Fimi Palm teszt – 4K kamerás gimbal a zsebedben

2020. március 25. 08:12 - nezdmitrendelszblog

fimi_palm_20_of_24.JPG

Nem csak a DJI Osmo Pocket, hanem az akciókamerák (mint komplett fogalom) babérjaira tör a Fimi Palm. Kipróbáltuk a zsebben elférő utazós kamerát.

A Fimi neve ismerősen csenghet az A3 és X8SE drónok kapcsán. Így a DJI ötlete alapján, ha már a Fimi is rendelkezett egy gimbalra szerelt 4K kamerával, a lehetőség adott volt, hogy egyedüliként állítson konkurenciát a Kína Szilícium-völgyében található és globálisan több irodával is rendelkező gyártónak.

A 199$-os termékhez nem jár sok kiegészítő, hiszen csak egy leírást és egy Type-C kábelt mellékelt a gyártó, amin keresztül tölthetjük és PC-n szinkronizálhatjuk rögzített felvételeket. A Palm kicsit nagyobb lett, mint a DJI Osmo Pocket, hiszen 3.05 x 2.27 x 12.7 centiméteres mérettel rendelkezik. A beépített 2000mAh kapacitású akkumulátorával 120 grammot nyom. Ez a könnyű súly pedig lehetővé teszi azt, hogy akár egy hosszú út során se váljon kényelmetlenné a videórögzítés.

A kamerát egy műanyag tok védi. Ha kikapcsoljuk az eszközt, akkor a gimbal beforgatja a kamerát függőleges pozícióba és kikapcsolást követően 5 másodpercig megtartja ezt a helyzetét. Ennyi időnk van felhelyezni a kamerát védő tokot, mert 5 másodperc elteltével teljesen kikapcsolja az aszköz az apró motorokat és, ha nincs rajta a tok, a kamera szabadon mozgathatóvá válik.

Elöl az 1.22 colos 240 x 240 pixeles érintésérzékeny kijelzőt találjuk. Alatta kapott helyet a töltést és felvételt jelző LED, mellette egy mikrofon, de kapunk egy másodlagos mikrofont is a gimbal oldalán is. A kijelző alatt találjuk a négy irányú joystickot és a többfunkciós, ki/be kapcsoló gombot. A hátsó rész pontozott mintázatot kapott és fura módon nem az eszköz aljára, hanem ide a hátsó részre helyezték az ¼ colos állvány mentet. Az alsó rész gumírozott, ide rakták a Type-C csatlakozót. Jobboldalon a memóriakártya foglalat, alatta pedig a csuklópánt rögzítéséhez való furatot találjuk. Sajnos csuklópántot nem kapunk a csomagban.

Fimi Palm specifikáció:

  • 4K UHD 100mpbs kamera,
  • Videofelvétel: 3840 x 2160 30pfs, 2716x 1524 60/50/30/25fps, 1920 x 1080 60/50/30/25fps,
  • Képrögzítés: JPEG, JPEG+DNG formátum,
  • F-log profil.
  • 128 fokos nagylátószög, f2/4 1/2.6 inch CMOS szenzor 12 megapixeles felbontással,
  • Time lapse, slow motion mód,
  • ISO 100-3200, fehéregyensúly 2200-10000 között,
  • 3x digitális zoom,
  • H264, H265 HEVC mód,
  • Manuális és érintésérzékeny vezérlés,
  • 1.22 colos 240 x 240 pixeles érintésérzékeny kijelző,
  • 3 tengelyes gimbal,
  • WiFi és Bluetooth kapcsolat,
  • USB Type-C port,
  • Beépített mikrofon (átalakítóval külső mikrofon is használható),
  • Szelfi mód,
  • 1000mAh kapacitású akkumulátor,
  • Szabványos ¼-es menet,

Ahhoz, hogy ki tudjuk használni a 4K felbontást, be kell szereznünk egy gyors memóriakártyát. Az első pár napon a Samsung memóriakártyája volt benne, aztán a Sandisk Extreme Pro-ra váltottam. Ennél lassabb kártyákat is használhatunk, de akkor lejjebb kell adnunk és meg kell elégednünk a 1080p felbontású felvételekkel.

Az érintésérzékeny vezérlést szokni kell. Az alap képernyőt oldalról választhatók a videó, kép, lassítás, stb módok. Ezek mindegyikében külön beállítási lehetőségeket kapunk, mint ISO, WB, képmódok, stb. Felfelé suhintva visszanézhetjük a rögzített képeket, videókat. fentről lefelé húzva pedig beléphetünk a beállítások közé, ahol állítható a kijelző fényereje és engedélyezhetjük a WiFi-t is. Ennek köszönhetően a FIMI telefonos alkalmazásával arra is lehetőségünk van, hogy ha egy állványra helyeztük le a kamerát, akkor a mobiltelefonunkkal vezérelhetjük, minden beállítást elérhetünk, forgathatjuk a kamerát, kiválaszthatjuk a különböző módokat is.

A lassított felvétellel rögzített videók sajnos nagyon pixelesek. Készítettem egy kis összeállítást, a videó elején lassított felvételekkel teletűzdelve, a videó másik felében pedig volt séta és autós menetrögzítés is, hogy kiderüljön mennyire képes kiszűrni a 3 tengely a remegést.

Az első videófelvételeknél rettentően zavart, hogy a felvétel indítását hangos pittyenéssel jelez, amit sajnos a videón is hallunk. Szerencsére a beállítások mélyére ásva, ez a lehetőség kikapcsolható. Lehetőségünk van F-log módban is rögzíteni, így utólagos videószerkesztésnél könnyebb dolgunk lesz. A 4K videó 65829kbps bitráttal rögzül, ami nem rossz. A hangot AAC kodekkel 48KHz, 125kbps adatfolyammal menti és meg kell mondjam nem is rossz a rögzített hang minősége. A gimbal szépen teszi a dolgát, az autós vezetésnél nagyon jól kompenzálta a rázkódást. Séta közben viszont nem annyira egyenletes, ott már észrevehető egy lágy hullámzás, ahogy az apró motorok megpróbálják csillapítani a remegést.

Képkészítéskor ne várjunk csodákat. Sok a zaj, kromatikus aberráció is van bőven és ezen még a DNG fájlba mentés sem segít. Sőt, én nem tudom, milyen profilt használnak, de színhelyesre húzni egy Palm által mentett DNG fájlt szinte lehetetlen.

A be/ki kapcsoló gombot funkciógombként is használhatjuk, így dupla lenyomásra középső helyzetbe pozícionálja a kamerát, háromszori gombnyomásra pedig 180 fokot fordul, így máris szelfizhetünk vagy vlogolhatunk. Ilyenkor automatikusan bekapcsol az arckövetés, így bármerre fordulunk a kamera követ minket. Ez sajnos nem 100%-os, de 10-ből 9-szer teszi a dolgát. Külön állíthatjuk az arckövetés sebességét, hogy lassan vagy gyorsan reagáljon. És videófelvételnél 10 lépésben állíthatjuk a joystick általi kamera állítást, így akciófelvételes nagyon gyorsra, de szép lassú, lágy mozgást is kiválaszthatunk.

Jó hír az ¼-es menet, ami furcsa módon a gimbal hátulján kapott helyet, így vízszintes helyzetben rögzíthetjük a kamerát az állványra. A kis Manfrotto tripodon is úgy nézett ki a felszerelés, mintha valami űrbogár landolt volna az asztalomon. Viszont ilyekor jól jön a mobiltelefonos kapcsolat, hiszen minden beállítást elvégezhetünk onnan, így vezérelhetjük vele a kamerát.

A Xiaomi Fimi Palm akkumulátora 1000mAh kapacitású, amit 90 perc alatt tölthetünk fel. A gyári adatok szerint 240 perc 1080p videórögzítésre elegendő ez a méret, ami majdnem meg is van ezen a felbontáson.

 

Milyen lett a Fimi Palm?

Olyan, amire a gyártó büszke lehet, hogy összedobott egy 4K videófelvételre alkalmas, gimballal felszerelt mini kamerát. Azonban az összképet beárnyékolja a fotózási képessége, amin szinte bármilyen most kapható mobiltelefon túltesz. Ám videókészítés terén van benne potenciál. Aki egy olyan eszközt keres, amivel nem lesz hullámvasút szerű remegésekkel teli videója, szeretne 4K-van rögzíteni és az sem baj, ha a kezünk sem zsibbad el a nagy súlya miatt, akkor egyértelmű, hogy a Fimi Palm lehet a céleszköz, ami még egy nadrágzsebben is elfér. A Fimi Palm 199$-ba kerül (65.900 forint), ami 40.000 forinttal olcsóbb, mint a DJI Osmo Pocket, ez pedig sokaknak nyomós érve lehet a döntés mellett. Az EU Priority Line szállítással áfa és vámmentesen rendelhető meg.

A Xiaomi Fimi Palm kamerát itt találod meg

aff7off kód felhasználásával 185.99$-ra csökkenthető az ár

 

Már te is beszerezheted a legújabb Xiaomi Redmi Note 9S mobiltelefont!

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6115554964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása