Xiaomi Yeelight LED teszt

2017. október 26. 07:53 - nezdmitrendelszblog

dsc05119.JPG

Okos LED lámpa. Már olyan régóta szerettünk volna beszerezni egyet ebből a szériából, így nagyon nagy szerencsénk volt, hogy a Minden Ami Xiaomi blog megkeresett minket és felajánlották, hogy kölcsön adják a  saját, frissen szerzett példányukat, hogy kipróbáljuk. Így utólag is köszönjük nekik.

Van, aki ismeri és van aki már használja. De mégis miért jó az, ha egy LED izzóban van WiFi? Amikor először láttam a Xiaomi okos otthon rendszerének ezt a tagját és nem csak ez található meg a Yeelight szériában, hanem van színes LED égőjük, LED szalagjuk, asztali és plafonra szerelhető, de még az általunk kipróbált éjszakai mozgásérzékelős lámpájuk is ezen széria tagja.

Előre is elnézést azoktól, akiknek nagyon szúrja a szemét az izzó szó, hiszen ez a kifejezés nem helyes egy LED világítás esetében, tehát ettől most tekintsünk el.

És, ha még mindig az a kérdés foglalkoztat, hogy miért jó nekem egy ilyen fényforrás? Például azért, mert beállíthatom vele a telefonomon keresztül, hogy milyen időpontban kapcsoljon fel, ha például én reggel 5 órakor felkelek, akkor neállíthatom, hogy abban az időpontban kapcsolja fel a konyhában a lámpát. Vagy ha nem vagyok otthon pár napig, beállíthatom, hogy este mikor kezdjen el világítani, illetve mikor kapcsoljon le. Ezáltal kikerülhető egy időzítő kapcsoló megvásárlása. De emellett állítható a fényereje is, ha éppen a nappaliban használom, hogy teljes erővel világítson vagy éppen csak egy halvány "derengő" fényt adjon. 

 

Kicsomagolás

 

Jó szokásához híven megint egy fehér dobozt kapunk, ami érzésre nehezebb volt, mint egy átlagos LED izzó doboza. Nem mi gondoltuk rosszul, hogy nem a csomagolóanyag, hanem maga a termék ilyen kis súlyos. Igazunk lett, 100 grammot nyom a mérlegen és méretre sem kicsi. Nem hiába, el kell férni az elektronikának is, úgy hogy a méret mellett maradjon elég hely a hő leadására is. A Yeelight izzóiból egyelőre nincs E14-es, csak a normál E27-es foglalathoz készítenek lámpákat. 

A papírdobozt kibontva egy szintén papír belsőt találunk, ami rá van hajtogatva az égőre, ami egy kis nylon csomagolásban kapott helyet. Nem sok üres tér maradt a dobozban, csak egy pár oldalas leírást találunk, amire nincs is nagyon szükség, ha letöltjük a megfelelő alkalmazást. A lámpa mérete 12.00 x 5.50 x 5.50 centiméter, súlya kereken 100 gramm. Fura is volt ez a súly, a többi kínai LED égőmhöz viszonyítva. Ez anyagból van és persze ellátták egy kis adag elektronikával is, tehát nem egy low budget példánnyal van dolgunk. Formáját nézve, az égő tetejének végétől a foglalat felé karcsúsodik, a kis henger alakú forma. Rajta csak egy "Yeelight" logót találunk, az ellenkező oldalon pedig a specifikációkat. Itt láthatjuk, hogy 220V-on működik, 8W teljesítményű, 600lm fényerősségre és maximálisan 4000K fokos színhőmérsékletre képes és állítható a fényereje akár a telefonunkról is (tehát dimmelhető), de erről majd később.

 

 A NAGY próba

 

A Xiaomi által mellékelt leírásban találhatjuk a Mi Home app-hoz szükséges QR kódot, bár mi ezt a lépést kihagytuk és azonnal a Yellight alkalmazáshoz nyúltunk. Véleményünk szerint sokkal könnyebb a használata ezzel az alkalmazással. Főleg, hogy pont most érkezett hozzá frissítés, amivel több előre definiált lehetőséget kapunk, illetve kibővült pár extrával. Jó ezt látni, hiszen látszik, hogy karbantartják az alkalmazást is, bár ez a Xiaomi-tól szerencsére megszokott dolog. 

 

Láttad már a legújabb akciós listánkat, amibe egy csomó terméket összeválogattunk?

 

 

Töltsük le Android vagy IOS rendszerű telefonunkra a Yeelight alkalmazást. Tekerjük be az égőt a foglalatba és kapcsoljuk fel a lámpát. Indítsuk el az alkalmazást, ami pár másodperc elteltével jelezi, hogy egy új eszközt talált. Ahhoz, hogy csatlakozni tudjunk a lámpához be kellett lépjünk a "Mi" fiókunkba. Ha neked még nincs, akkor kb. fél perc alatt létrehozható. Jó dolog, hiszen, ha beléptél a fiókoddal, akkor az addigi összes Yeelight lámpádat vezérelheted. Meg kell adjuk még a lámpának az otthoni WiFi jelszavunkat, hogy felmehessen a hálózatra a telefon nem Bluetooth-on, hanem az otthoni WiFi hálózat segítségével kommunikál és kapcsolódik a lámpához. Ezáltal elhárul az a hiba lehetőség is, hogy le lenne szabályozva egy kis hatósugárra a lámpa vezérlése a házon belül, mint ahogy a Bluetooth-nál ez előfordulhat. Ezzel kész is vagyunk. Az egész lakásból vagy házból, de még a kertből is, ahol még van WiFi kapcsolat, vezérelhetjük a lámpánkat. Ha valamit elrontottunk volna a beállításoknál vagy eddig más alkalmazással használtuk nincs semmi gond. Egymás után ötször fel-le kell kapcsolni a lámpát 1-2 másodperce, ezzel lehet "resetelni", amit villogó jelzéssel ad a tudtunkra. Nagyon menő volt maga a folyamt, amikor kipróbáltam és lehet, hogy sokan csak néznének, amikor meséled, hogy le resetelted az otthoni lámpádat. Ezek után visszaáll alapállapotba és szinkronizálhatjuk bármely eszközünkkel.

Az említett alkalmazás pofonegyszerű és a legújabb frissítésnek hála kibővítették olyan funkciókkal is, mint például a "Room managment", ahol megadhatjuk az alkalmazásnak, hogy a lámpánkat, lámpáinkat melyik szobánkban helyeztük el, így ha több Yeelight termékkel rendelkezünk, akkor csak rá kell bökjünk a telefonunkon a konyha, nappali, hálószoba képére és máris vezérelhetjük az ott lévő fényforrásunkat.

screenshot_2017-10-26-07-25-24-036_com_yeelight_cherry.png

Az alkalmazást elindítva kezelhetjük az eszközeinket, kereshetünk újabb firmware-t, illetve third party alkalmazások használatára is lehetőség van. A kezdőlapon, alul három ikont találtunk, az elsővel sémákat lehet beállítani, hogy az adott szobában milyen fényerő legyen beállítva, illetve a színes Yeelight RGB égő esetében pedig megadhatjuk a kívánt színt is.

A Room felirattal ellátott menüpont, a már említett "Room management", ahol csoportosíthatjuk a lámpáinkat helyiség szerint és külön-külön beállíthatjuk azok fényerejét is. 

1_33.jpg

A Device pontban láthatjuk a telefonunkkal összekapcsolt Yeelight eszközöket. Itt egyenként kezelhetjük őket, illetve beállításokat végezhetünk rajtuk. Egy csúszka segítségével beállíthatjuk a megfelelő fényerőt, de kipróbálhatjuk az előre definiált módokat is, mint például napsütés mód, ilyenkor teljes fényerővel világít. Naplemente, olvasáshoz való fényviszonyok, gyerekszobába való gyenge fény, 50 és 25%-os fényerősség és gyertya mód is, ilyenkor pár másodpercenként nagyon lágyan elkezd vibrálni a lámpa, nem is vibrálásnak hívnám, inkább pulzálásnak mint ahogyan a gyertya lángja is meg-meg remeg. Azt hittem, hogy zavaró lesz ez a mód, de olyan lágyan teszi, hogy még jól is néz ki.

2_25.jpg

Nem gondoltam volna, hogy a beállítások között ennyi minden variálható. Nem hiába, a Xiaomi a Yeelighttal kitett magáért és egy olyan eszközt alkotott, hogy az ember nem is sejti mit is tud, amikor ránéz és azt mondja, hogy ez csak egy LED lámpa.

Ha a lámpánkra kattintunk, egy felugró fülön kikapcsolhatjuk, hozzáadhatjuk a kedvencekhez, megadhatjuk a fényerőt 1, 25, 50, 75 és 100%-os jelzésekkel. A "Schedule" pontnál beállíthatjuk, hogy mikor kapcsoljon fel és mikor kapcsoljon ki a lámpa. Ezt a sémát el is nevezhetjük, ha többet állítanánk be, nehogy összekeverjük. Megadhatjuk, hogy mikor ismétlődjön, és az elmentett fény sémák közül azt is kiválaszthatjuk, amit korábban beállítottuk. Tehát, ha elmegyek otthonról pár napra, akkor beállítom neki, hogy este 7 órakor kapcsoljon be, majd reggel 6 órakor ki, illetve megadhatom, hogy csak nagyon halványan világítson és ezt ismételje meg minden nap. Este fel, reggel le, este fel, reggel le és így tovább.

 3_29.jpg

Mivel minden lámpát a kapcsolójával helyezünk áram alá, így ha lekapcsoljuk, akkor nem fogja elvégezni azokat a módokat, amiket előre beállítottunk. Ha a kapcsolót felkapcsolva hagyjuk, akkor a telefonunkkal kapcsolhatjuk ki, illetve be a lámpát. Azt hittem, hogy elég buta lesz ahhoz, ha a telefonommal lekapcsolom, ne világítson. Majd a kapcsolót is lenyomom, akkor mire újból felnyomom a fali kapcsolót, akkor elfelejti, hogy én a telefonommal utasítást küldtem, hogy maradjon lekapcsolva. De nem, emlékezett erre és a telefonom kellett hozzá, hogy újra fény legyen.

Remek kis eszköz lett a Yeelight LED égője. Jelenleg a konyhában kapott helyet, tökéletesen bevilágítja a teret. Az előtte használt 60W-os izzót túl is szárnyalja fényerősségben és csak az egy hetedét fogyasztja. Saját példa, a konyhából kiszűrődő fény bevilágít a hálónkba. Eddig mindig macerás volt, hogy milyen kis lámpa égjen, hogy az ne zavarja azt, aki épp bent alszik. Jött az isteni szikra, hogy csak lejjebb kell tekerni a fényerőt és mégis látok kint  a konyhában és párom is tud aludni még hajnalban. Már ezért megéri, hiszen nem kellett egy külön kis lámpát beszerezni emiatt.

Érdekes lehet egy teljes ökoszisztémát kialakítani különböző eszközökkel, hiszen rengeteg féle és fajta lámpa megtalálható a gyártó kínálatában és ezeket mind-mind vezérelhetjük a Yeelight alkalmazással.

4_24.jpg

 

Nemsokára jövünk a színes Yeelight RGB teszttel is.

Ha megtetszett a termék itt megtekintheted.

Szoktak lenni akciók is a GB kínálatában, amikről mindig beszámolunk az Akció kereső rovatunkban, így érdemes ott is szétnézned.

 

 Ha tetszett, egy kattintással meg is oszthatod, hogy más is láthassa

 

Mit vegyünk karácsonyra? - Ötletek az ajándékot keresők számára

karacsony2.jpg

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6613004466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása