Beelink GT1 Ultimate médialejátszó teszt - A csípős méhecske

2017. október 02. 16:15 - nezdmitrendelszblog

beelink_instagram.jpg

A nagyon nagy Xiaomi imádatunk ellenére megelőlegeztük egy másik gyártónak, hogy levegyen minket a lábunkról. És, mivel a specifikációk alapján jónak tűnt a Beelink GT1 Ultimate, ezért úgy gondoltuk, hogy miért egy ismert márka kütyüjét próbáljuk ki, amit úgy is tudunk, hogy a nevéhez hűen mivel is lesz dolgunk, hanem vegyünk kézbe valami újat, valami ismeretlent. Így kezdődött nálunk a Beelink GT1 Ultimate sorsa.

Valami olyasmit szerettünk volna, aminek elég erős hardvere van, csatlakozó fronton sem szűkölködik és a video streaminghez támogatja az 1000mbit LAN és az 5GHz-es WiFi frekvenciát is, így esett a választásunk erre a példányra.

 

Kicsomagolás

Amint megjött a csomag, ollót ragadtunk és ráfeküdtünk a  kibontás minél precízebb metódusára. Külsőre egy éj fekete dobozt kapunk, amire elöl ezüst színnel vitték fel a márkalogót, hátul pedig a fontosabb specifikációkat találjuk. A vékony hullámpapírlemez doboz külső egy egészen csinos és a külsővel megegyező letisztul belsőt takart, igényesen elhelyezve a benne lévő dolgokat. A fedlapot felnyitva egy szivacs ágyban egyből a media box néz velünk farkasszemet, mellette és felette egy-egy szintén fekete színű dobozt találunk. A lejátszót kiemelve egy rövid angol nyelvű leírást foghatunk a kezünkbe, illetve alatta a mellékelt HMDI kábelt találjuk. A jobb oldali dobozban a távirányító, a másikban pedig az EU szabványú 2A-es adaptert találjuk. Ennyi, nem több, ezzel ki is fogytak a tartozékok.

A kis szó nem csak a termék becézgetése miatti jelző, tényleg kicsi. Egy lapos négyzet alakú dobozt kapunk, aminek oldalai 9.6 centiméter hosszúak, magassága pedig 1.6 centiméter. A súly azt hiszem egy asztalon vagy tévéállványon heverő eszköz esetében nem annyira fontos, de a mérlegen 193 grammot nyom. Jól össze van rakva, nem recseg-ropog. Az eszköz két oldalán tálalhatjuk meg egymás után felsorakozva a csatlakozókat. Szemből nézve egy sima szürke előlapot kapunk, de itt kapott helyet az eszköz működését jelző fehér színű LED is, amit nem látni kikapcsolt állapontban. Ellentétes oldalon, azaz hátul találjuk az adapter csatlakozóját, egy USB portot, HDMI 2.0a kimenetet, Gigabit LAN és az SPDIF, azaz optikai csatlakozót. Baloldalra került ugyancsak egy USB 2.0 port és a MicroSD kártya nyílása. 

 

A nagy próba

A lejátszóhoz csatlakoztatva az adaptert és a HDMI kábelt, majd bekapcsolva azt, a HDMI CEC támogatásnak köszönhetően be is kapcsolta a televíziót, így amikor a lejátszót elindítjuk vagy lekapcsoljuk, az vezérli a tv-t is.

A rendszer körülbelül fél perc alatt be is töltött. A menü három főképernyőből áll, hasonló módon, mint a mobiltelefonoknál. Az első a Home képernyő, itt találhatjuk meg az időjárási adatokat, a főbb alkalmazásokat, egy gyors elérési utat, ahová a gyakran használt alkalmazásaink ikonjait tehetjük ki, egy memória tisztító gombot, ami kilövi a nem használt alkalmazásokat, bár ez nem feltétlenül van így. Volt, hogy hiába nyomtunk rá a gombra és jelezte, hogy kitakarította a memóriát, mégis tovább futott a program a háttérben. A másik két képernyőre szabadon beállíthatunk bármilyen alkalmazást, hogy gyorsabban elérjük őket, illetve a menü gombot találjuk, ahol az összes elérhető alkalmazást megtaláljuk.

dsc05082.jpg

A bekapcsolást követően a 32GB belső tárhelyből 22GB-ot használhatunk. Az eszközön egy játékon, beépített médialejátszón, böngészőn és fájlkezelőn kívűl semmilyen más programot nem kapunk. De ezek mindegyikét gyorsan le is cseréltük a Play áruházból az általunk használt KODI, Chrome és Astro file managerre.

 

A készülék adatai

Processzor Amlogic S912 nyolc magos CPU
GPU ARM Mali-T820MP3 
Rendszer Android 6.0, frissíthető 7.1-re
Memória 3GB RAM DDR4 
Belső tárhely 32GB ROM, 64GB-ig bővíthető
Támgatott formátumok: VP9-10 Profil-2 akár 4Kx2K @ 60fps
H.265 HEVC MP-10@L5.1 max. 4Kx2K @ 60fps
H.264 AVC HP@L5.1 akár 4Kx2K @ 30fps , H.264 MVC akár 1080p @ 60fps
MPEG-4 ASP @ L5 akár 1080P @ 60fps (ISO-14496)
WMV / VC-1 SP / MP / AP akár 1080P @ 60 kép / mp
AVS-P16 (AVS +) / AVS-P2 JiZhun profil 1080P @ 60 kép / mp-ig
MPEG-2 MP / HL legfeljebb 1080P @ 60fps (ISO-13818)
MPEG-1 MP / HL legfeljebb 1080P @ 60fps (ISO-11172)
RealVideo 8/9/10 akár 1080P @ 60fps
MJPEG és JPEG korlátlan pixel felbontású dekódolás (ISO / IEC-10918)
 
Video: 3D, 4K, AVI, DAT, H.265, ISO, MKV, MP4, MPEG, MPEG-1, MPEG2, MPEG4, RM, WMV 
 
Audio: AAC, DTS, FLAC, MP3, OGG, RM, WMA, 5.1 hangkimenet támogatás
 
Kép: GIF, JPEG, JPG, PNG 
 
Csatlakozók/kapcsolat 2.4/5G WiFi
Bluetooth 4.0 
Portok: DC 5V, HDMI 2.0, LAN 1000mpbs, Micro SD, SPDIF , 2x USB2.0 
DLNA, Miracast funkció

 

Egy kicsit tartottam a dologtól, hogy milyen lesz egy távirányítóval használni egy olyan eszközt, amin a négy irányú navigáláson kívül mondjuk szöveget is szeretnék bevinni, egy-egy alkalmazás számára. A menüben való lépkedés és az alkalmazások kezelése még egyszerű feladat. A gond akkor kezd előjönni, amikor például be szeretnénk írni a Play áruház keresőjébe, (mert hát Androidos eszközként ez is megtalálható a terméken) egy alkalmazás nevét és ez beletelik pár másodpercbe. A szöveg mezőre kattintva a távirányító OK gombjával, előjön egy virtuális billentyűzet, amin a négy irányú nyilakkal lehet lépkedni, illetve használhatjuk a távirányító virtuális egér gombját, ilyenkor a kurzort a négy irányú nyilakkal lehet irányítani. Ha hosszabb szöveget szeretnénk rajta begépelni, akkor inkább használjunk akár USB-s vagy Bluetooth-os billentyűzetet. Mivel két USB porttal rendelkezünk, ezért nyugodtan használhatjuk ezeket a csatlakozókat is egy egér vagy billentyűzet használatára. Szerencsére kéznél volt a Xiaomi egerünk, ami Bluetooth-on és USB-s dokkolóján keresztül is képes kommunikálni és megvolt még a szekrény alján a korábban bemutatott Bluetooth-os billentyűzetünk is. Az egér dokkolója ment az egyik USB portba, a billentyű pedig a vezetéknélküli kapcsolatra. Azonnal megjelent az egérkurzor mutatója a kijelzőn, így sokkal egyszerűbb volt a navigálás, úgy vezérelhetjük, mint egy számítógépet, csak itt egyet kell kattintani egy alkalmazás megnyitásához az egér bal gombjával, a jobbal pedig egyet mindig visszaléphetünk az adott alkalmazásból vagy menüből. A billentyűzetünk minden gombja maradéktalanul működött, sőt még a funkciógombok is szuperáltak, úgy mint a hangerő vagy bármely más funkcióhoz társított billentyű.

 

100$-al olcsóbb a limitált Leagoo T5 THFC

1504315650237376.jpg

 

A készülék nyers erejéről, ami nem is igazából az erőről szól, hanem egy multimédiás lejátszóként a videó és hanganyagok lejátszásáról egy Amlogic S912 felel, ami négy darab 1.0 és szintén négy 1.5GHz-es magot tartalmaz. A hardveres gyorsításért egy Mali-T820 MP3 felel. Médialejátszóként és úgy ám blokk multimédiás mindenesként 3GB memóriát pakoltak bele, míg a belső tárhelyének mérete 32GB, amit maximum 64GB-ig bővíthetünk memóriakártyával, de lehetőség van pendrive használatára is, hogy belső tárhelyként kezelje azt.

dsc05086.jpg

Az eszközön 6.0.1 verziószámú Android fut, amin meg is lepődtünk, hiszen amikor vásároltuk, akkor már a legújabb 7.1-es verzióval hirdették. Az első bekapcsolást követően jelezte, hogy elérhető hozzá egy újabb firmware, így telepítettük is, viszont az Android rendszer maradt a Marshmallow-on. Egy kis kutakodás után a gyártó honlapja és fóruma után tudtuk meg, hogy tényleg letölthető hozzá a 7.1 Nougat is, viszont azt a lejátszó nem frissíti OTA (vezeték nélküli frissítés), hanem nekünk kell a megfelelő verziót letölteni, majd egy pendrive vagy memóriakártya segítségével feltelepíteni az eszközre.

 

Beelink GT1 Ultimate Vernee Thor E Xiaomi Mi 5X Elephone P8
Amlogic S912 MediaTek T6735 Snapdragon 625 MediaTek Helio P25
1920 x 1080 1280 x 720 1920 x 1080 1920 x 1080
Antutu 41439 31468 63332  65641
Geekbench Single/Multi Core 461/2407 601/1716 886/4329  810/3516
Epic Citadel High Quality 57.6 FPS 37 FPS 59.9 FPS  46.3 FPS
GFXBench T-Rex 17FPS 14 FPS 18 FPS  23 FPS

 

A benchmark teszteket lefuttatva jól látszik, hogy az Amlogic processzor nem egy csúcskategóriás chip. De nem is a legújabb MediaTek vagy Snapdragon ellenfeléül szánták, hanem ezt a CPU-t a gyártók javarészt kifejezetten a médialejátszójukba építik be.

dsc05096.jpg

Kipróbáltuk milyen is, ha már adott egy nagyképernyős TV és egy Androidos eszköz, akkor használjuk játékkonzolnak a Beelink-et. Feltelepítettük a Real Racing 3 és a Modern Combat 5-öt. És itt jött a probléma, hogy  a távirányító lesz a szűk keresztmetszet, ha játszani szeretnénk. És ebben nem segítség sem egy Bluetooth billentyű, sem egy egér, ide kontroller kell. Pont jókor jutott eszünkbe, hogy amit korábban kipróbáltunk RITECH Riem III szemüveget, adtak hozzá egy mini Bluetooth-os kontrollert, amivel sikerült elindítanunk a Real Racing 3 autós játékot és mentünk vele pár kört. Látszik, hogy ez nem egy játékra tervezett irányító, így a Modern Combat 5 nem is működött vele. A lényeg, hogy az Amlogic S912 ereje elég játékhoz is, de ahhoz, hogy ténylegesen tudjunk is játszani a TV előtt, be kell szerezzünk pár dollárért egy Bluetooth képes kontrollert.

A csatlakoztatott egérrel egyszerű a weboldalak bongészése a nagy képernyőn, ugyan úgy igaz ez a YouTube és a többi alkalmazás használatakor, egy egér nagyon megkönnyíti a programok kezelését. Az Android rendszernek hála így szerkeszthetünk akár dokumentumokat is, a levelezésünket is kezelhetjük, de akár a Facebook is futhat a TV-n, már persze akinek erre szüksége van.

 

 

A lényeg a videó!

Mivel ez egy videók lejátszására kitalált eszköz, így legjobban erre a részére próbáltunk koncentrálni. Mi más is lett volna az első, mint a mindenki által jól ismert és használt YouTube. A legnagyobb felbontást 1080p-nél maximalizálták, pedig szerintünk a hardver elbírt volna a 4K-s streaminggel is. Nem is kell mondanunk, bárminemű akadás vagy szaggatás nélkül simán mentek a FULL HD felbontású videók, még a 2.4 GHz-es WiFi sávon is.

dsc05088.jpg

Az előre feltelepített médialejátszó sajnos szinte alkalmatlan bármiféle videó normális lejátszására. De az Android piros pontja, hogy bármit feltelepíthetünk rá, amit csak szeretnénk, így nem lesz gondunk semmire. Mivel az elsődleges megjelenítő a nappaliban lévő TV lett, egyértelmű volt, hogy a KODI lesz a legalkalmasabb a multimédiás tartalmak lejátszására, amit gyorsan le is töltöttünk a Play áruházból, beállítottuk a magyar nyelvet és készen is voltunk. Nem kellett csalódnunk, a távirányítóval is könnyen kezelhető lejátszó felépítése mindenki számára egyértelmű és könnyen kezelhető. Kíváncsiak voltunk mit szól hozzá, ha a jól bevált avi, mpg, divx formátumok mellett különböző tömörítésű videó anyaggal izzasztjuk meg, így lett a teszt alany egy:

  1. -H.264 tömörítésű 3840x2160p felbontású 60fp@45.9mbps mkv kiterjesztésű,
  2. -H.265-hevc tömörítésű 3840x2160p 120fps@12mbps ts kiterjesztésű,
  3. -VP8 3840x2160p felbontású 23fps@21mbps webm kiterjesztésű,
  4. -VP9 3840x2160p felbontású 25fps@13mbps webm kiterjesztésű video fájl.

Egy kivételével mindegyik fájlt zökkenőmentesen játszotta le, a processzor terhelés a különböző magokon 2-14% között mozgott. A kakukktojás a régi VP8 kódolású volt. A gond itt az, hogy a specifikációkban is szerepel, hogy VP9, VP10 formátum támogat hardveresen, így ezt szoftveresen próbálta dekódolni, aminek a vége egy lassú diavetítés lett. Ilyen sokat számít a hardveres tudás. Nem szabad elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a videók mindegyike 4K felbontású és még a legnagyobb bitráttal készített videó lejátszását is könnyedén vette, tehát nem csak a divx, alacsony bitrátájú mkv-k, de még a sokkal jobb minőségű és felbontású videók lejátszásával is megbírkózik.

Kíváncsiak voltunk, mit szól egy pendrive-hoz és egy külső merevlemezhez, de szó nélkül kezelte őket, ugyanúgy, ahogyan a MicroSD memóriakártyát is. Kíváncsiak voltunk arra is, mi újság, ha nem adattároróról, hanem a korábban tesztelt Xiaomi routerről játsszuk le a tesztvideókat. A router pozitívuma, hogy egy 1TB kapacitású belső HDD-vel rendelkezik, így hozzáférhetünk az adataihoz a laptopról, telefonról és most már a Beelink GT1-ről is. Felpakoltuk a router merevlemezére a teszt fájlokat és kíváncsian vártuk, hogy mit szól hozzá. 

A 1.-es számú 4K-s videónk, ami egy 02:17 másodperc hosszú 750MB-os fájl (45.9mbps, tehát van bitráta keményen) kevésnek bizonyult a WiFi hálózat sávszélessége még az 5GHz-es frekvencián is, a többi videó streamingelésével nem volt gond. Megnéztük mit szól, hogy ha LAN-on kötve kötjük össze, így már gond nélkül lejátszotta azt. Tehát, aki brutál bitrátájú filmeket kíván nézni, az használjon külső merevlemezt vagy LAN-on keresztül kösse össze az eszközt. A 3. számú videónk természetesen itt sem lett jobb, hiszen nem a WiFi vagy LAN sebesség befolyásolja a film lejátszását, hanem a VP8 codec hiánya.

Szuper dolog a Miracast funkció is. Másodpercekben mérhető, amíg a Xiaomi Mi 5X-ünkkel párosítottuk, így a telefon képét már a TV-n nézhetjük. Jó dolog így a családnak megmutatni például a nyaraláson készített képeinket vagy videóinkat, de akár még játszatunk is, kilőve a képet a TV-re, bár itt már ronthat a játékélményen a kép csúszása a "kivetítés" miatt.

Összegébe véve megvagyunk elégedve a GT1 Ultimate-el. Nem egy erőgép, de a multimédiás tartalmakat játszi könnyedséggel fogyaszthatjuk. YouTube, böngészés, játék egy controllerrel, nem akadály. A teszt időszak alatt alig vettünk észre megeledést, fogyasztása alacsony. Az általánosan fellelhető mkv videók sem kottyannak meg neki, hacsak valaki nem stúdió minőséget akar a nappalijába. Tökéletes kiegészítője lett az okos rendszer nélküli tévénknek és azóta is sűrűn használjuk sorozatok online nézésére.

Ha megtetszett a Beelint GT1 Ultimate, akkor itt tekintheted meg

 

Nem csak ez, hanem nagyon sok Androidos lejátszó létezik olcsóbban és drágábban egyaránt, őket itt tekintheted meg.

 

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

Ne felejtsd el megnézni az NMR blog Facebook oldalát, mert a híreket, amiket az oldalunkon hely hiányában nem  mindig tudunk megjeleníteni, illetve a legújabb és a kupon kódokkal jóval olcsóbban megvásárolható termékeket ott találod.

 

12 komment
Címkék: tech teszt android

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1112882828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.03. 08:01:39

bocs, de ez mire jó? komolyan kérdezem. van egy okos tévém, amint tudok jútúbot nézni, bele van dugva egy külső vinyó, amin a filmjeim vannak. érdekel, hogy ez a cucc tulajdonképpen mit ad pluszba.
KÖSZI.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.10.03. 09:00:53

@KUNTYI: Szia!
Te akkor már jó időben vásároltál TV-t, de sokan vannak, köztük jómagam is, akik megvették a nagy LED TV-jüket még a SMART korszak előtt, amivel kicsit pofára is estünk, így ezzel a box-al kiválthatod azt, amit a mostani TV-k tudnak. YouTube, otthoni hálózatról video streaming, aki ezen képzeli el, akkor netezhet egeret és billentyűt rádugva teljes értékűként kezelve, de ahogy olvastad, akkor egy kontrollerrel játszhatsz Andriodos játékokkal a TV-n, ami tudjuk nem egy Xbox One vagy PS4, de költséghatékony szórakozás pl. ha van gyermeked.

xTA 2017.12.06. 09:33:23

Sziasztok,
a tapasztalataitok alapján melyiket választanátok a Xiaomi TV BOX és a cikkben tesztelt Beelink GT1 Ultimate közül? (ha az elsődleges felhasználás a DLNA-ról történő 720p/1080p videólejátszás, netflix)
A Beelink-et hardware szempontjából előbbre mutatónak gondolnám, de az olvasottak lapján a Xiaomi software-ét mintha finomabbra csiszolták volna. Ezért a dilemma :)
Előre is köszönöm a válaszotokat!
Üdv,
Attila

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.12.06. 10:23:18

@xTA: Szia! Nehéz kérdés :)
Szerencsére mindkettő támogatja az 5GHz-es WiFi-t. Abban igazad van, hogy a Beelink hardveresen jobb és abban is, hogy a Xiaomi a szoftvere által kiemelkedőbb. Sajnos még nem volt szerencsénk kipróbálni a TV BOX-ot, de valószínű, hogy mi a Xiomi mellett döntenénk. Hátránya talán, hogy csak egy USB portja van és nincs rajta optikai kimenet. Ha ezekkel a hiányosságokkal együtt tudsz élni, akkor a valószínűleg kiforrottam szoftvere miatt a Xiaomi-t választanánk.
Erről lenne szó?: www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_426056.html?wid=4&lkid=12218952

xTA 2017.12.06. 11:29:43

@nezdmitrendelszblog:
Igen, erről lenne szó. Valahol olvastam, hogy a további USB port hiányát USB HUB-bal lehet orvosolni, illetve a 8GB ROM is bővithető az eszköz által formázott USB stick-kel. Így talán már tud lefaragni a hardware-es hátrányból, márha ez a valóságban is stabilan működik. És Xiaomi esetében miért ne működne? :) További előnyként talán a HD képes Netflix-et és a távirányítóval megvalósítható, hangalapú keresést lehetne még említeni.
A Ti véleményetek és az itt leírtak alapján, azt hiszem, hogy a Xiaomi termékét kérem a fa alá. :)
Köszönöm mégegyszer!

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.12.06. 12:23:46

@xTA: Jó döntés és jó ajándék lesz a fa alá :)

Ágó1007 2018.11.06. 07:24:16

Helló, kedves Blog!
Sokat keresgéltem, de nem találtam jó megoldást arra, hogy hogyan lehet androidos tv-box-szal otthoni hálózathoz csatlakozni. (Nekem is a Beelink GT1 Ultimate van, már gyárilag 7.1-es androiddal.) A boxról tudok filmet nézni az egész hálózaton (pc, laptop, mobil), de pl. a számítógépről nem érem el az eszközt, hogy képet, vagy mást másoljak le róla (tehát windowson a boxról a pc-re). Melyik program kell hozzá? Egy párat már kipróbáltam (szerverek, fájlkezelők, stb).
Másik kérdésem: hogyan lehet kicserélni a gyári Media playert a KODI-ra a főoldalon? Láttam olyan képeket, amiken az volt ott (talán mert előre volt telepítve?)
Előre is köszönöm. Ágó

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.11.06. 07:50:08

@Ágó1007: Szia!
Nekem még a 6-os Android fut rajta, alapértelmezetten fent volt a KODI, kint is volt az ikonja.
Hálózat kiépítésben nem vagyok profi. Mivel én csak filmezésre használom, nem is jutott eszembe eddig olyan, hogy visszafelé, a box-ról érjek el dolgokat. Ezzel még nem próbálkoztam.

Ágó1007 2018.11.06. 11:06:17

Szia!
Köszi a gyors választ, van esetleg valamilyen kapcsolatod, akinél utána tudnál érdeklődni? Én már végigolvastam a Prohardver minden létező fórumát, megkérdeztem a CHIP magazint, és még sorolhatnám.... Biztos, hogy egyszerű, csak nem jövök rá... Mert ugye egy tv-box nem telefon, hiába android mindkettő.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2018.11.08. 05:48:47

@Ágó1007: Sajnos nincs ilyen ismerősöm, aki ért hozzá.

pruzsi 2019.03.11. 07:28:19

CoreELEC-et rá és a kakukktojás is megy hardveresen
süti beállítások módosítása