AMAZFIT Verge Lite teszt – Lite is Life

2019. augusztus 30. 08:19 - nezdmitrendelszblog

amazfit_verge_lite-2.JPG

A HUAMI által készített órák megkerülhetetlenek, nem csak a hazai, hanem a nemzetközi piacon is. Nincs még egy ilyen gyártó, aki ekkora ismertségre tett volna szert a megbízhatóan működő, olcsó okosóráival. Ehhez persze szükség volt a Xiaomi támogatására is. Az okosóra fronton, a nagy sikerre való tekintettel most itt van a középkategóriás modellek legolcsóbb verziója, a Verge Lite! A nagyoktól ismert tudással, alacsony áron, 20 napos üzemidővel!

 

AMAZFIT Verge Lite teszt – Kicsomagolás

 

AMAZFIT Verge Lite kicsomagoló videó

A csomagolás kicsit hajaz a Stratos dobozára. A külső papírhüvelyt lehúzva a fedeles, fehér keménypapír dobozra bukkanunk. Amolyan semmi extra, de pont ez a letisztultság áll jól neki. Egy tálcán pihen maga az óra. Ez az a pont, amikor már fokozódnak a vágyak, hogy azonnal megtapogassuk, megnyomkodjuk választottunkat. Megnézzük milyen az összeszerelés minősége, milyenek az anyagok, milyen kézbe fogni. De előtte még jöjjön az óra alatt található doboz, amiben a leírás és az USB portos töltőbölcső található. Nem a mágneses, hátlapra felpattintható vonalat követi a gyártó, hanem a bölcsőbe illeszthető vonalat. Valakinek előny, valakinek hátrány, de egy biztos. Nem kell sűrűn töltenünk az órát, hiszen akár 20 napig is bírja egy feltöltéssel.

Az Amazfit Bip óra volt az egyedüli, ahol a HUAMI nem kör alakú óratokot alkalmazott. Azonban a Verge Lite már a jól megszokott kör alakú formát követi. Le sem tagadhatná a felmenőjével a hasonlóságot (AMAZFIT Verge), hiszen a két óra szemlátomást teljesen megegyezik. Nem a Stratos-nál látott kerámia tokozású vonalat követték. Itt teljes egészében műanyagot kapunk, ami által nem lesz annyira prémium érzetünk az óra láttán, de a használhatóságnak és a súlynak, egy sportóránál jót tesz a könnyebbség.

A Verge széria újdonsága, hogy már nem transzflektív LCD kijelzőt kapuk, hanem egy AMOLED panel került a napfény sugarait visszaverő és ezzel együtt erős napsütésben is jól látható megjelenítő helyére. Az 1.3 colos kijelzővel ellátott órát a dobozból kivéve egy fólia védi. A Verge Lite jelenleg fehér és szürke színben választható. Mindkét variációban jól mutat az óra, legyen akár hölgy vagy férfi a használója.

Kezelőszervekből csak egy került az órára 45 fok magasságában. A szürke színű modell felső része és a szíj sötétebb árnyalatot kapott, mint az óra alja. A szíj itt is szilikon, ám a jobbik fajtából. Szélessége 20 milliméter, a cserét pedig a rugós mechanizmus segíti, amivel könnyedén eltávolíthatjuk azt. Fémmel nem találkozunk az órán, a csat is műanyagból van, a bújtató pedig a jobb tartás érdekében kis karmot is kapott, hogy beakaszthassuk azt a szíjba. A 183 milliméteres szíj hossz a legkisebb és legnagyobb csuklóval rendelkezőknek is megfelelő lesz a 16 állítható méretnek köszönhetően.

Az óratok mérete 43 x 43 x 12.6 milliméteres, a 46 grammos súly valóban nem mondható soknak. Az összeszerelés példás, sehol egy hézag vagy illesztési anomália. Az AMOLED megjelenítő felbontása 360 x 360 pixel. Hátul a négy apró, köralakú töltőcsatlakozót találjuk, az óra hátuljának közepén pedig az optikai pulzusmérő szenzor kapott helyet. Jó hír azoknak, akik zuhanyzás közben sem szeretik levenni az órát a karjukról, hogy a Verge Lite IP68-as vízállósággal rendelkezik.

 

AMAZFIT Verge Lite teszt – A nagy próba

 

Az AMAZFIT zárt rendszerének köszönhetően a hosszú tesztidőszak alatt sem tapasztaltam fagyást vagy újraindulást, ilyet a Stratos sem produkált soha sem. Nincs lehetőségünk külön alkalmazások telepítésére, mint az Android rendszer futtató órák esetében, arra ott van nagyon elegáns Ticwatch C2. Bár ez nem is baj, hiszen ha egy Androidot futtató óra lenne a Verge Lite, akkor a hardveres erőforrások miatt elfelejthetnénk a hosszú üzemidőt.

Az AMOLED kijelzőt Gorilla Glass 3 üveg védi, amit ujjlenyomat taszító réteggel láttak el. Ez alatt ne azt értsük, hogy egy jó lecsós ebéd után maguktól fognak eltűnni az órán található pacák. Hanem egy hangyányival kevesebbet kell törölgetnünk a megjelenítőt a mindennapos használat után. Szabadon felhasználható belső tárhelyet ezúttal nem kapunk, ez megmaradt a Stratos és Verge privilégiuma. Viszont van nekünk háromtengelyes mozgásérzékelő és környezeti fény érzékelő szenzor, alacsony fogyasztású Bluetooth 5.0LE kapcsolat és egy Sony gyártmányú, bár ismeretlen típusú GPS+GLONASS helymeghatározó chip.

Mint minden esetben, itt is kapunk telefonos alkalmazást, ami nem mást jelent, mint a Mi Fit appot, ami elérhető Android és iOS rendszerekre is. Nem kell attól tartani, ha a telefonunk nem kezeli a Bluetooth 5.0 kapcsolatot, hiszen a visszafelé kompatibilis Bluetooth 4.0 is elegendő lesz a szinkronizáláshoz. Az órával összekapcsolni a telefont csak pár másodperc kérdése volt. Mióta nálam van a Verge Lite, azóta már két frissítés is kijött az órához, így azt is a Mi Fit alkalmazásból tudjuk telepíteni. Méghozzá úgy, hogy semmit nem kell tennünk hozzá, ha érzékeli az app, hogy van új szoftver, letölti és máris telepíti is azt az órára. Aki Mi Band vagy AMAZFIT felhasználó, azoknak valószínűleg nem kell bemutatni a Mi Fit használatát.

Természetesen kapunk alkalmazás értesítést, ahol szinte az összes alkalmazásunkat megadhatjuk, így én be is állítottam a WhatsApp, Viber, Messenger és Gmail értesítéseket is. Nem mindegyik ékezetes karaktert jeleníti meg helyesen, az emojikat pedig egyáltalán nem mutatja meg. Ebben jobbnak bizonyult a Ticwatch C2. De azért el lehet olvasni a karkötőn megjelenített rövid üzeneteket. Ezen felül azt is beállíthatjuk, hogy ha a telefon kijelzője be van kapcsolva és értesítést kapunk, akkor a karkötő ne jelezzen. A tétlenségi figyelmeztetést is személyre szabhatjuk, hogy mikor jelezzen, hogy ideje felkeni a számítógép elől, ha már túl sokat ültünk egy helyben. A hívásokat az óra segítségével is fel tudjuk venni vagy el tudjuk utasítani őket, de hangszóró és mikrofon hiányában a beszélgetéseket nem tudjuk lebonyolítani róla.

A Verge Lite tesztalany menüje tényleg csak a legszükségesebbeket tartalmazza. Dupla koppos ébresztés nincs. Vagy az órán található gombbal tudjuk bekapcsolni a kijelzőt vagy ha a Mi Fit alkalmazásban engedélyezzük, akkor a csuklónk felemelésével automatikusan bekapcsolja azt (utóbbi remekül működik). Az óratémák nem annyira sokszínűek, mint a Mi Band 4 esetében, szám szerint hét darabot kapunk, amit az alkalmazásból kiválasztva feltölthetünk az órára.

Az óra kezdőképernyőjén az éppen aktuális számlapot látjuk. Megmaradt a fentről lehúzható menüsáv, amit legördítve láthatjuk az óra töltöttségét és a dátumot. Az öt ikon között az első egy elemlámpa mód. Ne gondoljunk sok mindenre, nem kapott az óra beépített LED villanót, hanem csak a kijelző világít maximális fényerőn, fehér színnel. Tapasztalatból mondom, jól jön este a kulcslyukat keresve. A beállításoknak köszönhetően választhatunk a manuális vagy az automata fényerő között. Az automatikus fényerőszabályzás jól működik, egy másodperc alatt reagál a környezeti fény változására.

Az opciók között a hold piktogrammal ellátott éjszakai móddal azonnal kilőhetünk mindent. Az értesítéseket, Bluetooth kapcsolatot, de beállíthatunk aktuális időre bekapcsoló DND (ne zavarj) módot is. Az alsó sávban található az energiatakarékos mód. Ebben az esetben az óra csak a lépéseinket és az alvásunkat figyeli. A kezdőképernyő fekete-fehérre vált és nem lapozhatunk a menük között sem. Az utolsó menüpont egy kis lakat, ami a kijelzőt zárja le. Ezáltal csak az óra oldalán található gombbal oldható fel kijelző. Ez jól jön fürdés közben, ahol a vízcseppekre érzékeny megjelenítő akár egy véletlen edzést is elindíthat az órán. Ez a mód kiküszöböli ezt, jól működik, így minden fürdésnél átváltok erre a módra.

A kezdőképernyőn jobbra vagy balra lapozva az aktuálisan megtett lépéseinket és pulzusunkat jeleníti meg. A mért adatokra rákoppintva pedig részletes adatot kapunk az elégetett kalóriánkról, a megtett kilométerekről. A pulzusmérés résznél pedig megnézhetjük az egész napra vetített adatokat és azt is, hogy a napi tevekénységünk milyen százalékban, milyen jellegű mozgásnak felel meg.

Az óra menüjében lentről felfelé suhintó mozdulattal léphetünk be. A Status és a Heart rész az alap képernyőn is megtalálható információkat hozza elő. Ha nem folyamatos pulzusmérésre van állítva az óránk, akkor innen indíthatjuk el a folyamatot.

  • A Workout menüpontnál indíthatjuk el a sporttevékenységek mérését, ami lehet kültéri futás, séta, kerékpározás, futópad, szobakerékpár elliptikus tréner és lehet különböző edzésgyakorlat. A menü tetején még azt is kijelzi, hogy az óra akkumulátorkapacitásához mérten hány óra áll rendelkezésünkre az adott akkumulátor százaléknál. A kültéri sportmódok indításánál automatikusan aktiválódik a GPS is az optikai pulzusmérő szenzor mellett. A GPS kültéren 10 másodpercen belül talál jelet. A fő képernyőn, edzéstől függően láthatjuk az eltelt időt, a megtett távolságot, köridőt és az adott mért mozgásunk és pulzusunk alapján kijelzi azt is, hogy milyen mértékű edzésnek felel meg a jelenlegi mozgásunk.
  • Az Activities menüpont az eddig mért sporttevékenységünket jeleníti meg. Az időjárás alkalmazás kiírja a telefonról lekért adatok alapján a hőmérsékletet, szélerősséget, páratartalmat, a napkeltét és napnyugtát, és négy napra előre megkapjuk a várható napi hőmérsékletet.

  • A Music menüpontba belépve az óránkhoz vagy táblagépünkhöz csatlakoztatott óra kiírja az épp hallgatott zeneszám vagy videó nevét. Ezáltal az órán keresztül válthatunk zenét a telefonunkon vagy szabályozhatjuk az épp hallgatott dal hangerejét is.
  • A Notification menüpontban az el nem olvasott értesítéseinket nézhetjük vissza. Az Alarm menüpontban beállíthatjuk az ébresztést. Ilyenkor az óra elkezdi rezegtetni a karunkat, így a mellettünk alvó sem fog felébredni az óránk riasztására.
  • Az Event Reminder egyfajta eseménynaptár, a More gombra kattintva pedig elindíthatjuk a stoppert, visszaszámlálót és itt kapunk egy telefon kereső funkciót is, amivel az órán keresztül megcsörgethetjük a Bluetooth hatósugárban lévő telefonunkat.
  • A Settings menüpontban beállíthatjuk a telefonról feltöltött számlapokat. Beállíthatjuk, hogy hány másodperc után kapcsoljon le a kijelző és az óra gombjának nyomva tartásával egy gyorsgombot is beállíthatunk, hogy a menüben való keresgélés nélkül egy másodperc alatt elindíthassuk az előre beállított edzés montírozását. A System menüpontban lekérhetjük az órán található szoftver verziószámát, újraindíthatjuk azt, kikapcsolhatjuk az órát vagy csinálhatunk gyári beállítás visszaállítását is.

Az egészség adatokból megállapíthatjuk, hogyan alszunk, pontos adatot kapunk arról, hogy mikor feküdtünk le és mikor ébredtünk fel. Bár az elalvás előtti nyugalmi időt is sokszor már az alvás fázisba kalkulálja bele, de így is körülbelül pontos értékeket kaphatunk. Az éjszakai fentlét és az ébredés időpontjában pedig nem tud tévedni. Természetesen engedélyezhető az alvássegéd mód a beállítások közül. Ez hivatott a legpontosabb adatokat szolgáltatni, bár fel is hívja a figyelmünket, hogy a folyamatos alvásmonitorozás és pulzusmérés csökkentheti az akkumulátor élettartamát. Ez egy percig sem aggasztott, úgyhogy végig így használtam az órát.

A napi megtett lépéseket is jól követi le, kapunk is egy kis összesítőt róla a Mi Fit alkalmazásban, hány lépést tettünk meg, mennyi kalóriát égettünk el és, hogy milyen időpontban mennyit mozogtunk.

Ha egy sportmódot választunk ki edzésként és elmegyünk sétálni, futni vagy kerékpározni, akkor a folyamatos pulzusmérés mellett GPS követést is kapunk. Ezt az útvonalat a folyamat végeztével meg is jeleníti az óra, bár utcaszintű térképet nem képes kirajzolni navigációs alkalmazás hiányában, de kijelzi a tevékenyégünk hosszát, a pulzusunkat és a telefonon megtekinthető a GPS által lerajzolt térkép is. Itt természetesen már utcaszintű megjelenítést kapunk. Ha gyalogszerrel közlekedtünk, akkor kijelzi az átlag lépésünk hosszát, sebességünket, pulzusunkat egy grafikonon.

A HUAMI nem füllentett, valóban nagyon jól bírja a Verge Lite akkumulátora. Ha nem használjuk a GPS-t, de be van kapcsolva a 24 órás, folyamatos pulzusmérés és az alvásfigyelés, akkor a 20 nap tényleg hozható. Egyik alkalommal tesztfázissal, elmentem sétálni,  közben találkoztam pár ismerősömmel. A teszt miatt feljegyeztem, hogy mekkora volt az akkumulátor töltöttsége. Csak később jutott eszembe, hogy az esti beszélgetés alatt bekapcsolva hagytam a GPS-t. A szám, amit visszanéztem megdöbbentő volt, pozitív értelemben. Körülbelül 18% akkumulátor kapacitást vesztettem, mialatt a GPS 6.5 órán keresztül működött. Ebben az egészben az a legfurcsább, hogy ha kiszámoljuk, valóban nagyon közel van ez az érték a gyári adathoz viszonyítva. Miszerint, GPS-t használva 40 órán keresztül képes figyelni a pozíciónkat az óra.

Verge Lite teszt - Vélemény

 

A Verge Lite pozícióját nehéz meghatározni. Nem a Pace és Stratos útját járja, de különbözik az AMAZFIT Bip órától is. Talán ez a köztes hely határozza meg a pozícióját, az immár AMOLED kijelzővel és a hosszú, 20 napos üzemidővel. A jelenlegi 84.99$-os (25.500 forintos) áron kapható óra mégis, talán az egyik legjobb választás, ha nem akarunk annyit költeni, mint amennyibe a Stratos kerül, de a Bip-hez képest fejlettebb pozícionálást és AMOLED kijelzőt szeretnénk. Nekem nagyon tetszett a Verge Lite. Olcsó, sokáig bírja egy feltöltéssel, méri a napi aktivitásomat, a pulzusomat, figyel ha alszom és az értesítéseimet is megkapom. Ennyiért pedig bátran ajánlható mindenkinek az AMAZFIT Verge Lite.

Az AMAZFIT Verge Lite okosórát fehér és szürke színben itt találod meg, aminek az ára a kosárba téve 84.99$-ra (25.500 forintra) csökken

A Netherlands Registered(PDM) vagy EU Priority Line(PDM) szállítással áfa és vámmentes rendelhető meg  

 

További AMAZFIT okosórák

A Netherlands Registered(PDM)/EU Priority Line szállítással mindhárom termék áfa és vámmentessen rendelhető meg

 

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat. Amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr4515031624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása