AMAZFIT GTR okosóra teszt!

2019. szeptember 24. 14:37 - nezdmitrendelszblog

amazfit_gtr_header.jpg

Az AMAZFIT GTR az idei nyár slágerterméke. Kétféle változatban is kapható, hogy a hölgy vásárlók is megtalálják a számukra tökéletes sport órát. Vízálló kivitel, választható sport módok, AMOLED kijelző és hosszú üzemidő jellemzi a pénztárcabarát órát. Meg is van rá minden esélye, hogy remek választás legyen a Bip és Stratos közötti űr kitöltésére.

Kíváncsian vártam, hogy mit tud nyújtani az új GTR, ami a sportórák közötti 46.000 forintos árával nem rossz választás. Főleg, ha azt nézzük, hogy akár 24 napos üzemidőre is képes!

 

AMAZFIT GTR okosóra teszt - Kicsomagolás

 

Az amolyan AMAZFIT-es külsőre mondhatnám, hogy nem okoz nagy izgalmakat. Mindennemű izgalom nélkül távolítottam el a külső csomagolást a dobozról, hiszen már nem egyszer láttam ezt a stílust. A Verge Lite dobozának külseje 99%-ban megegyezik a GTR-ével. Egy elegáns sötét színű doboz, rajta a főbb technikai specifikációkkal. Belül pedig az AMAZFIT-től már ismert hófehér, fedeles kemény papírdoboz, ami magát az órát rejti. A külsőségek eltávolítása és a fedél leemelése után azonban már érezhetjük, hogy kezd emelkedni a pulzusunk, ahogyan lassan enged a vákuum szorítás a fedél eltávolításakor. Máris itt van előttünk csupasz valójában és csak az járt a fejemben, hogy jól néz ki. Nem a Stratos teljesen fekete külseje vagy a Verge Lite szürkéskék borítása, hanem a matt fém külső, ezzel a barna szíjjal megbolondítva. A szemnek kellemessé varázsolja az órát, ahogy ott pihenve a tálcán felkínálja magát, hogy használjuk.

A dobozban egy részletes, többnyelvű leírást találunk, azonban a hazai piac még elég kicsi, hogy magyar nyelvet is találjunk benne, de az óra egyszerű használata miatt azt hiszem erre nincs is szükségünk. Egy külön kis tasakban az USB porttal rendelkező, mágnesesen felcsatlakoztatható töltőt találjuk. Ez pozitívum, hiszen már nem kell belepasszírozni az órát, mint a Verge Lite és a Stratos esetében is kellett. Hiszen gyakran elég kellemetlen volt az óratestet belenyomorgatni a töltőbölcsőbe. Szerencsére a GTR-nél nincs ilyen, csak helyezzük a töltőt az óra hátuljához és egyből magához rántja azt a mágnesnek köszönhetően.

A GTR varrott bőr (szerintem műbőr) szíja jól néz ki. Nem csak a külsőre, de a funkcionalitásra is gondoltak, így a szilikon belső rész, hullámos párnázott borítást kapott, így jobb lesz a börűnk és szíj közötti szellőzés. Szerencsére pár másodperc alatt kicserélhetjük a rugós mechanizmusnak köszönhetően. A bújtatóról még az AMAZFIT logót sem felejtették le, a csat pedig olyan volt nekem elsőre, mint a Pace kerámia háza, (bár valószínűleg fémmel van dolgunk) Lehet, hogy nem az, de hűvössége alapján még azt is eltudnám képzelni.

A nagyobb méretű óra 47mm-es átmérővel, a kisebb modell 42mm-es átmérővel rendelkezik. A matt alumínium ház mellett választhatjuk a fényesen csillogó acél külsőt is. Nekem azonban jobban bejött ez a matt fémes külső. Oldalt a megszokott kezelőgomb páros. A fő funkciógomb felül helyezkedik el, ez az aljánál egy kis piros jelzést is kapott. Nem kattan hangosan, jó a nyomáspontja, nem lötyög. Úgy a helyén van, ahogyan lennie kell és még méretre sem akkora bumszlik, hogy a nagykabátos időszakban folyamatosan beleakadjunk majd. Hátul semmi extra, az optikai pulzusmérő szenzort és a töltőcsatlakozó érintkezőit találjuk.

A kör alakú 1.39 colos, 454 x454 pixeles megjelenítő AMOLED technológiát használ. Tehát élénk színeket, remek feketéket és Alway on Display funkciót is kapunk. Van automata fényerő is, így a környezethez képes kalibrálja azt, szinte a másodperc tört része alatt. Szerencsére kellően erős, így még napsütésben is látható a kijelző.

 

AMAZFIT GTR okosóra teszt – A nagy próba

A bekapcsolást követően telepítsük fel az AMAZFIT alkalmazást a telefonunkra, ami letölthető Android és iOS eszközökre is. A párosítást nem a jól megszokott QR kód beolvasásával kezdte nálam, csak kiírta, hogy párosítsam a telefonnal. Mondom, jól van, de mégis hogyan? Az AMAZFIT alkalmazásban kiválasztottam az óra típusát, és mikor kéri a QR kódot, csak válasszuk ki az egyéb lehetőséget, ilyenkor Bluetooth hatósugaron belül elkezd keresni. Biztos, ami biztos bekapcsoltam mellette a telefonom GPS-ét is, nehogy hiányolja ezt a szoftver, a keresés közben. Gyorsan meg is lett az óra, jöhetett a beállítás, szoftverfrissítés és már kész is voltam.

Aki már ismeri az AMAZFIT szoftverét, azoknak valószínűleg nem lesz újdonság a használata. A kezdőoldalon láthatjuk a megtett lépéseinket, az alvási adatokat, az utoljára mért pulzusunkat. Egy kis megszokást igényel az alkalmazás használata, mert nem túl egyértelmű elsőre, hogy hol is találjuk a GPS által lementett térképet és a vele együtt mért adatokat, de amúgy nem vészes. A Profil menüpont alatt beállíthatjuk a céljainkat, hány lépést szeretnénk megtenni egy nap, és mi az a súly érték, amit el szeretnénk érni.

Az óratémák közül jelenleg 62 darabot kapunk. Van itt normál analóg, digitális, cicás, kutyás, csajos, pasis. Egyszóval jó pár darabpt kapunk, de mégis, nekem valahogy az előre beállított gyári tetszett a legjobban. Az óra AMOLED panelje révén van Always on Display is, de ennek egy hátránya van, hogy a kijelzőn megjelenített témát nem tudjuk változtatni, az eredeti pedig szerintem egyáltalán nem illik az óra stílusához. Sokan panaszkodnak miatta, hogy az óra csak három feltöltött watchface-t tud tárolni. Nem is értem miért kéne több, amikor úgyis csak egy darabot használunk az óránkon. A többit pedig körülbelül 10 másodperc alatt az AMAZFIT alkalmazásból az órára tölthetünk át, de persze vannak alternatív megoldások is.

Always on Display mód

Az opciók között megtaláljuk a leglényegesebb dolgokat is, mint:

  • hívásértesítés és bejövő SMS értesítés,
  • esemény emlékeztetők szinkronizálása,
  • ébresztés (a karunkat rezegteti az óra a beállított időpontra),
  • alkalmazás értesítések (a telefonunkon található bármelyik alkalmazás jelzést küldhet az órára, nekem a Gmail, Viber, Whatsapp, Messenger van jelenleg beállítva),
  • van tétlenségi figyelmeztetés is, ha 1 órán át nem mozogtunk volna,
  • napi cél értesítés.

A beállítások között megadhatjuk a jelenlegi városunkat is, de ezt bízhatjuk a GPS-re is, ezáltal szinkronizálja az időjárás adatokat. Megadhatjuk, melyik kezünkön hordjuk az órát és beállíthatjuk az érzékelés pontosságát is. Ezt kombinálhatjuk három módon, automatikus pulzusérzékeléssel, alvásfigyeléssel vagy a kettő elegyével, amivel a legpontosabb mérést érhetjük el. Itt lehetőségünk van megadni, hogy milyen időközönként mérje a pulzusunkat 1, 5, 10 és 30 perces időintervallumban. A pulzusmérésnél pedig beállthatunk riasztási értéke, hogy ha egy adott BPM szám fölé megy a pulzusunk, az óra riasztást küldjön felénk.

Az óra menüje más, mint amit a Startos-nál láttunk. A felépítése a korábban nálunk járt AMAZFIT Verge Lite menüjéhez hasonlít. A kezdőképernyőn a beállított számlapot találjuk, jobbra vagy balra húzva pedig a megtett lepéseinkre és a mért pulzusunkra tudunk ránézni. A gyors menüsávot fentről lefelé húzó mozdulattal érjük el. Itt azonnal láthatjuk az akkumulátor töltöttségét, a dátumot. Bekapcsolhatjuk az elemlámpa módot, ilyenkor a kijelző fehér színben világít. Éjszakai kulcslyuk kereséshez jó lehet, másra nem hiszem, hogy sokra mennénk vele. Fényerőállítás, ami lehet automatikus és manuális is. Ne zavarj mód bekapcsolása, energiatakarékos üzemmód és a kijelző lezárása funkció. Ez abban az esetben jön jól, ha fürdés közben használjuk az órát, mert ilyenkor a kijelzőről nem lehet feloldani azt, csak az oldalsó gomb megnyomásával.

A rendszer viszont nem mindig fluid. Van amikor kicsit elkezd akadni, ezt legfőképp a kezdőképernyőn a napi adatok és a pulzus érték lapozásánál lehet észrevenni, máshol nem igazán találkoztam vele.

Az óra menüjét alulról felfelé suhintó mozdulattal hozhatjuk elő.

  • Itt megtalálható a státusz menüpont alatt az adott napi megtett lépésünk és elégetett kalória, és itt jegyzi azt is, hogy hányszor jelzett az óra, hogy ideje lenne felkelünk és mozogni egy kicsit.
  • A következő menüpont a pulzusmérés. Itt visszanézhetjük az aznapi pulzusunk diagrammját és kijelzi, hogy a napi tevékenységünk milyen arányban felel meg nyugalmi, mozgás vagy különböző edzési tevékenységeknek,
  • 12 sportmód közül választhatunk. Ez lehet futás, séta, kerékpározás, futópad, szobakerékpár, úszás szabadban (GPS bekapcsolásával), medencés úszás (itt beállítható a medence hossza is), elliptikus tréner, túrázás, terepfutás, síelés, edzés. Tehát elég széles a paletta, amiből választhatunk. Nem kapunk majdnem száz féle edzésmódot, mint például a TicWatch C2 esetében, de nem rossz.
  • Az Activities menüpont a mentett edzéseink adatait jeleníti meg, térképpel együtt,
  • Az időjárás alkalmazásban 7 napra előre megnézhetjük az időjárási adatokat, kijelzi a pillanatnyi, nappali és éjszakai hőmérsékletet és a napfelkelte/napnyugta idejét is.
  • A Music alkalmazással vezérelhetjük a telefonunkon lejátszott zenét. Elindíthatunk, megállthatjuk és léptethetjük a zeneszámokat, de hangerőszabályzásra is alkalmas.
  • Értesítések menüpontban megnézhetjük a legutóbbi, telefonról kapott üzeneteket,
  • Ébresztő alkalmazás
  • Emlékeztetők.
  • „More” menüpont, iránytű, időzítő, visszaszámláló és Find mobile funkcióval,
  • A beállításoknál megtaláljuk a watchface számlapokat, a kijelző bekapcsolásának idejét, bekapcsolhatjuk a nem túl szép Always on Display funkciót és a rendszerbeálltásokban újraindíthatjuk, kikapcsolhatjuk vagy visszaállíthatjuk az órát.

 

Az AMAZFIT GTR bírja a vizet. Bár már nincs strandszezon, de minden fürdésnél a karomon van az óra. Talán jobb is, hogy nem valódi bőr szíjat kapott, mert az lehet, nem viselné olyan jól a rengeteg vizet. A gyári adatok szerint 5ATM vízállósággal rendelkezik az óra.

Sok helyről lehet hallani, hogy az órában található GPS pontossága csapnivaló. Azt kell mondjam, hogy nem alaptalanok a hallott információk. Van olyan, hogy majdnem egy perc is kellett hozzá, hogy megtalálja a pozíciót, ez pedig az AMAZFIT Bip helymeghatározására emlékeztetett. Emellett a nála alacsonyabb kategóriában versenyző Verge Lite 10 másodperc alatt bepozícionálta magát. A tavalyi Startosban nem volt ilyen gond, ott szinte azonnal megvolt a GPS jel. Remélem az AMAZFIT kiad egy szoftverfrissítést az órához, amelyben ezt korrigálja.

Egy hosszabb, több mint 20.000 lépéses margitszigeti séta alapján volt, hogy a térkép szerint vagy bementem a fák közé vagy szerinte olyan közel mentem a Dunához, hogy szinte akár bele is lógathattam volna a lábamat. Ez a hűvös idő lassan elhozza az influenza szezont, így most kicsit alábbhagytam a kültéri mozgásokkal, de a városban sétálva azért meg-meg néztem a helyzetmeghatározást, hogy mennyire pontos. Hát kérem szépen, ez még koránt sem tökéletes. A lementett térkép alapján javarészt olyan, mintha nem is az úton közlekedne az ember, hanem itt-ott betérne a szomszédos kertekbe is. Így a GPS+GLONASS képes helymeghatározás koránt sem mondható tökéletesnek, amit egyúttal nem is értek, mert egyik AMAZFIT óra sem volt ennyire csalóka a pozíciót tekintve, így rá kellene gyúrnia a gyártónak a szoftverre. Pédaként itt van egy pár száz méteres séta. Itt jól látszik, hogy nem túl pontos a GPS.

A pulzusmérés jól működik, az alvásfigyelés rendben teszi a dolgát, erre sem lehet egy rossz szavunk sem. Általa kielemezhető, hogy éjszaka mennyit mocorgunk, mikor ébredünk fel. Jó dolog az információk megjelenésének tiltása, így nem kapcsol be a kijelző a karomon, ha beállítom, hogy este 22:00 és reggel 7:00 között ne zavarjon. Ez deaktiválja azt, hogy csuklómozgásra felvillanjon a kijelző és véletlenül a saját vagy párunk szemébe világítsunk az órával.

Az AMOLED kijelző, amit a GTR kapott remek! Egy rossz szavunk sem lehet rá. Jó a minimum fényerő és a maximum is tökéletes még a napsütéses időben is. A színek kontrasztosak a feketék feketék, tehát itt egy pirospont jár az AMAZFIT-nek. Üzemidőben remekel az AMAZFIT GTR! Egy hete lett feltöltve és jelenleg 52 százalékon áll az akkumulátor. Automatikus fényerő mellett, folyamatos Bluetooth kapcsolattal és a legpontosabb alvásfigyeléssel, 10 percenkénti pulzusméréssel. A GPS körülbelül 1 órát volt használva ezen időszak alatt. De ha így folytatom, könnyen kiszámolható, hogy nálam 2 hetes üzemidőre elegendő a 410mAh kapacitású akkumulátora, ami két óra alatt feltölthető.

A gyári adatok szerint 24 nap is kihozható az órából és persze ott van nekünk az energiatakarékos mód is, ami fekete-fehérré varázsolja a kijelzőt és búcsút inthetünk a különböző opcióknak és menüpontoknak is. Így ennek igazából nem látom túl sok értelmét. Maximum csak akkor, ha már csak pár százaléknyi akku kapacitásunk van és nem akarjuk, hogy gyorsan lemerüljön az óra. Szerencsére 2 óra alatt maximálisan feltölthetjük az akkumulátorát, de ilyen üzemidő mellett nem sokat fog találkozni az óra töltőkábelével.

A GPS fájó pont, egyszerűen nem tudom, hogy mi lehet a háttérben, amiért ilyen rossz értékeket produkál. Az óra jól néz ki, az AMOLED kijelző szintén pozitívum, az akkumulátor dicséretes. A 149.99$-os ár (~46.000 forint) nem sok érte, de jöhetne már egy javítás a helymeghatározáshoz.

Az órából két féle verzió készült, egy 47 és egy 42mm-es modell. Utóbbiból a hölgyek is bátran választhatnak, ugyanis jelenleg fehér és Sakura Pink verzióban is választható a kisebb modell, amelyek a Netherlands Registered(PDM) vagy EU Priority Line szállítással áfa és vámmentesen rendelhetünk meg.

AMAZFIT GTR 47mm 149.99$-ba (~46.000 forintba) kerül

AMAZFIT GTR 42mm 139.99$-ba (~43.000 forintba) kerül

 

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat. Amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr5715162004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása