Xiaomi Mi 9T Pro teszt – Az olcsó csúcsragadozó

2019. november 20. 06:19 - nezdmitrendelszblog

mi-9t-pro-5.jpg

Ódákat lehetne zengeni a Mi 9T Pro modellről, hiszen ez az a készülék, amit a Xiaomi annyira jól megcsinált és olyan pofátlanul alacsony árazással láttott el, hogy kicsit 100.000 forint feletti összegért megvásárolhatjuk magunknak a 2019-es év egyik zászlóshajóját!

Xiaomi Mi 9T Pro mobiltelefon

Kedvezmény kód: BGMI9TCL4

 

Xiaomi Mi 9T Pro teszt – Kicsomagolás

 

Nem titok, hogy immár 2 éve egy OnePlus 5T boldog tulajdonosa vagyok. Sosem hagyott cserben, a mai napig is elgendő a sebessége és tudása, köszönhető ez a Snapdragon 835 processzornak, a 6GB memóriának és a 64GB tárhelynek. Az akkumulátora még a mai napig, szinte a gyári értéket hozza. Ám, mint mindenki mást is, hajtott a kíváncsiság az újdonság felé, és gondolatban már le is cseréltem egy OnePlus 6T készülékre, amikor megláttam a Xiaomi Mi 9T Pro modellt, és azt mondtam: "Ez kell nekem!"

 

A Xiaomi mindig is tudta, mi kell a vásárlóknak. Az elegáns fekete dobozon belül a mobiltelefonon kívül kapunk egy hófehér USB Type-C töltőkábelt és egy 18W teljesítményre képes töltőt is. Halkan megjegyzem, hogy a készülék támogatja a QC4.0+ gyorstöltést is, így már hozzánk is úton van a BlitzWolf frissen megjelent töltője, amivel kipróbáljuk, mennyi idő alatt tölti fel a Xiaomi Mi 9T Pro akkumulátorát a 27W-os adapter. Jó fejek voltak a gyártónál, hiszen egy külsőre puha borítású, lehelet vékony tokot is mellékelnek a telefonhoz, így nem kell azonnal az első mobiltelefonos boltba rohanni, hogy vegyünk rá valamit, ami megvédi az új szerzeményünket.

Külsőre egyetlen szóval lehetne illetni: szép! Három színben kapható, (illetve négyben, a 128GB-os tárhellyel ellátott modell gyöngyház fehér színben is megvásárolható) fekete, kék és piros variánsban. Hozzánk a fekete, karbon mintázatú érkezett. Egyszerűen gyönyörű ez a koromfekete üvegfelület, ami az előlapot és a hátlapot is körbe öleli. Hátul, a karbonmintázatú üvegborítás lágyan vált át éjfekete színre. A lekerekített sarkakkal és oldalélekkel rendelkező telefon hűvös borítása tökéletes minőségérzetet kelt.

 

Xiaomi Mi 9T Pro teszt – A nagy próba

 

Méretét nézve nem a kisebb modellek közé tartozik, de kellett a hely a 6.39 colos kijelzőnek. De emellett mégsem lett akkora batár a telefon, hiszen eszméletlen kijelző/előlap arányt kapunk annak köszönhetően, hogy nincs notch. A telefon mérete 15.6 x 7.43 x 0.8 centiméter, súlya 191 gramm. Jó a fogása, bár a nagy méret miatt nehézkes az egykezes használat. A be/ki kapcsoló gomb kézre esik, ám a hangerőszabályzó felső gombját már nem érem el az ujjammal.

Valószínűleg sokan oda lesznek érte, hogy immár AMOLED panelt kapunk, ami 2340 x 1080 pixeles felbontással és 6000:1 kontrasztaránnyal rendelkezik. Napfényben is tökéletesen látszik a kijelző, köszönhető ez a 430 nites fényerőnek. A színek az AMOLED panelnek köszönhetően kontrasztosak, szinte lemásznak a kijelzőről, a feketék pedig valóban feketék.

Az előlapot és a hátlapot is Gorilla Glass 5 üveg védi. A kijelző alsó és felső részénél körülbelül ugyanolyan vastagságú kávákat találunk. A felső részbe helyezték el a közelség, távolságérzékelő szenzorokat és a beszélgetési hangszórót. A készülék baloldalára semmi sem került. Jobb oldalon találjuk a hangerőszabályzót és a bekapcsológombot, ami piros színű festést kapott, így dobva fel a telefon külsejét. A gombok határozott nyomásponttal rendelkeznek, nem kattannak hangosan, igazi Xiaomi minőség.

Alulra került a SIM tálca, ami két nano SIM kártáyt képes fogadni, viszont a telefont nem bővíthetjük memóriakártyával. Tehát a 64GB mellett marad a 128GB-os modell azoknak, akik nagyobb tárhelyet szeretnének. Közpre került a Type-C port, mellette a mikrofon és a hangszóró. Utóbbiból csak egyet kapunk, igy marad a mono hangzás, sztereó élményben így nem lesz részünk a Mi 9T Pro esetében.

Felülre került a csoda! Amire mindenki nagyon kíváncsi, amikor a kezébe fogja a telefont, a motorikusan mozgatható, a telefon tetejéből előbukkanó 20 megapixel felbontású előlapi kamera. Különlegessége, hogy itt rejtették el az értesítési ledet is, mi piros színben jelez. Szerencsére megmaradt a 3.5mm-es jack csatlakozó, ami mellett egy zajszűrő mikrofon kapott helyet. Infra sajnos nincs, ezt most lespórolták Xiaomi-ék.

A hátlapon tripla kamera leosztás kapott helyet, amelyből a fő szenzor 48 megapixeles. Nem kevés, de a most megjelent Xiaomi Mi Note 10, 108 megapixeles felbontásához képest, már nem is tűnik soknak, ez az átlagon felüli szám. A fő szenzort egészíti ki egy 8 megapixeles telefotó lencse és egy 13 megapixeles, széles látószögű kamera, amivel 2x optikai zoomot is kapunk. A kéttónusú LED villanó mellé még egy lézeres autofókuszt is kapunk.

Az első bekapcsolást és kezdeti beállításokat követően a Xiaomi által feltelepített saját alkalmazásai után a 64GB-os tárhelyből 50.01GB volt felhasználható. Az első ismerkedések után egyből jelezte, hogy érkezett egy frissítés a készülékre, melyet hamarosan egy újabb követett. Immár megkapta a Mi 9T Pro is a legújabb Android fő verziót, így már ezen a modellen is az Android 10 fut, MIUI 11.0.3 felülettel. Az Android biztonsági frissítése pedig 2019.10.02-i dátumú. Tehát nem csak egy hihetetlen olcsó zászlóshajót kapunk a pénzünkért, hanem már frissíthetjük is a legújabb rendszerverzióra!

Az AMOLED kijelzőnek köszönhetően kapunk Always on Display funkciót is, így csak a főbb információk jelennek meg lekapcsolt kijelző mellett. Beállíthatunk időértéket is, hogy napközben éles legyen az AoD, éjszaka pedig kapcsolja le, ne fogyassza túlságosan az akkumulátort a kijelző. Van villódzás csökkentés és természetesen egykezes mód is. Az AMOLED panel alsó felére került beépítésre az ujjlenyomat olvasó is, ami meglepően jól működik. 1 másodperc alatt képes feloldani a képernyőt, tehát nem mondhatjuk, hogy túl lassú lenne. Gyors, pontos, nincs vele semmi gond. Sőt, még azt is beállíthatjuk, hogy a rendszer a lezárt képernyő mellett megjelenítse az ujjlenyomat szenzor helyét, hogy tudjuk, hová kell majd tenni az ujjunkat.

Szerencsére nem hátráltatja a pontosságban a műveletet egy kijelzővédő fólia használata sem. Ám próbaképp rendeltem hozzá egy merev üvegfóliát is, ami természetesen „papíron” kompatibilis a telefonnal. Mégis, a szenzor itt már nem képes beolvasni az ujjlenyomatunkat, ha ez az üveglap rajta van a kijelzőn. Így én maradtam a fóliánál, így másnak is ezt ajánlom. Pozitív, hogy a Samsung féle ultrahangos baki nem érinti a Xiaomi-t, azaz egy fólia felhelyezésével nem oldható fel bármilyen ujjlenyomattal a kijelző, itt jobban működik a biometrikus azonosítás.

   

Xiaomi Mi 9T Pro tesztHardver

 

Csúcskategóriás ragadozóként a Qualcomm legfrissebb processzorát pakolták bele a Xiaomi Mi 9T Pro modellbe. A legújabb, legerősebb Qualcomm Snapdragon 855 processzor 8 magos felépítésével maximálisan 2.84GHz-es órajelre képes. A grafikai feladatokért pedig az Adreno 640-re bízták a munkát. Memóriából 6 gigabájt LPDDRX4 RAM-ot kapunk, míg a belső tárhely mérete 64 és 128GB lehet. UFS2.1 tárhely jár, tehát igen nagy sebességre képes. Utólagos bővítésre nincs lehetőségünk, hiszen kimaradt a microSD kártyás opció. A SIM tálcán csak a két szolgáltatói kártya fér el, ami az európai piacra tervezve természetesen támogatja a hazai 4G hálózatot is.

Az AnTuTu benchmarkban 420.386 pontot értünk el, ami brutális, nem is vártunk mást a csúcs Snapdragon 855 CPU-tól. Mondanom sem kell, nincs olyan játék, ami ne futna el a legmagasabb grafikai beállításokkal.

  Mi 9T Pro ONEPLUS 5T Redmi 7 Xiaomi Redmi Note 6 Pro ELEPHONE S8
Processzor Snapdragon 855 Snapdragon 835 Snapdragon 632 Snapdragon 636 MediaTek Helio X25
Kijelző felbontása 2340 x 1080 2160 x 1080 1520 x 720 2280 x 1080 2560x1440
           
Antutu 7.0.4 420386 215129 102680 114877 105665
3D Mark Slingshot Extreme 5510/4775 3567/2777 514/542 952/760 1012
GFX Bench T-rex FPS 60 FPS 60 FPS 37 FPS 34 FPS 25  FPS
GFX Bench Car Chase FPS 33 FPS 24 FPS 7.8 FPS 5.9 FPS 4 FPS
Geekbench Single/Multi Core Geekbench 5.0 724/2690 Geekbench 4.0 1974/6791 Geekbench 4.0 1236/4309 Geekbench 4.0 1335/4901 Geekbench 4.0 1007/4714

 

Az audio rész Qualcomm WCD9375 DAC-cal rendelkezik, ami jó hatással van a 3.5mm-en megszólaló hangokra. Az alulra került hangszóró hangos, nem recseg, de nem is várhatunk el tőle csodákat. Egy iPhone X mellé téve nincs meg benne az a dinamika, mint az almás készülékben, de azért ne felejtsük el, milyen hardverek kaptak helyet a telefonban és emellett tartsuk észben a készülék árát is. Valószínűleg, ha a Xiaomi dupla áron adná a Mi 9T Pro-t, ami már majdnem egy felsőkategóriás, másik gyártótól származó Androidos modell árába vagy ne adj isten egy Apple készülék árába kerülne. Akkor valószínűleg a hangszóró is más lenne. Most, hogy ezt több sorban levezetve ecseteltem, már nem is annyira érdekel, hogy mi is a különbség az egyik, illetve a másik 2-3x drágább készülék hangja között.

A GPS, Galileo:E1+E5a, GLONASS, Beidou képes pozíconálás remek, szinte azonnal talál jelet és 3 méteres pontosságra képes szinte 100%-ban. A Bluetooth verziószáma 5.0, kapunk 2.4 és 5GHz WiFi-t. Van NFC, tehát az érintéses fizetéssel is élhetünk és a telefon támogatja a hazai B20-as 4G LTE és VoLTE hálózatot is!

 

Xiaomi Mi 9T Pro tesztKamera

 

Kamera fronton is domborít a Xiaomi Mi 9T Pro. Az előlapi modul motorikusan nyitható. A 20 megapixeles szenzor által kihasználhatjuk a Xiaomi AI technológiáját is és ezzel a kamerával is lehetőségünk van portré fotók készítésére. Sőt, olyan funkcióval is ellátták az előlapi kamerát, hogy ha a telefon azt érzékeli, hogy véletlenül kiesett a kezünkből vagy leesett az asztalról, akkor automatikusan visszahúzza azt. Nem mondom, hogy villámsebességgel működik a motorikus nyitás, de teljesen vállalható, amit tud. A minőségre sem lehet panaszunk, hiszen a 20 megapixellel szinte már esélytelen rossz minőségű képeket készítenünk, hacsak nem éjszaka használnánk a szelfi módot. A felugró kamerába építették az értesítési ledet is, amelynél beállítható, hogy nyitáskor-csukáskor egy kis hang és fényjáték kövesse ezt a mechanizmust.

Használhatjuk a Xiaomi intelligens kamera módját és lehetőség van utómunkára is, így akár stúdióvilágítás szerű fényekkel is elláthatjuk az elkészült portré képeket.

A hátlapi kamera fő, Sony IMX586 Exmor RS szenzora 48 megapixeles. De alapesetben 12 megapixeles fotókat lőhetünk vele, hacsak nem választjuk ki az óriási fájlmérettel rendelkező 48 megapixeles fotó módot. Itt már olyan mértékig nagyíthatunk bele az elkészített képekbe, hogy az észrevehetetlen részleteket is felfedezhetjük az elkészített fotón. Ezek mellett kapunk egy 8 megapixel felbontással rendelkező optikát az Omnivision műhelyéből, ami kétszeres optikai zommal rendelkezik. A harmadik kamera egy 13 megapixeles Samsung S5K3L6 optika, ami már 124 fokos látószögre képes.

A fényképek készítésekor, 12 megapixeles módban választhatjuk a nagy látószögű (0.6x nagyítású), a normál (1x) és a kétszeres optikai zoommal ellátott képkészítést is. A fényképek egy pillanat alatt elkészülnek és rögzülnek, nincs ez másként a 48 megapixeles fotók esetében sem, pedig ott 19-21MB méretű fotókat lőhetünk.

Egyedül a nagylátószögű képekkel nem vagyok megbarátkozva. Szinte mindegyik ilyen produktum kicsit olajfestménnyé válik, amit nem tudok hová tenni, hogy ez miért lehet. A 48 megapixeles fotókban olyan részletekig tudunk belenagyítani, hogy az valami eszméletlen! A portré módban készült képeken pedig utólag is állíthatjuk a fókuszt:

Tesztképek

A képek óriási méretük miatt át lettek méretezve. A 48 megapixeles fotókat az átméretezés után sem bírta el az oldal, így a tesztfotókat ide kattintva letöltheted.

 

Normál

Telefotó

2x optikai zoom

Normál

Telefotó

2x optikai zoom

Többi átméretezett tesztkép

A vonalélességgel nincs baj, bár kromatikus aberráció itt-ott felfedezhető. Kapunk Pro és éjszakai módot is, utóbbihoz persze arra van szükségünk, hogy lehetőség szerint fix pozícióból tudjunk fotózni. Azaz támasszuk meg a kezünket, hogy ne remegjen a telefon, miközben exponál. Sajnos az éjszakai fotók nem annyira jók, mint vártam, de a szoftver ügyesen próblja kompenzálni a kevés fényt. A két képen látható is, hogy míg a fenti képen a lépcső melletti fénysugár egyáltalán nem látható, az alsó képen, az éjszakai módban fotózottnál visztont látszik a betont megvilágító lámpa fénye.

Videót maximálisan 4K felbontás mellett 30/60fps mellett rögzíthetünk. A lassítások terén választhatunk 120, 240 és 960fps sebességet is. Az elektronikus képstabilizátor működik 4K/30fps felbontás mellett is, bár eléggé képes hullámozni tőle a kép. A felvétel közötti kameraváltás kimaradt, így még a rögzítés előtt kell kiválasztanunk a megfelelő kamerát.

[embed]https://youtu.be/0gOO5aCu1TA[/embed]

 

Xiaomi Mi 9T Pro tesztAkkumulátor

 

A telefon akkumulátora 4.000mAh kapacitású. Bár nem kapunk vezeték nélküli Qi töltést, azért a gyorsaságra nem lehet panaszunk. A dobozban egy 18W teljesítményre képes európai szabványú töltőfejet kapunk, amivel 90 perc alatt tölthetjük fel az akkumulátort. De a Mi 9T Pro támogatja a 27W-os töltést is, így ez az idő még tovább rövidülhet, ha beszerezzük hozzá a megfelelő töltőadaptert. Szerencsére a BlitzWolf ebben megint élen jár, így kiadta a QC4.0+ kompatibilis töltőjét, ami rendelkezik ezzel a 27W-os gyorstöltési lehetőséggel. Mi is megrendeltük már az adatpert, így lesz róla egy külön tesztünk is.

A Snapdragon 855 CPU hiába egy erőgép, mégsem fogyaszt túlságosan sokat. Ezáltal 7 óra kijelzőidőt tud a telefon hozni, egy kis játék, internetezés, és csevegőalkalmazások használatával. Nem egyszer volt, hogy csak a második nap tettem töltőre a kicsikét és akadt olyan is, hogy több, mint 9 óra kijelzőidöt hoztam össze vele, így akku fronton is hozta a kötelezőket a Xiaomi.

 

Xiaomi Mi 9T Pro teszt - Vélemény

 

A Xiaomi Mi 9T Pro maradéktalanul beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Ennyire alacsony áron sehol sem találunk felsőkategóriás készüléket. Gyönyörű az AMOLED kijelző, nekem a 64GB tárhelyből, a pár hetes használat után is 30GB szabad tárterületem van, így nem hiszem, hogy ez kevés lenne. A 6GB memória több, mint elegendő, a Qualcomm Snapdragonnak 855-nek nincs párja. Kamera fronton a 48 megapixeles képeket akár nyomtatásba is adhatjuk.  Az energiagazdálkodás példás, egyedül csak a Qi töltés lehet a fájó pont egyeseknek.

Tehát, ha egy régebbi felsőkategóriás mobiltelefonról, esetleg egy korábbi középkategóriás modellről váltunk, nem nyúlhatunk mellé. A 332$-os, 102.000 forintos ár egy felsőkategóriás modellért egyáltalán nem sok. Nem bántam meg, hogy a Mi 9T Pro mellett döntöttem. Két évig megint nem fogok új felsőkategóriás mobiltelefon után nézni és majd talán a Mi 11 vagy Mi 12 (ha egyltalán lesz ilyen) lesz az a modell, ami követheti nálam ezt a csúcskategóriás ragadozót.

A Xiaomi Mi 9T Pro modell eredeti ára 449$, azonban a kedvezmény kód felhasználásával ez 332$-ra csökkenthető. Így egy magyar nyelvű menüve, GLoba Verziós, B20-at is támogató mobiltelefont kapunk. A kosárba téve felhasználható a kedvezmény kód és az EU Priority Line szállítást választva áfa és vámmentesen rendelhetjük meg a készüléket!

Kedvezmény kód: BGMI9TCL4 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!
Szólj hozzá!
Címkék: tech

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6415314202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása