Redmi 7 teszt - Jobbat találni sem lehet

2019. július 12. 09:12 - nezdmitrendelszblog

redmi_7_18_of_25.JPG

A Redmi 7 a Xiaomi által külön szereplőként terelgető leányvállalatának legelső középkategóriás mobiltelefonja. A Redmi és a nagyobb fizikai méretekkel rendelkező Redmi Note sorozat mindig is a megfizethető középső vonalat képviselte. A Redmi 7 annyira jól sikerült, hogy a beépített Qualcomm Snapdragon processzorral minden konkurens gyártót lábon lőtt a Xiaomi.

 

Redmi 7 – Kicsomagolás

 

Redmi 7 (1 of 25)

Az eddigi megszokott piros színvilággal rendelkező dobozt dobta a Xiaomi (ha már különálló név, legyen új a csomagolás is) és egy, a talpán piros festékbe mártott, de fehér színű dobozt kapunk. Minden maradt a szokásos Xiaomi stílus, azaz a passzentos belső és a mellékelt kiegészítők. A Redmi 7 microUSB portot kapott, így ezzel a csatlakozóval ellátott hófehér kábelt kapunk. A telefont töltő adapter fizikai méretre kicsit nőtt a gyártó eddigi adaptereihez képest. De a méret nem tartogat újdonságokat, a telefon nem támogatja a gyorstöltést, így 5V/2A teljesítményt ad le az európai piacra készített adapter. Jó hír azonban, hogy a készülék mellé kapunk egy szilikon tokot is, így nem kell az első perctől félteni az új szerzeményünket. Azonban szimpatikus lett volna számomra a gyártó, ha egy kijelzővédő fóliával is megfejeli a csomagot, de ezt sajnos magunknak kell beszereznünk vagy bízunk a Gorilla Glass üveg képességeiben.

A Redmi 7 leggyakrabban elérhető színkombinációi a kék és fekete modell. Míg a fekete modell, koromfekete hátlapot kapott, addig a kék variáns külső borítása a sötéttől a világoskék árnyalatig menő színátmenetet kapott. Ahhoz képest, hogy a Note modell egy kicsit nagyobb, a sima Redmi 7 sem lett egy apró készülék. A 6.26 colos kijelzőnek kell is a hely, még akkor is, ha az előlap több, mint 86 százalékát foglalja el. A Redmi 7 fizikai mérete 15.8 x 76.4 x 8.95 centiméter. A ház erős műanyagból készült, így nem nyújt prémium érzetet, de cserébe segítségével segített csökkenteni a telefon súlyát, ami így 180 grammra csökkent.

Redmi 7 (11 of 25)

A méretes kijelző 19:9 képaránnyal rendelkezik, amin 1520 x 720 pixel helyezkedik el. A megjelenítő nem AMOLED, maradtak az IPS panelnél, amit a Corning féle Gorilla Glass 5 üveg véd a sérülésektől és a karcoktól. A Xiaomi a kijelző fényereje szempontjából mindig olyan panelt tesz a készülékekbe, ahol a minimum fényerő sem zavaró az éjszaka sötétjében és nappal is megfelelő világosságra képes, így erre egy szavunk sem lehet. A méretes kijelző melletti pixelsűrűség sokaknak kevés lehet, de a 269ppi érték épp elég, hogy megfelelő minőségű képet kapjunk. A színhőmérséklet kalibrációja egy hangyányit talán a hideg felé húz, de semmi gond, hiszen lehetőségünk van beállítások között ezt módosítani. Ahogyan a kontraszton is tudunk egy kicsit manuálisan állítgatni, amit alapesetben a környezeti fényviszonyokhoz kalibrál a kis Redmi.

Redmi 7 (6 of 25)

A telefon egy kis kijelzőbe lógó szenzorszigetet kapott, amiben az előlapi 8 megapixeles f/2.0 rekeszértékkel rendelkező kamera kapott helyet. Az értesítési LED-et a telefon aljára száműzték, nem képes több színben jelezni, csak egy apró fehér fénnyel jelzi a töltést és a notifikációkat. A készülék baloldalára került a három kártyát fogadó SIM tálca, azaz a két SIM kártyánk mellett még egy microSD kártya is elfér egymás mellett. Baloldalon a hangerőszabályzó és a be/ki kapcsoló gombot találunk. Mindkettőnek jó a nyomáspontja, nem lötyögnek, nem hangosak, határozottan kattannak.  Felülre került a jó öreg 3.5mm-es Jack fülhallgató csatlakozó és az infra port is, így megint lehetőségünk van a telefonunkkal vezérelni a televíziót és akár a klímát is. Alulra került a hangszóró és a mikrofon rácsa, ami között a töltésre szánt microUSB port kapott helyet.

Redmi 7 (20 of 25)

A műanyag hátlap fényes felületű, így eléggé gyűjti az ujjlenyomatokat. Szerencsére ezért is pozitívum a mellékelt szilikon tok használata. Egymás alatt katonás sorrendben a 12 megapixeles f/2.2 rekeszértékkel rendelkező kamera található meg, amit egy 2 megapixeles másodlagos optika egészít ki, alatt pedig a LED villanó található és az „AI Dual Camera” felirat, hiszen a telefon megkapta a Xiaomi AI Beautify 4.0 és az AI Portrait Mode mellett az intelligens AI Scene módot is, azaz intelligens téma érzékeléssel is rendelkezik. Telefon hátlapjának alján pedig a Redmi by Xiaomi feliratot találjuk, csak, hogy tudjuk, mivel van dolgunk.

Redmi 7 (14 of 25)

 

Redmi 7 – A nagy próba

Szoftveres rész

Redmi 7 (4 of 25)

A bekapcsolást követő kezdeti beállításokon túljutva egy szoftverfrissítéssel kezdtük a bimbódzó kapcsolatunkat. Így az Android 9 Pie rendszeren nyugvó 2019. május havi biztonsági frissítéssel rendelkező MIUI10 rendszerrel rendelkezünk. Az első alkalomkor választhatunk a két téma között, azaz az új felületet vagy a régi, megszokott témát preferálnánk. Ezeket természetesen később a beállítások között tudjuk módosítani. A MIUI felületnél megszokott módon itt sem kapunk alkalmazásmenüt. A készüléken a főbb Google alkalmazásokon kívül a Xiaomi appjai vannak fent, amivel szinte mindent megkapunk, amire csak szüksége lehet egy átlag felhasználónak, sőt talán még többet is. Van itt nekünk Zenelejátszó, Biztonság csomag, amivel tárhely tisztítást, vírus ellenőrzést végezhetünk. Kapunk szkennert, iránytűt, Mi Drop fájlküldő alkalmazást, képernyővideó rögzítő appot, FM rádiót és Mi távirányító alkalmazást is.

Hozzánk a 3GB memóriával és 32GB tárhellyel rendelkező modell érkezett, amiből az első bekapcsolást követően 22.8GB szabad tárhelyünk maradt. Szerencsére a SIM tálcára a két szolgáltatói kártya mellé egy microSD memóriakártyát is behelyezhetünk. Így, egy maximum 256GB-os kártyával toldhatjuk meg a tárhelyet a képeinknek, videóinknak, zenéinknek.

A biztonságunkról a hátlapi ujjlenyomat olvasó és az előlapon található kamera arcfelismerő funkciója is gondoskodhat. Igen, már nem kell másik régiót beállítanunk, ha az arcfelismerést szeretnénk engedélyezni. Az ujjlenyomat olvasó pontos, szinte 10/10-es működéssel bír. Az arcfelismerő funkció pedig az egyik legjobb a kategóriában, amit egy sima kamerával ki lehetett hozni a telefonból. A telefont 90 fokkal oldalra fordítva, de még 180 fokkal, azaz fejjel lefelé tartva is egyből működik az arcfelismerés. Szürkületben is használható, azonban éjszaka elveszti az előnyét, ha nincs megvilágítva az arcunk. Ilyenkor marad a pontosan működő ujjlenyomat olvasó.

Lehetőséget ad a rendszer arra is, hogy ne a virtuális gombsorral, hanem kézmozdulatokkal irányítsuk a telefont, hasonló módon, mint például az iPhone X-et is. Lehetőségünk van második asztalt is beállítani, ha többen használnánk a telefon, például a gyerekeknek be lehet állítani, hogy csak a játékokat érhessék el így vele. És lehet alkalmazásokat is klónozni, így ha több profilunk is van egy csevegő alkalmazásban, akkor nem kell állandó jelleggel ki és bejelentkeznünk, elég csak klónozni azt és külön belépnünk abba a másik fiókunkkal.

 

Hardveres rész

 

A Redmi 7 a legolcsóbb verziótó a legdrágább modellig a Qualcomm Snapdragon 632 processzort használja. Aki a legolcsóbb modell keresi 2GB/16GB-os kiszerelésben, azok nagyon örülhetnek ennek a hírnek, hiszen egy több, mint 100.000 pontot gurító processzort kaphatnak egy olcsó, 100$ alatti készülékben! A Snapdragon 632 maximális órajele 1.8GHz és 8 darab Kyro 250 (4x Kyro Gold, 4x Kyro Silver) Cortex-A53 magot tartalmaz. A 14nm-es gyártástechnológiával készített chip Adreno 506 grafikus gyorsítót kapott, így játékok terén sem szerepel rosszul. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy az AnTuTu benchmarkot lefuttatva 102680 pontot kaptunk.

  Xiaomi Redmi 7 Xiaomi Mi A2 Lite Xiaomi Redmi Note 6 Pro VERNEE V2 PRO
Processzor Snapdragon 632 Snapdragon 625 Snapdragon 636 MediaTek Helio P23
Kijelző felbontása 1520 x 720 2280 x 1080 2280 x 1080 2160 x 1080
         
Antutu 7.0.4 102680 78280 114877 82783
3D Mark Slingshot Extreme 514/542 480/425 952/760 441/413
GFX Bench T-rex FPS 37 FPS 21 FPS 34 FPS 21 FPS
GFX Bench Car Chase FPS 7.8 FPS 3.4 FPS 5.9 FPS 3,8 FPS
Geekbench 4.0 Bench Single/Multi Core 1236/4309 796/4262 1335/4901 794/3678

 

Játékok terén az Asphalt 9 magas beállítások mellett jól futott, a PUBG Mobile pedig Balance beállításon volt játszható. Sok játék után a telefon kamera körüli rész kezd el langyosodni, de nem melegedni, ami jó hír, hogy nem fog felforrósodni a mobiltelefon a kezedben.

 

Adatkapcsolat

A Redmi 7 b/g/n WiFi-vel rendelkezik, Bluetooth-ból a 4.2 verziót kapta meg. A helymeghatározás támogatja a GPS, Beidou, Glonass, QZSS műholdakat is. A pozícionálás pár másodperc alatt 3-4 méteres pontossággal lőtte be a helyzetemet. A telefonban nincs NFC, ez kimaradt a repertoárból. Mivel Global modellel rendelkezünk, a beépített modem támogatja a hazai 4G-t, azaz a gyakran használt B20 800MHz-es frekvenciát is, a hívásminőséggel nem volt gond. Mi is jól hallottuk a vonal túlsó végén lévő felet és a másik oldalról sem panaszkodtak.

 

Kamera

Redmi 7 kamera

Teljes mértékben meg leszünk elégedve a Redmi 7 által nyújtott képminőséggel. Persze vannak sokkal jobb kamerás képességekkel rendelkező telefonok. A kis Redmi 7 hozza a tőle elvártakat, a Xiaomitól megszokott részletes képi beállításokkal együtt.  A Redmi 7 hátlapi kamerája 12 megapixel felbontású, f/2.2 rekeszértékű szenzorból áll. Felette egy 2 megapixeles szenzor található, mely a bokeh effekttel ellátott képek elkészítését segíti.

Lehetőségünk van rövid, 15 másodperces videó készítésére, amit a kamera alkalmazást megnyitva az exponáló gomb feletti menüsávból választhatunk ki. Megvan a kötelező videó és fénykép mód, de van portré, négyzet és Pro mód is. A portré jól működik, szépen mossa el a hátteret. Sok esetben meg is lepődtem, hogy nem csak egy kör mintájú alakzatot próbál ráhúzni a fokuszált objektum köré, mint amit az olcsó kínai mobilok csinálnak. A szoftver itt azért kicsit már okosabb és megpróbál játszani a felismert tárgy körüli térrel. Nem hiába láthatjuk a kamerák körüli „AI Camera” feliratot, hiszen jelenetérzékeléssel is felvértezték a Redmi 7 készüléket. Ezáltal sokkal jobb képeket készíthetünk.

A trükk jól működik, kipróbáltam növények fényképezésekor is. Ha egy óriási zöld lombbal rendelkező fa vagy egy virág került a kamera látószögébe, akkor a szoftver megpróbálja sokkal jobban kihangsúlyozni a növény színeit. Ez jól működik és sok esetben nem is néz ki rosszul, hogy erősebb szaturációt használ ezeken a felületeken. Ám vannak esetek, amikor szeretem olyannak látni a dolgokat, amilyenek valójában tűnnek.

A Pro mód szuper, van itt minden, amit csak szeretnénk. ISO, fehérérzékenység, a manuális fókusz pedig piros színnel kiemeli a képen látható fókuszpontokat, ez sokaknak a DSLR, MILC fényképezőgépekből lehet ismerős.

Az elkészített képek mérete 4-5 megabájt körül alakul, felbontásuk 16:9-es képarány mellett 4000 x 2500 pixel. A világos részek hajlamosak kiégni, a vonalélesség a képek széleinél már nem az igazi és itt-ott előfordul kromatikus aberráció is. Ezeket leszámítva, aki tudja, hogy mit hogyan szeretne lefotózni, azok kezében megfelelő társ lesz ebben a kategóriában a Redmi 7.

Videót maximálisan FullHD, azaz 1920 x 1080 pixeles felbontásban rögzíthetünk mp4 formátumban 30 és 60 fps mellett is. Bitráta mindkét esetben 20mbps körül alakul, hangot 96kbps mintavételezéssel rögzít, ami meglepően jól szól. Lehetőség van gyorsított és lassított felvételek készítésére is. Optikai képstabilizátort nem jár, a szoftver megpróbál belenyúlni a videókba, de nem túl drasztikusan, így nem minden remegést képes csillapítani.

 

Akkumulátor

 

A műanyag hátlap alatt egy 4000mAh kapacitású telep kapott helyet. Sajnos a gyorstöltés funkciót kispórolták és a QC3.0 töltőmmel sem volt hajlandó „rejtett gyorstöltésbe kezdeni”, mint a Redmi Note 6 Pro. Így marad a gyári töltő, amivel 2 óra alatt telepumpálhatjuk az akkumulátort, amivel 2 napig simán elvoltam. A szoftver jól optimalizált, ahogyan azt a Xiaomitól megszokhattuk, nincsenek a háttérben erőforrást zabáló, akkumulátor fogyasztó beragadt alkalmazások.

 

Vélemény

Redmi 7 (18 of 25)

A Redmi 7 mobiltelefon az a készülék, amit bátran lehet ajánlani mindenkinek, akinek egy aránylag olcsó, de megbízható készülékre van szüksége. A processzor ereje sok mindenre elég, a 7-es széria elérhető 2GB és 3GB memóriával is. Aki egy low budget készülékre vágyik, azok választhatják a 2GB memóriával és 16GB tárhellyel szerelt modellt is. De aki a cikk írás pillanatában ismert ár alapján, plusz 5.000 forint ráfizetésével már 3GB memóriával és 32GB tárhellyel ellátott modellt választhat magának. Ez a csekély mértékű felár pedig bőven megér ennyit. A virtuális bevásárlókosárba téve pedig az EU Priority Line szállítást választva, áfa és vámmentesen rendelhető meg a telefon.

Redmi 7 Magyar menüvel 2GB/16GB-os kiszerelésben

BG6R7G7 kedvezmény kóddal 95$-ra csökken az ára (27.500 forint)

Redmi 7 Magyar menüvel 3GB/32GB-os kiszerelésben

A BGEMR732 kedvezmény kóddal 116$-ra csökken az ára (33.500 forint)

 

Ha kíváncsi vagy hogyan vásárolhatsz a Banggood webáruházban a kuponok felhasználásával, olvasd el a cikkünket

 

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr5914940380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása