Elephone A6 Mini teszt

2019. június 11. 09:03 - nezdmitrendelszblog

elephone_a6_mini_header.jpg

Jól megfér egymás mellett az új Android 9 rendszer, a kis házba faragott noccsos kijelző, a Xiaomi telefonjában megismert A22 processzor, amit megfejeltek egy nagyon kellemes árcédulával! Ahogy megjelent az Elephone A6 Mini, eldöntöttük, hogy beszerzünk belőle egy példányt.

Egyre jobban kedveljük az Elephone készülékeit. Azok közé tartozik, akik kis gyártóként felveszik a kesztyűt a nagyokkal és mernek újítani. Az Elephone U Pro is remek készülék lett és hamarosan megvásárolható a OnePlus 7 Pro-nál ismert felugró kamerás Elephone U2 is.

 

Elephone A6 Mini – Kicsomagolás

Elephone A6 Mini (1 of 20)

A gyártó sosem fordított nagy hangsúlyt a külcsínre, ha a csomagolásról volt szó. Ahogyan azt a Xiaomi sem veszi túlságosan nagy kihívásnak az alsó és középkategóriában. A hófehér dobozban csak a legszükségesebbeket találjuk a telefonon kívül. Az 5V/2A teljesítményű hófehér adapter mellett egy microUSB kábelt kapunk. Szerencsére a mobiltelefonra már a gyárban felkerült a kijelzőre egy védőfólia, és kimondottan jó hír, hogy kapunk egy átlátszó szilikon tokot is.

Az A6 Mini egy az egyben úgy néz ki, mintha az újabb iPhone modelleket házasították volna a Xiaomi telefonjaival. Negatívumot nem tudok említeni, inkább több pluszt kapott a külsőt nézve, mint amit megszoktunk. A 14.50 x 7.10 x 0.86 centiméteres méret már-már kisebb, mint amit megszoktunk a kategóriában és a súlya sem sokkolóan nehéz, csak 150 grammot nyom. A szenzorsziget általi kijelző növekedés pozitív hatása, hogy kisebb fizikai méretre is nagyobb megjelenítőt lehet helyezni. Az összehasonlításnál meglepett a belépőszintű Xiaomi Redmi Note 5A és az Elephone A6 Mini méretkülönbsége, hiszen míg a Redmi 5A egy 5.5 colos megjelenítővel az A6 Mini pedig egy nagyobb 5.71 colos kijelzővel rendelkezik. Ezt mégis úgy hozták össze, hogy az Elephone telefon magassága majdnem egy centiméterrel kisebb.

Elephone A6 Mini (20 of 20)

Kézbe fogva valóban fura érzése támadhat az embernek, legalábbis a OnePlus 5T készülékem után jóval kisebbnek tűnt az Elephone A6 Mini. A fogása jó, nem csúszkál a kézben. A hátlapi matt műanyag alatt nem hagytak hézagokat, így nem kapunk hangosan kopogó visszhangot. Olcsó készülék, de erre is figyeltek. Az előlapon természetesen a méretes, 5.71 colos kijelző található meg, ami a nem megszokott képaránynak köszönhetően 1520 x 720 pixeles felbontást kapott. Az IPS megjelenítőnek köszönhetően a betekintési szögek jók, a színek rendben vannak. A maximális fényerő kevesebb, mint a OP5T készülékemen, de napfényben is látható. A minimum fényerő számomra nem teljesen sötét, én jobban sötétebb kijelzőt az éjszakai használat során, de teljesen élhető a kis telefon.

A kijelző felett egy széles sávban kapott helyet a beszélgetési hangszóró, alatta pedig a kijelző felső részén elhelyezkedő csepp alakú notch, amiben az előlapi 16 megapixeles kamerát találjuk. A megjelenítő alatt egy körülbelül 5mm-es keret található, egyáltalán nem zavaró, a megjelenítő alján találjuk meg a virtuális navigációs gombokat.

Elephone A6 Mini (17 of 20)

Az A6 Mini baloldalára került a SIM tálca, ami itt is hibrid megoldást alkalmaz, azaz két NANO SIM kártyát használhatunk vagy az egyik kártya helyére helyezhetjük be a microSD kártyának, amiből maximálisan 400GB méretig támogat a telefon.

Jobb oldalon már érdekesebb dologra bukkanthatuk. A hangerőszabályzó és a be/ki kapcsológomb jó helyre került, pont elérhető magasságba. Halkan és pontosan kattantak, nem lötyögnek, jár is a piros pont az Elephonenak. Nem is kerülhetett volna jobb helyre vagy csak hasonló ujjmérettel rendelkezem, mint az Elephone kontroll csoportja, de a gombok alatti ujjlenyomat olvasó szenzor pozícióját is jól eltalálták. Ha kézbe fogom a készüléket pont ott van a szenzor, ahol megtámasztanám a hüvelykujjamat, így gyorsan fel is oldhatom a telefont. Körülbelül fél másodperces késleltetéssel működik a kijelző feloldása, de cserébe 10/8-as aránnyal teszi a dolgát. Akiknek ez nem lenne elég, azok használhatják a méretes megapixel számmal rendelkező szelfikamerát a 2D-s arcazonosításhoz is.

A hátlapon a dombornyomású Elephone logó, a kör alakban elhelyezett LED villanó és felette az Apple mintára elhelyezett 16 + 2 megapixeles kamera található. Felül egy 3.5 milliméteres csatlakozó várja a fülhallgatókat, alul pedig a microUSB portot fogja közre a hangszóró és mikrofon rácsa.

Elephone A6 Mini (11 of 20)

A készülék háza jól össze van rakva, nem recseg, nem ropog. A matt ház kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat, de azért ez a nyári meleg nem kedvez izzadság szempontjából, így hamar össze lehet tapicskolni a műanyag hátlapot. Szerencsére ott a csomagban mellékelt átlátszó szilikon tok. Így azt is használhatjuk, hogy védjük a készülésket nem csak az ujjlenyomatoktól, de a sérüléstől is.

 

Elephone A6 Mini – A nagy próba

Szoftveres felhozatal

Elephone A6 Mini (9 of 20)

Bekapcsolás után a Magyar nyelv kiválasztása és a Google fiókunkba való belépés után máris az Elephone U Pro modellből megszokott felület fogad minket. Az Android 9 Pie rendszert az Elephone szerencsére nem variálta túl. Pár menüben található extra beállítás és saját ikon csomag használatán kívül nem találtunk semmilyen felesleges vagy oda nem illő alkalmazást. A Google szoftvercsomagján kívül (Play appok, YouTube, Mail, Térkép, Files stb..) kívül egy Compass, azaz iránytű alkalmazást kapunk, semmi egyebet. Így jó hír, hogy azzal töltjük meg a telefonon fennmaradt tárhelyet, amivel csak szeretnénk. A 32GB-os tárhellyel rendelkező modellünkben 25GB szabad hely maradt az első bekapcsolás után. Így mehetnek az alkalmazásaink a telefonra, a képeknek, videóknak pedig maradhat a microSD memóriakártyás bővítés lehetősége.

A készüléken található Android 9 rendszer biztonsági hibajavító csomagjának dátuma 2019 február 5-i.  Egy márciusi gyártói szoftver található fent, egylőre újabb frissítést nem kapott a mobil. Az Elephone által olyan plusz kiegészítéseket kapunk, mint a zseb mód, a fejel lefelé fordított némítás. A navigációs gombok változtatására is egy egész oldalnyi funkciót dobtak össze. Jó hír, hogy a gombok helyzete részletesen testreszabható, illetve vezérelhetjük gesztusokkal is, mint például az iPhone X esetében is. A rendszerműködés stabil, semmi fagyással nem találkoztunk. Több alkalmazás párhuzamos futtatásakor, azok váltása között már nem volt olyan fürge, mint megnyitott appok nélkül, de egy belépőszintű modellnél még ez is sokkal-sokkal több, mint amire számíthatunk.

 

Hardveres oldal

 

Hiába az alsóházba készült az Elephone az A6 Minivel, mégis 4GB memóriával látták el, hogy a jövőben se legyen gondunk a RAM-mal. A hardveres meghajtásról a Xiaomi Redmi 6A mobiltelefonban is debütáló, alacsony fogyasztású MediaTek (MT6761) A22 processzor került. Az A22 mellett sokan tették le a voksukat, így nem csak a Xiaomi, de a HUAWEI és a Nokia is készített ezzel a processzorral már mobiltelefont. A 16nm-es gyártástechnológiával készülő MT6761 négy processzormaggal rendelkezik, így a Cortex-A53 magok maximálisan 2.0GHz-en járnak, grafikus oldalról pedig egy PowerVR GE8300 GPU-t kapunk.

A MediaTek A22 hozza a kötelezőket, nem is vártunk tőle óriási benchmark pontszámokat. Pont abban a kategóriában foglal helyet teljesítmény szempontjából, amin minden alkalmazás elfut és még kisebb hardverigényű játékok is korrekt sebességgel futnak rajta. Az AnTuTu 7-es verziójában 67377 pontszámot kapott.  Játékok közül a PUBG Mobile folyamatosan csak minimum beállításokkal futott, az Asphalt 9 pedig HIGH beállításokon nagyon megizzasztotta és eléggé szaggatott a játék ezen a beállításon, csak a Performance beállításon volt élvezhető, de itt is találkoztunk akadással. Nem hiába, a kis Helio A22 nem egy erőgép, de ez nem is az a kategória. Azonban a benchmar eredményeket látva jó hír, hogy próbálja megközelíteni a Snapdragon 625 processzort.

Az újabb chipnek köszönhetően már 5.0 verziószámú Bluetooth-t kapunk, ami természetesen kompatibilis a korábbi verziókkal is. WiFi-ből 2.4 és 5GHz-es verziót is támogató modemet kapunk. A jelerősség jó, a sebessége hozta az elvárt szintet.

  ELEPHONE A6 MINI Xiaomi Redmi Note 5A Xiaomi Mi A2 Lite Cubot P20
Processzor MediaTek (MT6761) HELIO A22 Snapdragon 425 Snapdragon 625 MediaTek MT6750T
Kijelző felbontása 1520 x 720 1280 x 720 2280 x 1080 2246 x 1080
         
Antutu 7.0.4 67377 34669 78280 56121
GFX Bench T-rex FPS 20 FPS 18 FPS 21 FPS 16 FPS
GFX Bench Car Chase FPS 3.5 FPS   3.4 FPS 2.4 FPS
Geekbench 4.0 Bench Single/Multi Core     796/4262 671/2739

 

Kamera

Elephone A6 Mini (8 of 20)

A kis Elephone A6 Mini egy papíron igazán dicséretes előlapi 16 megapixeles kamerát kapott, ami valóban nem csinál rossz képeket a kategóriához képest. A hátlapi 16 + 2 megapixeles szenzor már nem veszi fel a kesztyűt a nagyágyúkkal, de nem is vártunk ennyi pénzért DSLR minőséget, így arra tökéletes, hogy alcsípjük vele a legfontosabb pillanatokat. Eléggé furcsálltam, hogy a kamera szoftver elég fapados lett. Ennyi erővel maradhattak volna a Google fényképező megoldásánál is, hiszen a beállítások menüpont kimerül a lokáció, rácsvonal, koppintásra fotózás ls az önkioldó funkcióknál. Videókat maximálisan 1920 x 1080 pixel felbontásban rögzíthetünk, bár a minősége nem a legjobb és nincs képstabilizátor sem.

 

Adatkapcsolat

A beépített GPS modul jól működik, látja a GPS, GLONASS és BEIDOU műholdakat is és 2-3 méteres pontossággal be is lőtte a pozíciómat. Az előlapi kamerával lehetőségünk van a biztonság résznél beállítani az arcfelismerő funkciót, ami nem olyan rossz. Nappali fényviszonyok mellett majdnem tökéletesen üzemel, azonban szürkületkor már kevésbé hozza az elvárt szintet, így akkor már nem igazán használható. Éjszaka pedig már teljesen használhatatlan, így ez marad egy extra feature, mintsem állandóan használható funkció.

A két SIM kártya használata üdvözítő és az is, hogy ha csak egy szolgáltatói kártyát használnák, akkor lehetőségünk van microSD kártyát is beletenni a telefonba. Természetesen kezeli a hazai GSM csatornákat, így a 800MHz-es 4G LTE hálózatot is. A térerővel soha sem volt gond, telefonálás közben a hívó fél is jól hallott minket és mi sem panaszkodhatunk a hívásminőségre. A műanyag ház alatt található 3080mAh kapacitású akkumulátorral simán hozható egy teljes munkanap, ha nem épp a szabadnapunkat töltjük, és egész nap nyomkodjuk a telefont. De én a teszt alatt a második napokon tettem fel töltőre a kis A6 Minit. Az 5V/2A teljesítményű töltőjével 2, 2 és fél óra kell, hogy feltöltse az akkumulátorát.

Elephone A6 Mini (16 of 20)

Az Elephone A6 Mini egyáltalán nem lett rossz telefon. 119$-ért is vásárolható meg, ami körülbelül 34.300 forintnak felel meg, ami a kosárba téve a Netherlands Registered(PDM) szállítással áfa és vámmentesen rendelhetünk meg. Ezért az összegért pedig egy 4GB memóriával ellátott mobiltelefont kapunk, amin az új Android 9 rendszer fut, természetesen Magyar menüvel és B20 támogatással. Ez pedig egy igazán jó ajánlattá teszi a készüléket, hiszen a hazai piacon nem találunk hasonló áron, ilyen felszereltséggel rendelkező készüléket. Konkurenciája egyedül a Xiaomi Redmi 7 (3GB/32GB verziója lehet), ami 149.99$-ba kerül.

Elephone A6 Mini 4GB/32GB

Xiaomi Redmi 7 3GB/64GB

 

Támogasd az oldalt azzal, hogy ha Google Chrome böngészőt használsz, telepíted a támogatói plugint. Használd a kiegészítést a Google Chrome böngésződben, ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek.

A böngésző plugint itt találod meg

 

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr5814888324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása