Gocomma Lilliput beltéri mozgáskövető és éjjellátó kamera teszt

2019. február 12. 06:54 - nezdmitrendelszblog

gocomma_lilliput.jpg

Egyre jobban kezdem megkedvelni a Gocomma termékeit. A kültéri kamerát már kipróbáltam, most jöhetett a beltéri megfigyelésre alkalmas FullHD (1920x1080 pixel) felbontású kamera, ami még éjszaka is kiválóan „lát”.

A Gocomma Lilliput-001 kamerát az asztalra helyezve, de a plafonra erősítve is használhatjuk. 2 megapixeles FullHD felbontású kameráját infravörös szenzorok egészítik ki, így éjszaka is 10 méteres távolságig láthatunk vele. A motoros meghajtás segítségével pedig akár távolról is vezérelhetjük, de mozgást érzékelve, akár automatikusan is követheti az illetéktelen személyt. Ez már adja is a lehetőséget, hogy nem csak otthonra, de akár egy üzletben is tökéletesen használható, és ami fontos, hogy olcsó! Nem ez az első Gocomma kamera, ami nálunk járt, hiszen az időjárásálló kültéri kameráját már kipróbáltuk.

 

Gocomma Lilliput-001 – Kicsomagolás

gocomma lilliput_15

Egész kis gusztusos csomagolást kapott a kis szerkezet, nem a kültéri kamerájánál megszokott újrahasznosított papírdobozt kapjuk. Végre egy olyan csomag, ami a hazai üzletek polcain is megállná a helyét! A hófehér dobozon keresztül jól látható a kis biztonsági megfigyelőnk. A doboz külsején természetesen a főbb adatokat látjuk, a forgási szögeket, amelyek

  • horizontálisan, azaz vízszintesen 355 fok, tehát majdnem egy teljes fordulatot képes tenni, vertikálisan pedig 110 fokos mozgásra képes,
  • 264 tömörítésre képes,
  • Felhő alapú tárolásra és SD rögzítésre is használhatjuk,
  • Ismeri a WEP, WPA és WPA2 protokollokat, hogy ne lehessen könnyen hozzáférni a vezeték nélküli hálózathoz,
  • Rendelkezik mikrofonnal és hangszóróval is, így nem csak hangot képes rögzíteni, de a telefonunkon keresztül, akár haza is szólhatunk a kamerán keresztül,
  • 108 fokos látószöggel rendelkezik, az infravörös szenzorok éjszakai látótávolsága 10 méter.

A dobozban a kamerán kívül természetesen jár hozzá egy részletes, angol nyelvű leírás is. Az EU szabványú 5V/1A teljesítményű adapter, egy 2 méter hosszúságú USB kábel, tartókonzol, ha a falra/plafonra szeretnék felerősíteni és egy csavar/tipli csomag.

Ötletekben nincs hiány, kapunk egy kis segítséget a microSD kártya behelyezéshez

A kamera fehér színben pompázik, az optika körüli rész pedig fekete festést kapott. A talpon találjuk a mikrofon nyílást. felül pedig a hangszóró kapott helyet. Bizonyám, nem csak hangot képes felvenni, de a távoli vezérlésnek köszönhetően, mi is beszélhetünk rajta keresztül. Az alsó részen nem csak az a három kis gumi tappancs található, amivel nem karcolja össze az asztal felületét, hanem egy menet is, amibe a tartókonzolt csavarozhatjuk be. Így lehetőségünk van a plafonról fejjel lefelé felhelyezni, hogy rálásson az egész helyiségre. Hátulra helyezték el a LAN csatlakozót, a reset gombot és a táp csatlakozóját.

A kamera vízszintesen 355 fokban képes forogni, függőlegesen pedig 110 fokos mozgásra képes. A FullHD felbontású kamerája mellett 2 darab infra szenzor található, a kamera felett pedig a fényérzékelőt helyezték el. Ötletekben nincs hiány, kapunk egy kis segítséget a microSD kártya behelyezéshez. A memóriakártyát a kamera alatti gömbbe tudjuk behelyezni, Ehhez a legegyszerűbb mód, ha az alkalmazásból megnyomjuk a kikapcsolás gombot. Ilyenkor a kamera lekapcsol és az optika részt felemeli, hogy hozzáférhessünk a microSD foglalathoz.

 

Gocomma Lilliput-001 – A nagy próba

 

A kamera beállításához le kell töltsük az iOS vagy Android típusú készülékünkre a YI IOT alkalmazást. Ha ezzel megvagyunk, regisztráljunk magunknak egy fiókot. Erre azért van szükség, mert így csatlakozik a kamera az internethez, azaz így tudjuk majd a mobiltelefonunkról visszanézni a kamera által látott képet, az otthontól távol is. Úgyhogy nyugodt szívvel mehetünk nyaralni a Horvát tengerpartra, hiszen bármikor rápillanthatunk a lakásra a telefon vagy a táblagépen keresztül. Meg kell adnunk a WiFi beállításokat és fontos, hogy a kamera 2.4GHz-es hálózatot kezeli, az 5GHz ismeretlen a számára. Bekapcsolásakor egy hangjelzést ad, majd körbe forgatja a kamerát, hogy utána beálljon a középső pozícióba.

A telefonos alkalmazás amellett, hogy pofonegyszerű, jól átlátható részletes beállításokat tartalmaz. A kezdőoldalon találjuk az értesítési panelt, a beállításokat és itt léphetünk be, hogy lássuk a kamera élőképét. A beállítások menüpontban be és kikapcsolhatjuk a kamerát, átnevezhetjük, itt találjuk meg a firmware frissítéseket, amiből én már kettőt is kaptam a kamerához, mióta nálam van. A képet 180 fokkal elfordíthatjuk fejjel lefelé, ha a kamerát a mennyezetre szerelnénk fel, de itt élesíthetjük a mikrofont is, hogy ne csak képet, de hangot is rögzítsen.

Ami meglepett, hogy a mozgásdetektálás jól működik. Ergo, ha a kamera látószögében mozgunk, akkor oda fordul a kamera, ahol a mozgást látja, így követni is tudja azt. A beállításoknál még bekapcsolhatjuk, hogy küldjön értesítést a telefonunkra, ha épp mozgást érzékelt és csatoljon mellé képet vagy akár egy rövid videót is. Ezáltal nem fogunk lemaradni semmiről sem, még akkor sem, ha csak a szomszéd Mari nézni ment meglocsolni a fikuszt a nappaliban. Amin viszont már tényleg meglepődtem, hogy időzítést is beállíthatunk, hogy legyen folyamatos 24 órás figyelés vagy csak bizonyos napokon és ezen belül melyik órában kapcsoljon be a kamera. De amin jót mosolyogtam az a Baby Crying Detection, azaz a babasírás felismerés. Mivel a YouTube-on minden megtalálható, ezért muszáj voltam keresni egy babasírásos videót, hogy lejátsszam azt a kamerának, hátha reagál, de sajnos nem jött össze. Ez a funkció még eléggé gyerekcipőben jár.

Az Alert menüpontnál találjuk meg a kamera által küldött értesítéseket, ahogy próbálgattam a kamerát 10-ből 10 alkalommal sikeres volt az értesítés. Amilyen mozgás a kamera látószögében van, arról azonnal jön az értesítés, amit az alkalmazáson belül megnyitva kapunk mellé egy 6 másodperces videót is a mozgásról. Ez a funkciója nagyon szuper!

 

Na, de nézzük mit is lát a Lilliput-001!

 

gocomma lilliput

Éjszaka elég ijesztő tud lenni

A nappali fényviszonyok melletti kamerakép nem nagyon izgatta a fantáziámat, inkább érdekelt az, hogy mit is tud nyújtani éjszakai üzemmódban. De persze vicces az is, amikor a telefonba beszélve megszólal a kamera. Így rászólhatsz Fifire, a család kutyusára, hogy gyorsan szedje a kis lábait, mert már megint a kanapén terpeszkedik!

A videót szeletekre bontja, hogy később könnyebben kezelhető legyen. Alapértelmezetten 60 másodperc van megadva, ezt sajnos nem tudjuk módosítani, amivel 9.3MB méretű fájlokat mentett a memóriakártyára mp4 formátumban. Tehát nem egy külön kódolást használ, hanem szinte bármilyen eszközön könnyen visszanézhetők a felvett anyagok. Mivel nem ment rá óriás méretű adatfolyamot, ezért nem kell hozzá hihetetlen gyors kártya. De mivel a rögzítés folyamatos, ezért inkább egy márkásabb memóriakártyát tettem bele, úgyis van itthon vagy öt darab Samsung kártyám erre a célra. A felvett videó felbontása 1920 x 1080 pixel bitráta 962kbps, ami kevésnek tűnhet, de egy ilyen olcsó kameránál nem rossz, legalábbis én nem éreztem kevésnek. Hangot viszont gyenge minőségben rögzít, mono 18kbps bitráttal. Így egy gyors számolást követően majdnem 5 teljes napot vehetünk rá egy 64GB-os memóriakártyára. Az éjszakai üzemmód is meglepően jól működött, gyorsan meg is kedveltem a Lilliput kameráját.

gocomma lilliput2

Szerencsére arra is gondoltak, hogy az 1 perces memóriakártyára írás miatt rengeteg fájl keletkezik. Ezt úgy küszöbölték ki, amivel könnyen átlátható a fájlstruktúra, ha betesszük a memóriakártyát a laptopba vagy csatlakoztatjuk a számítógéphez, akkor record mappában külön nevekkel láthatjuk a könyvtárakat. 2019Y01M31D16H, azaz év/hónap/nap/óra névként megadva. Így minden könyvtárban 60 fájlt kapunk, minden óra 60 percére. Kipróbáltuk milyen a mozgásérzékelés és mit lát nappali és éjszakai fényviszonyok között:

A kiegészítőknek köszönhetően akár a falra vagy plafonra is rögzíthetjük, hogy jobb rálátásunk legyen egy helyiségre. Ha egy üzletbe szánod, akkor ez a legjobb megoldás a megfigyelésre, hiszen 108 fokos látószöggel rendelkezik. Éjszakai módban pedig maximálisan 10 méter távolságig lát az infravörös szenzoroknak köszönhetően. Nagyon könnyű beállítani, ha a szerelésről van szó, akkor csak két csavar kell a rögzítéshez. A több napos használat után sem volt vele gond, nem melegedett, nem fagyott le a rendszer, rendben tette a dolgát a kis kamera. A 29$-os ár minden centjét megéri, hiszen azt tudja amit kell, de azt az alacsony ára ellenére tökéletesen teszi.

A Gocomma egy remek kamerát rakott össze, amit itt találsz meg

 

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről!

Csatlakozz a Facebook követőink táborába!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9714621018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása