512GB-os BlitzWolf BW-PSSD3 külső SSD teszt

2020. július 02. 07:46 - nezdmitrendelszblog

Mint mindenki más is, én is nagyobbra, többre, jobbra vágyom. Ez igaz az élet minden területére, de különösen igaz a BlitzWolf BW-PSSD3 SSD meghajtóra is. Múltkor a BlitzWolf 256GB-os modellje járt nálam, most pedig kipróbáltam a gyorsabb és kétszer akkora tárhellyel rendelkező 512GB-os modellt is!

512GB-os BlitzWolf BW-PSSD3 SSD teszt – Kicsomagolás

 

A BlitzWolf-tól újra a már megszokott, nem annyira túlgondolt zöld-fehér dobozt kapjuk, amiben egy kis szivacs ágyon ül az alumínium házzal rendelkező SSD. Alatta két kábelt találunk, az egyik USB és Type-C véggel, a másik pedig Type-C/Type-C csatlakozókkal rendelkező vezeték. Amivel már univerzálisan, akár mobiltelefonhoz, táblagéphez, számtógéphez vagy akár laptophoz is csatlakoztathatjuk a meghajtót.

Jelen esetben is alumínium borítást kapunk, de nem az eddigi ovális formánál maradtak, hanem kicsit újítottak a ferdén lecsapott végével, ami kifejezetten jól áll neki. A súlya még most is szinte észrevehetetlen. 40 grammot nyom a mérlegen a 10.5 x 3.4 x 1 centiméteres méretekkel rendelkező meghajtó. Nagyobb, mint egy pendrive, de még mindig jóval kisebb és könnyebb, mint egy 2.5 colos HDD vagy SSD.

Hátulján csak a főbb adatokat találjuk, az elülső felén az USB Type-C port kapott helyet, szemben pedig egy narancssárga színben világító visszajelző ledet kapunk. A BlitzWolf BW-PSSD3 a gyártói adatok szerint már kétszer akkora elméleti sebességgel rendelkezik az előd, 256GB-os modellhez képest. Ebben segíti az USB 3.2 szabvány, ami természetesen visszafelé kompatibilis, így nyugodtan használhatjuk a régebbi, USB2.0 kapcsolatot támogató laptopunkkal is.

 

512GB-os BlitzWolf BW-PSSD3 SSD teszt – A nagy próba

A gyári adatok szerint maximálisan 940MB/s olvasási és 910MB/s írási sebességet érhetünk el. A számítógéphez két módon, a már említett szabványos USB vagy a Type-C porton keresztül csatlakoztathatjuk. Az exFAT fájlrendszerre formázott meghajtót egyből a jól ismert CrystalDiskMark benchmark alkalmazással próbáltam ki. Majd utána jöhetett a való életet szimuláló éles teszt, amivel 30GB méretű fájlokkal pakoltam tele a meghajtót. A CrystalDiskMark benchmark nem hozta azt a gyári értéket, amit a BlitzWolf megadott a sajtóanyagban, de azért ez sem mondható kevésnek. Egy HP Omen laptoppal próbáltam ki, ami USB 3.0 portokkal rendelkezik.

 

Jöhetett a valós életből is ismert másolás teszt, ami szemlátomást igazán kellemes sebességet tudott hozni. A közelébe sem ért a valós (970MB/s) megadott sebesség értéknek, de a másolás 305MB/s. Az elődnél a melegedés volt a dolog hátulütője, azaz amikor a vékony fém házba rejtett chipek elkezdenek a másolás közben melegedni, egy adott ponton a magas hőtermelés miatt visszaveszi a teljesítményt. Ez pedig elég szembetűnő volt a kezdeti gyors tempóval szemben. Az alumínium ház viszonylag gyorsan képes felmelegedni, ami pár perc után már igazán forróvá vált.

A kezdeti 305MB/s körüli sebességet tartva, később szépen csökkent ez az érték, majd a leglassabb másolási érték 80-100MB/s körülire állt be. Kipróbáltam, hogy körülbelül 80GB folyamatos írás után melegszik fel annyira a meghajtó az állandó másolás közben, hogy elérje azt a határt, ahol a melegedés miatt vissza veszi a teljesítményt. Ez pedig sajnos köszönő viszonyban sincs a gyártó által megadott értékekkel. Itt is azt tapasztaltam, hogy nem a megajtó cache telik be, hanem egyszerűen a melegedés miatt fogja vissza a tempót a meghajtó. Ezt természetesen csak akkor tapasztaljuk, ha egy másik SSD meghajtóról másolunk rá. Hiszen, ha merevlemezről másolunk adatot, az úgysem képes akkora teljesítményre, hogy a nagy sebesség miatt felmelegedjen a BlitzWolf SSD és visszavegyen a sebességből. De még ha ez meg is történne, még ezzel a melegedés miatt leszabályzott sebességgel is olyan tempóra képes, mint egy merevlemez.

Az olvasási értékeket nézve szerencsére rózsásabb a helyzet. Az olvasási tesztben szerencsére nem volt akkora sebesség csökkenés, mint írás közben, Itt nem volt akkor melegedés, hogy lassítsa az adatátvitelt, így ebben a mérésben is 305MB/s körüli sebességet mértem, de itt tartani is tudta ezt a tempót. 

A BlitzWolf közben két Red Dot díjas terméket is bemutatott. Az egyik egy Type-C portra csatlakoztatható elosztó, amin számos USB3.0 portot, memóriakártya olvasót és még HDMI kimenetet is kapunk. A másik újdonság pedig egy 1.8 méter hosszú és a csatlakozójánál 90 fokban elforgatott USB Type-C kábel

 

512GB-os BlitzWolf BW-PSSD3 SSD teszt – Vélemény

 

A gyártó 512GB-os tárterülettel rendelkező SSD meghajtója után is felemás érzéseim vannak, mint ahogyan az elődél is. Nem annyira tetszett, hogy a sebességét nem képes stabilan tartani, hanem a kezdeti egész jónak mondható tempóról 1/3 sebességre képes csökkeni. Bár megmondom őszintén, én soha nem szoktam több száz GB adatot egyszerre mozgatni, így nálam ez nem is jelentene gondot.

512GB-os BlitzWolf SSD és egy 128GB-os BlitzWolf pendrive

Míg a 256GB-os modell 65.99$-ba (21.000 forintba) kerül, addig az 512GB-os modellért 109.99$-t (35.000 forintot) kérnek. Fizikai méretre azért jóval nagyobb, mint egy pendrive, de fele vagy inkább harmad akkora, mint egy külső SSD meghajtó. Ez még pont az a méret, na meg a pehelykönnyű súly, amit még ingzsebben is hordani lehetne. Írás közben a melegedés utáni lassulás nem az erőssége, ám még így is sokkal gyorsabb, mint a legtöbb háztartásban megtalálható pendrive és merevlemez. Aki meg tud azzal barátkozni, hogy nem fog 200-300GB adatot a maximális sebességgel ráírni, azoknak még így is egy jó választás lehet. Hiszen, ha gyorsan kell mozgatni egy méretű meghajtóra, nem több száz gigabájt méretű adathalmazt, akkor még így is egy jó kis kütyü a BlitzWolf BW-PSSD3 SSD. A kínálatban találhatunk 256GB. 512GB és 1TB méretű külső és belső SSD meghajtót is, tehát van miből válogatni.

Az 512GB-os BlitzWolf BW-PSSD3 külső SSD meghajtót itt találod meg

Az EU Priority Line szállítással áfa és vámmentesen rendelhető meg

 

A többi BlitzWolf SSD meghajtót itt találod meg

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Szólj hozzá!
Címkék: tech ssd Blitzwolf

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr2515975934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása