Xiaomi Mi Band 4 teszt

2019. augusztus 09. 07:57 - nezdmitrendelszblog

mi_band_4_header.jpg

A Mi Band 4 valószínűleg a világon a legjobban várt okoskarkötő! Nem is csoda, hiszen a Xiaomi a 4. generációban teljesen megreformálta a Mi Band okoskarkötőkről eddig kialakult képet. És most nem csak a színes AMOLED kijelzőről beszélek, hanem a külső mögött rejtőző tudásról is.

Xiaomi Mi Band 4 – Kicsomagolás

Xiaomi Mi Band 4

A karkötő egy hosszú, lapos modern dobozban érkezett meg hozzám. Nálunk az International verzió tette tiszteletét, ez látszik is a beltartalmon. A kínai verzió leírása sokkal vékonyabb, míg a nálunk járt, nemzetközi piacra szánt modellé vastag, több nyelv is helyet kapott benne, sajnos Magyar még most sincs benne. A karkötő mellett az USB porttal rendelkező töltőt kapjuk a csomagban.

Xiaomi Mi Band 4 (2 of 4)

A Mi Band 4 mérete szinte semmit sem változott. Teljesen megegyezik a korábbi generációval, így, ha megvan még a 3. modell szíja a fiókban, fel is csaphatjuk azt a Band 4-re. Szemből a megjelenítő és az előlapi érintőgomb tűnik fel elsőre. A szíj maradt az eddig megszokott minőségi darab, 12 méretállítási lehetőséggel, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A kivehető mag hátoldalán kapott helyet az optikai pulzusmérő szenzor. A töltőcsatlakozót most nem védi a szíj, mint az előző generációnál, hiszen ez a pulzusmérő szenzor mellé került. Akár a gyári, akár az utángyártott szíjakat választjuk, a magot könnyedén kivehetjük, így a gyári fekete szín helyett szinte bármilyet választhatunk.

 

Xiaomi Mi Band 4 – A nagy próba

 

A legnagyobb újítás a Mi Band 4-ben, az AMOLED kijelző, ami 0,95 colos mérettel rendelkezik és 240 x 120 pixel felbontást kapott. A panelnek köszönhetően a feketék tényleg valóban feketék, az öt lépésben állítható fényerő minimuma kellemes az éj sötétjében, a maximuma pedig ideális a nappali világosságban. Sajnos nem kapott környezeti fényérzékelőt, de a karkötő menüjéből közvetlenül állítható a fényerőszabályzás, vagy a telefonos alkalmazáson belül megadhatunk neki kezdeti és végponti időt. Én 20:00-ra állítottam be, hogy csökkentse a kijelző fényerejét, reggel 7:00-kor pedig állítsa vissza a kijelző fényerősségét a normál állapotra.

Az okoskarkötőt Android és iOS rendszerű készülékünkkel is használhatjuk. Ehhez csak le kell töltenünk a Mi Fit alkalmazást az áruházból, kapcsoljuk be a Bluetooth-t a telefonunkon és már mehet is a párosítás. Mióta nálam van a karkötő, azóta már három frissítést is kaptam hozzá. Aki már használta a Mi Fit alkalmazást, azoknak nem fog újdonságot jelenteni a használata. A kezdőoldalon láthatjuk a legfontosabb adatokat. A megtett lépéseinket és elégett kalóriát, az alvási adatokat, az utoljára mért pulzust és az utóbbi két nap aktivitásait.

A főmenüből azonnal elérhetőek a telefon GPS-ét használva a gyaloglás, futás és kerékpározás sportmódok. A profil fülre kattintva pedig a karkötő beállításait szabhatjuk át, ahogyan csak nekünk tetszik. Itt beállíthatjuk a célokat, legyen az súlyhatár vagy megtett napi lépésszám, és itt azonnal láthatjuk a karkötő töltöttségét is. Az opciókat megnyitva elérhetővé válik, ami eddig nem volt! Választhatunk a több mint 50 darab óralapból, bár nekem a kedvencem még mindig az előre beállított „gyári” példány. Kipróbáltam párat a letölthető watchface-ekből, de csak a gyárit találtam megfelelőnek az AMOLED kijelzőhöz. Ugyanis a sokóralap fekete háttere inkább szürkés, ami a kijelzőn is elég furán néz ki. Az eredeti óralap pedig olyan, mint amilyennek lennie kell egy AMOLED kijelzőnek. Azaz a feketék éjfeketék, a színes pixelek pedig éllettel telik, így nekem ez maradt a befutó.

A beállítások között van lehetőség képernyő feloldás beállítására a Smart Lock használatával, illetve beállíthatjuk a hívásértesítéseket is. Ahhoz, hogy kapjunk figyelmeztetést, beállíthatjuk a rezgést, a kapcsolati adatok megjelenítését és a késleltetést is 3 másodpercre beállítva. A rezgés lehet automatikus is, de megadhatunk neki egyéni mintát is. Van esemény emlékeztető és ébresztés beállítás is. Szerencsére ennek engedélyezéséhez nem kell mindig a telefonunkat babrálni, hanem az előre beállított időpontot újra ki és bekapcsolhatjuk magán a karkötőn, ha ugyanabban az időpontban szeretnénk ébresztést.

Kapunk alkalmazás értesítést, ahol szinte az összes alkalmazásunkat megadhatjuk, így én be is állítottam a WhatsApp, Viber, Messenger és Gmail értesítéseket is. Nem mindegyik ékezetes karaktert jeleníti meg helyesen, az emojikat pedig egyáltalán nem mutatja meg. De azért el lehet olvasni a karkötőn megjlelenített rövid üzeneteket. Ezen felül azt is beállíthatjuk, hogy ha a telefon kijelzője be van kapcsolva és értesítést kapunk, akkor a karkötő ne jelezzen. Éltem is ezzel a lehetőséggel, hiszen feleslegesen rezeg a karomon, ha valakivel épp egy hosszú beszélgetést folytatok például Messengeren keresztül. A tétlenségi figyelmeztetést is személyre szabhatjuk, hogy mikor jelezzen, hogy ideje felkeni a számítógép elől, ha már túl sokat ültünk egy helyben.

Természetesen még olyan opciókat is kapunk, hogy melyik karunkon viseljük a karkötőt. Beállíthatjuk azt is, hogy a karunk felemelésével bekapcsoljon-e a kijelző, ami meglepően jól működik, és itt van az az opció is, hogy mely időpontokban nem szeretnénk semmilyen értesítést sem kapni.

Mivel a karkötő pulzusméréssel is rendelkezik, így az is beállítható, hogy milyen sűrűn végezzen mérést, 1 perctől egészen 30 perces időintervallumig. A pulzusszám riasztás pedig azoknak lehet jó, akiknek oda kell figyelniük az egészségükre, így visszajelzést kaphatnak a mérés eredményéről. A pulzusmérés kifejezetten jól működik, egy Garmin Fenix 5 órával került összehasonlításra, ami körülbelül hétszer annyiba kerül, mint a Mi Band 4. A pulzusmérés különbsége a két eszköz között 3bpm volt. Az opciók között át tudjuk variálni a karkötő által megjelenített menüt és van időjárás is, ami 5 napra előre tud nekünk visszajelzést adni a meteorológiai előrejelzésekről.

 

A Mi Band 4 használat közben

 

A legnagyobb kérdés, hogy a kis AMOLED kijelző mekkora fényerővel rendelkezik ahhoz, hogy a nyári napsütésben ne csak szürke foltokat lássunk a megjelenítőjén. Kérem szépen, azt kell mondanom, hogy a 400 nites fényerőt még most, ebben az augusztusi napsütésben is jól lehet látni. Nem csak árnyékban, hanem akkor is, ha kimerészkedünk napernyő alól. Meglepődtem, hiszen nem ezt vártam. Azt hittem, hogy majd a kezemmel takargatnom kell a napot, hogy lássak majd valamit a kijelzőn megjelenő tartalomból, de erről szó sincs. Persze nem fog elvakítani a fényereje, de minden egyes megjelenített karakter jól, élesen látható.

Az előre beállított alap watchface-en jobboldalt láthatjuk az akkumulátor százalékát, alatta a pontosidőt és dátumot, legalul pedig a megtett lépések egészítik ki a kijelzőn megjeleníthető információkat. A hosszú teszt alatt voltam vele futni, túrázni és akkor is rajtam volt, amikor csak otthon ültem és csak dolgoztam. Az utóbbi időszak által mért adatok siralmasak. De tényleg! Az, amikor a karkötő kiírja, hogy a napi megtett lépésszám 4.000 körül van, az elég lehangoló tud lenni. Ilyenkor persze azonnal átkapcsol az ember agya és már azon morfondírozik, hogy akkor holnap nem autóval, hanem vagy gyalog, vagy kerékpárral fog elmenni a frissen érkezett csomagokért a postára. Engem legalábbis eléggé motivált, hogy a napi, áltagosan megtett több, mint 10.000 lépés mellett becsúszott párszor egy-egy ilyen alkalom is.

Ha szeretünk hosszabb sétákat megtenni, esetleg túrázni, akkor viszont óriási mosolyt csal majd az arcunkra a lépésszámlálás. Így tett nálam is, amikor egy kicsit nagyobb távra mentem el és láttam, hogy mos 20.374 lépést és 14.26 kilométert tettem meg gyalog.

A vizet jól bírja, a gyári érték szerint 5ATM az, amit túl kell élnie. Voltam vele strandon, minden fürdésnél rajtam van, ezeket mind bírja a karkötő. A karkötő pulzusmérése majdnem tökéletes! Egy nem ebben a kategóriában versenyző Garmin Fenix 5 órával lett összevetve az optikai szenzor pontossága és mindegyik mérés alkalmával csak 3 bpm egységnyi eltérés volt a két eszköz között.

Xiaomi Mi Band 4 ppg

Az alvásmonitorozás is remekül működik. Főleg, hogy itt azt is be tudjuk állítani, hogy mennyire legyen pontos a mérés az éjszakák alatt. Erre fel is hívja a figyelmet a Mi Band 4, hogy a nagy pontosság csökkentheti az akkumulátor élettartamát. De nem voltam rest ezt az opciót kiválasztani, hiszen nem kellett attól félnem, hogy az akkumulátor gyorsan le fog merülni.

Aki mobiltelefonról szokott zenét hallgatni, azoknak nagyon jó hír, hogy a kis Mi Band 4 átveszi a vezérlést a telefontól, és ha zenét hallgatunk, legyen az akár YouTube vagy egy zenelejátszó alkalmazás, akkor a karkötő kijelzőjéről léptethetünk a számok között és innen még a hangerőt is lehetőségünk van szabályozni. A legjobb az egészben az, hogy nem kell elnavigálnunk a menüben ehhez az opvióhoz. Csak oldalra kell lapozni a kezdőképernyőn és máris a zenevezérlőbe lépünk.

 

Akkumulátor

A Xiaomi Mi Band 4 egy 135mAh kapacitású akkumulátort kapott, ami mobiltelefonos szemmel harmatgyengének tűnhet. Ezzel szemben, amikor a folyamatos 24 órás pulzusmérés be volt kapcsolva és az alvásmonitorozás is a legpontosabbra lett állítva, azaz ilyenkor többet fogyaszt a karkötő. És ezek mellett még a Bluetooth szinkronizálás is folyamatos volt a telefonnal. Így 2 hetet húzott ki nálam a Mi Band 4 egy feltöltéssel. Ez pedig, nem hogy nem rossz, hanem egyenesen remek, hogy csak 14 naponta kell feltölteni az akkumulátorát, ami pedig körülbelül 2 órát vesz igénybe, ha már teljes lemerülés közeli állapotba került az akkumulátor.

 

Vélemény

 

Milyen lett a Mi Band 4? A legjobb okoskarkötő nem csak a Mi Band szériában, hanem meg merem kockáztatni, hogy ebben az árkategóriában is egyeduralkodó a Mi Band 4 tudása. Aki a 3. generációval rendelkezik, és úgy érzi, hogy a Band 4 nem hozhat neki sok újdonságot, az nagyot téved. Olyan lett az új generáció, mintha egy teljesen új vonalat indított volna el a Xiaomi az okoskarkötő családjában. Nem csak a színes AMOLED kijelző újdonság, hanem az a tudás, amit képvisel a kis karkötő. Nekem nagyon tetszett. A legjobb okoskarkötőm! Annyira, hogy az utóbbi időben már nem is hordtam az okosóráim közül egyet sem, tehát ennyire szerethető lett a kis karkötő!

50 darabra kaptunk kedvezményt, így 50$ helyett 32$-ért (9.300 forintért) vásárolható meg az International, azaz az Angol menüvel ellátott modell. Az áfa és vámmentes szállításhoz válaszd a kosárban az EU Priority Line opciót!

Xiaomi Mi Band 4 okoskarkötő

Kedvezmény kód: BGHU297

 

Ha egy okosórát szeretnél, akkor még pár napig az új Amazfit GTR 47mm-es átmérővel és a fiatalosabb 42mm-es átmérővel rendelkező modell is olcsóbb ebben a pár napban!

Amazfit GTR 42mm!

A kosárban 129$-ra csökken az ára. A kosárba téve a Netherlands Registered(PDM) szállítás áfa és vámmentes

 

 

Amazfit GTR 47mm!

A kosárban 139$-ra csökken az ára. A kosárba téve a Netherlands Registered(PDM) szállítás áfa és vámmentes

 

 

 

 

 

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9315001962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naplómente 2019.08.11. 08:41:53

A kód működik, de amikor ki akarom fizetni, akkor visszaugrik az eredeti árra. :-(

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2019.08.12. 12:55:04

@naplómente: Nekem működik. Lehet, hogy a "Total" összget nézed. Görgess lejjebb a lap aljára, ott van a "Grand Total" összeg
süti beállítások módosítása