TESZTELTÜK: Xiaomi 70mai Lite Midrive D08 autós kamera

2020. január 27. 08:34 - nezdmitrendelszblog

70mai-lite-midrive-d08-header_2.jpg

Az elsőgenerációs 70Mai menetrögzítő leváltására született meg a modernebb, kijelzővel is ellátott 70mai Lite Midrive D08. Ehhez a modellhez már GPS modul is csatlakoztatható és a kijelzőjének köszönhetően sokkal egyszerűbbé válik az autós DVR használata.

Nálunk járt a korai 70Mai és kipróbáltuk a kijelzővel ellátott Alfawise G70, FullHD felbontással bíró kameráját is. A Xiaomi sok téren bizonyított már és egyszerre két tagot is csatába küld Car DVR fronton, a 70Mai Lite és 70Mai Pro modellekkel. Míg a Lite FullHD, addig a Pro modell már 2K felbontással rendelkezik. Mindkettőt kijelzővel látták el és a különlegességük, hogy GPS modult is csatlakoztathatunk hozzájuk. Így most a kisebbik modellre esett a választásunk, hogy megnézzük mit fejlődött az új autós kamera az első 70Mai modellhez képest!

 

70mai Lite Midrive D08 – Kicsomagolás

 

Átlagos fehér papírdoboz, középszerű igényességgel karöltve, mind külsőre, mind beltartalom alapján egyaránt. A felső papírtálcán pihen maga a kamera, alatta a kiegészítők sorakoznak. Egy mini szivargyújtós adapter, leírás, két fólia a szélvédőre, ragasztós felületű tartókonzol, kábel illesztő és maga a microUSB kábel. Utóbbi piszok hosszú, egy kisteherautóba is elegendő lenne a mérete.

Elárulok egy apró titkot. A két kamera, a Lite és a Pro nagyon hasonlít egymásra. Legegyszerűbben úgy különböztethető meg a két eszköz, hogy a Lite kameraborítása arany, míg a Pro ezüst festést kapott. A száraz technikai paramétereket nézve a 70mai Lite Midrive D08 1920 × 1080 pixeles felbontással rendelkezik (30 fps, képarány 16:9).

 

Specifikációk:
  • Beépített WiFi,
  • 1920 × 1080p 30 fps (16: 9),
  • Loop recording: ha megtelt a memóriakártya, automatikusan felülírja a régebbi fájlokat,
  • Kép és videó formátum: MP4, H.264,
  • Videófelvétel szeletek: 1, 2, 3 perc,
  • Használható memóriakártya: 64GB (nem a csomag része, én 128GB-os méretűvel próbáltam, azzal is működött),
  • Idő és dátumbélyegző,
  • Akkumulátor kapacitás: 500mAh,
  • Mobiltelefonos alkalmazás Android és iOS kompatibilis,
  • Működés: -20 ° ~ + 60 ° Celsius fok között

 

A képfeldolgozó szenzor egy SONY IMX307 lapka, a kamera 130 fokos látószöggel és f/2.0 rekeszértékkel rendelkezik. Ez jó hír, hogy kicsit oldalra is lát a kamera, ám ettől a halszemoptika lencsétől kicsit torzulnak az oldalélek, de ezt a szoftver korrigálja. A leírás szerint az éjszakai funkciót is átdolgozták, így sötétben is „elfogadható” képet kell, hogy kapjunk. Félreérték ne essék, természetesen nem vaksötétről van szó, nem éjjellátó, infravörös szenzorokkal szerelték fel a kamerát. Aki már tartott a kezében autós kamerát, azok tudják, hogy nem utolsó szempont, hogy tudjuk mégis mit lát a kameránk. Az utat, az eget vagy csak a motorháztetőnket. Ezért úgy alakították ki a 70mai Lite Midrive D08 kamerát is, hogy az optika része függőlegesen állítható legyen. Amilyen erősen kell mozgatni a kameralencse mozgatható házát, magától semmilyen rázkódás következtében sem fog elmozdulni. Viszont ezzel könnyen beállíthatjuk az optimális rögzíteni kívánt teret. A beépített kijelző nem csak a kezdeti beállítások elvégzéséhez, hanem a beállításokban és a rögzített felvételek gyors visszanézésében is segítségünkre lesz.

 

70mai Lite Midrive D08 – A nagy próba

 

Aki még nem szerelt fel hasonló kamerát, azoknak segítség lehet, hogy ahogyan egy telefon kijelzőjére felhelyezzük a fóliát, úgy kell felhelyezni a mellékelt fóliák közül az egyiket a szélvédőre. Erre kell ráragasztani a telefontartó konzolt, amibe be kell csúsztassuk a kamerát. Ennyi az egész! Ezek után nem kell leszednünk a szélvédőre felhelyezett fóliánkat, elég a konzolról lehúzni a kamerát, ha el szeretnénk távolítani. A hosszú kábel az autó belső terében is elvezethető és elbújtatható a gumi illesztések közé. Ehhez lesz hasznunkra a mellékelt műanyag kiegészítő

70mai Lite Midrive D08 egy kis Fiat 500-ban

A 70mai telefonos alkalmazást Android és iOS rendszerű mobiltelefonunkon is használhatjuk. A kamera beépített WiFi-jén keresztül csatlakozhatunk hozzá, hogy elvégezzük a kezdeni beállításokat. A kamera kijelzője alatt vezérlőgombokat találunk, amik egyszerűbbé teszik a menüben való navigálást. Jó hír, hogy ha mindent beállítottunk, talán soha többet nem lesz szükségünk, hogy módosítsuk a kamera opcióit.

1, 2 és 3 perces videószeleteket rögzíthetünk. A felvett fájlok között nincs szünet, csak felbontja a jobb kezelhetőség érdekében az előre beállított hosszúságú részekre. A menüben lehetőség van beállítani a parkoló módot, ez annyit tesz, hogy ilyenkor a kamera akkumulátoráról üzemel és figyel, kikapcsolt kijelző mellett. Ha mozgást lát, akkor bekapcsol és 30 másodperces videót készít, majd újra készenléti módba lép. Ezzel a gyári adatok szerint, akár 24 órán keresztül is képes működni. Persze ez valószínűleg felvétel függő.

A másik érdekes mód a vészhelyzeti rögzítés. Be is kapcsoltam és kipróbáltam azzal, hogy satufékeztem az autóval (természetesen egy teljesen kihalt úton, ahol senkit sem zavarok ezzel). A kamera jelezte is, hogy elindult a vészhelyzeti felvétel és egy 30 másodperces videót rögzített Ez ilyenkor átkerül a memóriakártya emergency mappájába, amit soha nem fog felülírni a kamera, ha betelne a memóriakártya. Ezért jó ez a felvételi opció.

1 perc videófelvétel körülbelül 110-116MB méretű. A fájl 1920x1080 pixel felbontású, 30fps mellett, 16Mbit bitráttal. Ebből könnyen kiszámolható, hogy 1 óra körülbelül 6.6GB méretnek felel meg. Ezt nem is értem, miért ilyen óriási fájlokat készít, nem értem a dolog létjogosultságát. 24 óra felvétel így 158.4GB lenne, ami borzasztóan sok! Egy 64GB-os kártyára ezzel körülbelül 9.5 órát tudunk rögzíteni. Megnéztem a kamera beállításait és a telefonos appot is végig mazsoláztam, de nem találtam más rögzítési módot. Így marad ez az 1 perc, 110MB körüli méret. Ahhoz képest, hogy milyen nagyméretű fájlokat rögzít, én nem mondanám kimagasló minőségűnek a kamera által rögzített képet.

A kép nem annyira éles, mint amit vártam volna tőle, bár már hetek óta ebben a ködös, szürke időben kell vezetnünk. Így a napsütéses időszak tesztje még várat magára. Készítettem egy pár másodperces éjszakai felvételt is. A videón nem látszik, de elég nagy köd szállt le azon az estén. Ebből a videón az tapasztalható, mintha kicsit mosott lenne a képe a távoli tárgyakat nézve. A köd nem igazán fedezhető fel rajta és a gyéren kivilágított utcán, azért még ha nem is profi szinten, de egy ilyen kevés fénnyel rendelkező szakaszon megállja a helyét. Bár ezen ront a sokszor szemből kapott lámpák és autók fénye, de azért egy közlekedési helyzet azonnal beazonosítható általa.

70mai Lite Midrive D08 menetrögzítés

Ha a kamera csatlakoztatva van a szivargyújtós adapterhez, amint gyújtást adunk, a kamera elkezd rögzíteni. Ha leállítjuk az autót, akkor pedig rögzíti az utolsó másodperceket (ezért is jó, hogy egy kisméretű akkumulátorral látták el) és automatikusan lekapcsol. Jó hír, hogy elektromos képstabilizátorral is ellátták a kameránkat. Így nem fogjuk tengeribetegnek érezni magunkat a felvételek visszanézésekor. A rögzített képeket és videókat magán a kamerán, a mobiltelefonon vagy akár a microSD kártyát a kamerából kivéve, a számítógépen is visszanézhetjük.

 

70mai Lite Midrive D08 – Vélemény

 

Az a legjobb az egészben, hogy szinte egy másodpercet sem kell foglalkoznunk a kamerával. Beülünk az autóba, beindítjuk és automatikusan elindul a felvétel. Ha leállítjuk az autónkat, akkor pedig leáll a kamera is. Ha betelne a memóriakártyánk, akkor nem kell azzal foglalkoznunk, hogy letöröljük a korábbi felvételeket, hiszen a kamera automatikusan felülírja azokat. A vészhelyzeti felvétel ezért jó, hogy ilyenkor automatikusan megkezdi a 30 másodperces felvétel, ha nagy fékezés vagy erős irányváltoztatás történt. Ezeket a felvételeket csak manuálisan lehet törölni a kártyáról. Természetesen arra is lehetőséget adtak, hogy a kamera gyorsgombjáról is indíthassunk vészhelyzeti felvételt, így ez is megoldott. Jó ötlet a parkoló őr mód, amikor a kamera látószögében lévő mozgásra bekapcsol. Könnyű kezelhetőség, egyszerű használat, nálam bevált a 70mai Lite Midrive D08 kamera.

A kiegészítő GPS modul a kompatibilis a Lite és a Pro verzióval is. Ezáltal a videóra rögzítésre kerül a pillanatnyi sebességünk és a GPS koordinátánk is. Utóbbit nem tudjuk egy térkép által lekövetni, csak a helyadatok lesznek rögzítve a videón.

70mai Lite Midrive D08 49.99$

70mai Pro Midrive D02 60.58$

GPS Module MiDrive D03 70mai kamerákhoz

 

Az EU Priority Line szállítást választva áfa és vámmentesen rendelhető meg

Banggood vásárlási segédlet

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9515429970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása