Chuwi Hi9 teszt - Kellemes meglepetés kis méretben

2019. január 10. 08:14 - nezdmitrendelszblog

chuwi_hi9.jpg

A Chuwi Hi9 az olcsó táblagépet között versenyez, de nincs oka szégyenkezni, hiszen 4GB memóriával látták el, így minden feladatra tökéletesen alkalmas!

Egy táblagép vásárlása esetén az egyik legfontosabb dolog, a számunkra legoptimálisabb méret kiválasztása. Sokan keresnek 10 colos vagy esetleg afeletti példányokat, mert a tartalomfogyasztás esetleg a munka miatt fontos a nagy kijelző méret. Mások inkább a kisebb darabokat kedvelik, ami még elfér egy női táskában is. Egy kézben is tartható és szinte a legjobb megoldás, ha e-book olvasásra használnánk a táblagépet.

Én is pont emiatt választottam a Chuwi Hi9 táblagépet, no meg persze azért, mert a másik fontos szempont, az ára sem volt magas. A gyártó laptopjához már volt szerencsénk, és lehet, hogy sokan nem tudják, de a Chuwi márkához tartozik a sokak által ismert ILife robotporszívó család is, tehát nem egy tapasztalatlan gyártóval állunk szemben.

 

 p1050565.JPG

Az újrahasznosított kartondoboz egyszerű megjelenésű, a kemény papír külső megfelelő védelmet nyújt a benne található tartalomnak. A fedél belső fele még egy kis puha bevonatot is kapott. A fedelet leemelve itt is folytatódik a felhasznált papír anyagok. A táblagép egy műanyag tasakban pihen, mellette egy kis felhajtható fedél alatt találjuk az 5V 3A teljesítményű töltő adaptert és a microUSB kábelt is.

p1050566.JPG

p1050569.JPG

p1050570.JPG

p1050571.JPG

p1050572.JPG

A Chuwi Hi9-re szerencsére már előre felhelyeztek egy kijelzővédő fóliát, így ezt sem kell utólag beszerezzük. A táblagép az olcsóság jegyében fogant, ezek alapján teljes egészében műanyag borítást kapunk. A 8.4 colos kijelzővel szerelt gép 21.60 x 12.80 x 0.79 centiméter méretű és 353 grammot nyom. Viszonylag kis mérete miatt akár egy kézben is tartható. Az előlapon nincsenek gombok, ezek az Android rendszer virtuális vezérlőinek köszönhetően már régóta eltűntek a mobiltelefonokról is. A megjelenítő felett és alatt xxx méretű kávát kapunk. A felső részen kapott helyet ez előlapi 2 megapixeles kamera. A 8.4 colos IPS kijelző a kategóriában egyáltalán nem megszokott magas felbontással, 2560 x 1600 pixeles értékkel rendelkezik. A hátlapon a Chuwi felirat olvasható, felül kapott helyet az 5 megapixeles, LED villanó nélküli hátlapi kamera.

p1050162.JPG

p1050173.JPG

Jobboldalt a be/kikapcsoló gomb és a hangerőszabályzó, a felső élen pedig szoros egymásutánban a microUSB port, fülhallgató csatlakozó és a microSD kártyafoglalat található, ami 128GB-ig fogadja a memóriakártyákat.

p1050168.JPG

p1050170.JPG

A ház az alacsony árnak megfelelően teljes egészében műanyagból készült. Ez egyfelől azért jó, mert így csökkenthető a súly, másrészt viszont ez esetben nem a legjobb választás, mert egy-két helyen a hátlapot megnyomva, nyekergő hangot is ki lehet hozni a házból.

 

 

 p1050200.JPG

A bekapcsolás után nincs semmi, ami meglepetésre adna okot. Az Android 7.0 rendszer mellett szerencsére a gyártó nem telepített fel semmilyen felesleges alkalmazást. A 64GB belső tárhelyből 56GB áll rendelkezésünkre. Annyira kevés alkalmazást kapunk, hogy nagyon üresnek tűnik az alkalmazásmenü. Természetesen megkapjuk a Google alkalmazás pakkját, így a Chrome, YouTube, Térkép és Play alkalmazásokat találjuk csak fent.
1_109.jpg

Chuwi Hi9 VERNEE MIX 2 VERNEE X Xiaomi Mi A2 Lite
Processzor MediaTek MT8173 MediaTek Helio P25 MediaTek Helio P23 Snapdragon 625
Kijelző felbontása 2560 x 1600 2160 x 1080 2160 x 1080 2280 x 1080
Antutu 7.0.4 86242 75917 67851 78280
GFX Bench T-rex FPS 15 FPS 20  FPS 21 FPS 21 FPS
GFX Bench Car Chase FPS 2.1 FPS 3.6 FPS 3.6 FPS 3.4 FPS
Geekbench 4.0 Bench Single/Multi Core 1406/2657 868/3149 Nem futott le 796/4262

 

A 8.4 colos IPS panel felbontása sokkal magasabb, mint amire először számítottam a táblagép árcédulájára nézve. 2560 x 1600 pixel elevenedik meg előttünk, ami nagyon éles képet jelent. A betekintési szögek jók, de nekem kicsit sárgásnak tűnik a kijelző színkalibrációja. Ekkora megjelentőt sokszor már kényelmesebb vízszintesen használni. Semmi gond, szerencsére már a menü is magától elfordul, sőt, még fejjel lefelé is foghatjuk a tabletet. Egy szóval még akkor sem jön zavarba, ha össze vissza forgatnánk és már nem tudjuk merre a teteje és hol az alja, a giroszkóp követi a mozgást, így még fejjel lefelé tartva sem foghatunk ki rajta. A maximális fényerő rendben van, viszont a minimuma nekem sok. Aki már olvasta pár tesztemet az tudja, hogy sokkal inkább szeretem, ha teljesen le tudom venni a fényerőt a lehető legkisebb beállításra, ahol szinte már alig látni valamit. Számomra sokkal kényelmesebb így az esti olvasás. Ennél a táblagépnél ez sajnos nincs meg. Természetesen bekapcsolhatjuk a szemkímélő módot is, de ettől nem lesz sötétebb a kijelző.

p1050204.JPG

Az első pár nap használat után jelezte a táblagép, hogy elérhető hozzá egy szoftver update, ami több, mint 400MB méretű. Bár frissebb Android fő verziót nem kaptunk, amit nem is értek, hiszen a Chuwi Hi9 Pro-n már az található meg, de legalább úgy néz ki, a Chuwi ad ki hozzá frissítéseket a korábbi rendszerekhez is. A frissítés után a rendszer biztonsági csomag dátuma 2018. július 5.

2_83.jpg

A Chuwi Hi9 egyik húzó ereje, hogy szinte sehol nem találunk ennyire alacsony árú táblagépben 4GB memóriát. A Chuwi ezt meglépte, ami üdvözítő. A rendszer meghajtásáról, mint ahogyan a gyártó többi termékénél is, itt is a MediaTek processzora mellett tette le a voksát. A Mediatek MT8173 jelű processzora nem mai darab. A 64 bites CPU 28nm-es csíkszélességgel készült. A négy magos egység két 1,5GHz-es Cortex-A53 és két darab Cortex-A72 magot tartalmaz, amik 1.9GHz-en járnak big.LITTLE elrendezésben. A rendszer működésében itt-ott észrevehető egy-két döccenés, az alkalmazások lassabban nyílnak meg, mint amit megszoktam. Érezhető, hogy sok pixelt kell meghajtani a processzornak. Viszont, ha az alkalmazások már a memóriában vannak, akkor már könnyedén mennek a dolgok. Ez a pozitív hozadéka a 4GB RAM-nak. A kissé koros CPU a benchmarkokban nem szerepel rosszul, ha azt nézzük, hogy a Hi9 egy belépőszintű tablet. Az AnTuTu 86242 ponttal jutalmazta és geekbench

p1050206.JPG

Először kicsit féltem, hogy játék közben milyen élményben lesz részem, hiszen a rengeteg pixel kirajzolása miatt rosszabb játékélményt kaphatunk. A Real Racing 3 szuperül futott, kicsit meg is lepődtem rajta. Ezután következett az Asphalt 9, ami alaposan megizzasztja a lassabb chipeket. Amikor a LOW beállításon jól futott a játék, akkor beállítottam HIGH-ra, de gond nélkül vette ezt az akadályt. Hiába a régi MediaTek processzor, az Asphalt 9 magas beállításon is jól futott. És még elfért a játék mellett a memóriában a Real Racing 3 is, így a két játék között váltva próbálgattam a rendszert, de szerencsére egyszer sem kellett újra töltenie az alkalmazásokat. Onnan folytathattam a játékot, ahonnan abbahagytam. Ennek van némi szerepe a szoftverfrissítésnek is, azóta kicsit pörgősebb lett a rendszer. Pár perc játék után azonban már érezhető a processzor helye a táblagépben, hiszen a kamera alatti rész kezdett el igencsak melegedni, a vékony műanyag ház pedig gyorsan átveszi ezt a hőt.

A 64GB belső tárhely üdvözítő, bár ez sajnos a lassabbik fajtából való, ahogyan ez az alkalmazások betöltésekor is feltűnik. Ha tárhelybővítésre adnánk a fejünket, akkor a táblagép tetején található microSD foglalatba tehetjük a maximálisan 128GB méretű memóriakártyánkat. Vezeték nélküli kapcsolatok terén kapunk Bluetooth-t, 2.4 és 5GHz-es WiFi-t is. A 2.4GHz-es frekvencián tökéletesen működik. A routertől távol, a ház túlsó végén is megfelelő volt a WiFi kapcsolat. Ez azonban nem mondható el az 5GHz-es frekvenciáról, ami már nagyon nehezen viselte ezt a fizikai távolságot és nagyon lelassult az internet sebességem. De szerintem felesleges az 5GHz használata, a normál 2.4GHz-es kapcsolat mellett is simán lehet FullHD felbontású YouTube videókat nézni. Ha pedig arra gondolánk, hogy az 5GHz-es frekvencián töltünk le villámgyorsan több gigabájtnyi adatot, a belső tárhely viszonylag lassú sebessége lenne a szűk keresztmetszet, tehát nem származna belőle előnyünk.

Kamera fronton a táblagépek nem szerepelnek túl jól, nem is kimondott fotózásra való eszközök. Mondhatni a hátlapi kamera által készített képek, nem szépek. Méretüknél fogva nehézkes ebben a formában a mindennapi használatuk. Az előlapon egy 2 megapixeles kamera kapott helyet. A felbontása videotelefonáláshoz elegendő, maximálisan 480p-ben rögzíthetünk a fix fókusszal rendelkező optikával. A hátlapra egy 5 megapixeles kamera került, ez mér rendelkezik autofókusszal is, videót maximálisan FullHD felbontásban rögzíthetünk 3gp formátumban, képstabilizálás nélkül.

img_20190106_133329.jpg

img_20190106_133339.jpg

A hangszóró a hátlap alsó részén kapott helyet. Maximális hangerőn egyes zúzósabb számoknál néhol recseg, így az optimális, élvezhető hangerőhöz lejjebb kell állítani a csúszkát. Hangja nem igazán karakteres. Mélyek nincsenek benne, inkább a magasabb hangok uralkodnak. Pár részt megnéztem rajta az egyik kedvenc sorozatomból. Nem azt mondom, hogy rossz volt vagy nem hallottam volna, hogy mi is történik a részek alatt, de teljesen más mondjuk a OnePlus 5T telefonom hangszórója, ahol egy-két filmbéli cselekménynél, hiába a kis hangszóró, de a dinamikája miatt jobban átérezni egy adott momentumot.

p1050198.JPG

A hátlap alatt egy 5000mAh kapacitású telep kapott helyet, amit a mellékelt 5V 3A teljesítményű adapterrel 2 óra alatt tölthetünk fel. A sok pixel nagy fogyasztó, így maximális fényerőn használva, FullHD felbontású YouTube videót nézve 5 órát bírt ki a telep, ami azért nem sok.

 

Van ennél egy sokkal jobb választás!

Érdekes dologgal találkozhatunk, ha a Chuwi Hi9 159.99$-os árcédulájára nézünk. A házon belül megtalálható Chuwi HI9 Pro nem csak erősebb, gyorsabb és frissebb Android rendszerrel érkezik, de még az ára is kevesebb és még SIM kártya támogatást is kapott! Vagy elírás történt vagy más dolgok állnak a háttérben, de így a márkánál maradva egy ár/érték arányokat nézve jobb táblagépet kapunk, kevesebb pénzért a Chuwi HI9 Pro személyében! Így mindenféleképpen az erősebb és olcsóbb Chuwi HI9 Pro javasolt.

CHUWI HI9 CHUWI HI9 PRO
Kijelző 8.4 col 2560 x 1600 8.4 col 2560 x 1600
Processzor

MediaTek MT8173

Négy mag max 1.9GHz

MediaTek MT6797 (Helio X20) 

Tíz max max 2.3GHz

RAM/ROM 4GB/64GB 3GB/32GB
Kamera 5/2MP 8/5MP
Akkumulátor 5000mAh 5000mAh
SIM kártya támogatás nincs van, 4G LTE
Android rendszer Android 7.0 Android 8.0
Ár 159.99$ 139.99$

A Chuwi Hi9 táblagépet itt találod meg

 

Az erősebb hardverrel és egyben alacsonyabb árcédulával rendelkező Chuwi HI9 Pro verziót itt találod

 

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről!

Csatlakozz a Facebook követőink táborába!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr2114538438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása