Xiaomi Redmi Note 3 Pro teszt (frissítve)

2017. március 10. 17:19 - nezdmitrendelszblog

A B20-as Pro(fi)

1455702384457468.jpg

UPDATE:

Sikerült egy kis kedvezményt kérnem a telefonra nektek, így ha a rendelésnél beírjátok a Note3PR kódot, akkor 10$-al olcsóbban meg tudjátok vásárolni.

Ez mégis micsoda? Kérdezte egyik ismerősöm, amikor meglátta a kezemben legújabb szerzeményemet. Xiaomi Redmi Note 3 Pro, mondtam és láttam rajta, hogy nem áll össze a fejében a közölt információ, hogy akkor ez most sok eszköz együttese vagy csak olyan, mint a Dél-Amerikai szappanoperákból jól ismert 16 keresztnévvel megáldott karakterek egyike? 

Volt bennem egy kis filozofálás mielőtt megrendeltem, ugyanis tavaly év vége felé mutatta be a gyártó a Redmi Note széria következő 4. generációs tagjait és ugyan Pro verzió még nem létezik a mobilból, kiadásra került egy Note 4X jelű tag, ami e széria MediaTek X20-as processzora helyett, Snapdragon 625-öt használ már. Ezért is volt nehezebb a döntés, hogy melyik példány kerüljön bele a virtuális bevásárló kosaramba. A száraz adatokon felül, ami a Redmi Note 3 Pro malmára hajtotta a vizet, az a B20-as frekvencia támogatása volt. A Redmi Note 3 Pro a Snapdragon 650 társaságában, a Redmi Note 4X 625-ösével szemben nem hoz nagy változást, illetve (persze tudjuk, hogy nem a pixelek száma számít egy mobiltelefon kamerájánál) az előbbi 16 megapixeles felbontása, az utóbbi 13-as optikájával szemben. Az Android rendszer mindkét esetben 6.0 Marshmallow, MIUI 8-as felülettel. De az egyetlen nyomós érv a már említett Note 3 Pro mellett, az a B20-as frekvencia támogatása volt. Így sok, a fővárostól távol élőnek is megvan az esélye a teljes körű hálózati lefedettségre.

 

Kicsomagolás

A mobiltelefon egy kisméretű fehér dobozban érkezett, amiben magán a telefonon kívül, a 2A teljesítményű EU szabványú töltő fej, MicroUSB kábel, egy apró leírás és SIM tű lapult. Fülhallgatót kár is keresni, ez kimaradt a repertoárból. A gyártó a készülék dobozán nem tünteti fel, hogy a "Pro" verzióval van dolgunk. Erre az információra a webáruház honlapján fel is hívják a figyelmet, nehogy meglepetés érje a felhasználót, amikor kibontja a csomagot és eltátja a száját, hogy én pedig "Pro-t" kértem. Könnyedén megnyugtathatjuk magunkat, ugyanis a doboz hátulján szerepel a Snapdragon 650-es processzor megléte a specifikációk között, amit csak ez a verzió kapott meg.

A telefon mérete 76 x 150 x 8,65 milliméter, 164 grammot nyom a mérlegen. A telefonra nem mondhatom azt, hogy csúnya. De a telefon hátulja véleményem szerint sokkalta formabontóbb, mint a készülék eleje. Az 5.5 colos FULL HD IPS kijelző 403 ppi értékű. Fénye nem égeti ki a szemünket éjszaka, főleg ha igénybe vesszük az olvasó módot is, amivel még a színtónust is megváltoztathatjuk, hogy ne zavarja a "káros" kék szín az esti olvasást. A kijelző napsütéses időben is megfelelő fényerővel rendelkezik. A megjelenítő felett találjuk a beszéd hangszórót, a közelség és fényérzékelőt, az 5 megapixeles előlapi kamerát és az inaktív állapotban nem látható, több színben is jelzésre képes értesítési LED-et. Alul három darab kikapcsolható háttérvilágítással rendelkező érintés érzékeny kezelőgomb lapul. Az ívelt oldalakkal rendelkező alumínium borítás sejteti, hogy a telefon nem szétszedhető. A vékony házba egy 4000 mAh teljesítményű akkumulátort passzíroztak bele, ami a telefon vékonyságát és a telep kapacitását nézve szép teljesítmény. Baloldalon található a SIM tálca, amely egy Micro SIM és egy Nano SIM vagy MicroSD kártyát tud fogadni. Legfeljebb 128 Gb-ig bővíthető. Jobb oldalon találjuk a hangerő szabályzó és a ki/be kapcsoló gombokat. Nyomáspontjuk megfelelő, nem lötyögnek. Az összeszerelés masszívra sikeredett, amit csak a hátul található alsó és felső sávban elhelyezett, a telefon színétől, egy árnyalattal eltérő, műanyag borítás tör meg. Ez a felépítés szempontjából elengedhetetlen volt, az antennák jobb vétele miatt.

Hátul a f/2.0 apertúrájú, 16 megapixeles autófókuszos kamera helyezkedik el. Alatta a kéttónusú villanó LED, egy szinttel lejjebb pedig, a kamera nyílásával megegyező méretű, és azzal szimmetrikusan elhelyezkedő ujjlenyomat olvasót találjuk. A hátlap alján egy fényes MI logó és a hangszóró található. A telefon tetején láthatunk egy mikrofon nyílást, egy szabványos fülhallgató kimenetet és az infra portot. Lent ugyancsak egy mikrofon nyílást, mellette pedig egy MicroUSB csatlakozót találunk, ami nekem furcsa volt, hogy a telefon aljának baloldalára került.

 

A nagy próba

A középkategóriába pozícionált Qualcomm Snapdragon 650, egy 64 bites, hat magos processzor. Két ARM Cortex A72 és négy darab ARM Cortex A53 magot tartalmaz, maximális órajele 1.8 Ghz. Emellé társul egy Adreno 510 a grafikai feladatok elvégzéséhez. A sebességgel minden rendben, nincs nyoma akadásnak a mindennapi használatok során. Ez köszönhető a sokak által kedvelt MIUI rendszernek is, aminek már több mint 200 millió aktív felhasználója van.

screenshot_2017-03-07-19-37-41-681_com_antutu_abenchmark_1.png

screenshot_2017-03-10-10-30-45-743_com_glbenchmark_glbenchmark27.pngscreenshot_2017-03-10-13-57-28-079_com_primatelabs_geekbench.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A készüléken a cikk írás pillanatában a MIUI Global 8.1 Stable, 8.1.3.0 verziója futott, Android 6.0.1 alapokon, ami egy hivatalos gyártói ROM. Mentes minden nemű kínai alkalmazástól és amelyen egyúttal megtalálható a Play áruház és más Google applikáció is. Lefuttattam egy malware kereső alkalmazást is, de semmit sem talált.

Korábban mindig is tetszett a Xiaomi által készített felület, az előző 7-es MIUI verzióhoz képest visszafogottabb színvilág jellemzi a rendszert. A lágy effektek, az olyan szemnek kellemes vizuális kiegészítések sokasága, mint amikor például csatlakoztatjuk a töltőt és felugrik egy töltési folyamatot jelző ábra, épp csak annyi ideig, hogy az ne zavarjon a munkafolyamatokban, aztán el is tűnik. Az ember kezdi azt érezni, hogy a rendszer ő érte van. Nem az a kopogós mindentől mentes gyári Android felület, hanem egy egészen más, amolyan MIUI-s élmény.

6.jpgMemóriából 3GB-ot pakoltak bele a Xiaomi mérnökei, bekapcsolás után 1.8GB áll rendelkezésünkre. A belső tárhely mérete 32GB, amit memóriakártyával 128GB-ig bővíthetünk. 802.11b/g/n/ac-s wifit kapunk, azaz támogatja az 5Ghz-es frekvenciát is. Egy Xiaomi R1D routerem van, amivel összepárosítva, azonnal fel is ismerte a telefon, hogy egy családból valók és a wifi kapcsolatoknál, a router neve mellett meg is jelent egy kis „MI” felirat. Így, az Apple ökoszisztémájához hasonlóan, ezeknél az eszközöknél is találhatunk „plusz” funkciókat, mint például, egy Xiomi telefon fájlkezelőjéből azonnal, külső alkalmazás nélkül láthatom a routeremen tárolt fájljaimat. Fel van vértezve Bluetooth 4.1 kapcsolattal és a már említett infra porttal, amellyel csak pár lépés volt a Samsung televíziómhoz szükséges beállításokat megadni és működésre bírni. A GPS egyszerűen remek, pár másodperc alatt talál jelet mind kültéren, mind épületen belül. Egyaránt kezeli az A-GPS, Glonass, Beidou műholdakat is.

5.png

A támogatott mobilhálózatok közül szinte mindent ismer, köztük a hazánkban kiépített B20-as frekvenciát is. Egyszerre két SIM kártyát képes kezelni, dual standby módban, azaz amíg az egyik hálózaton beszélgetést folytatunk, addig a másik kártyánk inaktív. A beszélgetési hangszóró és a mikrofon tökéletesen végzi a dolgát, egyszer sem volt olyan, hogy valaki nem hallott volna és ez visszafele is igaz, minden hang tisztán érthető. A telefon hátlapi hangszórója kellően hangos, maximális hangerőn túlságosan is. A mély hangokat, ahogy az lenni szokott egy mobiltelefon esetében el kell felejtenünk és nem is ezzel fogunk házi diszkót rittyenteni egy kis iszogatós estén. A hangkeltő szépen, tisztán szól, a mosogatás vagy fürdés közbeni zenét hallgatós felhasználóknak ideális.

Amikor megkaptam a telefont, az Android 6.0 Marshmallow rendszer volt rajta, MIUI 7-es felülettel. Szomorúan konstatáltam, hogy ebből bizony kimaradt a magyar nyelv. Frissítés keresést követően, a készülék azonnal jelezte, hogy újabb verziót talált, ami már Android 6.0.1 rendszerre és MIUI 8-ra épül. A frissítést követően már a magyar nyelv is választható volt, így már egy teljes értékű, magyarországi frekvenciákat támogató, magyar nyelvű készülék van a birtokomban.

1455702387663298.jpg

A hátlapon található ujjlenyomat olvasó, remekül működik. Azt vettem észre, hogy csak akkor nem képes feloldani az eszközt, ha direkt félrecsúsztatva, alig fedve az olvasót, helyezem rá az ujjamat. Ezen kívül, soha nem volt gond a feloldással. Az akkumulátor kicsit több, mint két óra alatt tölt fel. Pontosan 2 óra 20 perc kell neki, mire 10%-ról, maximumra tölti magát. Folyamatos háttér szinkronizálással, legalább három csevegő program állandó használatával, internetezéssel 5 óra feletti kijelző időt értem el. Nem is értem azokat az embereket, akiknek 6-7 órát bír a telefonjuk, biztos velem van a baj, illetve a felhasználói szokásaimmal, de egy átlag felhasználónak biztos több időt képes működni egy feltöltéssel.

 

Kamera

A hátlapon csücsülő optikától nem szabad és nem is lehet elvárni, hogy hibátlan képeket készítsen. Pedig én úgy álltam neki, de ezek szerint a Xiaominál is tudják, hogy ez egy középkategóriás telefon, úgyhogy a felhasználó se akarjon DSLR minőséget. A beállítások között választhatunk panoráma módot, bekapcsolhatunk időzítőt, rögzíthetünk képet hangvezérléssel is. Fel van vértezve kézi, azaz manuális móddal, vízmértékkel, jelenet beállítással, képi hatások választására. A manuális mód sajnos csak az ISO értéket és fehéregyensúlyt engedi állítani. Videót maximálisan FULL HD felbontásban rögzíthetünk 30fps mellett. A képek minősége, ahogy várható volt, nem hozza a felsőkategóriás mobiloktól elvárt minőséget, de egy átlag felhasználónak tökéletes választás. Sajnos a képek minőségét beárnyékolja, hogy borús/esős időben készültek. 

 

Mióta használom, csak azt tudom mondani, hogy megérte az árát. Egy jól összerakott, gyors rendszerrel megáldott készüléket kaptam a pénzemért. Gyermekbetegségnek nyoma sincs. A 800Mhz-es LTE és a magyar nyelvű módosítatlan szoftver nagy öröm a számomra.

Ha megtetszett a termék, itt megtekintheted

Aki Budapesten él és nem fontos neki a 800Mhz-es LTE támogatás, nyugodt szívvel választhatja a Redmi Note 4-et, amiben egy MediaTek Helio X20 processzor dübörög, illetve a Redmi Note 4X-et, ami Snapdragon 625-ös processzort kapott. Őket itt tudod megtekinteni.

Ha ezen linkek valamelyikén vásárolsz, akkor a Gearbest egy ajándékkal is megjutalmaz, az akció lejártáig. EU-n kívüli rendelésnél vegyétek figyelembe az esetleges többletköltségeket. Ne hagyjátok ki a születésnapi akciókat sem.

Ha tetszett a cikk dobj egy Like-ot!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1612321489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helixpomatia 2017.03.11. 23:24:40

Csak a pontosság kedvéért: a Note 4-nek is van már a 800-as sávot ismerő verziója.

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.03.12. 06:33:23

@helixpomatia: Igen, azóta valóban megjelent a Note 4-nek is a B20-as verziója, ami külön öröm. Úgy látszik végre magához tért a Xiaomi és egyre több készülékét adja ki a nálunk is használt LTE támogatottsággal. De amikor megvettem a RN 3 Pro-t, akkor még nem volt kapható ez a típus. Már csak az lenne a jó, ha a MI 6 is B20-al jönne.

oldman360 2017.03.12. 11:12:50

A B20 -as LTE sávot tudó verzió fizikai mérete (a magassága) különbözik a normál (nem B20-as Pro-tól)!

A sima Pro : 150 mm
Az International (B20-as) verzió : 152 mm

Ez tokok esetén gondot okoz(hat)!

nezdmitrendelszblog · www.nezdmitrendelsz.blog.hu 2017.03.12. 12:01:04

@oldman360: Rá is kerestem, ha már tényleg más a felépítés a B20 miatt, de a www.phonearena.com is azt írja, hogy egyforma méretűek, illetve a sima Note 3 8.65mm vastag, a Pro pedig 8.7mm, azaz tok szempontjából elenyésző az a 0.5mm. Ezt támasztja alá, hogy a tokokat is főként úgy találtam a neten, hogy Note 3/ Note Pro 3-hoz árusítják egyaránt.

oldman360 2017.03.12. 12:07:29

Nem a vastagság, hanem a magasság ami a gondot okozza. Volt ilyen telóm, tapasztaltam.
És nem a Note 3 és a Pro, hanem a Pro és a Pro SE/International ami között a különbség jelentkezik.

A Note 3 az egy másik típus.

Brail Kast 2017.03.13. 22:39:06

Én több, mint fél éve vettem egy ilyen telefont, 64 ezer forintért, és nagyon meg vagyok vele elégedve. Nekem semmi bajom a MIUI rendszerrel, gyorsan megszoktam. Örülök, hogy emellett döntöttem, mert nálam maximum 100 ezer forint az, amit hajlandó vagyok egy telefonért kifizetni. Nem bántam meg.

Golyós 2017.06.07. 21:41:47

@nezdmitrendelszblog:
Neked a Note 3 Speciel Edition van ami magasabb a Mote 3 pro-nál!
süti beállítások módosítása