Xiaomi R1D teszt

2017. január 19. 17:48 - nezdmitrendelszblog

Router, médiaszerver és NAS egyben

router_kep.jpg

Lassan már kezdem azt érezni, amit sok iPhone tulajdonos, aki az Apple éra részesévé akar válni az egyre több almás termék beszerzése után. De én már megjártam mindkét oldalt, voltak Androidos és iOS-es telefonjaim egyaránt, de most egyre jobban kezd csábítani a Xiaomi. Van már Xiaomi USB-s LED lámpám, van Xiaomi külső akkumulátorom, még anno beszereztem egy elsőgenerációs Mi Band-et és nemrég, majdnem vettem magamnak egy ilyen márkájú telefont is, és miatta nem sok híja volt, hogy megváltam szeretett LG G4-emtől, de győzött a józan ész és lemondtam az újdonság varázsáról. Új telefon nem lett, maradt a régi (még)...

De ha már a kínai márkát szóba hoztam, beszereztem egy Xiaomi routert, név szerint Xiaomi R1D. De, hogy miért is vettem meg? Nem, nem volt szükségem routerre, de már egy jó ideje nézegettem az egyszerűbb NAS-okat és egy külső merevlemez is kellett már, mert a filmeket, amiket nézek, egy lassan nyolc éves 250 GB-os winchesterről játszom le, ami a TV-re van kötve, de szegényen már érződik, hogy lassan eljár felette az idő. Mivel kellett egy másik adathordozó a televízióhoz és szerettem volna egy nagyobb merevlemezt az adataim tárolásához, de az említett NAS beszerzése sem hagyott nyugodni, de végül nem akartam ennyi féle eszközt vásárolni. Szerencsére pont akkor bukkantam rá erre a routerre, úgyhogy beraktam a virtuális bevásárlókosaramba és, mint aki jól végezte dolgát, elismerően dőltem hátra a székemben, a tarkóm mögött összekulcsolt kézfejemmel, elképzelve a már közös gyümölcsöző jövőnket az új szerzeményemmel. Teltek az órák, egymás után múltak el a nappalok és az éjszakák. Mint a sárguló levelek a fán, úgy hullottak le egymás után a naptáram napjainak lapjai, lassan, komótosan. De csak nem akart ideérni a küldeményem, pedig már nagyon vártam és bízva benne, hogy az az Anglia nincs is olyan messze, ahonnan jönnie kell a csavargónak, úgyhogy már nemsokára itt kell lennie a csomagomnak.

De, mi az, amit nyújtani tud? Következzenek hát a száraz adatok:

-Kétcsatornás, 2.4, 4dBi és 5 Ghz, 6dBi-t támogató b/g/n/ac wifi, melynek maximális sebessége 1167 mbps. Előnye, hogy mindkét csatorna működik egymástól függetlenül, sok routerrel ellentétben, ami vagy csak az egyiket vagy a másikat tudja kezelni. Lehetőség van vendég hálózat beállítására is.

-Gigabites, 10/100/1000 mbps sebességű portok,

-Beépített 1 Tb kapacitású merevlemez,

-USB 2.0 port, amihez pendrive vagy külső merevlemez csatlakoztatható,

-1GHz-es, két magos, ARM Cortex-A9 Broadcom BCM4709 processzor,

-256 MB memória.

 

Megérkezett

Ha rá sem nézek a csomagolásra, akkor is tudom, hogy a gyártótól ismert újrahasznosított barna kartondobozban fog érkezni a termék. Igazam volt. Tetején csak a Mi logó, alján a termék specifikációja. A dobozon belül egy kínai és egy angol nyelvű beállítási segédlet és egy VIP feliratú plasztik kártya, de mivel este felé már nem jó a kínaim, ezért meg sem próbáltam nekifutni, hogy lefordítsam. Megszokott dolog volt, amikor valakinek be kellett szerezzek egy routert, hogy általában mellékelnek hozzá a gyártók egy rövid UTP kábelt, így itthon már annyi ilyen kis madzagom van, hogy azt sem tudom, mit fogok csinálni velük. Ám itt, mint a mostani mobiltelefon tartozékoknál is lenni szokott, jelenünkben már nem sűrűn csomagolnak a készülékekhez fülhallgatót, így tett a Xiaomi is az UTP kábellel, egyszerűen kihagyta a csomagból. A dobozban még egy 2.5A teljesítményű 100-240V, 12 voltos US szabványú adaptert kapunk, amihez mellékelnek egy EU adaptert. Szerencsétlenségünkre, ez nem a Magyarországon is honos kis kerek fejű átalakító, hanem egy kicsit hosszított, így amíg meg nem érkezik a később rendelt normális átalakítóm, addig egy nem süllyesztett csatlakozójú hosszabbítóban használom. A tartozékok listája itt ki is apadt.

A nagy próba

A kis fekete lekerekített doboz, a zongoralakk fényű tető, rajta a puritán „Mi” logóval nagyon kis csinos eszközt raktak össze. A felső rész harmadánál a vízszintesen körbe rácsozott szellőzést segítő burkolat, alatta az egész koncepcióval harmonizáló matt fekete borítás, majd elöl az egyetlen, két színben világítani képes LED, szép külsőt kölcsönöz a terméknek. Hátul találjuk fentről lefelé haladva, az egyetlen USB portot, két LAN, egy darab WAN csatlakozót, egy reset gombot és az adapter csatlakozóját. A készülék alján szellőzőrácsot és négy darab kis gumi lábat láthatunk.

Kezdjük talán a legelején. A mellékelt leírásból megtudhatjuk, hogy nem feltétlen szükséges az első beállításhoz összekötni a routert a számítógéppel. Elég, ha csatlakoztatjuk a routerhez az internet kábelt, bekapcsoljuk, megvárjuk, amíg az állapotjelző LED kékre vált, ilyenkor akár az okostelefonunkkal is csatlakozhatunk az általa kialakított wifi hálózatra, ami végig kísér a beállításokon. A számítógépen ugyanígy történhet, szintén wifi-n vagy kábelen keresztül bekonfigurálhatjuk. Amint csatlakoztatjuk az UTP kábel másik végét a routerből a gépünkhöz, azonnal megnyílik a böngészőnk, benne a wifi beállításait segítő oldal. Itt kell zárójelbe megjegyeznem, hogy egyaránt letölthető okostelefonokra, Androidra és Iphonera is a Xiaomi alkalmazása, ahol minden beállítást menedzselhetünk, úgy, ahogy azt az asztali számítógépünkön is megtehetjük. Itt találhatjuk a fő beállításokat, ahol

screenshot_2017-01-19-16-54-15.png

-beállíthatjuk a wifit, kezelhetjük a letöltéseinket, beállíthajuk a VPN-t, resetelhetjük, lekapcsolhatjuk, újraindíthatjuk a routert,

-Az update fülnél, újabb szoftver érhető el, akkor telepíthetjük is,

-Engedélyezhetjük a tűzfalat, jogokat adhatunk és kizárhatunk egyes eszközöket, beállíthatunk vendég hálózatot,

-A wifi boost javítja a jelerősséget, kitakarítja a gép memóriáját, ellenőrzi az általa futtatott letöltéseket, méri az internet fel/le töltési sebességet. Megadhatjuk, hogy naponta automatikusan optimalizálja a RAM és CPU fogyasztást,

-Lehetőség van fényképek automatikus mentésére, megadható, hogy honnan, milyen könyvtárakból mentesen a telefonunkról,

-Beállítható, hogy mikor indítsa újra magát, mikor kapcsolja le a wifit, illetve az egész eszközt,

-Engedély adható a telefonba lévő névjegyzékekhez, hogy adminként hozzáférjenek a routerhez,

-Csinálhatunk biztonsági mentést a routerről, ha egy külső adathordozót csatlakoztatunk az USB portjára,

-Tárhely információkat érhetünk el a belső merevlemezről.

Böngészőből a miwifi.com címet kell csak beírjuk és minden lehetőség a szemünk elé tárul. Nem a megszokott felület ez, hanem olyan, mintha a Xiaomi által létrehozott kis OS-t látnánk. Itt a mobiltelefonos beállítások kicsit kibővített részével találkozunk, ahol például grafikonon láthatjuk a processzor és a tárhely használatát vagy a csatlakoztatott eszközeink diagramszerű internet használatát.

Egyaránt letölthető hozzá OSX és Windows alapú kliens is, ami a gyári honlapról letöltve, igaz kínai nyelvű, de itt elérhető az angol verzió is, amivel beállíthatunk automatikus mentést is és itt lehet kezelni a letöltéseket is. A legjobban az tetszett benne, hogy hozzáadhatunk külső linket, illetve torrent fájlt is, és szépen elkezdi letölteni a belső merevlemezére, amit aztán bárhonnan bármikor megnyithatunk. Ha végzett a letöltésre kijelölt fájllal, akkor a wifi hálózatunkon lévő adminnal bejelentkezett telefonunkra jelzést küld, hogy mindent letöltött, amit csak szerettünk volna. Apró dolog, de jó, hogy még erre is figyeltek.

Az elején említést tettem, hogy a tv-hez szerettem volna egy külső winchestert, így jogosan merül fel a kérdés, hogy, de hát ezt nem tudom bedugni a tv-m USB portjába, mint az előzőt. Sajnos a televízióm is már legalább hat éves, így nincs benne wifi. Ami pedig jól jönne, mert a kis routerünk képes megosztani a fájljait az erre képes tévé készülékekre, így nekem csak az UTP kábeles DLNA maradt megoldásként. Összekötöttem a vezetékkel a két eszközt és semmit sem kellett beállítanom, máris, amit a routerrel letöltök, azt már nézhettem is. Nem rossz.

Egy hibám van, illetve nem nekem, hanem a laptopomnak. Sajnos nem támogatja az 5 Ghz-es wifi frekvenciát, így sajnos meg kell elégedjek a 2.4 Ghz adta sebességgel. Ami, az internetem 100 mbps sebességéből, házon belül maradéktalanul hozta az 50 mbps-t. Mobiltelefonnal mérve is ez volt a helyzet, de mivel ő tudja az 5 Ghz-et is így házon belül bárhova mentem, túlteljesítve a névleges értéket, átlagosan 105 mbps lett a végeredmény. A beépített antennáknak köszönhetően nem kell attól félünk, hogy nem lesz akkora a hálózati lefedettség, mint amekkorát vártunk. A korábbi TP-Link TL-WR841N routeremmel összehasonlítva körülbelül ugyanakkora jelerősséget mértem, tehát hiába a két darab külső antenna a TP-Link javára, ugyan olyan jól működik ez a beépítettekkel is. A számítógépet és a routert kábellel összekötve, nagyobb fájlok másolásakor, átlagosan 55-60 Mb/s sebességgel volt képes adatokat cserélni. Külön jó dolog, ha a táblagépemet vagy telefonomat használom, azonnal elérhetem a hálózaton levő 1Tb-os tárhelyet és folytathatom a dokumentumok szerkesztését, amit egy másik gépen kezdtem el, vagy zenét hallgathatok, filmet nézhetek a letöltött fájlok közül.

És ami még kimaradt

Energiatakarékossági szempontból beállítható, hogy lekapcsolja-e a merevlemezt, ha nem használjuk. Talán sok embernek hiány lehet, hogy nem lehet Raid-be kötni winchestereket, lévén, hogy csak egy található benne, a bővítés pedig nem megoldott. De arra ott vannak az erre szakosodott gyártók, a jobbnál jobb eszközeikkel. Aki csak azokat a dolgokat helyezi előtérbe, amiket én is, az teljes mértékben meg lesz elégedve ezzel a termékkel.

Egy olyan eszközt kapunk a pénzünkért, amit gyerekjáték beállítani, még ha ez nem is fontos szempont. De ott van az első pozitívum, az 5 Ghz-es wifi támogatása, ami a társasházban élőknek lehet jó megoldás, hiszen túlságosan zsúfolttá vált már a 2.4-es frekvencia használata és szinte nem található olyan sáv, amit lassan ne zavarna egy másik jelet adó eszköz. Így ez mindenféleképp jó dolog, persze ilyenkor tájékozódni kell, hogy a többi eszközünk támogatja-e ezt a szabványt. Másodszor kapunk egy 1 Tb méretű tárhelyet, ahol tárolhatjuk adatainkat, és amihez az egész család hozzáférhet. Egy külső 1 Terabájt méretű  merevlemez ára kb. 20.000 Ft. Ha mindent egybe veszek, olcsóbban kijöttem, mintha vettem volna egy merevlemezt, egy routert, egy NAS-t. Így amíg még akciósan kapható 28.000 forintért a miénk lehet EU raktárból, tehát nem kell fizetünk se vámot, se áfát, csak 6$ postaköltséget. Szerintem nagyon megérte. Ha te is megvásároltad és van ár időd, kérlek dobj egy e-mailt a nezdmitrendelszblog@gmail.com címre és mond el a véleményed.

Ha megtetszett, akkor itt tudod megnézni

Itt pedig a többi routerrel barátkozhatsz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr3112138573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása