Xiaomi FIMI A3 drón teszt

2019. június 18. 07:38 - nezdmitrendelszblog

xiaomi_fimi_a3_teszt_header.jpg

Lehet, hogy sokan nem tudják, de a 2014-ben alapított FIMI ugyanúgy a Xiaomi-nak készít különböző termékeket, mint az amerikai székhelyű Amazfit. Az utóbbi gyártónak köszönhetjük a Bip, Pace, Stratos és Verge órákat is. A FIMI pedig olyan termékekkel gazdagította a Xiaomi kínálatát, mint a Mi Action Camera 4K vagy a Mi Drone 4K! Így érthető volt, miért vártuk akkora lelkesedéssel a Xiaomi FIMI A3 drón érkezését.

A Xiaomi FIMI A3 a FullHD (1920 x 1080 pixel) felbontású drónok piacán versenyez. Míg az etalon DJI a Spark-ot indította el pár évvel ezelőtt ezen az úton, az alacsonyabb árú gépek között nem volt igazán kihívója. A FIMI bár nem a DJI babérjaira akar törni, a termék árát figyelembe véve jó alternatívának tűnik.

 

 

Xiaomi FIMI A3 – Kicsomagolás

 

Xiaomi FIMI A3

Egy hófehér dobozban érkezett a termék, amin a gép fotója látható. A felnyíló fedél alatt a műanyag ágyban pihen a rengeteg kiegészítő, ami nagy örömre ad okot, hiszen a FIMI egy kijelzővel ellátott vezérlőt is ad az alacsony árú drónja mellé. A kiegészítők között találunk 6 darab propellert, azaz míg négy a drónra helyezhető fel, ha bármi baj történne, kapunk tartalékba még pár darabot.

Xiaomi FIMI A3-3

A csomaghoz jár egy microUSB kábel a kontroller töltéséhez, egy US szabványú adapter, ami támogatja a 110-220V hálózatokat, de jó hír, hogy a csomagban kaptunk hozzá egy adaptert is (legalábbis én kaptam). Az apróbb kiegészítőket eltávolítva a dobozból, máris kiemelhetjük a drónt, alatta pedig a már említett kijelzővel szerelt kontroller kapott helyet.

Xiaomi FIMI A3-4

A FIMI A3 drón 28.5 x 22.9 x 6.9 centiméter méretű és 560 grammot nyom. A földön nem a gép hasán áll, ahogyan a DJI Spark, hanem a rotorok alatti talpakon, így van egy kis távolság van a föld és a gép hasa között. A motorok mellett természetesen ledek is helyet kaptak, így nem csak a működésről kapunk visszajelzést, de sötétben jó láthatóvá válik tőle a szerkezet. Az A3 törzsének nagy részét a kivehető 2000mAh kapacitású akkumulátor adja. A rögzítés pontos, erősen kattan vissza a helyére az akkumulátor, de a tartó karmok kialakítás nem tűnik túl tartósnak. A drónban, az akkumulátor alatt helyezhetjük be a microSD kártyát, amire közvetlenül rögzítheti a drón a felvételeket.

Természetesen elöl kapott helyet a kéttengelyű gimbal, ahogyan hasonló képstabilizálás került a DJI Sparkba is. A vertikális és horizontális képstabilizálást kiegészítették egy harmadik, elektronikus stabilizátorral. De a kamera tartó rész mögött egy remegést elnyelő felső tartó résszel is ellátták, ami apró gumi párnácskákon pihen. A FIMI A3 egy 8 megapixeles 1/3.2” (CMOS) szenzort kapott, amelynek látószöge 80 fok és f/2.0 apertúrával rendelkezik. A feldolgozó egység egy Ambarella chip, amivel maximálisan 1080p felbontású videókat rögzíthetünk (25/30fps) 60mbps mellett, h.264 tömörítéssel mp4 formátumban. A fotók maximális felbontása 3264 x 2448 lehet, jpg kiterjesztéssel.

Xiaomi FIMI A3-5

A drón kezeli a GPS és GLONASS műholdakat is. A kontroller és a drón közti maximális távolság 1000 méter lehet. Sport módban a drón rettentően gyors, maximálisan 18m/s-re, azaz 64.8km/h végsebességre képes, emelkedési sebessége maximálisan 6m/s, süllyedés pedig 5m/s.

 

Xiaomi FIMI A3 kontroller

 

Xiaomi FIMI A3-22 kontroller

A mellékelt vezérlő először kicsit bumfordinak tűnt, de hamar megszokható a mérete. Sőt, a kényelmes hosszabb kézbentartást segíti az oldalán található markolat rész, így stabilabb fogást biztosít hosszabb használat esetén is. A kontroller nagy részét a 4.3 colos, 480 x 272 pixeles kijelző tölti ki. Pontos a felhasznált technológiáról nincs pontos információnk, de ha tippelnünk kellene, akkor azt mondanánk, hogy egy TFT LCD kijelzővel van dolgunk. Napfényben már nem túl jól látható a drón által küldött kép a kijelzőn. A betekintési szögek pedig olyanok, mintha valami 6-7 éves mobiltelefon kijelzőjét néznék. Szemből nincs baj, de oldalról nézve már szinte semmi nem látszik belőle.

Xiaomi FIMI A3-25

A kijelző mellett két oldalt az irányító karokat találjuk. Baloldalra került a Sport mód/GPS kapcsolója és a be/ki kapcsoló gomb. Jobb oldalon a négy irányú D-pad és az automata visszatérés gombja található. A kihajtható antennák mellett a kamera vertikális mozgását állító tekerő és a fehéregyensúly állító található. A vezérlő hátoldalán is találhatunk gombokat, az egyik a DIY kiegészítők indítására szolgál, a másik pedig a videók és fotók készítésére használatos gyorsindító gomb. Egy kis gumi ajtó alatt bújik meg az AV kimenet és a microUSB port, amin keresztül feltölthetjük a kontrollert. De ugyancsak kapunk egy microSD kártya foglalatot, ha rögzíteni szeretnénk a kontroller képét. A műanyag burkolat alatt ez 2950mAh kapacitású akkumulátor bújik meg, amivel akár 5 repülés is teljesíthető egy feltöltéssel.

 

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

 

Valóban szép kis csomaggal indítanak a FIMI-nél. Ha pedig szükségünk lenne tartalék akkumulátorra, propellerekre, akkor azokat is beszerezhetjük a drónhoz.

A kijelzőn részletes tájékoztatást kapunk szinte mindenről. Megjeleníti a drón és a kontroller töltöttségét, a jelerősséget, a talált műholdakat, a pillanatnyi sebességet, a magasságot és a vezérlőtől számított távolságot. Több menüpontból is választhatunk, az első a Smart Flight menüpont ahol kiválaszthatunk automata leszállást, szelfi és követő módon, de választhatunk FPV módot is. A kamera beállításánál fixen csak az 1920 x 1080 pixeles felbontást, de a 25 vagy 30fps felvételt választhatjuk, ahogyan lehetőség van 20, 40 és 60mbps felvételre is. Állíthatjuk a fehéregyensúlyt, az ISO-t, szaturációt, kontrasztot, tehát szépen el vagyunk látva lehetőségekkel. A GPS módnál meghatározhatjuk, hogy mekkora távolság az, amit engedélyezünk a drónnak, maximális magasság, távolság, visszatérési magasság, stb… A videócsatorna beállításainál különböző frekvenciákat is beállíthatunk, ha esetleg olyan területen repülnénk, ahol az addigi beállított sávon interferencia lépne fel.

Xiaomi FIMI A3-26

Egyéni beállításra is van lehetőségünk, nekem az alapértelemezett fehéregyensúly maradt rajta, amit a jobboldali tekerőgombbal változtathatunk. A kalibrálásnál beállíthatjuk az iránytűt a kontrollert a drónhoz és lehetőség van a gimbal kalibrálására is. A rendszerbeállításoknál beállíthatjuk a dátumot, formázhatjuk a memóriakártyát, tilthatjuk a kontroller vezérlő alapértelmezett gombjainak hangját. Azonnal éltem ezzel a lehetőséggel, hiszen nagyon hangos a kontrollerbe épített hangszóró, így búcsút inthetünk a kora reggeli csendes repülésnek.

 

Xiaomi FIMI A3 – A nagy próba

 

Xiaomi FIMI A3 teszt

A 2000mAh kapacitású akkumulátort körülbelül 1 és ½ - 2 óra alatt tölthetjük fel. A drón, a DJI-hoz hasonlóan egy rövid és egy hosszabb gombnyomással indítható el, ezután fel is villannak a szárnyak végén található ledek. A vezérlőt bekapcsolva pár másodperc alatt már láthatjuk is a drón által látott képet. Jöhet a repülés! A FIMI A3 tényleg gyors, nagyon-nagyon gyors. Egy helyben repüléskor nem annyira stabil, mint a DJI Spark. Az utóbbi valahogy jobban tudja korrigálni a szél általi irányváltoztatást.

A rögzített videó minősége nem üti meg a DJI Spark szintjét. Túl sok mindent láttam és tapasztaltam már az évek során, így nem lepődtem meg ezen. Nincs az a kis gyártó, aki ilyen alacsony összegért azt a minőséget tudná, mint a Spark. Az volt a benyomásom, mintha a szenzor valójában nem 8 megapixeles lenne, hanem egy interpolált képet látnánk. A már sokat emlegetett Spark-nál sincs meg a kristálytiszta vonalélesség, mint a Mavic Pro-nál, de a FIMI A3 érezhetően gyengébb nála. Azonban, ha a két termék árán nézzük, akkor máris megvannak bocsátva ezek a hiányosságok, hiszen míg a kontrollerrel ellátott FIMI A3 75.000 forintba kerül, addig ugyanezt a DJI Spark drónért kontrollerrel körülbelül 140.000 forintért vásárolhatjuk meg. Akárhogyan is nézzük, ez mégiscsak majdnem a duplája.

A képet analóg jelként továbbítja azt a kontroller felé, így előfordulhat zajosodás, csíkozódás a kontroller kijelzőjén. A frekvenciát több sávon is állíthatjuk, így ha esetleg olyan helyen repülünk, ahol interferencia lépne fel, akkor egész széles skálán állíthatjuk a drón és a kontroller közötti kapcsolatot. Ha sport módba kapcsoljuk, akkor tényleg eszméletlen sebességre képes, maximálisan 64.8km/h-ra! Az 1 kilométeres hatótáv papíron körülbelül a fele, 500 méter. De ezt az értéket a kontrolleren is beállíthatjuk, így virtuális korlátot szabhatunk neki. 100 méter magasságban a kép már eléggé zajosodott, a vízszintes távolság, ahol még a kép is élvezhető volt, az 500m alatt volt kicsivel.

Xiaomi FIMI A3 (3 of 3)

A FIMI A3 drón 8 megapixeles 1/3.2” CMOS szenzora hiába képes kétszer akkora adatfolyamra (60mbps), mint a DJI Spark, azért azt be kell látnunk, hogy a szenzor messze van a Sparkban használt egységtől. Találkozhatunk kromatikus aberrációval és zajosabb képet kapunk, mint egy Spark esetében. Mégis, azt kell mondanom, hogy a kategóriában még így is kiemelkedő a FIMI A3 tudása. És a fő szempont, ami megkülönbözteti a hasonló szőrű társai közül, az a kéttengelyes képstabilizátor. Egész jól működik, szépen kiegyenlíti a rázkódásokat, így ha egy szeles területen repülünk, nem kell aggódnunk, hogy remegni fog a felvett videó.

A cserélhető 200amAh kapacitású akkumulátor repülési ideje a gyári adatok szerint 25 perc, de ne higgyünk a szépnek tűnő adatoknak. Ha nem egy helyben szeretnénk lebegni a drónnal, hanem valóban használnánk is, akkor 15 percet tudunk a levegőben tölteni vele. Szerencsére lehetőségünk van tartalék akkumulátor beszerzésére is, így többször is a levegőbe emelkedhetünk a tengerparti nyaraláson. A nevesebb gyártók egyszerűbben oldják meg az akkumulátor töltését, a FIMI kicsit bonyolított ezen. Az adaptert egy átalakítóba kell bedugnunk, amihez egy külön kábelt kapunk, amit az akkumulátorhoz kell csatlakoztatnunk. Sokkal egyszerűbb lett volna, ha kihagyják a külön köztes adaptert és közvetlenül a töltőről csatlakoztathatnánk az akkumulátort. Valószínűleg azért nem a szabványos microUSB port mellett döntöttek, mert azzal nagyobb lenne az esély arra, hogy esetleg nem megfelelő áramerősségű adapterrel használnák azt a felhasználók, így az akkumulátor károsodhat.

A Xiaomi FIMI A3 drónhoz már most jó pár kiegészítő beszerezhető

 

Vélemény

 

A DJI Spark jobb nála, de gonduljunk bele, hogy mire szeretnénk használni a drónt és mekkora összeget szánnánk rá. A képstabilizálás jól működik, bár a képminőség lehetne jobb is. Nem kell külön kontrollert vásárolnunk hozzá, és a mellékelt vezérlőt kijelzővel is ellátták, így a drón által közvetített képet is láthatjuk. A 15 perces repülés valószínűleg sokaknak elegendő lesz, a jó hír pedig, hogy vásárolhatunk hozzá tartalék akkumulátort is. Így azt hiszem a Xiaomi FIMI A3 bár a kategóriájában kiemelkedőt tud nyújtani.

Az árversenyt egyértelműen a FIMI A3 nyeri, hiszen a 299$-os árával verhetetlen a FullHD felbontású drónok között. Mi most megfejeljük ezt egy kis kedvezménnyel is, így máris 229$-ra (66.500 forintra) csökkenthetjük le a végösszeget a kód felhasználásával.

Kedvezmény kód: BGFIMIA329

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6214899540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása