nyomásponttal rendelkeznek, tehát nem lesz rossz érzés használni őket. Az oldalsó keret és a hátlap műanyagból készült. Emiatt kicsit csalódott vagyok, de azért mégiscsak egy 160$ alatti készülékről beszélünk. A fekete polikarbonát borítás gyűjti az ujjlenyomatokat. A hátlapon egy kör alakú ujjlenyomat olvasót és az újabb iPhone modellekből ismerős kamera elrendezést kapuk. Függőlegesen, egymás alatt találjuk a 20+2 megapixeles optikákat, amik között egy kéttónusú LED villanó található. A telefon alján találjuk a 6-6 furatból álló hangszórót és mikrofon párost, kettejük között pedig a microUSB portot.

Cubot p20

 

Cubot P20 A nagy próba

 

A telefonon az Android 8.0 fut, azaz a zöld robotos Oreo rendszer. A biztonsági hibajavító csomag dátuma 2018. augusztus 5-i. Szerencsére kezd általánossá válni az a tendencia, hogy stock droid rendszert pakolnak fel a telefonokra és nincs rajta semmi felesleges alkalmazás. Megmaradt az alkalmazásmenü, a telefonon található appok közül csak a Google féle alkalmazások vannak fent, a Chrome, Drive, Fotók, stb… A 64GB-os tárhelyből 54GB-ot használhatunk fel szabadon. Ha pedig kevesellnénk ezt a méretet, akkor a SIM tálca egyik foglalatába egy maximálisan 128GB méretű microSD kártyát is tehetünk. A 4GB memória több, mint elegendő. A rendszersebességgel nincs gond, inkább az alkalmazások váltásánál tűnik fel az, hogy egy 2246 x 1080 pixeles kijelzőt kell meghajtani a processzornak.

cubot p20 android

A 6.18 colos kijelzőn nem látni a pixeleket, köszönhetően a FHD+ felbontásnak. A maximális fényerő nem a legerősebb, amivel találkoztam. Cserébe, a skála aljára állítva a csúszkát, minimálisra véve a fényerőt a szemnek kellemes, hogy ezen a beállításon nem zavaró a kijelző fényereje. Még egy esti olvasás közben sem. IPS panel révén a betekintési szögek jók, viszont lemaradt a MiraVision opció, amivel a színhőmérsékletet kalibrálhatjuk.

A Cubot is a MediaTek processzora mellett tette le a voksát, mégpedig az MTK6750T kódjelű darab mellett. Már nem az első ilyen processzorral szerelt telefon a kezeink között. Hiszen ez a CPU dolgozott a HOMTOM S99, a HOMTOM HT70 és a LEAGOO KIICA MIX-ben is. Illetve „T” nélküli tagjai kaptak helyet a Vernee M5 és M6-ban is. Így nem csak egy mobiltelefonban állt már helyet a kis nyolc magos. Négy Cortex-A53 magja 1.5GHz, míg szintén négy Cortex-A53 magja alacsonyabb órajelen 1.0GHz-en dolgozik. A 64 bites CPU grafikus gyorsítójának szerepét az ARM Mali-T860 MP2 tölti be.

cubot p10 antutu

Az AnTuTu benchmarkot lefuttatva a kötelezőket hozza, azaz mivel a „T” végződésű 6750-es egy gyorsabb verzió, ezért leelőzi a Vernee M5 és M6 mobiltelefonokat. Így a benchmarkban 56121 pontot kaptunk. A GFX Bench tesztjeiben már látszik a nagy felbontás hátulütője, hiszen itt alacsonyabb FPS számokat kaptunk, mint a hasonló processzorral szerelt, de alacsonyabb felbontással rendelkező készülékek esetében. Ez azért van, mert egyes készülékek esetében 1440 x 720 pixelt kell kirajzolnia a megjelenítőre, addig a Cubot P20 felbontása ennél jóval magasabb, 2246 x 1080 pixeles. Ami így több pixelt, azaz kevesebb FPS számot eredményez. Ennek ellenére a Real Racing 3 is játszható volt és a PUBG Mobile is elfutott alacsony részletesség mellett.

cubot p20 game

cubot p20 game

Magas részletesség mellett és komolyabb játékokkal azért már meggyűlik a baja. Hosszabb játszás után már érezhető volt a processzor helye a telefonban.

SIM kártyák terén, ahogyan már említettük, itt is kombó elrendezést kapunk, azaz két nanoSIM kártyát helyezhetünk rá a telefon tálcájára. Ha fogytán lenne a belső tárhelyünk, akkor az egyik szolgáltatói kártya helyére microSD kártyát is helyezhetünk, így a belső tárhely mellett 128GB pluszt is adhatunk a telefonnak, hogy megtoldjuk a tárhelyet zenéink, képeink számára.

Természetesen B20-at, azaz a 800MHz-es frekvenciát is támogató 4G modul került a telefonba, így vidéken sem kell kilométerek bolyongani, ha gyors internetet szeretnénk és a lefedettséggel sem lesz problémánk A beszélgetési hangszóró kellően hangos és a vonal túlsó felén is jól hallottak minket. Persze nem csak a mobilinterneten keresztül böngészhetünk, hanem elérhető a 2.4, és 5GHz-es WiFi hálózat is.

A helymeghatározás GLONASS és BEIDOU és A-GPS modullal is kiegészülő GPS segítségével történik, és pár másodperc elteltével 2 méteres pontossággal lőtte be a helyzetemet, ami azért nem rossz. Bár azt is mondhatnánk, hogy ennek már alapvető dolognak kell lennie egy telefonban.

A hátlapra szerelt kör alakú ujjlenyomat olvasó jól működik, rendben teszi a dolgát. 10/8-as feloldási aránnyal működik, így szinte majdnem tökéletes. A Cubot P20 hangszórója kellően hangos. Maximális hangerőn a zenék hallgatása már nem a legkomfortosabb. Nagy hangerőn már itt-ott elkezd torzítani és nincs meg benne a Xiaomi telefonjainál tapasztalt dinamika. A beszélgetési hangszóró is hozza a kötelezőket. A hangja megfelelően erős, a másodlagos mikrofon hiányát nem éreztem hátránynak. Illetve nem érezte annak a vonal túlsó felén lévő beszélgető partner.

cubot p20

 

Cubot P20 Kamera

Cubot p20 kamera

Ha a számokat nézzük, akkor a Cubot P20 másik előnye az elő és hátlapi kamera felbontása. A kijelző felett egy 13 megapixeles, f/2,8-as rekeszértékű kamera kapott helyet. A minőségi szelfikhez a P20 kamerája nem a legjobb, de videotelefonáláshoz tökéletes. A hátlapi kamera f/2.0 rekeszértékkel rendelkezik. A beállítások között szerencsére olyan opciók is helyet kaptak, amik sok telefonból hiányoznak. Ilyen a zárhang némítása, a villódzás gátló vagy a gyorsbillentyű beállítása, amivel a hangerőszabályzó gombjaira lőhetjük be a képkészítés vagy a videofelvétel zoom gombját.

cubot p20 camera

Kapunk FaceBeauty módot, van nekünk Blur, Mono, Panoráma és Pro mód is, amiben manuálisan állíthatjuk az ISO-t, a fehéregyensúlyt és az expozíciót is. Az elsődleges kamera 20, míg a másodlagos 2 megapixeles. Utóbbi segít a mélységélesség effekttel készített képek készítésében, legalábbis papíron, hiszen ezt a telefon csak szoftveresen oldja meg. Az elkészített képek mérete 20 megapixel. A vonalélesség rendben van, a fehér részek, mint szinte minden olcsóbb mobiltelefonnál, itt is hajlamosak kiégni és néhol találkozhatunk kromatikus aberrációval is. Mégis, a telefon árához képest a kötelezőket hozza, így egy szavunk sem lehet. Ha egy jóval drágább mobiltelefon készítene ilyen képeket, ott azért már egyáltalán nem lennénk megelégedve a minőségével. Videót maximálisan FullHD felbontásban rögzíthetünk 17mbps bitráttal, amit 3gp formátumban tárol a Cubot P20.

A mérnökök egy 4000mAh kapacitású akkumulátort építettek be a műanyag ház alá, amit a mellékelt 5V 2A teljesítményű adapterrel 2 óra alatt tölthetünk fel 10-ről 100%-ra. Kicsivel több, mint 6 óra kijelzőidő hozható ki belőle, ha egy átlag felhasználást nézünk. A csevegő alkalmazások használatával, böngészéssel, pát telefonhívást lebonyolítva két napra elegendő ez a kapacitás.

A Cubot P20 egy remek kijelzővel rendelkező készülék, amiben a 4GB memória és a 64GB tárhely nagyon csábító, hiszen 160$-os áron a hazai boltok kínálata között, egy ilyen mobiltelefont sem lehet találni. A nagy méret melletti műanyag ház általi könnyű súly üdvözítő, és jó hír az is, hogy Android 8 rendszert futtat a mobiltelefon, ami nincs telepakolva felesleges külső alkalmazásokkal. Én személy szerint beleraktam volna egy kicsit erősebb processzort. Aki egy notch-os mobiltelefont szeretne azoknak jó választás a Cubot P20. Aki más irányba kacsingat, azoknak jó választás lehet a Xiaomi háza tájáról a Mi A2 Lite. Utóbbi hasonló külsővel, erősebb hardverrel, bár kevesebb memóriával rendelkezik. De ha a két mobiltelefon közül kellene választanom, akkor az Android One rendszer, erősebb, frissebb hardver miatt a Xioami Mi A2 Lite mellett tenném le a voksomat. Szerencsére mindegyik mobiltelefon esetében elérhető a GearBest EU Express vagy EU Priority szállítása, amit a kosárba rakva választhatunk ki. Ezzel áfa és vámmentesen rendelhetjük meg a készülékeket. A Cubot P20 jelenleg 149.99$-ba kerül, ami 41.000 forint, így szerencsére egyáltalán nem kérnek sokat a méretes kijelzővel szerelt készülékért.

A Cubot P20 mobiltelefont itt találod meg

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről

Csatlakozz a Facebook követőink táborába!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1014320193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása