XEAST XE-26D hőkamera teszt

2020. március 19. 08:22 - nezdmitrendelszblog

Egy jó ideje már szemezek a különböző hőkamerákkal, így végül beadtam a derekamat és beszereztem egy olcsóbb modellt, hogy kiderüljön mennyire használható a gyakorlatban a XEAST XE-26D kézi hőkamerája.

Az elöl mágnesek által tarott fedelet felnyitva máris megpillantjuk az övre rögzíthető táskát, amiben a hőkamera kapott helyét. Tartozék gyanánt kapunk egy csavarhúzót, egy 4GB kapacitású, ismeretlen gyártótól származó memóriakártyát, leírást, USB kártyaolvasót, hogy egyszerűen visszanézhessük a hőkamerával készített képeket a számítógépen és nem utolsó sorban két tartalék csavart. Ezért már most kap egy pirospontot a gyártó. Nem egy nagy tétel, de mivel az elemeket tartó ajtót egy csavar rögzíti, biztos vagyok benne, hogy ez lesz az első dolog, amit el fogok veszíteni. Ilyenkor pedig jó fej dolog a gyártó részéről, hogy ebből kapunk még két darabot, nehogy kellemetlenség érjen minket.

A tartóból kiemelve a hőkamerát, egész minőségi érzetet kelt. A kékre festett kemény műanyag borításon, gumival bevont részeket kapunk a markolaton, a kijelző és a szenzor körül. Máris egy újabb pozitívum, ha csak a külsőségeket nézzük, hogy a kijelző melletti magasított gumi perem jó szolgálatot tesz majd, ha véletlenül leejtenénk. Ha éppen megjelenítővel fejjel lefelé esne a földre, akkor a magasított perem megóvja a sérülésektől.

A markolat alatt találjuk a csavarral rögzített ajtót, ahová négy darab AA méretű elemre lesz szükségünk. Ezt nem kapjuk a termék mellé, így magunknak kell beszerezni. Kezelőszervek közül egy be/ki kapcsoló gombot, egy módválasztót és kétirányú navigációs gombokat kapunk. Az XEAST XE-26D megjelenítője egy 2.4 colos 320 x 240 pixeles felbontással rendelkező TFT panel. Az infravörös szenzor -20 és +380 Celsius fok között képes érzékelni. A felbontása a minőségibb termékekhez képest eltörpül, hiszen 32x32 pixeles képérzékelővel rendelkezik.

Fókusz állításra nincs külön lehetőségünk, sőt a gyártói adat szerint az optimális fókusztávolság is csak 0.5 méter. Pedig már elgondolkodtam, hogy akár 10-15 méteres távolságban is képes lesz majd érzékelni a termék, de így ebből, sajnos lejjebb kell adnunk. A „MODE” gombbal beléphetünk a beállítások menübe, ahol megnézhetjük a memóriakártyán található szabad tárterületet, állíthatunk a kijelző fényerején. Megadhatjuk, hogy Celsius vagy Fahrenheit fokban jelezzen a hőkamera. Állíthatunk automata kikapcsolást, beállíthatjuk az emissziós értéket és a színskálát is, amiből a fekete fehéren át a szivárvány színűig több palettából is választhatunk. Utolsóként pedig beállíthatjuk, hogy jelezze-e automatikusan az épp látott élőképen a legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékletet a mért értéken kívül.

A képkészítéshez használatos ravasz határozott nyomásponttal, hangos kattanással jelzi, hogy képet készítettünk, amit elmenthetünk vagy elvethetjük, hogy egy újat készítsünk. Az elkészített képeket BMP formátumban tárolja. Nem csak magáról a mért területről készít képet, hanem olyan, mintha a kijelzőn megjelenő screenshot módot választottunk volna. Ami így elsőre furának tűnhet, de ennek köszönhetően megkapjuk a mérés idejét, a mért és a képen látható legmagasabb és legalacsonyabb hőfokot is, így egy képen három értéket kapunk. A legvilágosabb részek mindig a legmagasabb hőmérséklettel rendelkeznek, a sötétebbek pedig a leghidegebbel. A jelenlegi képen látható, hogy automatikusan kijelölte a legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletű rész is, amik 52.9 és 13.1 Celsius fokosak. A célkeresztben pedig az épp mért érték, amit a kép bal felső oldalán láthatunk, 45.0 Celsius fokos.

A képfrissítés hagy némi kívánnivalót maga után. Nem azonnal követi le a mozgást, bár amúgy sem használható videófelvételre, csak fura volt a kamera által látott darabos mozgás. Az érzékelési távolság valóban a gyári, 0.5 méteres érték körül van, így sajnos ennél messzebb lévő tárgyakat már nem tud érzékelni. A képérzékelő nem a legnagyobb felbontással rendelkezik, de azért a tenyerün felismerhető a kép által és ha feltartott kézzel állunk a pisztoly (hőkamera elé), akkor is tudjuk, hogy ez bizony egy ember lesz előttünk.

Jó hír, hogy külön beállíthatók az emissziós értékek, így a leírásban megadva külön módosíthatjuk, hogy milyen anyag hőfokát szeretnénk lemérni. Így az alumíniumtól az üvegen át a fa, kerámia, bőrön keresztül szinte bármilyen anyagnak megadhatjuk az emissziós értékét, amivel a lehető legpontosabb hőmérsékleti adatokat fogjuk megkapni.

A 4 darab AA elemnek köszönhetően folyamatosan 6 órán át használhatjuk, az elemek kapacitásának kijelzéséről visszajelzést is kapunk. Ha valakinek szüksége lenne rá, a markolat alatt egy szabványos ¼-es furatot is találunk, így állványra is feltehető a XEAST XE-26D kézi hőkamera.

 

Vélemény

Ára alapján van helye a piacon. Ám az alacsony ár mellett kis felbontású szenzort és alacsony érzékelési távolságot kapunk. Akinek ez nem probléma, hiszen nem a szomszéd kéményének a hőmérsékletére kíváncsi, azoknak jól jöhet a XEAST XE-26D kézi hőkamera.

A XEAST XE-26D hőkamera a megfizethető kategóriát célozta meg, így 99.99$-ba, azaz 30.500 forintba kerül, ami az EU Priority Line szállítással áfa és vámmentesen rendelhető meg

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!
Szólj hozzá!
Címkék: tech teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr7915514210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása