Hófehér tisztaság - Xiaomi AirDots Bluetooth fülhallgató teszt

2019. május 09. 08:14 - nezdmitrendelszblog

xiaomi_airdots-29.JPG

Elég könnyen eltévedhet az ember, ha a Xiaomi legújabb Bluetooth fülhallgatójára vadászik. Ugyanis létezik Xiaomi Redmi AirDots, Xiaomi AirDots és az Apple termékére hajazó, szintén vezeték nélküli Xiaomi Air is. Mi most a legújabb modell közül, az ár lépcső középső fokán található Xiaomi AirDots modellt próbáltuk ki.

A nálunk járt Xiaomi AirDots TWSEJ02LM típusszámmal rendelkezik, (sok helyen Xiaomi AirDots Youth Edition-nek is hivatkoznak rá) így a jövőben talán könnyebb lesz beazonosítani, ha összefutsz velük az interneten. A Xiaomi AirDots fülhallgatót a GearVita webáruházból rendeltük, így ki is tudtuk próbálni az EU Priority Line szállítást, ami rendben működött, áfa és vámmentesen kaptuk kézhez a terméket. Van hozzá kuponunk is, amivel elég sokat, 20$-t spórolhatunk az árból a XMtoday02 kód felhasználásával.

 

Xiaomi AirDots – Kicsomagolás

A csomagolásról dióhéjban annyit érdemes megjegyezni, hogy követi a Xiaomi által használt hófehér designt. A doboz is, és minden benne található kiegészítő is ezzel a színnel rendelkezik. A kínai nyelvű leíráson kívül pót gumiharangokat kapunk, ami mellé egy elég rövid microUSB kábelt mellékelnek. Utóbbival tölthetjük fel az AirDots fülhallgató tartójának szánt tokot, amiben egy akkumulátort is elrejtettek, így nem csak védi a fülhallgatókat, így megnehezíti az elvesztésüket, de tölti is őket. A füles párost a fehér tálcán találjuk a tok mellett. Minden szükséges kötelezőt mellékeltek, nem is lesz másra szükségünk.

A fehér színű kagyló formájú tok annyira egyszerű és letisztult formával rendelkezik, hogy folyamatosan eltévesztem melyik az eleje és melyik a vége, azaz honnan is nyílik. Bár a hátul található microUSB csatlakozó alapján megtalálható a helyes irány. A tetején csak egy alig észrevehető „Mi” logót találunk, az aljára pedig a specifikációkat szitázták rá. A fedelet felnyitva megtaláljuk a bölcsőt, ahová a fülhallgatót kell helyezni. A töltésre szolgáló két-két arany színű tű érintkező természetesen besüllyed a tokba, ha beletesszük a füles párost, így nem kell attól tartani, hogy ha véletlenül erősebben helyeznénk be őket a kelleténél, akkor valami bajuk történne. A már említett microUSB porton keresztüli tok töltéshez kapunk visszajelző ledet is, ami töltésmentes állapotban nem is látható. Ha csatlakoztatjuk hozzá a kábelt, akkor a tok elején egy piros fény villan fel, ha a töltés befejeződött, akkor pedig fehérre vált.

A Xiaomi AirDots Youth Edition fülhallgatóinak mérete 2.30 x 1.45 x 1.30 centiméter. A gumiharangokat könnyen kicserélhetjük, de nekem az eredetileg felhelyezett példány volt a megfelelő méret. A fülhallgatók alján található apró kis nyílás mögött bújik meg a mikrofon. A felülről leginkább egy nagyobb méretű gyógyszer kapszulára emlékeztető külső borítás mögött is egy kikapcsolt állapotban láthatatlan LED kapott helyet. Ez a toknál már látott módon szintén piros és fehér színben képes visszajelzést adni a működésről. Az AirDots Youth egyik erénye, hogy nem kapott fizikai gombokat, a vezérlés érintésérzékeny lett, bár ez egyúttal a hátrányának is tekinthető. Ha elindítanánk vagy megállítanánk a zenelejátszást, akkor nem egy gomb általi kattanó hangot kell hallanunk, amikor a vezérléshez nyúlunk. A hátrány kétségkívül az, hogy az érintésérzékeny felület nem ad lehetőséget további funkciókra. Tehát a zenét megállíthatom és elindíthatom egy érintéssel, de nincs lehetőség például dupla koppra, hogy számot váltsak vagy visszalépjek. (Jó ötletnek tartanám, ha már a Bluetooth technológia adta lehetőséget felhasználva a Xiaomi kiadna egy ilyen jellegű frissítést és integrálná a zeneszám vezérlés funkciót is.) Természetesen a jobb és bal fülünkben lévő AirDots is érintésérzékeny, így teszi könnyebbé a használatot.

 

Xiaomi AirDots – A nagy próba

A Bluetooth 5.0 technológia visszafelé kompatibilis a korábbi eszközökkel is, így például Bluetooth 4.0 kapcsolattal ellátott mobiltelefonnal is működni fog a fülhallgató. A TWS (True Wireless Stereo) megoldásnak köszönhetően teljesen vezeték mentesen használhatjuk a fülhallgatónkat. Azaz nincs szükség kábelre a két oldal között, hiszen a zenelejátszó eszközön kívül a páros füles is vezeték nélküli technológiát használ a kapcsolat kialakítására. Ennek köszönhetően nem úgy kell használnunk, mint a korábbi Buetooth-os vezeték nélküli Xiaomi Sport fülhallgatómat, ami vezeték nélküli tulajdonsága ellenére vezetékes volt, a nyak mögött futó kábel miatt.

Xiaomi Mi Sport vs. Xiaomi AirDots

Az érintésérzékeny felületnek köszönhetően csak hosszan meg kell érintenünk a fülhallgató külső részét és máris felvillany a hófehér fénye. A mobiltelefonban a Bluetooth eszközök keresésekor mind a két fülhallgató megjelent jobb és baloldalként. Ez a funkció azért jó, mert nem csak egyszerre használhatjuk őket, hanem külön-külön is. Így nem kell az autóban mind a két fülest behelyezni a fülünkbe, hanem elég csak az egyiket, hogy lebonyolítsuk a beszélgetéseinket. Így nem zárjuk ki teljesen a külvilágot, de ugyanúgy elintézhetjük vele a fontosabb telefonhívásainkat. Zenehallgatáshoz természetesen mindkét oldalt ideális használni. A párosítás egyszerű, bár a kínai nyelvű leírás ebben nem volt segítségemre. Bekapcsolt állapotban hosszan meg kell érinteni a fülhallgatókat, hogy kikapcsoljanak, majd tovább tartva meg kell várni, míg kétszer el nem kezd villogni mindkét oldalon a piros színű visszajelző LED. Körülbelül 8-10 másodperc a két fülhallgató összepárosítása és a mobiltelefonban máris csak a jobb oldali fülhallgatót találjuk a felfedezhető eszközök között, ami azt jelenti, hogy felépült a két oldal közötti kapcsolat. Így a zene már a jobb és baloldalból is szólni fog.

A OnePlus 5T mobiltelefonommal gond nélkül ment a Bluetooth menüpontból az akkumulátor töltöttségének kijelzése is, így információt kapok mekkora energia maradt a 40mAh kapacitású telepekben. A Xiaomi Amazfit Stratos órát dicséri, hogy másodperceken felépült a kapcsolat az óra és a fülhallgató között. Így, ha sportolni szeretnénk, elég az óra telepakolva zenékkel és a Xiaomi AirDots fülhallgató! Az összehasonlításhoz jó alapot szolgáltatott a korábbi vezeték nélküli Xiaomi Mi Sport és az Alfawise A1 Bluetooth fülhallgató, de emellett összehasonlítottam a Xiaomi Hybrid Dual Drivers fülhallgatóval is.

Az Alfawise fülhallgatóját porig alázza a Xiaomi AirDots, és a Mi Sport fülhallgatónál is érezhető a különbség az AirDots javára. Tisztábban szólalnak meg a hangok, nagyobb a dinamika, egyszerűn sokkal jobb náluk. A Xiaomi Hybrid Dual Drivers fülhallgatóval szemben azonban már nagyon nehéz volt a döntés. Folyamatosan váltogattam a fülhallgatókat, de végül úgy éreztem az AirDots egy hangyányi hátrányba került a Hybrid megoldással szemben. Ha külön-külön hallgatja őket az ember, akkor észre sem veszi a különbséget, csak ha nagyon hegyezem a fülem, akkor érződik ki, hogy a Hybrid fülhallgató egy kicsivel jobban kihozza a háttérben megbúvó hangszerek hangjait.

Szerencsére nincs a szó szoros értemébe vett „V” karakterisztikája a Xiaomi AirDots fülhallgatójának, így mindenhol majdnem teljesen kiegyensúlyozott hangzást kapunk. Bár szinte sosem lesz egy vezeték nélküli fülhallgató olyan minőségű, mint egy vezetékes társa. És most nem a több tíz vagy százezer forintos kategóriára gondolok, hanem abban az ársávban, amiben az AirDots is megméretteti magát.

A legnagyobb kérdés az ilyen kisméretű fülhallgatóknál, hogy milyen viselni őket, milyen könnyen esik ki az ember füléből. Megpróbáltam szinte mindent, amit csak lehetett, a futás mellett az ugrálást, sőt a próba kedvéért még a nem létező hosszú hajamat is ráztam a szélben, de szerencsére a füles nem hagyott cserben. Úgy pihen az ember fülében, ahogy annak lennie kell. Hölgyeknek talán nagy lesz az AirDots háza, hogy teljesen beleüljön a fülkagylóba, de nekem teljesen ideális a mérete. A városi tömegközlekedésben is megállja a helyét, kizárja a zajokat, de valahogy mégsem leszünk teljesen „süketek” a külvilágra. A kisméretű mikrofonok nem a szánk mellett, hanem a fülünknél kaptak helyet, hangos, zajos helyeken lehet, hogy hátránynak számítanak. Azonban a városban az utcán sétálva is többször telefonáltam róla és a vonal másik végén lévő felek sosem panaszkodtak, hogy rosszul hallottam volna őket. Buszon, metrón ülve azonban már kevésnek bizonyul a mikrofon erőssége. Az ellenkező oldalról is szépen teljesít a fülhallgató, főleg, ha mindkét oldalt használjuk. Egy tiszta telefonbeszélgetésnél valóban úgy érzi az ember, mintha a társalgó partnere ott lenne mellette.

Nézd meg a rövid videónkat

Az akkumulátoridő szinte hozza a gyári értékeket. A 4 óra valóban hozható vele még folyamatos zenehallgatás mellett is. Bár egy huzamban, ember legyen a talpán, aki képes folyamatos 4 órás zenehallgatásra. Ha merülnének a fülhallgatók, akkor csak be kell helyeznünk őket a tokba, amelyek automatikusan lekapcsolnak, és máris kigyullad a kis piros visszajelző LED a füleseken és indul a töltés. Ha pedig kivesszük őket a tokból, azonnal visszakapcsolnak és csatlakoznak a telefonunkhoz, ami remek ötlet, így nem kell külön a beállításokkal bajlódnunk.

A Xiaomi AirDots fülhallgatót a GearVita webáruházból rendeltük az EU Priority Line szállítással, ami így áfa és vámmentesen érkezett meg hozzánk. Az eredeti 59.99$-os árat 29.99$-ra (8.695 forint) mérsékelhetjük a XMtoday02 kód felhasználásával.

A Xiaomi AirDots fülhallgatót itt találod meg

Kedvezmény kód: XMtoday02

Az olcsóbb Xiaomi Redmi AirDots fülhallgató pedig 22.99$-ba (6.665 forintba) kerül a kóddal

Kedvezmény kód: YRITRD

A futáshoz, a Xiaomi Amazfit Stratos órát használtuk, a kóddal 132.99$-ba (38.550 forintba) kerül

Kedvezmény kód: HU19176

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6914815230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lóránt Megyeri 2019.05.09. 12:34:44

Helló! Én is használom már egy ideje az AirDots-ot és nagy általánosságban meg vagyok vele elégedve. Amit Te is említettél a cikkben -az érintés vezérlés kibővítése- szerintem is jöhetne egy frissítés keretében, hisz hardveresen adottak a feltételek hozzá és örülnék neki én is, hogyha lehetne trackelni.
A párosítással kapcsolatban annyit, hogy nem kell a füleseken semmit nyomkodni. Úgy működik, hogyha kiveszed a jobb oldalit (a bal a bölcsőben marad), akkor a fogadó eszköz ezt látja és ezzel párosítható. Ha ezek után a bal oldalit is kiveszed, akkor automatikusan csatlakozik anélkül, hogy a Bluetooth menüben turkálnod kellene és így máris sztereóban élvezheted a hangokat. Viszont ha a bölcsőből először a bal oldalit veszed ki, akkor mono módba lép és utána hiába veszed ki a jobb oldalit, az nem fog csatlakozni!
Az mondjuk remek, hogy nem kell megállítgatni a zenét ha a jobb oldali fülest kiveszed a füledből és visszahelyezed a tokba automatikusan megállítja a lejátszást.
A mikrofon minőségével is egyetértek. Csendes közegben egész használható de pl már egy erősebb szélben sem remekel.
A hangminőség azt hiszem, hogy ilyen árban egyszerűen lenyűgöző! Egyébként próbáltam összehasonlítani AirPods-sal is és szerintem ahhoz képest nincs különbség. Ellenben egy urBeats-el szemben főleg basszus tekintetében alul marad, de szerintem ez senkit nem lep meg. Summázva: szerintem sok 30-60 ezres füles minőségét megüti ez a kis eszköz.
Amit fura volt látni a videóban, hogy Te majdnem hogy vízszintes állásba raktad be a füledbe, nekem pl kb függőlegesen van és a press fotók is azt sugallják, hogy úgy viseld, de persze kinek hogy kényelmes.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2019.05.09. 12:41:30

@Lóránt Megyeri: Nekem először nem akart összekapcsolódni a kettő. Vagy a jobbhoz vagy csak a balhoz tudtam először kapcsolódni. Furcsálltam is, azért is írtam le, hogy mi a menete. De így, a nyomvatartós párosítás után már úgy ment, ahogy lennie kell. De valóban úgy működik, ahogyan te is írod.
Igen, a videót visszanézve láttam én is, hogy áll a fülembe :D
Érzésre nem figyeli az ember, úgy látszik fura fülem van :D de nekem így fekszik fel kényelmesen
süti beállítások módosítása