Alfawise FM transzmitter teszt - Zenehallgatás és telefonálás az autóban!

2018. november 13. 07:00 - nezdmitrendelszblog

alfawise_transzmitter.jpg

Zenehallgatás és telefonálás az autóban FM transzmitterrel

A mobiltelefonok már annyira egybeforrtak a hétköznapjainkkal, hogy nélküle már el sem tudnánk képzelni az életünket. Az az időszak már régen elmúlt, amikor a szomszéd nénihez kéredzkedtünk át néhanapján telefonálni. Megtalálhatóak, elérhetőek, lettünk bárhol, bármikor. Sokan még akkor is telefonálnak, amikor a helyzet nem éppen a legmegfelelőbb vagy éppen akkor, amikor nem igazán szabadna. Jó példa erre az autóvezetés, hiszen nem igazán nézik jó szemmel a rend őrei, amikor vezetés közben telefonálunk. Az elsődleges szempont ugyan nem ez volt, amikor megvettem az Alfawise termékét, hanem az, hogy ne kellejen az autóban található hifit drága pénzért korszerűsíteni, ha az állandóan nálam lévő telefonomon található kedvenc zenéimet szeretném az autóban is hallgatni. Ismerős a helyzet? Természetesen az már csak a dolog második pozitív hozadéka, hogy ezt a lehetőséget kibővítve, akár még telefonálásra is használhatom. Azaz az autó hifijéhez, vezeték nélkül csatlakoztatva bonyolíthatok le egy-egy telefonbeszélgetést.

 

Kicsomagolás

fm_transmitter-5158.jpg

A 10$-os ár nem az a kategória, amikor az embernek meg kell tervezni a hó végi költségvetését, így gyorsan a kosaramba ugrott az Alfawise dupla portos FM transzmittere. Nem lett túlbonyolítva a termék csomagolása. A termék képével ellátott papírhüvelyt lehúzva a dobozról egy papírágyon pihent az újdonsült autós kiegészítőm, amihez csak egy apró leírást mellékeltek. Külsejét tekintve semmi extra. Szerencsére nincs olcsó, gagyi hatása, de azért nem egy jól megmunkált munkaeszközről beszélünk, ami túléli velünk a következő 20-30 évet. Azaz tipikus kis alap egységet kapunk, ami azt tudja, amit kell, se többet, se kevesebbet. Viszonylag kis mérete miatt akkor sem lesz útban, ha a szivargyújtónk nem a két ülés közötti eldugott helyen található a biztonsági övek között. A tetejét egy kis átlátszó fólia védte, ahol a narancssárga LED-ekkel megvilágított kijelzőt és két USB portot találjuk. Az egyikbe a pendriveunkat, a másikba a telefonunk dughatjuk. Külön-külön kapott egy kis piktogramot is, hogy melyikbe mit ajánlott dugni. De ezen felül akár mindkét portot használhatjuk töltőként is, hiszen ha ezt szeretnénk, a pendrive használatára is alkalmas port 5V 1A, míg a másik 5V 2.4A maximális teljesítményre képes.

fm_transmitter-5160.jpg

p1040612.JPG

A transzmitter oldalán csak három gombot találunk. Ebből egy nagyobb méretű, ezüstszínű gombot, amin egy telefonkagyló kapott helyet, mellett két kisebb fekete, a zene léptetéséhez használható gomb található.

 

A nagy próba

 p1040607.JPG

Szivargyújtóba bedug, gyújtás ráad és fel is villan a transzmitter kijelzője, amin a szivargyújtó által leadott feszültséget láthatjuk. Igen, hiszen 12-24V közötti feszültségen is képes működni. Ezután egyből Bluetooth módba vált, amit a kijelzőjén található „bt” karakterekkel jelenít meg. Ilyenkor készen áll, hogy csatlakoztassuk hozzá a telefonunkat és már és az általa sugárzott FM frekvencia. A telefonnal a párosítás nem nagy ördöngösség. Csak engedélyeznünk kell a telefonunkon a Bluetooth kapcsolatot és elindítani az új eszközök keresését. A transzmittert xxx néven találjuk, rákattintva azonnal összekapcsolódnak. Ezek után a transzmitter számléptetésre szolgáló gombjaival beállíthatjuk a kívánt frekvenciát, amit 87.5 és 108MHz között lehet. Utána már csak az autórádiót kell az előbb beállított frekvenciára állítani és készen is vagyunk.

 

A 4.2-es verziószámú Bluetooth támogatja a AVRCP, A2DP, HFP protokollokat is. A telefonunkon elindított zene ezáltal már az autó hifijén szólal meg, egészen jó minőségben. Azért merem ezt mondani, mert bár nem rendelkezem minőségi autós audio rendszerrel, de nem vettem észre számottevő különbséget egy rádióadás és a transzmitter által továbbított zene között. Sőt, egy érdekes összehasonlításban is szerencsém volt. Egyik ismerősöm pont egy hasonló eszközt vásárolt és azt panaszolta, hogy amit ő szerzett be az egyik hazai műszaki áruházból jól néz ki, hiszen az a termék már egy 1.5 colos kijelzővel rendelkezik, de a telefonhoz nem Bluetooth-on keresztül kapcsolódik. Ekkor már kezdett érdekelni a dolog, hogy hát akkor milyen módon történhet a kapcsolat!? Merni sem gondoltam volna rá, de a jól megszokott jack csatlakozón keresztül oldotta meg a hangátvitelt a telefonon keresztül. Mindezt megfejelte még az a tény is, hogy a hangminőség sem volt teljesen rendben. Hiányzott a dinamika és nem egyszer ment át a zene zavaró recsegésbe. Amikor elmesélte, hogy ez 9.500 forintba került, azt hittem, hogy rosszul hallok. Kipróbáltuk a 2.700 forintos Alfawise-t ezután és szinte ég és föld a különbség az én FM transzmitterem javára.

Alfawise és a háromszor drágább változat

fm_transmitter-5161_2.jpg

A zenelejátszásnál maradva, így könnyedén, a telefonunkon keresztül Bluetooth-on keresztül összekapcsolva hallgathatjuk meg kedvenc számainkat. A számok léptetéséhez, megállításához és lejátszásához természetesen a transzmitter gombjait is használhatjuk, ha az kényelmesebb vezetés közben. Híváskor a zene szünetel és a beszélgetés befejezésekor onnan folytatódik, ahol abbahagytuk. Természetesen pendrivera is rengeteg mp3 vagy wma formátumú zenét felmásolhatunk, ebből 32GB-os méretig kezeli az adathordozókat. De akár könyvtárakkal együtt is felpakolhatjuk rá a dalokat, ez szerencsére nem okoz gondot a lejátszónak, de csak FAT32 fájlrendszert támogat, az NTFS-t nem kezeli. Bár gondolom ez nem lesz hátrány senkinek sem. Jó hír, hogy ha a telefonunkat összepárosítottuk vele, de mi mégis pendriveról hallgatunk zenét, ha bejövő hívásunk van, automatikusan átvált Bluetooth módra és már az autó HiFi-jén bonyolíthatjuk le a beszélgetést. A hívás végeztével pedig folytatja a zenelejátszást.

fm_transmitter-5167.jpg

A kis kütyünk tetején egy kis pöttyöt is felfedezhetünk, itt bújik meg az apró mikrofon. Amikor telefonon beszélünk valakivel, akkor szinte a szánk előtt van a mobilunk mikronja. Ebben az esetben viszont körülbelül 1, 1.5 méter távolság is lehet közöttünk és a mikrofon között. A beszélgetési hangminőség a vonal túlsó felén lévő félnél kicsit mintha túlvezérelt lenne, és néha berecseg. A távoli mikrofon miatt a kagyló másik felén lévő félnek kicsit olyan, mintha egy nagy hangárból beszélnénk. Így kicsit hangosabban kell beszélnünk, hogy megfelelő legyen a hangerőnk a távoli mikrofon miatt.

p1040608.JPG

A 9.99$-os árát teljes mértékben megéri, amit vártam tőle azt maradéktalanul teljesíti. Egyszerű, könnyen kezelhető és a hangminőségre sem lehet panaszunk, ha zenehallgatásról van szó. A fontosabb telefonhívásokat lebonyolíthatjuk vele, de hosszabb beszélgetés már nem a legkomfortosabb, hogy így viszonylag egy távoli mikrofonba kell beszéljünk. Mindenesetre én hamar megkedveltem az eszközt és már ismerősömnek is úton van ez a típus, hogy leváltsa vele a majdnem 10.000 forintos megoldását.

Az Alfawise transzmitter 9.99$-ba kerül, amit itt vásárolhatsz meg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1414367773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása